Joan Collins: Nedolžnost izgubila, ko je imela 18 let

Britanska igralka, pisateljica in ko­lumnistka Joan Collins, ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja slovela kot simbol seksa, je pred kratkim na zasebni zabavi proslavila 80. rojstni dan. Pred 30 leti, ko se je srečala z abrahamom, pa se je odločila za nekoliko drugačno praznovanje - razgalila se je za Playboy.

Bivši mož jo je hotel prodati šejku! (foto: Getty Images, Profimedia, Shutterstock) Getty Images, Profimedia, Shutterstock
9. 6. 2013

Igralska diva Joan Collins, ki se je v osemdesetih proslavila z vlogo Alexis Carrington Colby v megapriljubljeni žajfnici Dinastija, je med drugim znana tudi po tem, da nikoli ni rada govorila o svojih letih, ki se jih po vsej sili trudi ohraniti v tajnosti.

"Nikoli ne govorim o svojih letih," je odgovorila vsem tistim, ki so jo poklicali, da bi ji čestitali za 80. rojstni dan, in poklopila slušalko. Okrogli rojstni dan je slavila na zasebni zabavi, katere organizacija je bila skrbno varovana skrivnost, zato celo njen menedžer ni bil seznanjen s podrobnostmi. Je bila pa prav pred kratkim zato toliko bolj gostobesedna, ko se je v mislih vrnila v preteklost in spregovorila o sočnih podrobnostih svojega izredno pestrega ljubezenskega življenja.

Grozote iz prvega zakona

V 14 let starejšega irskega igralca Maxwella Reeda se je zaljubila, ko je bila stara komaj 18 let. Z njim je izgubila nedolžnost, zato sta jo starša prisilila, da se je poročila. Do oltarja sta se sprehodila leta 1952. "Pekel se je začel na medenih tednih v Cannesu. Obravnaval me je kot sužnjo. Morala sem mu barvati lase na črno in trpeti njegove žaljivke. Leto dni po poroki me je hotel prodati šejku za 20 tisoč dolarjev. Pobegnila sem k staršem," opisuje grozote, ki jih je doživljala v prvem zakonu.

Ker se je bala zahtevati ločitev, je svoje agente rotila, naj ji najdejo posel čim dlje od Londona. Uresničili so ji željo in jo poslali v Rim, a tudi to ni pomagalo, saj je Maxwell prišel za njo. "Ko je dojel, da za najin zakon ni rešitve, je zahteval, da mu dam ves denar in vrnem nakit, ki mi ga je kupil. Dala sem mu vse, samo da me je pustil na miru," pravi igralka. Ločitveni postopek, ki je stal 10 tisoč dolarjev, se je vlekel kar tri leta in se uradno končal leta 1956. Reed, ki je leta 1974 umrl, je pred smrtjo britanskim medijem potožil, da živi v siromaštvu, medtem ko Joan, ki jo je odkril in spremenil v zvezdo, ne ve, kaj bi počela z vsem svojim denarjem.

V zakonu z Anthonyjem Newleyjem, angleškim igralcem, pevcem in skladateljem filmske glasbe, s katerim se je poročila leta 1963, je povila dva otroka, hčerko Taro Cynaro Newley, ki je luč sveta ugledala 12. oktobra 1963 in je danes pevka, in sina Alexandra Anthonyja 'Sacho' Newleyja, ki se je rodil 8. novembra 1965. Joan in Anthony sta se ločila leta 1970, že dve leti pozneje pa se je znova sprehodila do oltarja, tokrat z ameriškim poslovnežem Ronom Kassom, predsednikom založbe Apple Records v obdobju vladavine legendarne zasedbe The Beatles.

Plod tega zakona je hčerka Katyana Kennedy Kass, ki se je rodila 20. junija 1972. Tretji zakon se je končal leta 1983, a Joan je s tretjim soprogom ostala v prijateljskih odnosih vse do njegove smrti leta 1986. In to dobesedno vse do njegove smrti, saj je bila Joan ob njegovi postelji, ko je umrl za rakom. Drugi in tretji zakon, torej zakona z zdaj že pokojnima Newleyjem in Kassom, sta bila - kot pravi - razmeroma srečna, četrta zakonska zveza, ki jo je sklenila z danes 65-letnim Petrom Holmom, pa je bila po njenih besedah napaka. S tem švedskim pevcem se je poročila leta 1985, torej v obdobju, ko je bila priljubljenost serije Dinastija na vrhuncu. Kmalu je Peter postal tudi njen menedžer.

Da je lahko prevzel popoln nadzor nad njo, je odpustil njene sodelavce in jo sprl z družino. "Ko sem zaradi težav s srcem pristala v bolnišnici, sem dojela, da se moram ločiti. Na skrivaj sem najela odvetnika, njega pa je policija izgnala iz moje hiše v Los Angelesu," se spominja Joan, ki ji je Šved - ko je zahtevala ločitev - grozil, da bo zgodbe o njenem zasebnem življenju prodal medijem, poleg tega pa se ni hotel izseliti iz hiše, v kateri sta živela. Njuna ločitev je postala uradna 25. avgusta 1987, Holmu pa je pripadlo samo 80 tisoč dolarjev, ker je svoje imetje zaščitila s predporočno pogodbo.

Lepa zelenooka dojenčica

Joan Henrietta Collins, ki se je rodila 23. maja 1933 v Londonu, je odraščala v bližini londonskega Regent's Parka. Njen oče Joseph William Collins je bil gledališki in glasbeni agent, mama Elsie Collins Bessant, ki si je po rojstvu Joan, svojega prvega otroka, ime spremenila v Elsa, pa učiteljica plesa in hostesa v nočnem klubu. Joan je bila po besedah biografov neverjetno lepa zelenooka dojenčica, kar je potrdila tudi sama: "Bila sem tako lep otrok s porcelanastim tenom in velikimi očmi, da je moja mama na otroško posteljico in voziček začela lepiti nalepke z napisom Nikar se je ne dotikajte in poljubljajte."

Po vsem tem ni čudno, da so jo fantje začeli obletavati že v osnovni šoli, a jih je vztrajno zavračala, ker je imela preveč dela s sanjarjenjem o karieri v Hollywoodu.  Odraščala je ob bratu Billu in sestri Jackie, ki je danes pisateljica, in - oblečena v slogu francoske igralke Juliette Gréco - obiskovala igralski tečaj na akademiji Royal Academy of Dramatic Art. Takrat je pošiljala pisma plesalcu Genu Kellyju, s katerim je pozneje tudi sodelovala, pisala pa je tudi Marilyn Monroe. Prav ta legendarna platinasta blondinka jo je prva opozorila na pohotne režiserje in producente, ki avdicije izkoriščajo za to, da bi mlade, neizkušene in naivne punce zvlekli v posteljo.

Ko je 163 centimetrov visoka Joan v petdesetih in šestdesetih letih poskušala uspeti v Hollywoodu, se je po Los Angelesu vozila v rožnatem fordu thunderbirdu, roke pa so ji krasile smaragdne zapestnice. "Ko sem prišla v Los Angeles, nisem poznala nikogar. Po vsej sili sem poskušala pritegniti pozornost. Po mestu sem se vozila v rožnatem thunderbirdu in sredi poletja nosila vpadljivo krzno činčile. Američani so mislili, da sem nora," se smeji Joan, ki je bila resnici na ljubo sprva bolj znana po razmerjih s slavnimi igralci kot pa po svoji nadarjenosti na filmskem platnu.

Med prvimi jo je opazil veliki ameriški  zapeljivec, pevec in igralec Frank Sinatra.

Ves čas jo je klical po telefonu in ji ponujal svoja zasebna letala, a z njuno romanco ni bilo nič, ker ga Joan ni hotela klicati Francis, kot je njegovo pravo ime, kar ga je razjezilo. Je pa zato ljubimkala s pevcem in igralcem Bingom Crosbyjem: "Hitro sem ga zapustila. Preveč je kadil in imela sem občutek, kot da poljubljam pepelnik." Joan, ki je znana kot ženska brez dlake na jeziku, je od nekdaj 'padala' na kolege. Po ločitvi od prvega soproga je zapeljala Sydneyja Chaplina, sina legendarnega Charlieja Chaplina, ki ga je pozneje zapustila zaradi filmskega producenta in plejboja Arthurja Loewa mlajšega, sina šefa filmskega studia MGM.

"Bil je eden od redkih moških, ki je znal prisluhniti ženski. Da bi spoznala samo sebe, me je nagovoril, da sem trikrat na teden hodila na psihoterapijo. To mi je pomagalo," pravi Collinsova, katere kariera se je začela vzpenjati, ko je leta 1955 sprejela vlogo v biografski kriminalni drami The Girl in the Red Velvet Swing, ki jo je pred njo zavrnila Marilyn Monroe. Takrat so se moški po njenih besedah začeli dobesedno lepiti nanjo. V tistem času je zapeljala takrat 19-letnega igralca Dennisa Hopperja, ljubila pa je tudi druge slavne moške, med drugim igralce Jamesa Deana, Georgea Hamiltona, Harryja Belafonteja, Ryana O'Neala, Roberta Quarryja, Roberta Wagnerja, Warrena Beattyja, plejboja in hotelskega dediča Nickyja Hiltona, poslovneža Gordona Whita ter novinarja in pisatelja Takija Theodoracopulosa.

Mimogrede, posteljo je grela tudi razvpitemu 'uporniku brez razloga' Jamesu Deanu, o katerem je pozneje v svojem slogu povedala: "Čustven, muhast in neverjetno karizmatičen. Bil je majhen, kratkoviden, v resnici sploh ni bil dobro videti v živo ... Enkrat sem se z Jimmyjem vozila v njegovem porscheju. Bila sva pijana, vozila sva se po Sunsetu (znameniti bulvar v Los Angelesu, op. a.) in bila sem prestrašena.

Okna je imel odprta, glasbo je vrtel na ves glas in vozil je resnično hitro. V tem istem porscheju je dva ali tri mesece pozneje umrl. Veste, komu je bil podoben? Mlajšemu in lepšemu Woodyju Allenu. Imel je iste odlike plahosti, neodločnosti in negotovosti."  Zanimivo pa je, da ni bil vsak hollywoodski zapeljivec dovolj dober zanjo - kar dvakrat je zavrnila seks z velškim igralcem Richardom Burtonom, je pa zato pozneje postala dobra prijateljica njegove soproge Elizabeth Taylor.

Ljubosumne kolegice

Lepota pa ji ni prinašala le uspešnih moških, ampak je poskrbela tudi za težave z njenimi zavistnimi in ljubosumnimi kolegicami. Pokojna Bette Davis, s katero je igrala v zgodovinski drami The Virgin Queen, jo je namerno udarila v glavo, ko sta snemali skupno sceno. Joan pravi, da se sama nikoli ni obremenjevala z lepoto, a meni, da je še danes lepa, ker ima najstniški duh. In prav ta najstniški duh je v kombinaciji z neverjetno lepoto poskrbel, da je svoj 50. rojstni dan pred 30 leti proslavila precej neobičajno. Razgaljena je namreč pozirala za Playboy. Za fotografije v najbolj znani reviji za moške na svetu naj bi prejela kar pol milijona funtov honorarja.

"Napadali so me dežurni moralisti. Verjetno sem se jim zdela stara in 'obrabljena'. Če bi danes isto storila Madonna, pa bi ji vsi ploskali," je prepričana Joan, ki kljub precej visoki starosti še vedno snema televizijske serije in reklame, trenutno pa piše novo knjigo. Zadnjo reklamo je posnela lani, in sicer za svetovno znano čokoladico, v kateri v garderobi, polni razgaljenih mladeničev, igra razvajeno hollywoodsko divo. "Če me kdo vpraša, ali nameravam v pokoj, mi gre na bruhanje. Kaj pa pomeni pokoj? Sedeti in vse dneve gledati televizijo? Še vedno imam rada življenje, zato ga tudi živim," pojasnjuje.

Oboževalci se je seveda najbolje spominjajo po vlogi zlobne Alexis Carrington Colby v nekoč izredno priljubljeni seriji Dinastija. Joan je začela igrati šele v drugi sezoni serije, ko jo je zdaj že pokojni producent Aaron Spelling končno prepričal, da je vloga zlobnice idealna zanjo. Z njenim prihodom je gledanost serije začela strmo naraščati in Dinastija je po hitrem postopku postala najbolj gledana ameriška serija. Za vlogo Alexis je bila med letoma 1982 in 1987 redno nominirana za zlati globus, a je ta prestižni kipec za najboljšo igralko v dramskih serijah prejela le enkrat, in sicer leta 1983.

Na slavnostni podelitvi v Los Angelesu se je zahvalila Sophii Loren, ki je bila Spellingova prva izbira za utelešenje negativke, ker je vlogo zavrnila. Da je muhasta in vročekrvna, je Joan pokazala tudi na prizorišču snemanja serije. V seriji je kot Alexis sovražila Krystle Carrington, soprogo svojega nekdanjega moža Blaka Carringtona, Lindo Evans, ki je Krystle upodabljala, pa je Joan sovražila v resničnem življenju. No, morda je besedica sovražila vendarle nekoliko pregroba, vsekakor pa je ni mogla prenašati. Z ameriško kolegico se je namreč stalno prepirala, nekajkrat sta se celo skoraj stepli, zato so ju morali soigralci miriti.

Ker so člani snemalne ekipe dobro vedeli, da se Joan in Linda ne moreta prenašati, ju nikoli niso puščali sami. Potem ko je peta sezone serije potolkla vse rekorde gledanosti in 'prehitela' konkurenčno serijo Dallas, je Joan zagrozila z odhodom, če ji ne bi povišali honorarja. Producentom ni preostalo nič drugega kot to, da so izpolnili njeno zahtevo in jo tako obdržali v ekipi. In tako je Joan za eno epizodo ene najpopularnejših ameriških žajfnic vseh časov zaslužila dobrih 117 tisoč dolarjev.

V zadnji, deveti sezoni serije, ki so jo predvajali leta 1989, se je pojavila v le 13 od 22 epizod, ker je preprosto niso mogli več plačevati, saj se je gledanost serije manjšala. Joan in Linda se nikoli nista pobotali, čeprav sta ju njuni poklicni poti v letih 2006 in 2007 znova združili. Takrat sta namreč igrali v komični gledališki predstavi Legends. "Ko sem izvedela, da bova igrali skupaj, nisem bila srečna, saj me Linda nikoli ni marala. Na snemanju Dinastije sva se vendar komaj pogovarjali, moram pa tudi priznati, da ni ravno ne vem kakšna igralka," je izjavila Collinsova pred premiero omenjene predstave. Da se dejansko tudi po skoraj 20 letih, kolikor je minilo od konca snemanja serije Dinastija do njunega ponovnega sodelovanja, ne prenašata, pa sta dokazali na severnoameriški turneji te predstave, ko je besna Linda celo fizično obračunala z Joan.

"Joan Collins je turnejo končala s poškodovanim kolenom in brazgotino na roki, skoraj bi se celo zadušila. Evansova jo je tako močno udarila po desni roki, da ne more več nositi prstana," je pred dobrimi šestimi leti povedal Joanin predstavnik in dodal, da je njegova varovanka zaradi poškodb pet dni preživela na terapiji. Nekaj povsem drugega je takrat seveda trdil Lindin predstavnik: "Joan Collins je najbolj neprofesionalna igralka v Hollywoodu. Da bi Linda Evans koga poškodovala? To je preprosto nemogoče verjeti."

Prav tako, kot je bilo nemogoče verjeti, da bi Joan lahko našla pravega moškega zase ... A ji je to vendarle uspelo! Na turneji predstave Ljubezenska pisma je leta 2001 spoznala 32 let mlajšega gledališkega menedžerja Percyja Gibsona, ki mu je 17. februarja 2002 v Londonu prisegla večno zvestobo. Pred štirimi leti je s Percyjem, ki je dve leti mlajši od njene hčerke Tare, obnovila poročne zaobljube. Joan ne skriva, da je prav v petem zakonu našla največjo srečo: "Skupaj sva 11 let, in to je najsrečnejše obdobje v mojem življenju."

Tim Jeras za revijo Story