Jim Carrey: Šaljivec, nagnjen k depresiji

Jim Carrey, komik, ki je bil Ace Ventura, Maska, bolj butast od butca, negativec v Batmanu, lažnivec, Truman, Andy Kaufman, Grinch in vsemogočni Bruce, trenutno pa ga lahko v kinu gledamo v družinski komediji Pingvini gospoda Popperja, je moral prestati marsikaj, da je prišel do statusa enega najboljših komikov na svetu.

8. 7. 2011

Jim Carrey, čigar pravo ime je James Eugene Carrey, se je Kathleen Oram, gospodinji s francoskimi, irskimi in škotskimi koreninami, ter Percyju Carreyju, francosko-kanadskemu glasbeniku in računovodji, rodil 17. januarja 1962 v kanadskem mestecu Newmarket v Ontariu. Odraščal je v duhu stroge katoliške vzgoje, družbo pa so mu delali starejši brat John in starejši sestri Patricia ter Rita.

Ko je nekoč - kot že uveljavljen igralec - v nekem televizijskem intervjuju govoril o težkem otroštvu in siromaštvu, se je skoraj razjokal.

Živeli celo v kombiju

Ker je oče izgubil službo, je moral namreč vsak dan osem ur delati v tovarni. Njegova družina je nekaj časa živela celo v kombiju, kruh pa so si med drugim služili tudi kot varnostniki. Na srečo pa je naključje poskrbelo, da je mali Jim ugotovil, kaj ga veseli.

“Moj oče je zelo rad obiskoval kabarete v središču Toronta in večkrat me je vzel s seboj. Ko sva nekoč sedela v klubu Yuk Yuk, me je vprašal: Zakaj ne bi šel na oder in nekaj izvedel? Doma to vedno počneš. Usedla sva se in si izmislila nekakšno rutino, ki naj bi jo izvedel. Stopil sem na oder in začel, obiskovalci pa so me gledali, kot da bi padel z Marsa. Odločil sem se za imitacijo Jimmyja Stewarta iz filma Mr. Smith Goes to Washington ali nekaj podobnega. Mark Breslin, lastnik kluba, s katerim sem se pozneje spoprijateljil, takrat pa me še ni poznal, je takoj vstal in me začudeno pogledal, saj so njegovi gostje znali biti zelo kruti do komikov, ki niso bili ‘stalni’ in jih niso poznali. Imeli so svojo rutino, ki so jo izvedli, če jim nekdo ni bil všeč. Začeli so s tisto iz muzikala Jesus Christ Superstar in vpili: Razpnite ga, razpnite ga …! Moramo ga razpeti! Jaz pa sem medtem poskušal biti smešen. ‘Nabili’ so mi takšne komplekse, da sem se šele čez dve leti spet vrnil v tisti klub.”

Računovodja z dušo glasbenika

In kaj se je naučil od svojega očeta, ki je igral pomembno vlogo v njegovem življenju?

“Moj oče si je izbral varno službo - postal je računovodja, kar je bilo pravzaprav noro, saj je bil izredno nadarjen glasbenik. Pač, rad je delal s številkami. Ko je dopolnil 51 let, je izgubil delovno mesto in ni si več mogel najti nove varne službe. Zato je bil med drugim tudi nočni čuvaj, čistilec in še marsikaj drugega, jaz pa sem bil zaradi tega zelo jezen, saj sem vedel, da si zasluži veliko več kot to. Njegovo početje me je tako razbesnelo, da sem se odločil, da bom v življenju počel tisto, kar me bo veselilo, pa čeprav bom zaradi tega crknil od lakote. Varnost v resnici namreč sploh ne obstaja.”

In tako je Jim že pri 15 letih začel igrati v različnih komičnih stvaritvah - v raznih serijah, parodijah, komedijah in tudi v smešnih reklamah.

Ko je bil star 16 let, se je zaposlil kot vratar v neki tovarni, a je že po letu dni pustil službo in se lotil ‘gradnje’ igralske kariere.

Odselil se je v Hollywood

Ko je dopolnil 19 let, se je preselil v Hollywood, kjer je na raznih avdicijah, ki so jih organizirale različne televizije, po hitrem postopku dobil nekaj vlog. Do leta 1994 se je 187 centimetrov visok nadobudni komik v glavnem pojavljal v manj znanih komedijah, ki niso doživele nekega večjega uspeha.

Film Ace Ventura: Nori detektiv, v katerem se je izkazal leta 1994, pa je poskrbel, da so njegov lik ter humoristične in mimične sposobnosti postali svetovno znani.

“Vloga v filmu Ace Ventura: Nori detektiv ni bila ravno darilo, ki bi padlo z neba. Zgodba o detektivu za hišne ljubljenčke je bila sicer dobra in mi je bila všeč, a sva s Stevom Oedekerkom vsako noč na novo pisala scenarij, ki sva ga spremenila od prve do zadnje strani. Potem ko sva končala televizijsko serijo In Living Colour, sva pisala po pet ur na noč. No, dobro, štiri ure sva pisala, eno uro pa sva porivala genitalije v fotokopirni stroj. Na začetku se mi je zdelo vse skupaj tako bedasto, da sem rekel, da bom sicer napisal scenarij, ne bom pa nastopil v filmu. Res, koncept mi preprosto ni bil všeč. No, na koncu pa sem se vendarle zaljubil v ta material. S Stevom sva sedela in razmišljala, kaj je tisto, od česar bi ljudje med poročili radi umaknili pogled, a ga preprosto ne morejo. Razmišljala sva in razmišljala, naposled pa sva se spomnila - scena, ki prikazuje napad morskega psa. In potem sva v scenarij zapisala ‘napad morskega psa’ …”

Serija uspehov sledi

Ravno uspeh tega filma je bil uvod v niz zelo uspešnih komedij, v katerih je dobival glavne vloge.

Sledili so namreč njegovi največji filmi, kot so Butec in butec, Maska, The Cable Guy, Batman za vse čas, Trumanov šov, Človek z lune … Dobil je dva zlata globusa za vlogi v komedijah in kmalu postal eden najbolje plačanih igralcev v Hollywoodu, saj je v povprečju za vlogo v enem filmu zaslužil kar 20 milijonov ameriških zelencev. V filmski svet pa se je prebijal skupaj z Jennifer Lopez, pred kratkim razglašeno za najlepšo žensko na svetu, o kateri je povedal:

“Poznal sem Jennifer Lopez, ki je bila ena od plesalk v seriji In Living Colour. Takrat ni imela ene, ampak dve takšni riti … Ne, šalim se. Odvraten sem. To je grozno. Res je nesramno, da sem to rekel. Žal mi je … Ona je ustvarila samo sebe. Pravi čudež je, kaj vse je dosegla. Neverjetno! Zares je prečudovita.”

Čeprav je bil nad Jennifer navdušen, se med njima ni nič spletlo.

Poroka, ločitev, poroka in ...

Leta 1987 se je namreč poročil z nekdanjo igralko Melisso Womer, s katero ima hčerko Jane Erin Carrey, ki je luč sveta ugledala 6. septembra 1987, in od katere se je uradno ločil ob koncu leta 1995.

Po ločitvi je imel precej kratek, manj kot leto dni trajajoč zakon z Lauren Holly, soigralko iz filma Butec in butec. Lauren je v njegovem življenju nadomestila slavna igralka Renée Zellweger, v katero se je zaljubil med snemanjem filma Jaz, Irene & jaz. Tudi njuno razmerje pa je doživelo žalosten konec - z razveljavljeno zaroko decembra 2000.

Pozneje se je govorilo o tem, da hodi z modelom Anine Bing, decembra 2005 pa je začel razmerje z igralko, modelom, bivšo MTV-jevo zvezdnico in nekdanjo Playboyevo zajčico Jenny McCarthy. Zvezdnika sta ljubezensko razmerje uradno priznala šele junija 2006. Oba sta se zelo rada izogibala odgovorom na vprašanja o poroki. Slavni komik je v resničnem življenju očitno povsem resen, vsaj takrat, ko gre za zakon.

“Menim, da te pike na i sploh ne bi smeli postavljati, saj se je treba vedno truditi za ljubezen, jo ohranjati živo in si stalno izmišljati kaj novega,” je zatrdil in dodal:

“Zelo se imava rada in zdi se nama, da sva že poročena. Meniva, da nobena ceremonija ne more povečati ljubezni ali svetosti ljubezni med dvema človekoma. To lahko storita samo onadva.”

Tudi njegova lepša polovica je mislila podobno:

“Živiva skupaj in zelo sva srečna. Vse, kar zakon predstavlja, je pravzaprav košček papirja.”

Noro zaljubljen v Jenny

Jim nikoli ni skrival, da je noro zaljubljen v Jenny, o kateri je govoril, da je pripomogla k njegovi sreči in bolj zdravemu pogledu na življenje, zato je želel biti prepričan, da bo njegova draga finančno preskrbljena do konca življenja. In tako ji je odprl fond, vreden kar 50 milijon dolarjev, da bi imela ona in njen avtistični sin Evan zagotovljeno svetlo prihodnost, če se njemu slučajno kaj zgodi. V času zveze z 10 let mlajšo lepotico pa je vzljubil tudi njenega sinčka:

“On me je naučil, kako brezpogojno ljubiti. Brez Evana ne bi mogel nikoli videti, kako velika je duša njegove mamice Jenny. Nikoli ne bi uvidel njene moči in veličine.”

Po vseh teh čustvenih izlivih je bilo še toliko bolj presenetljivo, ko je aprila lani oznanil, da sta se razšla. Novico je svojim oboževalcem sporočil kar prek Twitterja:

“Z Jenny sva ravnokar končala petletno razmerje. Hvaležen sem za številne blagoslove, ki sva si jih delila, in ji želim vse najboljše.”

Njegovo sporočilo je zvenelo precej hladno, kot da ga konec ljubezni sploh ni prizadel, a še zdaleč ni bilo tako.

Vse delil le s Twitterjem

Njegovo življenje je po tem dogodku prevzelo že kar zastrašujoče dimenzije. Prav vsako banalnost je prek Twitterja delil z vsem svetom, ljubezenska razmerja in kariero pa je lenobno odrival od sebe.

Številni so se in se še vedno sprašujejo, ali je Jim osamljen. Vse od konca razmerja z Jenny namreč živi sam. Nove resne ljubezni ni na vidiku, čeprav so ga nekaj časa povezovali z modelom Anchal Joseph, kandidatko v resničnostnem šovu America’s Next Top Model, v katerem izbirajo nove modne obraze. Edina ženska, ki vstopa v njegovo vilo v Los Angelesu, je njegova hčerka.

“Ona pazi na svojega očka,” je obrazložil neki družinski znanec.

Ponovno v peklu depresije

Po koncu razmerja z Jenny so se številni ustrašili, da se bo ponovno znašel v peklu depresije. S to boleznijo se je namreč enkrat že boril, in sicer po naglem uspehu v filmski industriji v začetku devetdesetih let.

In bitka je trajala kar štiri leta.

“Proti depresiji sem se boril z jemanjem prozaca, in čeprav je bilo to tedaj dobro za reševanje težav, mi ni pomagalo pri dojemanju lastnih frustracij in gneva,” je pojasnil zvezdnik, ki se je ravno zato odločil napisati knjigo samopomoči za ljudi, ki se borijo z depresijo in se želijo izogniti jemanju zdravil. Prav manična depresija naj bi bila kriva, da ga je Jenny zapustila. Viri, ki so bili blizu bivšemu paru, so namreč razkrili, da je bila zanjo po petletni zvezi kapljica čez rob to, da je Jim nehal jemati tablete, s katerimi je zdravil manično depresijo, zato je imel pogoste nagle spremembe razpoloženja.

“Jenny je vse to čedalje težje sprejemala. Ko je padel v depresijo, je preprosto izginil. Skrival se je po hotelih ali hišah prijateljev. Takrat se ji sploh ni več oglašal,” je povedal njegov prijatelj.

V resničnem življenju Jim nima ravno veliko prijateljev, ima pa zato več milijonov zasledovalcev na Twitterju. Prav njim med drugim veselo poroča tudi o svoji drugi največji strasti v življenju - slikarstvu. Na platnu ustvarja velikanske, pisane in abstraktne umetnine. V svojem slikarskem ateljeju se obda s čopiči in barvami. In seveda je tam povsem sam. Vlogo samotarja in posebneža pa ne igra le v resničnem življenju, ampak tudi v najnovejšem filmu Pingvini gospoda Popperja, ki si ga lahko ogledate v naših kinih. Igra namreč moškega, ki si svoje stanovanje deli s šestimi pingvini.

Tim Jeras za revijo Story

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri