Joseph Gordon-Levitt je tako zelo skrivnosten, da bi lahko postal tudi tajni agent

Neopazen. To je prvi pridevnik, ki nam pride na misel ob omembi igralca in filmskega ustvarjalca Josepha Gordona-Levitta. Šarmantni Američan, ki je svetlobna leta oddaljen od stereotipno domišljavega filmskega zvezdnika, se namreč ves čas trudi, da ga radarji (rumenega) tiska ne bi zaznali. Za to, da mu to kljub trudu ne uspeva, pa so ‘krive’ njegove še kako opazne vloge, ki so ga katapultirale v prvo ligo šovbiznisa.

Joseph Gordon-Levitt je tako zelo skrivnosten, da bi lahko postal tudi tajni agent (foto: Profimedia) Profimedia
23. 10. 2016

Joseph Leonard Gordon-Levitt se je rodil 17. februarja 1981 v Los Angelesu. Njegov oče Dennis Levitt je nekdanji urednik novic na radijski postaji Pacifica Radio, mama Jane Gordon pa se je v sedemdesetih letih potegovala za mesto v ameriškem kongresu.

Prav njegova starša sta - kot rad poudarja - najbolj zaslužna za to, da je danes tako zalo uspešen.

Vcepila sta mu namreč določene vrednote, ki se mu še vedno zdijo izjemno pomembne.

“Način, na katerega starši vzgajajo svojega otroka, ima seveda trajen vpliv na tega otroka. Lahko zagotovim, da sta moja starša opravila izvrstno delo!” 

ponosno pravi Joseph, ki je že kot deček sanjaril o tem, da bi postal igralec.

In te sanje so se dečku, ki je v judovski družini odraščal v losangeleški četrti Sherman Oaks, začele že zelo zgodaj uresničevati.

Že pri štirih letih je Joseph, čigar dedek Michael Gordon je bil gledališki igralec in gledališki ter filmski režiser, namreč dobil svojo prvo vlogo, in sicer v sloviti predstavi Čarovnik iz Oza, v kateri je upodobil ptičje strašilo.

Očitno je že takrat pokazal nadarjenost za igralstvo, saj ga je pod svoje okrilje kmalu zatem vzel agent, ki mu je priskrbel kar nekaj angažmajev v televizijskih oglasih in filmih.

Čeprav je bil torej že od ranega otroštva zaposlen s snemanji, pa je našel dovolj časa, da je leta 1999 končal srednjo šolo Van Nuys v istoimenski losangeleški četrti.

Žal pa ga na obdobje, ko je drgnil šolske klopi, ne vežejo ravno najlepši spomini.

Ker je bil pravi knjižni molj, namreč ni spadal med priljubljene dijake, posledično pa je bil pogosto tarča zbadljivk.

“Ko sem hodil v šolo, mi ni bilo lahko. Veliki, močni otroci so se namreč norčevali iz tistih, ki jim je bilo branje ljubše od ukvarjanja s športom,” pojasnjuje zvezdnik, ki pa ga izkušnje, ki si jih je nabiral v šolskem obdobju, kljub vsemu niso travmatizirale.

Celo nasprotno, prepričan je, da so ga ravno ti dogodki izoblikovali v človeka, kakršen je danes:

“Pozneje je bilo vendarle vse v redu. Prav nič slabega ni, če bereš in razmišljaš o tem, kar si prebral. To te namreč izoblikuje v močno osebnost, močan si v glavi, in to je tista moč, ki šteje. Saj je vendar dejstvo, da so pozneje v življenju piflarji tisti, ki vladajo svetu.”

V prvih nekaj letih kariere je bil Joseph ‘aboniran’ na vloge popularnih otrok in najstnikov. Zaslovel je kot vsestranski talent, kljub temu pa ga novinarji in občinstvo skoraj niso opazili.

Kalifornijec je svojo vsestranskost namreč dokazoval s široko paleto “hvaljenih, a komaj gledanih neodvisnih filmov”, kot je opisal svoja začetna dela.

Temeljni kamen za kariero pa je postavil leta 1999, ko je v romantični komediji ‘10 razlogov, zakaj te sovražim’ upodobil Camerona Jamesa, prijatelja glavnega junaka Patricka Verone, ki ga je igral žal že pokojni Heath Ledger.

Po tem filmu, v katerem je igral s svojim dvojnikom (po mnenju številnih mu je bil Heath neverjetno podoben, op. a.), si je okrepil samozavest, zrasla pa je tudi njegova motivacija.

“Pred tem sem se namreč udeleževal številnih avdicij in slišal številne ‘ne’,” pojasni, zakaj je bila ravno ta romantična komedija pomembna prelomnica v njegovi karieri.

Do pomembne prelomnice v njegovi televizijski karieri pa je prišlo že leta 1996, ko mu je pripadla vloga Tommyja Solomona v humoristični seriji Tretji kamen od Sonca.

Leta 2001, ko je NBC po šestih sezonah in 139 epizodah nehal predvajati to priljubljeno serijo, pa je dal svojo igralsko kariero na stranski tir in se vpisal na univerzo Columbia.

Zgodovino, literaturo in francosko poezijo je Joseph, ki slovi kot zelo bister, študiral do leta 2004, ko je študij obesil na klin, ker se je vendarle želel znova v popolnosti posvetiti svoji obetavni igralski karieri.

Z angažmaji v številnih neodvisnih filmih, še posebno z vlogo Toma Hansena, glavnega junaka v romantični komični drami 500 dni s Summer, si je prigaral status simpatičnega karakternega igralca.

Vloga v omenjenem filmu mu je prinesla celo nominacijo za zlati globus, kar je seveda dovolj velik uspeh, da so ga opazili tudi najbolj znani filmski ustvarjalci.

Posledično smo ga začeli videvati v čedalje večjih produkcijah, oplemenitil je tudi nekaj kinematografskih uspešnic, kot sta misteriozni znanstvenofantastični triler Izvor in akcijska domišljijska kriminalka Vzpon Viteza teme.

Z romantično komično dramo Don Jon, prvim filmom, ki ga je tudi režiral, pa so se simpatičnemu zvezdniku, ki je v tem filmu upodobil od pornografije odvisnega Jona ‘Dona Jona’ Martella, uresničile sanje.

“Bil sem že marsikaj, zvit, smešen, prijazen in celo besen fant, še nikoli pa nisem igral seksi tipa. Potem pa sem to lahko storil. In srečen sem ravno zato, ker sem lahko storil to, kar imam najraje,” pojasni, zakaj mu je ta projekt, v katerem se je izkazal kot mišičasti glavni junak, še posebno pri srcu.


Pri srcu pa mu je bil verjetno tudi zato, ker je v njem igral s seksi igralko, modelom in pevko Scarlett Johansson, s katero naj bi se zapletel v romantično razmerje.

Poudarek je na besedici ‘naj’, saj je Joseph precej skrivnosten oziroma molčeč, ko gre za njegovo zasebno, še posebno ljubezensko življenje.

No, kljub temu pa so se radovedni in predvsem vztrajni ameriški novinarji dokopali do nekaterih informacij, povezanih z njegovimi razmerji.

Med letoma 1998 in 2002 je ljubil vrstnico in stanovsko kolegico Lariso Oleynik, soigralko iz serije Tretji kamen od Sonca, leta 1999 pa mu je srce ukradla še ena vrstnica in stanovska kolegica, Julia Stiles, v katero se je zaljubil med snemanjem že omenjenega filma 10 razlogov, zakaj te sovražim.

Njuno razmerje je trajalo le nekaj mesecev, ni pa znano, kaj je na ljubezenskem področju počel do leta 2004, ko se je zapletel v razmerje z Meagan Good. Gre za ameriško igralko, s katero je igral v akcijski kriminalni drami Zadetek in ki je - ravno tako kot Larisa in Julia - rojena leta 1981.

Ja, očitno ima Joseph rad dekleta, s katerimi si deli letnico rojstva.

Leta 2008 so se pojavljale govorice, da se videva s šest let mlajšo igralko Evan Rachel Wood, ki je znana tudi kot nekdanja zaročenka kontroverznega glasbenika Marilyna Mansona, dve leti pozneje pa se je zapletel s tri leta mlajšo igralko Alexandro Nicole Hulme, bolj znano kot Lexy Hulme.

Leta 2010 naj bi ljubil tudi leto dni mlajšo igralko in manekenko Devon Aoki, a kljub vsem ljubezenskim podvigom mu to leto ne bo ostalo v lepem spominu.

Takrat mu je namreč umrl starejši brat, komaj 36-letni Dan, ki si je kruh služil kot fotograf, pod umetniškim vzdevkom Burning Dan pa je prirejal tudi spektakularne nastope z ognjem.

Joseph in Dan, ki je predaval Flow Arts, kar je opisal kot kombinacijo plesa, ognja, meditacije, joge in samotransformacije, sta si bila zelo blizu, kar med drugim dokazuje tudi to, da sta leta 2005 skupaj ustanovila spletno skupnost za umetnike in filmske ustvarjalce.

Okoliščine Danove smrti sicer nikoli niso bile povsem pojasnjene, a govorilo se je, da je bil za njegovo smrt kriv prevelik odmerek mamil.

“Vso noč so žurirali, potem pa so nas zbudili glasni kriki nekega dekleta. Tekla je čez vrt do ceste, potem pa je ven prišlo nekaj sosedov, ki so ji hoteli pomagati. Poklicali so reševalce, a ko so ti prišli, je bil že mrtev, obdan z iglami,” je takrat pojasnil neki sosed.

Joseph, ki se je po bratovi smrti počutil, “kot bi mu odsekali roko”, je vse svoje projekte, ki so že potekali, potisnil na stranski tir, da je lahko v miru žaloval.

Približno šest tednov pozneje pa je objavil video blog, v katerem je poudaril, da se sicer še vedno ne počuti najbolje, da pa bi se rad počasi pobral in se postopoma znova posvetil delu.

Na srečo mu je to precej kmalu tudi uspelo, zato je lahko nadaljeval snemanja filmov … in osvajanje ženskih src.

Januarja 2012 naj bi mu posteljo grela osem let mlajša avstralska igralka in model Phoebe Tonkin, ki jo je že februarja ‘nasledila’ manekenka Meighan Bennett, s katero se je videval do začetka leta 2013, ko je v njegovo življenje vstopila očitno usodna dama.

Gre za poslovno žensko Tasho McCauley, ki nima prav nobene zveze s šovbiznisom, zato o njej ni ravno veliko znanega.

Joseph je sicer ostal zvest svojim načelom in je o vsem skupaj modro molčal, je pa v nekem radijskem intervjuju precej kmalu priznal, da v njegovem življenju obstaja neka prav posebna ženska:

“Imam dekle, a se nagibam k temu, da v javnosti ne govorim o njej. Ni iz sveta šovbiznisa.”

Pojasnil je še, da je lepo rjavolasko spoznal prek skupnih prijateljev, ni pa hotel razkriti nobene druge podrobnosti, odgovoril ni niti na vprašanje, koliko časa sta že skupaj.

“Pojavljam se v filmih, v katerih igram druge ljudi. Nočem, da občinstvo, ki me gleda v teh filmih, razmišlja o meni in o tem, s kom hodim na zmenke. Želim, da vidijo lik, ki ga igram, in zgodbo, ki jo razlagam,” je pojasnil svojo skrivnostnost in dodal, da njegovi srčni izbranki ni do tega, da bi bila v središču pozornosti.

Po vsem tem nas njuna skrivna poroka, za katero so predstavniki sedme sile izvedeli šele slabih 14 dni pozneje, ni prav nič presenetila.

Joseph in Tasha sta si usodni ‘da’ dahnila 20. decembra 2014, in sicer na zasebni slovesnosti v svoji hiši v Los Angelesu, v kateri se je zbralo le nekaj najožjih sorodnikov in prijateljev.

Avgusta lani se je igralec, ki je javnosti zamolčal tudi ženino nosečnost, razveselil rojstva dečka, čigar ime - kakšno presenečenje - ostaja skrivnost.

Po vsem tem je na mestu opazka, da je Joseph, ki smo ga v zadnjih letih v kinu med drugim lahko gledali v akcijskih trilerjih Brez zavor in Časovna zanka, zgodovinski biografski drami Lincoln, akcijskem kriminalnem trilerju Mesto greha: Ženska za umret, komedijah Ubijalski intervju in Žur pred božičem ter biografski drami Pot do slave, tako zelo skrivnosten, da bi lahko postal tudi tajni agent.

O sočnih podrobnostih iz njegovega zasebnega življenja torej žal niste izvedeli ravno veliko in najverjetneje nikoli ne boste, zato vam preostane le možnost, da se prepričate o njegovih igralskih sposobnostih.

Če želite to storiti, smuknite v kino in si oglejte biografski vohunski triler Snowden, v katerem blesti v vlogi glavnega junaka, razvpitega ameriškega obveščevalca in žvižgača Edwarda Snowdna.

Napisal: Tim Jeras (za Story)
Fotografije: Profimedia, Getty Images

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri