Jennifer Lawrence, ki je obnorela svet in Brada Pitta!

Jennifer Lawrence je osvežujoče drugačna. Z vlogo v akcijski znanstvenofantastični drami Igre lakote: Arena smrti, ki igra v naših kinih, je postala svetovno znana zvezdnica, čeprav nikakor ne ustreza hollywoodskim klišejem.

22. 4. 2012

Če ne bi bilo Jennifer Lawrence, bi morala iti ves ta direndaj in prah, ki se dviguje okoli filma Igre lakote: Arena smrti, vsem nevtralnim opazovalcem pravzaprav na živce.

Filmska verzija istoimenske knjižne uspešnice Suzanne Collins je že prvi konec tedna, ko so jo začeli predvajati, ameriške kinematografske blagajne napolnila s pravljičnimi, že kar mitološkimi 155 milijoni dolarjev. S tem se je uvrstila na tretje mesto najuspešnejših kinematografskih startov vseh časov.

Da bodo po tem silnem uspehu posneli dve ali morda celo tri nadaljevanja, je zato že zdaj postalo skoraj povsem jasno. Prav tako lahko že zdaj domnevamo, kaj se bo dogajalo v prihodnjih mesecih in letih - po vsem svetu bodo navdušeni najstniki 'težili' svojim staršem, naj jim dajo denar za predrage majice ali broške, povezane s tem filmom. Ko mlada dekleta na rdečih preprogah zagledajo 'svoje' zvezdnike - poleg Lawrenceove predvsem postavnega Liama Hemswortha -, začnejo že kar ekstatično vreščati.

Pravzaprav je navdušenje še večje kot ob pogledu na Roberta Pattinsona ali Kristen Stewart iz vampirske sage Somrak. Izmuzniti se norišnici, povezani s tem filmom, je povsem nemogoče.

Namesto tega številne čakajo nočne more. Filmska zgodba, skrajno krvava verzija filmov, v katerih lahko zmaga in preživi le eden, ki govori o skupini izbranih najstnikov, prav gotovo ni primerna za gledalce s slabimi živci. Določilo, da si film lahko ogledajo vsi, ki so starejši od 12 let, pa je za številne starše premilo.

Edina tolažba je Jennifer Lawrence, dekle v središču spektakla, ki je bila za odlično odigrano vlogo Ree Dolly v drami Na sledi očetu že leta 2010, ko je bila stara komaj 20 let, nominirana za oskarja, s čimer je postala druga najmlajša nominiranka v kategoriji najboljše igralke za prestižni zlati kipec v zgodovini. Jennifer združuje sproščenost igralke v neodvisnih filmih in karizmo megazvezdnice. Oboževalci jo imajo radi prav zaradi glavne vloge pogumne Katniss Everdeen, ki se v brutalnem gladiatorskem spektaklu pred vključenimi kamerami bori za svoje življenje. Gre za emancipirano junakinjo, katere v pedagoškem smislu zelo dragoceno in pomembno sporočilo se glasi: nikoli se ne ukloni diktaturi, poglej v ozadje medijskega sveta in ga preveri ter brani svojo svobodo, dokler ne začne teči kri!

Jennifer Shrader Lawrence, ki se je rodila 15. avgusta 1990 v Louisvillu v ameriški zvezni državi Kentucky, ima pač svojo glavo, ki jo še kako dobro uporablja. Namesto da bi uživala na divjih zabavah, raje jezdi v Kentuckyju na ranču svojih staršev, mame Karen Koch, ki vodi otroški kamp, in očeta Garyja Lawrencea, ki je bil nekoč lastnik gradbenega podjetja Lawrence & Associates.

Raje kot kanapeje in kaviar ima krepak kmečki zajtrk.

Že kot otrok je bila prava mala divjakinja, ki se je kar konkretno pretepala s starejšima bratoma. Ko je pri 14 letih svoje življenjske sanje odkrila v igralstvu, je morala njena mama, ki sicer ni oboževalka šovbiznisa, po pritiskih, prepričevanjih in prigovarjanjih svoje trmaste hčerke redno zapuščati lagodno življenje v Louisvillu v ameriški zvezni državi Kentucky in z njo potovati na avdicije v New York. Kmalu je trud padel na plodna tla in sledile so manjše vloge v filmih in televizijskih serijah. Ko je prišla v Los Angeles, so jo - tudi zato, ker nikoli ni obiskovala igralske šole - zajedljive mlade tekmice naravnost zaničevale, a je moč raje kot v vojne z muhastimi trapami vlagala v svojo kariero, kar je počela z veliko vztrajnosti. Nekaj moči pa je hkrati vlagala tudi v jahanje, lovljenje rib in sekanje drv v domačem okolju, za kar je še vedno ostalo dovolj časa:

"Bila sem mladostno sproščena, prešerna in razposajena."

Dodaja, da je kot najstnica najraje s fanti igrala košarko in hokej na travi. Podeželska preteklost pa Jennifer v Hollywoodu ne povzroča nobenih težav, nasprotno, to so bili vsekakor dobri temelji tudi za snemanje aktualne akcijske znanstvenofantastične drame Igre lakote: Arena smrti, v kateri se mora glavna junakinja nekako podati v gladiatorski boj proti 23 konkurentkam.

Takšne in podobne zgodbice o njenem odraščanju na podeželju in kmečki preprostosti pa skrbijo tudi za to, da je kot vzornica številnim mladim ženskam bolj verodostojna od nežne ter ljubke Emme Watson in od sramežljive Kristen Stewart. Kljub temu jo številni že primerjajo s Kristen, a Jennifer pravi, da si ne želi biti tako svetovno priljubljena kot njena 'vampirska' kolegica:

"Ko vidim, pod kakšnim povečevalnim steklom je Kristen, takoj pomislim, da nočem biti tako priljubljena. Ne vem, kako bi se spoprijemala s tolikšno pozornostjo medijev in javnosti. To je velika obremenitev."

To pa ni edino, kar dokazuje, da ji slava dejansko ne ustreza najbolj in da sploh ne ustreza hollywoodskim klišejem. Kar težko je verjeti, a Jennifer je ena izmed redkih (hollywoodskih) žensk, ki ne uživa v nakupovanju. Sicer se za svečane priložnosti rada uredi, a še zdaleč ni tipična ženska: "Šele zdaj sem se naučila ličiti. Še vedno pa mi največjo nočno moro pomeni nakupovanje. Po njem sem grozno izčrpana. Ne vem, zakaj se zdi ljudem tako privlačno." Prav nič zvezdniška ni niti njena izjava, da ji ni všeč obsedenost z vitkostjo in dietami, ki je še zlasti izražena prav v Hollywoodu:

"Pritisk je ogromen, a nočem se spreminjati, ker so mi drugi to ukazali. Všeč mi je moj videz. Punce vendar morajo imeti obline. Danes celo že zelo mlade punce govorijo, da morajo shujšati, so na dietah in obsedene s kalorijami. Mislim, da je to žalostno. Najpomembneje je zgraditi zdrav odnos do svojega telesa. Punce bi morale imeti neke normalne vzornice. Ko sem obiskovala srednjo šolo, so se številna dekleta pretvarjala, da imajo prehranjevalne motnje, ker sta bili Lindsay Lohan in Nicole Richie takrat anoreksični. Mislila so, da je to kul! Bila sem v šoku in mami sem povedala, da nekatere dijakinje v šoli nočejo jesti kruha."

Tudi nori žuri je prav nič ne privlačijo:

"Sem punca, ki je rada doma. Preden se je film, s katerim sem se proslavila, začel predvajati v kinih, sem z grozo pomislila, da ne bom mogla več brezbrižno iti v restavracijo, bar, diskoteko ali pohajkovati po mestu. Toda potem sem se spomnila, da tega tako in tako sploh ne počnem rada. Zdaj dojemam, da je to skoraj blagoslov, saj mi takrat, kadar se mi ne ljubi iti ven, kar je pogosto, ni treba več lagati. Vedno imam pripravljeno dobro opravičilo: ne morem priti, ker sem slavna!"

Po vseh teh 'nezvezdniških' lastnostih sploh ni čudno, da umira od živčnosti, kadar se mora sprehoditi po rdeči preprogi:

"Pred vsako premiero se vsa preznojim, tresem in umiram od strahu. Vedem se kot živčen kuža. Nekajkrat sem se celo spotaknila na rdeči preprogi. Najhuje pa mi je pred novinarskimi intervjuji. Zame je vse to nočna mora, komaj čakam, da le opravim z vsem skupaj."

In ko smo že pri novinarjih ...

Če jo kateri od predstavnikov sedme sile ogovori na temo nasilja v aktualnem filmu, v trenutku izgineta prikupni jamici na njenih licih, zaradi katerih je videti vedno vesela:

"Tukaj gre za človeštvo. Za svet, v katerem naše moralne in humanistične vrednote sploh ne štejejo več. Na televiziji lahko kot zabavo gledamo, kako ljudje umirajo. Že zdaj živimo v družbi, ki je obsedena z resničnostno televizijo. Postali smo obsedeni s tem, da opazujemo življenje nekoga drugega. Nekatere ljudi danes zabava tragedija drugih. Številni bi naredili vse za slavo, in to je danes, na žalost, nekaj povsem normalnega."

Kljub temu ali pa ravno zaradi tega je z velikim navdušenjem sprejela vlogo Katniss:

"Katniss je predvsem zelo močna punca. Malo je podobna mojemu liku iz filma Na sledi očetu. Obe sta odločni in pogumni. Vloga Katniss je bila fizično zelo zahtevna, a mi je ni bilo težko odigrati. Staknila sem le nekaj prask in podplutb."

Čeprav je kljub mladosti igrala že v nekaj filmskih uspešnicah, med drugim tudi v znanstvenofantastični akciji Možje X: Prvi razred, zatrjuje, da se ne namerava odpovedati manjšim, neodvisnim filmom:

"Zaradi indie filmov sem se tudi lotila tega posla. Ti so moja velika ljubezen. Upam pa, da mi bom v prihodnje nekako uspelo loviti ravnotežje med temi angažmaji."

Za zdaj njene besede zvenijo zelo pametno in prepričljivo. Jennifer pa ima še nekaj, kar jo dela dobro vzornico in zaradi česar staršem ni treba skrbeti, če se njihove hčerke zgledujejo po njej.

Njena postava je - v primerjavi s hollywoodskim povprečjem - prijetno normalna. In tako mora tudi ostati, kot trdi samozavestna zvezdnica, ki se čudi nekdanjim sošolkam, ki jedo le solato brez preliva:

"To je vendar noro! Pred kamero bi bila rada videti kot ženska, ne pa kot klavrn deček."

S tem pa se očitno ne strinjajo prav vsi, saj so jo na muho vzeli kritiki, ki menijo, da je predebela za vlogo sestradane Katniss. Najbolj goreča med njimi je kritičarka New York Timesa, ki se je razburila, da je njena postava preveč 'ženstvena', da bi lahko utelešala dekle v režimu, ki načrtno strada svoje podložnike.

"To je presmešno. Najprej komentirajo niz anoreksičnih igralk, zdaj pa jih moti, da imam normalno telo. Kakšna bi morala biti po njihovem? Kot okostnjak? Ah, prav nič me ne briga!" je kritikom takoj odgovorila Jennifer. Pa kljub takšnim in podobnim pripombam dejansko ostaja povsem hladna in ravnodušna? Če ji to uspeva, ji je vsekakor v veliko pomoč nekaj, na kar nikakor ne smemo pozabiti ...

Le katera ženska bi se obremenjevala s kritikami neke novinarke, če bi hkrati navduševala filmskega boga lepote Brada Pitta?!

V Hollywoodu so se namreč razširile govorice, da je Jennifer Bradu povsem zmešala glavo. Lepotec naj bi jo videl na predprojekciji filma Igre lakote: Arena smrti in menda ga je takoj povsem očarala. Pri reviji Star so šli celo tako daleč, da so pisali o tem, da ji pošilja SMS-sporočila in vneto išče projekt, pri katerem bi lahko sodeloval z njo.

"Brad kar ne neha govoriti o tem, kako lepa in nadarjena je Jennifer," je povedal vir, ki je igralcu blizu. Najbrž ni treba posebej poudarjati, da Angelina Jolie, ženska, ki z Bradom vzgaja šest otrok, ne deli partnerjevega navdušenja nad mlado igralko v vzponu.

"Opomnila ga je, naj se začne obvladovati, vesti svojim letom primerno in se neha sliniti nad punco, ki bi bila lahko njegova hčerka," je še povedal isti vir in dodal:

"Najprej ga je celo vprašala, o kateri Jennifer govori."

Spor slavnega parčka se je razvnel, ko ga je Angelina zasačila med pisanjem SMS-sporočila Jennifer, s katero naj bi si telefonski številki izmenjala ob srečanju na podelitvi oskarjev:

"Angelina je povsem ponorela. Za tri dni je odšla v Amsterdam in Bradu prepovedala, da se udeleži premiere filma Igre lakote: Arena smrti."

Kaj o vsem tem meni Jenniferin fant, mlad britanski igralec Nicholas Hoult, ki jo je s svojo preprostostjo osvojil med snemanjem filma Možje X: Prvi razred, ni znano, a očitno se mu ni treba pretirano bati. Jennifer namreč pravi, da so ji britanski fantje bolj všeč od ameriških, ker so po njenem preprosto bolj simpatični, zabavnejši in vljudnejši od Američanov:

"Všeč mi je, kako se jim glede na situacijo spreminja naglas. Ko z nečim nekoga razjezijo in se želijo izvleči, govorijo drugače kot takrat, ko so na primer pijani in se pretvarjajo, da je vse v redu. Američani me rahlo plašijo s svojo samozavestno držo. Po drugi strani pa so Britanci prijazni in nekako ljubki, kadar so zmedeni. To mi je všeč." Je pa kljub temu pohvalila svojega ameriškega kolega Bradleyja Cooperja, s katerim je posnela komedijo The Silver Linings Playbook:

"Mislim, da je povsem zasluženo dobil naslov najbolj seksi moškega. Seksi je zato, ker je zabaven, pameten in prijazen. Ni niti najmanj vzvišen in je zelo dostopna oseba."

Enako bi lahko zatrdili tudi za Jennifer, ki ji seveda iz vsega srca želimo, da se - tako kot Katniss v filmu - ne bi zlomila pod pritiski, da bi ostala zvesta sama sebi in da bi z obema nogama ostala na trdnih tleh. To prav gotovo ne bo lahko, saj se je vihar, ki ga je sprožil film Igre lakote: Arena smrti, šele dobro začel.

Za revijo Story napisal Tim Jeras

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri