Joan Fontaine: Veliki divi v spomin

Joan Fontaine si je prvo nominacijo za oskarja prislužila leta 1941 z vlogo v Hitchcockovem filmu Rebecca, naslednje leto pa je za vlogo v njegovem filmu Sum ta prestižni zlati kipec tudi dobila.

24. 12. 2013

Joan Fontaine, slovita britansko-ameriška igralka iz zlate hollywoodske dobe, najbolj znana po vlogah v filmih slovitega režiserja Alfreda Hitchcocka, je v 97. letu starosti preminila v svojem kalifornijskem domovanju. Umrla je naravne smrti, med spanjem, kar je potrdila tudi njena asistentka Susan Pfeiffer.

Dobitnica oskarja

Joan Fontaine, ki se je kot Joan de Beauvoir de Havilland rodila 22. oktobra 1917 v Tokiu, je odigrala vlogo v prvem Hitchcockovem ameriškem projektu, psihološkem trilerju Rebecca, in bila leta 1941 nominirana za oskarja v kategoriji najboljše glavne igralke. Že leto dni pozneje pa je za vlogo v njegovem romantičnem psihološkem trilerju Sum ta prestižni zlati kipec kot najboljša igralka v glavni vlogi tudi osvojila. Ta podatek je še posebej zanimiv zato, ker je prav Joan postala prva in zadnja igralka, ki je osvojila oskarja za vlogo v Hitchcocko­vem filmu!

Tretjo in zadnjo nominacijo za oskarja ji je že leta 1944 prinesla vloga v romantični drami The Constant Nymph, med njene bolj znane filme pa spadajo še Jane Eyre, Ivanhoe in Letter from an Unknown Woman. Po letu 1950 je njena filmska kariera začela počasi bledeti in takrat se je začela posvečati predvsem televizijskim projektom, nekajkrat pa je nastopila tudi na slovitem Broadwayu. Zadnjo vlogo je odigrala leta 1994, in sicer v televizijskem filmu Good King Wenceslas.

Štiri poroke, štiri ločitve

Poročena je bila štirikrat in ravno tolikokrat tudi ločena. Prvič, leta 1939, je večno zvestobo obljubila igralcu Brianu Aherneju, od katerega se je ločila po šestih letih. Maja 1946 se je poročila z igralcem in producentom Williamom Dozierjem, ki mu je leta 1948 povila hčerko Deborah Leslie, že leto dni pozneje pa je zakon razpadel, čeprav sta bila uradno poročena do leta 1951. Tretjič je v zakonske vode zaplavala leta 1952, in sicer s producentom in scenaristom Collierjem Youngom.

Po osmih letih je Joan vložila zahtevo za ločitev in januarja 1961 je bil tudi njen tretji zakon uradno končan. Četrtič in zadnjič se je do oltarja sprehodila z Alfredom Wrightom mlajšim, urednikom za področje golfa pri reviji Sports Illustrated, s katerim je v zakonu zdržala od leta 1964 do 1969. Po četrti ločitvi je izjavila, da je zakon kot institucija zanjo mrtev, in dejansko se nikoli več ni poročila. Njeno srce je pozneje osvojila le še štiriletna perujska deklica Martita, ki jo je spoznala, ko je bila leta 1951 na filmskem festivalu v Južni Ameriki, in jo posvojila.