Jennifer Lawrence spregovorila o škandalu z golimi fotografijami

Igralka Jennifer Lawrence je bila ena od prvih žrtev med zvezdami, katerih razgaljene fotografije so pricurljale v javnost. Dobitnica oskarja, ki je napad hekerjev označila za odvratno spolno zlorabo, zdaj zahteva spremembo zakona.

Bala se je, da bodo posledice uničujoče. (foto: Profimedia) Profimedia
20. 10. 2014

Nedavni odmevni škandal z razgaljenimi fotografijami najverjetneje nobene od zvezdniških žrtev ni prizadel tako močno kot ravno Jennifer Lawrence.

V začetku septembra so hekerji s spletne storitve iCloud ukradli in objavili na tisoče zasebnih fotografij, med drugim tudi pikantne posnetke svetovnih zvezd.

Poleg Jennifer se je v neprijetni situaciji znašlo še veliko drugih slavnih obrazov, kot so Kim Kardashian, Vanessa Hudgens, Kate Upton in Kaley Cuoco.

Nekaj tednov po bolečem napadu na svojo zasebnost je lepa Jennifer prekinila molk in v intervjuju za revijo Vanity Fair prvič spregovorila o hekerskem škandalu. Za novembrsko izdajo tega slovitega mesečnika je razkrila, da jo je bilo neverjetno strah odgovora na vprašanje, kakšne posledice bo imel škandal z razgaljenimi fotografijami na njeno kariero.

Ker se je bala, da bodo posledice uničujoče, je vedno znova kar sama poskušala napisati sporočilo za javnost:

"Vse, kar sem poskušala napisati o tem, me je spravilo v jok ali pa me je razjezilo. Začela sem pisati sporočilo, a za povedati nisem imela ničesar, za kar bi mi bilo žal. To, da sem javna osebnost, to, da sem igralka, še ne pomeni, da sem prosila, da se to zgodi."

Zdaj se počuti, kot bi bila onstran človečnosti: "Že to, da je nekdo lahko spolno izkoriščen in tako prizadet ... Potem pa je prva stvar, na katero nekdo pomisli, kako bi na račun tega koval dobiček. To je zunaj mojih domišljijskih zmožnosti."

Zahteva ostrejše zakone!

Dobitnica oskarja pa je obelodanila še nekaj osebnih pogledov na ta škandal: "To je moje telo in to bi morala biti moja odločitev, dejstvo, da to ni bila moja odločitev, pa je absolutno odvratno. Ne morem verjeti, da živimo v takšnem svetu. Vsak, ki si je ogledal te fotografije, nadaljuje spolni zločin."

Jennifer zaradi tega zahteva ostrejše zakone: "To je res odvratno. Zaradi tega se mora spremeniti zakon in tudi mi se moramo spremeniti. Te spletne strani bi morale odgovarjati za to."

Igralka se je zaradi vsega tega v duhu kljubovalnosti odločila, da bo šla naprej, da bo nadaljevala svojo pot – naslovno stran revije Vanity Fair 24-letnica s samozavestnim in glamuroznim videzom krasi zgoraj brez, s čimer naj bi izražala, da njej in njenim amaterskim razgaljenim fotografijam iz preteklosti danes prav nič več ne more priti do živega. Prvotno so bile pikantne fotografije namenjene njenemu tedanjemu fantu Nicholasu Houltu, kar je Jennifer komentirala zelo pogumno:

"Štiri leta sem bila v ljubečem, zdravem in čudovitem razmerju. To je bilo razmerje na daljavo in v tem primeru tvoj fant gleda porniče ali pa tebe."

Zaradi razgaljenih fotografij spletnemu brskalniku Google zdaj grozi tožba, 'težka' kar 100 milijonov ameriških zelencev. Neki odvetnik po lastnih navedbah zastopa več kot ducat prizadetih žensk. Njihov očitek se glasi, da se da ukradene fotografije še vedno najti na nekaterih spletnih straneh. Po odvetnikovem mnenju Google s tem dopušča, da se kršitev zasebnosti njegovih klientk nadaljuje. 

Napisal: Tim Jeras za revijo Nova