Joan Rivers: 739 operacij in 80 svečk

Legendarna ameriška komičarka, televizijska osebnost, igralka, pisateljica in režiserka Joan Rivers, rojena Joan Alexandra Molinsky, je pred kratkim praznovala častitljivih 80 let.

Danes 80. letna Joan se počuti odlično. (foto: Profimedia, E!) Profimedia, E!
30. 6. 2013

Kraljica komedije, kot so jo že večkrat upravičeno poimenovali mediji, je tako 'obstojna' gotovo zaradi svojevrstnega humorja in pristnosti, ki jo z njim ohranja. Joan je posebna tudi zato, ker nenehno zbija šale na svoj račun in na račun preostalih hollywoodskih zvezdnikov. Joan, ki se je rodila v rusko-židovskemu zakonu, je odraščala v newyorškem Brooklynu.

Pozneje je diplomirala iz angleške literature in antropologije, v svet šovbiznisa in slave pa je vstopila z gledališko igro Driftwood, v kateri je zaigrala ob boku takrat še neuveljavljene igralke Barbre Streisand. Predstava ni doživela veliko ponovitev, vendar je Joan že takrat pokazala, iz kakšnega testa je. Ker niso našli primernega kandidata za vlogo ljubimca glavnega lika, je predlagala, da zaigra lezbijko, ki je do ušes zaljubljena v Barbro. Zaslovela pa je s pomočjo znamenitega Johnnyja Carsona in njegovega The Tonight Showa, kamor je bila povabljena kot zamenjava v zadnjem hipu in - kar je najbolj zanimivo - ne v vlogi stand up komičarke kot vsi kolegi prej, temveč komične pisateljice.

Joan je v tistem času želela postati igralka in nikoli si ni mislila, da jo bo pot popeljala v komedijantske vode, saj je bilo v šestdesetih letih to za žensko povsem nesprejemljiv poklic. Joan se je nazadnje po pregovarjanju prijateljev in številnih ponudbah z mamljivim zaslužkom vseeno odločila, da se preizkusi. V trenutku ji je uspelo osvojiti občinstvo, a ker je imela to 'pomanjkljivost', da je bila ženska, je preostali komiki niso jemali resno. Ker se je izkazala in v trenutku prepričala, je postala obraz Carsonovega večernega šova in to ostala dolgih 18 let.

Ko se je po skoraj dveh desetletjih želela posloviti, ker je prejela ponudbo za lastno oddajo, je Carson, kljub številnim pobudam dolgoletne kolegice, z njo pretrgal vse stike. Joan se še danes ukvarja z vprašanjem, s čim se je tako hudo zamerila prijatelju, ki je ni več niti pozdravil niti spregovoril z njo. Z leti je sklenila, da najbrž zato, ker je ženska in s tem po njegovih prepričanjih tudi njegova last. Še danes čuti posledice, saj pravi, da se ljudje še vedno ne morejo otresti nekaterih stereotipov. Ko na pri­mer v oddaji Modna policija (Fashion Police) reče:

"Ne, to ni dobro!" ljudje pravijo: "Vidiš kakšna pra... je!" Če bi enako izustil moški, bi bil komentar po njenem mnenju takšen: "Briljanten je. Sicer strog, ampak upravičeno!" Joan se je nato preselila v Hollywood in napisala scenarij za televizijski film The Girl Most Likely To ter režirala svoj prvenec Rabbit Test. V osemdesetih je veliko nastopala v Las Vegasu, prislužila si je nominacijo za grammy v kategoriji najboljši komični album in izdala dve izjemno uspešni knjigi. A žal imajo velike zgodbe o uspehu za seboj tudi tragedije.

Odklonila odlično ponudbo za televizijsko oddajo

Konec osemdesetih je Joan odklonila odlično ponudbo za televizijsko oddajo, ker so vodilni odpustili njenega moža, producenta Edgarja Rosenberga, s katerim je bila poročena 22 let, v zakonu pa se jima je rodila hčerka Melissa Warburg Rosenberg, zdaj znana pod imenom Melisa Rivers. Leta 1987 je njen mož na­redil samomor, za kar je Joan dolgo krivila televizijsko postajo. Preselila se je nazaj v New York, kjer se je posvetila televiziji, prejela nagrado emmy in zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih.

Joan ima tudi svojo linijo oblačil in nakita, saj je moda njena strast že od najstniških let, ko je delala kot modna koordinatorka v lokalnem nakupovalnem središču in pozneje kot asistentka pri oblikovanju izložb legendarne veleblagovnice Lord & Taylor na prestižni peti aveniji v New Yorku. Znana pa je še po nečem - plastičnih operacijah, ki naj bi jih prestala že kar 739. Do danes ni znano, ali se je o številki samo šalila.

Simpatično odkrita Joan trdi tudi, da se ne boji staranja, da ne bi nikoli več želela biti stara 30 let in da uživa v vsakem trenutku. "Problem je, da se preveč šalim. Včeraj sem se šalila na pogrebu, ampak tako pač grem skozi življenje. Življenje je tako težko in prav vsi smo šli čez nekaj! Treba se je smejati, tako težave postanejo manjše," je na zabavi za svoj rojstni dan pred nekaj dnevi povedala Joan.

Manja Plešnar za revijo Story