Jessica Alba: Zvezdnica z oblinami

Neverjetno lepa je in popolnoma zaljubljena, za nameček pa bodo letos na ogled trije njeni novi filmi. Življenje Jessice Albe je trenutno res čudovito.

31. 3. 2005

Ne glede na to, kako zelo se trudi, da bi delovala popolnoma običajno in se neopazno pojavila v italijanski restavraciji na Beverly Hillsu, ki jo je izbrala za pričujoči intervju, Jessica Alba ne more prikriti svoje zvezdniškosti. Bejzbolska kapica, rjave hlače in rožnat pulover prav v ničemer ne zakrijejo njene edinstvene in razorožujoče lepote. S svojim mehiško-dansko-francoskim poreklom in z oblinami, ob katerih se moškim zašibijo kolena, pojava 23-letnega dekleta sama po sebi govori o tem, da gre za igralko, ki se strmo dviga na zvezdniški lestvici.

Sodeč po treh filmih, ki bodo kmalu prišli tudi v naše kinematografe, je leto 2005 Jessicino leto. Kar pa še ne pomeni, da njena kariera ni doživela že kar nekaj svojevrstnih vrhuncev. Pri trinajstih letih je že posnela svoj prvi film Camp Nowhere (potem ko je glavna igralka odpovedala, je na njeno mesto vskočila Jessica, ki je dotlej imela v filmu zgolj manjšo vlogo), sledili sta mladinski seriji Skrivni svet Alex Mack in televizijska serija Flipper, zaradi katere se je pri štirinajstih letih preselila v Avstralijo. Bistro dekle je srednjo šolo končalo s pomočjo inštruktorja in maturiralo že pri šestnajstih. Potem si je Jessica vzela dve leti časa, da osvoji Holivud ... ali pa se vpiše na kolidž, tako kot njeni vrstniki.

Samozavest, ki jo je potrebovala za nadaljevanje igralske kariere, je pridobila leta 1999 s filmom Never Been Kissed. Kasneje je dobila vlogo v seriji Dark Angel, leta 2003 pa je nastopila v seksi plesnem filmu Honey. Nekaj let kasneje sta se njeno trdo delo in potrpežljivost počasi začela obrestovati. V poletnih mesecih jo bomo lahko videli v filmu Sin City, v katerem je zaigrala ob Brucu Willisu, kasneje pa še v filmih Into The Blue in Fantastic Four. To pa ni vse, zaradi česar je Jessica Alba zadnje čase tako zadovoljna: tu je še njena popolnoma sveža romanca z neznanim

fantom po imenu Cash, o katerem je spregovorila tudi za Cosmo.

Vaše vloge se vedno vrtijo okrog vašega telesa. V filmu Honey igrate plesalko, v Sin Cityju striptizeto, v Into The Blue pa ste večino časa v kopalkah. Se zato preveč zavedate svojega telesa?

Se, toda to spada zraven in temu se enostavno prepustiš. Spomnim se, ko sem bila nekoč med pripravami za film Sin City v hotelu v spodnjem perilu, da bi se navadila na pomanjkljivo obleko. Na MTV-ju so ves čas vrteli Beyoncéno pesem Baby Boy. Vse, kar je imela na sebi, je bila neka kratka stvarčica, plesala je in njeno telo je bilo tako čudovito žensko. Rekla sem si: “Dobro, če zmore ona, zmorem tudi jaz.” Nisem takšna kot Gwyneth Paltrow in Jennifer Aniston –nisem ženska s pretirano suhljatim telesom. Imam maščobne blazinice.

Ste vedno imeli obline?

Ko sem iz deklice odraščala v žensko, sem kar naenkrat imela prsi, boke, trebušček in maščobo na pravih mestih. Prestrašila sem se. Zelo zgodaj sem prišla v puberteto, pri enajstih letih. Čuden občutek je to, saj veste, ko te na primer tvoj stric objema nekoliko dlje kot ponavadi. Mislim, da gremo vsi čez tisto fazo, da bi zavrtel čas nazaj – enostavno nisi prepričan, da si pripravljen na novo telo. Včasih sem bila deset kilogramov lažja. Včasih mi moja stegna in trebuh niso všeč, toda kadar koli se ujamem v takšne misli, se vedno osredotočim na dejstvo, da sem zdrava. Kot otrok sem bila namreč zelo veliko v bolnišnici.

Kakšne težave ste imeli?

Imela sem hudo astmo in težave z ledvicami, imela sem močno povišano temperaturo. Zaradi ledvic sem skoraj končala na dializi. Tudi zaradi pljučnice sem bila v bolnišnici.

Kakšni ste bili, ko ste odraščali?

Nikoli se nisem počutila dobro med vrstniki. Nisem se družila z njimi, vedno sem bila raje z materinimi prijateljicami. Pri trinajstih sem že igrala v televizijski seriji in srednjo šolo sem naredila s pomočjo inštruktorja. Takrat so mi vsi govorili, da zamujam pomembne srednješolske izkušnje, zato sem s sestričnami in z bratranci hodila na njihove zabave, ki pa so se mi zdele popolno zapravljanje časa. Nisem se hotela zadevati z ecstasyjem in se mečkati s tri leta starejšim tipom, ki ne ve, kam bi sam s seboj.

Ste tedaj imeli veliko fantov?

Pravzaprav sem šla ven z vsakim fantom, ki me je povabil na zmenek, saj me je le redkokdaj kdo povabil ven. Še posebej se spomnim enega, ki sem mu bila zelo všeč. Bil je tako dolgočasen, da sem naročila hamburger in ga pred njim jedla kot prašič, cedilo se mi je iz ust in žvečila sem z odprtimi usti. Mislim celo, da sem rignila ... Skratka, naredila sem vse, da mu ne bi bila več všeč in da bi bilo zmenka končno konec. On pa me je imel še bolj rad! Bilo je grozno. S fanti sem se bolj resno začela videvati pri osemnajstih, ko sem spoznala svojega nekdanjega zaročenca, Michaela Weatherlyja.

Kaj se je zgodilo med vama?

Ni se obneslo. Bila sem mlada, imela sem šele osemnajst let in bila sem devica. Vedela sem, da hočem biti zaljubljena v fanta, s katerim bom šla v posteljo, saj se je večina mojih prijateljic po prvi spolni izkušnji počutila kot drek. Zato sem pazila, da bo moj ljubimec zaljubljen vame in da me ne bo zapustil po prvem seksu. Res je zelo, zelo, zelo težko, če imata z osebo, s katero hodiš, isti poklic, še posebej, če sta oba igralca. Igralce rado potegne v različne smeri in če nisi stoodstotno prepričan v razmerje in če partnerja drug drugemu ne zaupata popolnoma, je to precej naporno. Odločila sem se, da nikoli več ne bom hodila z igralcem.

So govorice, da ste hodili z Markom Wahlbergom in Derekom Jetrom, resnične?

Tega ne bi rada povedala, toda oba sta zelo v redu fanta. Ko je moja mama brala o tem, s kom se trenutno videvam, mi je ponavadi rekla: “Rada bi ga spoznala” ali pa “Kar se mene tiče, ne hodiš z njim, ker ga še nisem spoznala.” Imela sem svoje divje obdobje, toda nisem hodila z več moškimi kot druga dekleta. Gre le za to, da se o njihovih romancah ne razpišejo v časopisih.

Menite, da je za dekleta pomembno, da najprej raziščejo teren in se šele potem ustalijo ob nekom?

Želela sem samo videti, kako se bom imela z različnimi fanti. Ne mislim, da je ženska cipa, če uživa v seksu. Privoščila sem si kakšno razmerje za eno noč, sem tip ženske, ki se zjutraj zbudi in ljubimcu reče: “Ali res moraš biti tukaj?” Nimam potrebe po crkljanju in podobnem, ker vem, kakšne so stvari in ne skušam iz tega narediti kaj več. Mislim, da veliko žensk poskuša iz tega narediti nekaj več samo zato, da ne bi imele slabe vesti, ker si želijo le seks. Sama nimam težav s tem, da si želim samo seks. Nikoli jih nisem imela. Tudi takrat ne, ko sem bila nedolžna in sem se hotela poročiti s prvim ljubimcem. Tega nisem nikoli obsojala, toda zdaj sem s tem končala.

Torej ste zdaj z nekom v resnem ljubezenskem razmerju?

Ja, ime mu je Cash ... Ni slaven. Možno, da je on tisti pravi. Bila je ljubezen na prvi pogled, toda spoznala sem ga,ko sem hodila z drugim, zato sva najprej postala prijatelja. Privlačil me je njegov duh in njegovo mišljenje, šele potem je prišla telesna privlačnost. Oba sva stara človeka, ujeta v mladem telesu. Ko sva bila skupaj teden dni, mi je dal listek, na katerem je pisalo: “Res, res si mi všeč.” In prav tako sem takrat čutila tudi jaz. Res, res mi je bil všeč ... Bila sem že zaljubljena vanj. To mi ni bilo prav nič všeč, saj je bilo kar grozljivo, da mi je bil nekdo kar naenkrat tako privlačen in da sem si želela, da bi bil vedno z menoj.

Se kdaj s fantom tudi sporečeta?

Imava srečo, da so njegove napake zelo podobne mojim, zato se zaradi tega nimam kaj razburjati. Ves čas izgublja stvari; jaz jih tudi. Vedno zamuja; jaz tudi. Drugi ljudje so do mene neverjetno prijazni in skrbni, ker vedo, s čim se ukvarjam in ker se igralcem vedno vsi prilizujejo, zato sem lahko v razmerju še posebej razumevajoča.

Torej ste zdaj končali z zvezdniškimi razmerji … Toda vam je kateri od igralcev še vedno všeč kot slavna osebnost?

Moram reči, da so mi všeč moški, kot so Johnny Depp, Michael Caine, Steve McQueen, Morgan Freeman in Jake Gyllenhaal.

Vam je všeč poseben tip moškega?

Všeč so mi starejši Britanci. Mislim, da se nihče od njih ne bi sramoval jokati pred žensko ali pa reči “Ljubim te” ali “Prizadela si me” ali kaj podobno čustvenega. Vedno so mi bili všeč bistroumni moški. Ko sem bila mlajša, pa so mi bili zelo všeč temnopolti moški. Vsi moji prijatelji so bili temnopolti. Mislim, da me nihče ni mogel dati v poseben rasni predalček. Bila sem Mehičanka, nisem bila bela, nisem bila temnopolta, pa tudi Azijka ne ... Nič nisem bila in zato tudi nisem nikamor spadala. Moj oče je Mehičan, mama pa je francoskega in danskega porekla.

Obstaja kakšna lastnost, ki bi jo radi spremenili na sebi?

Mislim, da moj temperament.

Kaj najbolj sovražite pri svojem poklicu?

Nekateri igralci znajo biti res težki in zahtevni. Celo večnost sem odlašala s tem, da bi si poiskala asistentko. Nisem hotela, da bi bila videti zahtevna ali pa težka. Nisem hotela, da zame dela nekdo, ki me sovraži. Zdaj pa jo imam. Nekateri mi to očitajo, ker niti slučajno nisem ena od tistih zoprnih žensk.

Svoj novi film Sonic tudi producirate. Zakaj ste se lotili tega?

Veliko igralcev to počne zato, da bi bili videti bolj pomembni in da bi se potem lahko nosili, češ ‘Jaz sem producent.’ Verjetno gre večini za status in moč. Sama sem se za to odločila, ker rada organiziram in urejam stvari. Imam svoje mnenje. Rada poskrbim, da so stvari narejene.

Kaj radi počnete, ko ne delate?

Rada kuham. Če bi imela čas, bi v Franciji hodila v kakšno kulinarično šolo. Resno, tudi po pet ur lahko kuham večerjo. Še posebej rada delam ‘enchiladas’ in lazanje. Prav tako rada igram golf. Vedno mislim na pet stvari hkrati, pri golfu pa si se prisiljen popolnoma osredotočiti le na to, kar delaš v tistem trenutku.

Anna David in Janka Menart