Jessica Chastain: Rdečelaska, ki nima zasebnega življenja

Prvi film Jessice Chastain je luč sveta ugledal leta 2005, svetovne medije pa je začela osvajati šele šest let pozneje, saj je leta 2011 zaigrala v kar sedmih filmih. Sicer rada poudarja, da je šlo za neodvisne filme, pri katerih ni bil pomemben denar, a kritiki in mediji so prepoznali njeno nadarjenost in moč. In še dobro, da so ju.

17. 3. 2013

Privlačna rdečelaska, zanosna in edinstvena Jessica Michelle Chastain, spada med velike potenciale v svetu igralstva.

Kot Jessica N. Howard se je rodila 24. marca 1977 v Sacramentu v sončni ameriški zvezni državi Kalifornija, a si je pozneje spremenila priimek. Že od malih nog jo je privlačila umetnost. V zgodnjem otroštvu, ki ga je kot eden izmed petih otrok preživljala z mamo, vegansko kuharico, in očimom, poklicnim gasilcem, se je ukvarjala s plesom, ki je počasi postajal čedalje pomembnejši v njenem življenju.

"Vedno sem bila rahlo nenavadna, rdečelasa in zelo pegasta. Otroci se radi norčujejo iz ljudi, ki so drugačni. Imela sem kratke rdeče lase in nosila sem delovne škornje, zato so me grdo zmerjali, ker sem bila pač drugačna," se spominja obdobja, ko ji med vrstniki ni bilo ravno postlano z rožicami.

Njena drugačnost pa se ni kazala le v videzu:

"Bila sem mala punčka, ki je 'špricala' pouk, da je šla lahko v park. Medtem ko so drugi otroci kadili in pili, sem jaz brala Shakespeara."

Ko je začela obiskovati prestižen igralski konservatorij Juilliard School v New Yorku, je že kot študentka dobila priložnost, da je nastopila v predstavah Romeo in Julija, Grozdi jeze in Kakor vam drago. V zadnjem letniku študija pa se je kot gostujoča igralka začela pojavljati še v televizijskih serijah, kot sta Urgenca in Zakon in red. Gledališče je njena velika ljubezen in prav na 'deskah, ki pomenijo življenje', je dobila priložnost, da je zaigrala s slavno kolegico Michelle Williams in celo z velikim Alom Pacinom, ki mu je pozneje družbo delala še v filmu Divja Saloma.

Svojo prvo filmsko vlogo je dobila leta 2005. Šlo je za dramo Blackbird, filmsko predelavo gotske žajfnice Dark Shadows, ki jo je producirala televizijska hiša Hallmark in katere snemanje je potekalo na Tajskem. Na prvo nagrado ni čakala dolgo, saj je po zaslugi glavne vloge v filmski stvaritvi Dana Irelanda, drami Jolene, na mednarodnem filmskem festivalu v Seattlu osvojila Golden Space Needle Award. Sledili so triler Stolen, že prej omenjena dokumentarna drama Divja Saloma, drama Zaklonišče, filmska predelava Shakespearove tragedije Coriolanus, ki je hkrati tudi režiserski debi Ralpha Fiennesa in v kateri ji je družbo delal Gerard Butler, in drama Dolg. Krajši premor od filmskega sveta je izkoristila za sijajni nastop v predstavi Othello.

Potem pa se je zgodila prelomnica v njeni igralski karieri. Ob Seanu Pennu in Bradu Pittu je namreč suvereno in povsem enakopravno zaigrala v odlični drami Drevo življenja, filozofski zgodbi o življenju v ameriškem samotnem mestu v petdesetih letih. Nad njeno vlogo v tem filmu, zmagovalcu slovitega filmskega festivala v Cannesu, so bili navdušeni prav vsi, ki so si ga ogledali, a takrat pravzaprav sploh še nihče ni vedel, kdo je ta rdečelasa lepotica. Potem pa so se začeli mediji zanimati za mlado damo, ki je tako pogumno zakorakala v hollywoodski svet. Ker je film užival tako velik uspeh, so nanjo seveda čakali tudi najbolj sloviti filmski festivali na svetu, od Toronta do Benetk in Cannesa. In prav na zadnjem je najbolj navdušila, ko se je sprehodila po rdeči preprogi. Njenega prvega prihoda v Cannes se bomo nedvomno še dolgo spominjali.

Razmeroma neznana rdečelasa seks bomba v rumeni obleki, bleščeči kot njena alabastrna polt, se je nedolžno smehljala in pod vsako roko držala po enega nekoliko pretirano zagorelega polboga - na levi strani Brada Pitta, na desni pa Seana Penna.

Večina bi na njenem mestu poudarjala sodelovanje s hollywoodskima legendama, Jessica pa je govorila le o režiserju Terrenceu Malicku, 'očetu' kriminalne drame Surova balada in vojne drame Tanka rdeča črta, umetniku, ki je v 44-letni režiserski karieri posnel le deset filmov brez kakršnihkoli kompromisov z biznisom in na svojo stran dobil vse, tako kritike kot gledalce. Vse, kar stori Malick, si v Hollywoodu natančno ogledajo, in prav on ji je ponudil pravo priložnost.

Drevo življenja, ki smo si ga lahko ogledali pred dvema letoma, so ustvarili že leta 2008, in igranje v Malickovem filmu je Jessici - kot je potrdila novinarjem - spremenilo življenje. Odprlo ji je številna vrata. Ko je že posnela vse svoje scene, jo je Malick stalno klical ter ji govoril, naj se vrne in posname še kaj. Ves čas se je ukvarjal izključno s svojim filmom. Med drugim ji je pošiljal dodatne strani scenarija, na drugih koncih sveta pa so sinhronizirali dodatne scene. Včasih je ponoči posnela tudi do 30 strani scenarija, potem pa je Malick po 20 čiščenjih in preurejanjih scen izkoristil le en njen stavek. A vse to se je še kako izplačalo, saj je film Drevo življenja doživel gromozanski uspeh. Mimogrede, tudi njena že omenjena drama Zaklonišče, v kateri igra z Michaelom Shannonom, je bila v Cannesu zelo uspešna, saj je dobila glavno nagrado kritikov. Pravzaprav jo je dobila Jessica za vlogo Samanthe, ženske, ki poskuša ohraniti družino, medtem ko njenega moža spravljajo ob živce apokaliptične nočne more. Distributerji na slovitem filmskem festivalu so se med seboj skoraj pobili za njeno kriminalno dramo Brez zakona, posneto po zgodovinskem romanu The Wettest County in the World, ki se odvija v obdobju prohibicije in v kateri glavno vlogo igra Shia LaBeouf. Na koncu je distribucijo dobil Harry Weinstein, film pa je luč sveta ugledal lani.

Še istega leta, torej 2011, je Jessica posnela še zgodovinsko kriminalno dramo Teksaška polja smrti in navdušila v odlični drami Služkinje, ki jo je režiral Tate Taylor. Gre za film, zasnovan na knjižni uspešnici Kathryn Stockett, v katerem igra podeželsko dekle iz Misisipija v petdesetih letih, zelo osovraženo v samotnem mestecu. To dekle se spravi na svojo temnopolto služkinjo, da bi naredilo vtis na svojega moža, potem pa mlada in angažirana novinarka nagovori služkinjo, naj vse pove novinarjem, in nastane pravi kaos. S to vlogo si je prislužila nominacijo za oskarja v kategoriji najboljše igralke v stranski vlogi. Toda Jessica še zdaleč ni počivala na lovorikah. Animirani družinski pustolovščini Madagaskar 3, natančneje jaguarki Gii, je 'posodila' svoj glas, v drami Tar je odigrala gospo Williams, letos smo jo lahko gledali v akcijski drami 00:30 - Tajna operacija, ki ji je prinesla nominacijo za oskarja v kategoriji najboljše igralke v glavni vlogi, trenutno v naših kinih blesti v vlogi Annabel v grozljivki Anna, v nastajanju pa so še trije njeni filmi.

Rdečelaska pa ni osvojila le filmskih kritikov, ampak je njena neobičajna lepota poskrbela, da so se vanjo zaljubili tudi modni poznavalci. Med drugim je navdušila odgovorne pri sloviti modni hiši Yves Saint Laurent, ki so jo lani izbrali za zaščitni obraz svojega parfuma Manifesto. Ob tej priložnosti je zvezda v vzponu izjavila, da jo ta modna znamka navdihuje zaradi svojih vrednot, kot so brezpogojna predanost, absolutna ljubezen in ženstvena drznost. Aprila lani jo je ameriška revija Time uvrstila med 100 najvplivnejših ljudi na svetu, nad njo pa so se navdušili tudi v uredništvu britanske revije InStyle in jo svojim bralcem predstavili v zgodbi z naslovom Red Alert (rdeči alarm). Doletel pa jo je še en laskavi naziv. Jessico, ki je pred 16 leti postala vegetarijanka, zadnjih šest let pa je celo zaprisežena veganka, in njenega stanovskega kolega Woodyja Harrelsona je PETA, vsem dobro znana organizacija za zaščito in pravice živali, lani namreč razglasila za najbolj seksi slavna vegetarijanca. Ta naziv sta pridobila v izredno močni konkurenci, ki jo je sestavljalo več kot sto njunih kolegov, med drugim tudi Michelle Pfeiffer, Anne Hathaway, Ellen DeGeneres, Ben Stiller in Joaquin Phoenix.

"Nočem mučiti niti enega živega bitja in sodelovati pri surovosti sveta," je izjavila Jessica, ki pa ji veganstvo ni pomenilo prav nobene ovire, ko se je morala za potrebe snemanja prej omenjene odlične drame Služkinje zrediti za deset kilogramov:

"Ker sem vegetarijanka, mi je bilo še toliko težje pridobiti kilograme. Morala pa sem imeti obline, zato sem jedla veliko soje, kupovala dobesedno na litre sojinega sladoleda, ga topila v mikrovalovni pečici in nato pila. Odvratna izkušnja, sem pa imela zato razkošne prsi v filmu."

Zanimivo pa je, da je Jessico ta njena neobičajna lepota, ki osvaja srca vseh po vrsti, na začetku kariere le ovirala.

"Ne, nisem tipična 'bomba'. Šele ko sem prišla v Los Angeles, sem dojela, da je to tisto, kar iščejo - vsi te hočejo strpati v kalup, na katerega bi napisali: 'ona lahko dela samo to in to'. Moja želja pa je, da bi se pretapljala iz vloge v vlogo in igrala različne ženske. In mislim, da dobre vloge dobivam prav zato, ker nisem konvencionalno lepa," trdi Jessica, ki zanimanja ni zbudila le pri prej omenjeni modni znamki, ampak nanjo prisegata tudi modni hiši Alexander McQueen in Zac Posen, ki se borita za to, da bi jo oblačili na rdečih preprogah.

"Res ne morem izbrati svojega najljubšega modnega oblikovalca! Igram toliko različnih vlog, da imam podoben odnos tudi z modo - ne bi mogla nositi samo enega imena do konca življenja," je iskrena igralka, ki še dodaja:

"Kadar se oblačim za svečane priložnosti, imam vedno v mislih vtis, ki ga želim narediti. Obleke izbiram glede na čustven odziv nanje, ko končno izberem eno, pa imam vedno pripravljeno še rezervo!" Da je resnično čustvena in občutljiva, ko gre za modo, pa dokazuje to, da se mora na modnih revijah včasih zadrževati, da ne bi ... zajokala! "Grem na modni teden v Pariz, sedim v prvi vrsti in poskušam zadržati solze. Z modo odkrivam, kako se počutim!" Obstaja pa stvar, ki si je Jessica nikoli ne bi nadela: "To so nizke petke na rdeči preprogi! Najhuje mi je videti slavne v prekrasnih oblekah s podpisom Oscarja de la Rente, ki v rokah držijo salonarje, ker ne morejo hoditi v njih. To je grozno! Lahko si jih sezujem, ko se usedemo in me nihče ne vidi, ne pa pred vsemi! V življenju sem nosila veliko neudobnih čevljev, in to je v redu, a balerink nisem nosila niti po operaciji kolena. V visokih petkah sem hodila z berglami. Ljudje so se mi sicer smejali, a mi za to sploh ni bilo mar!"

Ko gre za cunjice, se 163 centimetrov visoki Jessici takoj razveže jezik, povsem drugače pa je, ko beseda nanese na njeno zasebno, intimno življenje. Glede tega je zelo skrivnostna, zato ni čudno, da je za zdaj splošno znano le to, da živi v NoHu, četrti na Manhattnu, in da ji družbo za štirimi stenami dela trinogi psiček Chaplin.

"Sprehajam psa, igram ukulele in kuham. Nisem dekle, ki hodi na velike zabave. Sem sramežljiva," pojasnjuje in dodaja:

"Zasebnost mi veliko pomeni. Še nikoli nismo videli fotografije, na kateri bi bila z ljubimcem. Pri meni se vse vrti okoli dela. Nimam zasebnega življenja!"

Vse lepo in prav, a vendarle je težko verjeti, da vroči igralki, ki ji modni strokovnjaki in filmski kritiki pojejo hvalospeve, družbo dela le kosmatinček. Prav pred kratkim so se pojavile govorice, da ima novega fanta. Tabloidi so se razpisali, da je njeno srce ogrel Italijan Gian Luca Passi De Preposulo, izvršni direktor francoske modne hiše Moncler. Njeni predstavniki sicer nočejo komentirati medijskih namigovanj, a to sploh ni čudno, saj se njihova varovanka na vso moč trudi, da bi svoje zasebno življenje skrila pred radovednimi očmi javnosti.

"V tem poslu je zelo težko ohraniti razmerje, ker se stalno selimo. In več ko javnost ve o tvoji zvezi, manj posebna je ta zveza zate. Zato se ves čas trudim skriti svoje ljubezensko življenje," pojasnjuje Jessica, ki je sicer zelo skromna, a hkrati verjame vase, zato je trdno odločena, da bo v svetu umetnosti pustila veliko sled. Sploh ne dvomimo, da ji bo to uspelo, saj se hollywoodski režiserji kar tepejo zanjo. Izkušenejše kolegice jo občudujejo in v njej prepoznavajo sijaj starih hollywoodskih igralk, s katerim se preprosto rodiš ali pač ne. Glede na to, da jo nekateri filmski kritiki že opisujejo kot naslednico Meryl Streep, da počasi, a z gotovostjo osvaja naslovnice najprestižnejših modnih revij in da trdi, da se bo še dolgo sprehajala po rdečih preprogah, na katerih seva ženstvenost, ki se ji ni mogoče upreti, se za njeno prihodnost res ni treba bati.

"Ne bojim se tveganja. Naj gre za učenje borilnih veščin ali pa eksperimentiranje z lastnim videzom, za dobro vlogo mi prav nič ni težko storiti," pravi Jessica, ki je, po vsem sodeč, prava naslednica hollywoodskih div.

Napisal Tim Jeras, fotografije Shutterstock, Profimedia, Blitz Karan­ta­nia Cinemas, Dream Works, Cinemania Group