Jean-Claude Van Damme: Kokain ga je stal 10 tisoč dolarjev na teden!

Življenjska zgodba akcijskega junaka Jeana-Clauda Van Damma je šolski primer uresničitve ameriških sanj in bi lahko bila tudi predloga za scenarij kakšne žajfnice. V njej se namreč prepletajo prelepe ženske, ljubezenske intrige, akcijski prizori, razuzdane zabave in zaradi resnih zdravstvenih težav tudi nekaj drame.

8. 12. 2012

Jean-Claude Camille François Van Varenberg se je rodil 18. oktobra 1960 v bruseljski četrti Berchem-Sainte-Agathe.

Ob starejši sestri Veronici je odraščal v delavski družini, oče Eugène je kruh služil kot računovodja, mama Eliana pa je vodila cvetličarno.

V zgodnjem otroštvu je bil Jean-Claude izrazito suh, celo koščen, zaradi debelih očal pa je bolj spominjal na tipičnega piflarja kot pa na mojstra borilnih veščin.

Njegov oče ga je spodbudil, da se je pri desetih letih začel ukvarjati s šotokan karatejem, in sicer v sklopu Nacionalnega karatejskega centra pod vodstvom mojstra Clauda Goetza. Naravni talent je kmalu priplaval na površje in prislužil si je mesto v karatejski reprezentanci Belgije:

"Karate je zelo dolgočasen šport, a ko poznaš njegovo tehniko, lahko prideš daleč. Potrebnih je šest ali sedem let, da dojameš filozofijo in da dosežeš koncentracijo, nujno za to, da očistiš svojega duha in posvetiš svoje telo ter misli športu."

Pod imenom Van Varenberg je mladi Belgijec s črnim pasom večji del svoje mladosti posvetil filozofiji karateja, prav zaradi te borilne veščine pa je srednješolsko izobraževanje že pri 16 letih obesil na klin. Z belgijsko reprezentanco je nastopal na številnih turnirjih, med njegove največje športne uspehe pa spada zmaga na turnirju La Coupe Francois Persoons leta 1979, na katerem je osvojil evropsko zlato. Karate pa ni bil edina borilna veščina, ki je zanimala mladega športnika. Obseden z gracioznostjo, preciznostjo in čistostjo udarca, je usvojil tudi tehnike kikboksa, tekvandoja in tajskega boksa, in sicer v Hongkongu, kamor je večkrat odpotoval in tam občasno delal kot fotomodel.

Presenetljivo je, da se je v tej s testosteronom nabiti kombinaciji znašel tudi balet, ki ga je treniral pet let in o katerem pravi:

"Balet je umetnost, hkrati pa eden najtežjih športov. Če ti uspe preživeti trening baleta, lahko preživiš trening kateregakoli športa."

Pri 20 letih je spoznal šest let starejšo Mario Rodriguez iz premožne venezuelske družine. Zlobneži trdijo, da je njegovo srce v resnici ogrel Marijin bančni račun, ne pa klasična južnoameriška lepota. Po kratkem razmerju in poslovnem partnerstvu, povezanem s fitnesom in prodajo športnih dodatkov, je 25. avgusta 1980 zaplaval v zakonske vode. Že leto dni pozneje sta se ločila, a je ločitev postala tudi uradna šele leta 1984. Mladi Belgijec se je namreč nenadoma odločil, da bo pokoril Hollywood, v svojem načrtu pa ni videl prostora za soprogo.

V Los Angeles je s sedem tisoč dolarji v žepu in glavo, polno sanj, prišel leta 1981.

Brez pravih stikov in z znanjem le francoskega in flamskega jezika mu v središču ameriške filmske industrije ni bilo lahko. Nekaj let si je kruh služil kot voznik limuzine, dostavljavec pic in polagalec tapisomov. Zgodilo se je tudi, da je spal v avtomobilu, večji del zaslužka pa je namenjal tečaju angleščine. Pozneje je priznal, da se je največ angleščine naučil med gledanjem risanke Kremenčkovi. Prve igralske korake je naredil leta 1984, ko se je pojavil v manjših vlogah v dveh diametralno nasprotnih filmih - v muzikalu Breakin' je bil eden od desetih plesalcev, v akcijskem filmu Monaco Forever pa je odigral homoseksualnega štoparja z odličnim znanjem karateja. Kot najbolj usodno pa se je vendarle izkazalo delo v trgovini s tapisomi, v kateri je spoznal svojo drugo soprogo, hčerko lastnika trgovine Cynthio Derdian. Poročni zaobljubi sta si izmenjala 24. avgusta 1985, že sedem mesecev pozneje pa je vsak ubral svojo pot. V tem obdobju je svoj dolgi priimek zamenjal s priimkom družinskega prijatelja Alexa Van Damma:

"Prevzel sem njegov priimek, da bi mu izkazal čast, ker me je on prvič poslal v Hongkong. V Ameriki moj pravi priimek težko izgovarjajo. Van Damme je kratko, jasno in močno."

V osemdesetih letih je postal reditelj v nočnem klubu. To službo mu je priskrbel njegov sparing partner, sloviti Chuck Norris. Prav Norris mu je ponudil tudi manjšo vlogo v filmu Pogrešani v akciji, a je njegov nastop v tej akcijski pustolovščini ostal neopažen. Kmalu zatem je odigral porednega fanta Ivana v akcijskem filmu Karate tiger in zaslužil borih 250 dolarjev.

Potem pa je spoznal gospo Van Damme številka tri. Gladys Portugues je bila v osemdesetih letih ameriška prvakinja v bodibildingu in avtorica hvaljenih nutricionističnih priročnikov. Mladi igralec v vzponu jo je spoznal leta 1986 in zaljubila sta se na prvi pogled. Bila je mišičasta, lepa in zagorela. Svojemu prijatelju je takoj, ko jo je zagledal, rekel, da se bo poročil z njo. In to je tudi storil. Tretji dan januarja 1987 sta si prisegla večno ljubezen, že 20. maja istega leta pa sta dobila prvega otroka, sina Kristopherja. Gladys je bilo veliko do tega, da bi svojemu dragemu pomagala v karieri, zato je počela vse, da bi s skupnimi močmi dosegla cilj. Posebej zanj je izdelala strog jedilnik prehranjevanja, zasnovan na visokoproteinskem meniju z majhnim odstotkom maščob ter v glavnem sestavljen iz konjskega in zajčjega mesa. Ženina podpora in ljubezen sta ga navdahnili, da je kar sredi ulice povsem spontano ustavil akcijskega režiserja in producenta Menahema Golana in mu kazal svoje znanje borilnih veščin, vključno z legendarnim  krožnim udarcem. Gospod Golan je bil tako navdušen, da mu je kmalu namenil vlogo v akcijski biografski drami Krvavi šport, ki so jo snemali na ulicah Hongkonga. Na žalost pa končni izdelek ni upravičil začetnega navdušenja vseh sodelujočih pri tem projektu, zato je film pristal na polici v produkcijski hiši in na njem se je dve leti nabiral prah. Toda Van Damme se ni predal. Producente je prosil, naj mu pustijo distribuirati film na malezijski in francoski trg. Ljubitelji polnokrvnih akcijskih del so bili navdušeni nad ostro in realno borbo v filmu. Čez nekaj časa se je film pojavil tudi v ameriških kinih in zaslužil 35 milijonov dolarjev, kar je bilo skoraj 30-krat več od vloženega. Novi akcijski zvezdnik je bil rojen!

Uspehe pa je dosegal tudi v zasebnem življenju. Dan pred njegovim 30. rojstnim dnem je Gladys povila deklico Bianco in takrat se je odločila, da se bo v celoti posvetila življenju mame, gospodinje in največje oboževalke belgijskega igralca. Zakonska idila pa je bila na žalost le privid. Poslovni uspeh je 'mišicam iz Bruslja', kakršen je njegov sloviti vzdevek, odpiral številna vrata, med drugim pa jim prinašal tudi vabila na številne hollywoodske zabave.

Van Damme je vsak večer odhajal na razuzdane zabave in se vračal v zgodnjih jutranjih urah. Na njegovih oblačilih so bile pogosto sledi šminke. V tem obdobju so se vrstila policijska poročila o vožnjah v vinjenem stanju, prometnih nesrečah in pretepih s paparaci. Za njegov zakon je bilo usodno leto 1992, ko je na poslovnem potovanju v Hongkongu spoznal igralko in model Darcy LaPier. Lepa Američanka, nagnjena k pogostim obiskom plastičnih kirurgov, ga je povabila na druženje. Vrata hotelske sobe mu je odprla povsem gola, v rokah je držala kozarec penine in mu rekla:

"Jean-Claude, ljubi se z mano."

Zvezdnik je pozneje priznal:

"Tistega večera sem nekaj jedel, a ni šlo za hrano. Če razumete, kaj hočem reči ..."

Afera je seveda še istega leta povzročila ločitev, razpadel pa je tudi zakon Darcy in poslovneža Rona Ricea. Jean-Claude in Darcy sta se poročila 3. februarja 1994 na Tajskem, in sicer v okviru intimne budistične ceremonije, kar je bilo v nasprotju z željami njegovih staršev, ki sta menila, da Darcy ni prava za njunega sina. V zakonu je leta 1995 dobil še tretjega otroka, sina Nicholasa. Ločitev od Gladys je minila brez velikega pompa. Nekdanja zakonca sta se strinjala, da mami dveh otrok pripada 250 tisoč dolarjev v gotovini, 10 tisoč dolarjev mesečne preživnine za Kristopherja in Bianco, stanovanje v Santa Monici, avto in del tantiem od njegovih takrat največjih filmskih uspešnic. Prikrajšana pa ni bila niti njegova nova srčna izbranka. Mediji so se takrat razpisali, da akcijski zvezdnik svojo novo ljubezen zasipava z denarjem in ji kupuje dragocene diamante. Samo njeni kozmetični računi za manikiro, pedikuro in frizerja naj bi mesečno dosegali dva tisoč dolarjev.

Na srečo pa je bilo denarja takrat dovolj.

Začel je namreč dobivati vloge v visokoproračunskih filmih, kot so Kiborg, Levjesrčni, Maščevanje dvojčkov in Univerzalni vojak. Do takrat največji kinematografski uspeh pa je dosegel leta 1994 z znanstvenofantastičnim trilerjem Varuh časa, ki je ameriške blagajne napolnil s čarobnimi 100 milijoni dolarjev. Velik priliv denarja in svetovna slava sta le dodatno prilivala olja na ogenj v zvezi Jeana-Clauda in Darcy. Mladoporočenca sta se pojavljala na vseh 'pasjih procesijah', javno kazala strast, ki je vladala med njima, in medije hranila z neobrzdanimi izjavami. Nekaj let pozneje se je izkazalo, da je bil glavni razlog za takšno vedenje odvisnost od kokaina, ki je mučila oba. Čeprav se je Van Damme v intervjujih predstavljal kot zaljubljen in pozoren mož, je Darcy leta 1996 vložila zahtevo za ločitev, ker naj bi jo slavni soprog teroriziral. Ločitvena dokumentacija se je razprostirala na kar 1.500 straneh, v njej pa so bile med drugim zapisane njene številne obtožbe na račun moža, ki naj bi ji grozil, da bo ugrabil njunega sina in ubil njene odvetnike. Poleg tega naj bi svoje znanje borilnih veščin pogosto uporabil na njej, o čemer pa 'obtoženec' pravi:

"Prisegam na Boga in življenje svojih otrok, da je nikoli nisem udaril. Morda sva se kdaj odrivala, a samo takrat, kadar me je ona napadla. Ko nekoga obtožuješ za poškodbe, potrebuješ medicinsko dokumentacijo, fotografije, nekaj. Takšnih dokazov pa ni, ker je nikoli nisem udaril."

Sodišče je na koncu odločilo, da mora za otroka plačevati mesečno preživnino 27 tisoč dolarjev in še dodatnih 85 tisoč zelencev za nekdanjo soprogo. Po četrti ločitvi so mu povsem popustile zavore in v javnosti se je začel pojavljati s pravo plejado žensk, med drugim s kanadsko igralko in nekdanjim modelom Natasho Henstridge, Playboyevo zajčico Izabell Torella in celo z monaško princeso Stephanie.

Van Damme je torej doživel številne vzpone in padce, za večino padcev pa mediji krivijo njegovo odvisnost od kokaina.

Po nekaterih poročanjih je leta 1996 za beli prah tedensko zapravljal tudi do 10 tisoč dolarjev, saj naj bi posnifal do 10 gramov kokaina na dan. Prvi poskus, da bi se znebil odvisnosti, se je zgodil prav leta 1996, ko se je samoiniciativno prijavil na enomesečno terapijo v losangeleško kliniko Daniel Freeman. Že po tednu dni je zahteval odpust, ker zdravniške metode niso delovale. Kot da ne bi imel že dovolj težav, so mu po koncu snemanja akcijskega filma Za udarec več leta 1997 diagnosticirali bipolarno motnjo. Takrat se je znašel na robu samomora:

"Prišel sem do točke, ko sem hotel umreti. Nisem imel razlogov, da bi živel. Morda je sebično to reči, a prav nič več me ni navduševalo. Mamila niso bila problem, težave sem imel sam s sabo, in to sem moral pozdraviti." Pozneje so ugotovili, da so bili prvi znaki bipolarne motnje pri igralcu vidni že v najstniškem obdobju, a je simptome nezavedno zdravil z intenzivnimi treningi borilnih veščin. Po diagnozi so mu predpisali terapijo z zdravilom sodium valproate, ki mu je pravil kar sol.

"Vzeti moraš le malo soli, kar zdaj tudi počnem, in konec. Že v tednu dni čutiš spremembo. Vsa zmeda okoli mene in voda, ki se je premikala levo in desno, sta postali mirno jezero."

Odvisnost od kokaina pa mu je s pomočjo velike podpore staršev in prijateljev leta 1998 začasno uspelo nadzorovati. V želji, da bi končno uredil vse stvari v svojem življenju, je za roko spet zaprosil Gladys Portugues, s katero se je na zasebni svečanosti drugič poročil 25. junija 1999:

"Ženske ... Kakšne igre igrajo. Številne so si me želele, a ženski čari me ne vzburjajo več. Želim žensko, ki je kot tigrica. Žensko, ki lahko zaščiti družino, otroke. Za zdaj je to Gladys. Ko sem vrnem domov s snemanja, sem utrujen, najin dom pa je kot cerkev. Hiša je čista, ona pa je prijazna in optimistična. Hvala bogu, da je nisem izgubil, nanjo se lahko vedno naslonim."

Rumene medije je znova 'nahranil' v sklopu svetovne turneje akcijske pustolovščine Plačanci 2, ko je dal intervju za britanski dnevnik The Guardian. Novinar je iz naftalina potegnil skoraj dve desetletji stara medijska ugibanja o njegovi aferi z avstralsko pevko Kylie Minogue, s katero je posnel akcijski film Ulični bojevnik.

"Ne vem, morda. Da, zgodilo se je. Bila sva na Tajskem, imela sva afero, sladek poljub, prekrasno ljubljenje. Bilo bi nenormalno, če ne bi imela afere, saj je prekrasna," je odgovoril na novinarjevo vprašanje.

S tem odgovorom je šokiral ves svet, še zlasti pa svojo nekdanjo soprogo Darcy LaPier, s katero je bil poročen v obdobju afere s Kylie. Da bi bila stvar še hujša, je bila Darcy prav v tistem času noseča. Zgodba je na površje še enkrat potegnila umazane detajle o razmerju z ameriško manekenko, ki je nepričakovano priložnost izkoristila za to, da je medijem potožila, da ne dobiva alimentacije:

"Upam, da bo film Plačanci 2 prinesel velik zaslužek v kinematografske blagajne. Jean-Claude mi za sedem let dolguje alimentacijo za sina. To, da ne živi več v Ameriki, še ne pomeni, da mu je ni treba plačevati."

V življenju Jeana-Clauda Van Damma težko najdemo neko rdečo nit.

Gre za netipičnega akcijskega zvezdnika, ki na videz pozna pravila šovbiznisa in z veseljem razkriva pikantnosti iz svojega življenja, še sploh v promocijske namene. Živi med Belgijo, Kanado, Hongkongom in Los Angelesom, v prostem času sprehaja pse, posluša klasično glasbo in občuduje igralce, kot sta Christopher Walken in Steve McQueen. Obožuje izzive in meni, da lahko človek brez njih brez težav tudi umre. Po vsem tem ne preseneča, da tudi na poslovnem področju še zdaleč ne namerava odnehati. Ljubitelji njegovega lika in dela že nestrpno pričakujejo četrti del znanstvenofantastičnega akcijskega filma Univerzalni vojak, ki naj bi izšel konec tega leta in v katerem igra tudi njegov 25-letni sin Kristopher. Ne primanjkuje pa mu niti novih projektov. Prihodnje leto ga bomo lahko videli v komediji Welcome to the Jungle in trilerju Enemies Closer, ob hčerki Bianci Bree pa ga bomo občudovali v znanstvenofantastičnem filmu U.F.O.

Za sabo ima pet porok, štiri ločitve, kokainsko odvisnost, nenehen boj z bipolarno motnjo in številne medijske afere, a trdi, da prav ničesar ne obžaluje:

"Nekateri ljudje preprosto niso dobro prilagojeni. Ko nekaj počnem, to počnem do maksimuma. Ko treniram, tri ure ne pridem iz telovadnice in se z nikomer ne pogovarjam. Ko sem imel svojo rokenrolovsko fazo, sem jo živel v celoti. Hvala bogu, da sem dolga leta treniral in bil v najboljši možni fizični pripravljenosti. Če ne bi bil, bi bil zdaj verjetno šest metrov pod zemljo."

Na svečani premieri filma Plačanci 2 je s svojim ostarelim in precej shujšanim videzom šokiral številne.

"Narkoman je. Na žalost. Lahko bi postal novi Bruce Willis, a so ga mamila uničila. Velika škoda," je ob tem pojasnil že omenjeni režiser in producent Menahem Golan, a kljub tem trditvam, dejstvu, da je pred kratkim dopolnil že 52 let, in blažjemu srčnemu infarktu pred dvema letoma zvezdnik zatrjuje, da se počuti sijajno.

Živi zdravo in se temu primerno tudi prehranjuje, o svojem življenju pa razmišlja zelo trezno:

"Danes zjutraj sem se pogledal v ogledalo in dojel, da sem rad star. Moj obraz je bolj umirjen, in kadar zdaj treniram v telovadnici, ne treniram zato, da bi bil močan ali lep, ampak zato, da bi bil boljši, kot sem bil včeraj. V teh dneh tekmujem sam s seboj."

Napisal Tim Jeras, fotografije Shutterstock in Profimedia

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri