Joan Rivers: "Moj pogreb naj bo zabava"

V 82. letu starosti je svet zapustila legendarna komičarka Joan Rivers. Glede na to, da je voditeljica oddaje Fashion Police na programu E! entertainment še pred dobrima dvema tednoma polna energije komentirala nagrade emmy, je njena nenadna smrt bila velik šok za družino, prijatelje in ne nazadnje oboževalce z vsega sveta.

Natančno načrtovan pogreb (foto: Profimedia) Profimedia
19. 9. 2014

Zaradi komplikacij pri sicer standardnem medicinskem posegu endoskopiji je prenehala dihati, nato padla v komo in umrla zaradi srčnega zastoja. Če gledate na Joan površno, bi lahko sklepali, da si je kot najbolj drzna babica z zlobnim jezikom v življenju predvsem nakopala veliko sovražnikov, si izpraznila račun zaradi številnih plastičnih operacij in zaradi slednje tudi umrla.

To ne bi moglo biti dlje od resnice. Zaradi neverjetne življenjske energije in izjemnega talenta se je že v mladih letih povzpela tja, kjer ni bilo prostora za ženske.

V 60. letih je Joan svetu dokazala, da ni nič nemogoče, s tem, ko je postala prva ženska v zgodovini, ki je dobila lastno oddajo. Čeprav ji zaradi užaljenih egov ni uspelo prepričati nekaterih moških komikov, ki zaradi ljubosumja nikoli več niso spregovorili z njo, se je Joan v Hollywoodu hitro povzpela in kmalu upravičila sloves ženske komedijantske pionirke. Njeno življenje so večinoma zaznamovali sami vzponi, saj je ena izmed redkih estradnic, ki se lahko pohvali s kariero, ki je trajala kar pet desetletij.

Zaslovela pa je s pomočjo znamenitega Johnnyja Carsona in njegovega The Tonight Showa, kamor je bila povabljena kot zamenjava v zadnjem trenutku, in kar je najbolj zanimivo, ne v vlogi stand-up komedijantke kot vsi kolegi prej, temveč komične pisateljice.

Joan je v tistem času želela postati igralka in nikoli si ni mislila, da jo bo pot popeljala v komedijantske vode, saj je bilo v šestdesetih letih to za žensko povsem nesprejemljiv poklic. Joan se je po pregovarjanju prijateljev in številnih ponudbah za mamljiv zaslužek naposled vseeno odločila, da se preizkusi v tem.

Joan Rivers

V trenutku ji je uspelo osvojiti občinstvo, a ker je bila njena 'pomanjkljivost' to, da je bila ženska, je preostali komedijanti niso jemali resno. Ker se je izkazala in v trenutku prepričala, je postala obraz Carsonovega večernega šova dolgih 18 let. Ko se je po skoraj dveh desetletjih želela posloviti, ker je prejela ponudbo za lastno oddajo, je Carson, kljub številnim pobudam dolgoletne kolegice, z njo prekinil vse stike. Joan se z vprašanjem o tem, zakaj se njen dolgoletni prijatelj ni več oglasil, ubadala vse do zadnjega.

Najbolj pa so je mučila predvsem vprašanja o tem, zakaj si je njen mož Edgar Rosenberg odločil vzeti življenje, potem ko sta bila leta 1987 oba odpuščena s televizije Fox.

Osem mesecev kasneje si je Joan želela tudi sama vzeti življenje, a njen poskus se je k sreči izjalovil v zadnjem trenutku, ko ji je v naročje, kjer je imela pištolo, skočil njen ljubi pes Spike. Od takrat je postala velik advokat življenja in do konca svojih dni ostala besna na svojega soproga, s katerim je bila 22 let.

Preselila se je nazaj v New York, kjer se je posvetila televiziji, prejela nagrado emmy in zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih. Joan ima tudi svojo linijo oblačil in nakita, saj je bila moda njena strast že od najstniških let. Znana pa je še po nečem, plastičnih operacijah, ki naj bi jih prestala kar 739-krat. Do danes ni znano, ali se je o številki samo šalila. Simpatično odkrita Joan je trdila tudi, da se ne boji staranja, da ne bi nikoli več želela biti stara 30 let in da uživa v vsakem danem trenutku.

"Problem je ta, da se preveč šalim. Včeraj sem se šalila na pogrebu, ampak tako pač grem skozi življenje. Življenje je tako težko in prav vsi smo prestali nekaj! Treba se je smejati, ker problemi postanejo manjši," je na zabavi ob praznovanju svojega 80. rojstnega dne povedala Joan. Zelo resno pa se je lotila načrtovanja svojega pogreba in lahko si mislite, da so njene zahteve izjemno zabavne.