Johnny Depp in Osamljeni jezdec

Producent Jerry Bruckheimer in z oskarjem nagrajeni režiser Gore Werbinski – par, ki je že navdušil s priljubljeno uspešnico v nadaljevanjih Pirati s Karibov – bosta to poletje osvajala kinodvorane s kultnim junakom v filmu Osamljeni jezdec (The Lone Ranger).

6. 6. 2013

Domorodni ameriški bojevnik Tonto, ki ga igra Johnny Depp, v filmu pripoveduje do zdaj zamolčane zgodbe o tem, zakaj in kako se je John Reid (igra ga čedni Armie Hammer), mož zakona, prelevil v legendarnega bojevnika za pravico. Zgodba je polna prigod, presenečenj in zabavnih konfliktov, saj se morata povsem različna junaka naučiti sodelovati v boju proti pohlepu in skorumpiranosti.

V Osamljenem jezdecu igra kup znanih imen – dobitnik emmyja in zlatega globusa Tom Wilkinson, William Fichtner kot sovražnik Tonta in Osamljenega jezdeca Butcha Cavendisha, dobitnik emmyja Barry Pepper je stotnik J. Fuller, Helena Bonham Carter je sijajna, enonoga lastnica salona Red Harrington ...

Od radijskega vesterna do filma

Prek radijskih valov sta se junaka prvič predstavila 30. januarja leta 1933 po zaslugi radia WXYZ iz Detroita v Michiganu. Lastnik radijske postaje George W. Trendle je hotel predstaviti vestern, ki bo pritegnil tudi otroške poslušalce. Ustvaril je junaka, ki je bil otroškemu razvoju koristen, pošten ter avtoritativen in so ga otroci občudovali. Tako se je rodila zasnova Osamljenega jezdeca, ki so ga nato predali v roke Frana Strikerja, pisca scenarijev iz Buffala, in kadrovskega direktorja radia Jamesa Jewella.

V letu 1938 je Jewell režiral celotno radijsko serijo Osamljeni jezdec, ki je takoj prerasla v nacionalni fenomen. Jewellov tast je bil lastnik oporišča Kee-Mo-Sah-Bee ob jezeru Mullet v Michiganu, ki je postalo očiten jezikovni navdih Osamljenemu jezdecu za vzdevek prijatelja Tonta (poslušalcem se je predstavil v 11. epizodi serije).

V eter so spustili skupno 2.956 radijskih epizod Osamljenega jezdeca (zadnjo so predvajali 3. septembra 1954). V 21 letih sta se uspešno prepletali radijska in televizijska kariera junakov; v slednji je Clayton Moore upodobil Osamljenega jezdeca in Jay Silverheels Tonta.

Seveda so se zgodbe preselile tudi na velika platna, in sicer z dvema filmoma, Osamljenim jezdecem (1956) ter Osamljenim jezdecem in izgubljenim Zlatim mestom (1958). Zdaj je čas, da legendi vtisneta svoj edinstveni pečat še Johnny Depp in Armie Hammer kot Tonto in Osamljeni jezdec. Ob spoštovanju tradicije, ki se je utrdila v zadnjih osmih desetletjih, bosta drzno podala oba lika v veselje in občudovanje povsem nove generacije ljubiteljev.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri