Jay-Z: Pri 12 letih je ustrelil brata

Nesramno bogati raper, glasbeni producent in poslovnež Jay-Z se precej nerad izpostavlja v medijih, predvsem pa skoraj nikoli ne govori o zasebnosti. Še sreča, da je nekoliko bolj zgovorna njegova slavna soproga Beyoncé Knowles, saj v nasprotnem primeru ne bi izvedeli kaj dosti o njegovem družinskem življenju.

"Če sem neprijazen, je to zato, ker si ti neprijazen." (foto: Profimedia) Profimedia
24. 11. 2013

Življenjska zgodba Jay-Z-ja je zelo prepletena z življenjsko zgodbo še enega slovitega glasbenega imena - Beyoncé Knowles. Ne le da že vrsto let sodelujeta v poslovnem smislu, ampak si delita tudi zasebno življenje, sta poročena in imata ljubko hčerkico. Glasbenika, ki sestavljata enega od najvplivnejših parov na svetovni glasbeni sceni, sta se spoznala, ko je bil on star 30, ona pa komaj 18 let. Vendar pa ni šlo za ljubezen na prvi pogled. Na začetku je bil njun odnos strogo posloven, kmalu se je prelevil v prijateljskega, nato pa še v ljubezenskega.

Beyoncé je nekoč razkrila, da je potrebovala kar dolgo časa, da je privolila v prvi zmenek z njim. Po skoraj dveh letih prijateljstva sta se zaljubila, a sta ljubezenska čustva dolgo tajila. Svoje razmerje jima je uspevalo skrivati kar tri leta, vse do leta 2002, ko je Jay-Z izdal singel '03 Bonnie & Clyde, na katerem je gostovala prav Beyoncé. Šele takrat so se v javnosti začela pojavljati namigovanja, da sta skupaj. Parček pa je še naprej vztrajno zanikal razmerje in vse podrobnosti, povezane z zasebnim življenjem, ohranjal zase.

Šele po poroki, ki je prišla na vrsto leta 2008, sta v intervjujih počasi začela razlagati, kdaj in kako sta začela hoditi, poleg tega pa sta razkrila, da sta nekoč celo prekinila razmerje, ker si je Beyoncé pred snovanjem družine želela ustvariti svetovno kariero. In ta želja se ji je z Jay-Z-jevo pomočjo tudi uresničila. Lani ju je revija Forbes razglasila za zvezdniški par z največjim zaslužkom na svetu. Njuno bogastvo ocenjujejo na vrtoglavih 778 milijonov dolarjev. Uspešna pa sta tudi zunaj glasbene industrije. Sta lastnika modnih hiš Rocawear in House of Deréon, športne agencije Roc Nation Sports in založbe, ki deluje v sklopu glasbene korporacije Sony Music Entertainment. Poleg tega sta solastnika košarkarskega kluba Brooklyn Nets iz profesionalne ameriške lige NBA, v njuni lasti pa so še producentska hiša in veriga športnih barov.

Jay-Z ni imel srečnega otroštva

Jay-Z, ki se je kot Shawn Corey Carter rodil 4. decembra 1969 v zloglasni newyorški četrti Brooklyn, in sicer v naselju za socialno ogrožene družine, ni imel srečnega otroštva in ni poznal družinske idile. Njegov oče je družino zapustil, ko je bil Jay-Z še majhen otrok, zato ga je - skupaj s sestrama in bratom - vzgajala mama, samohranilka Gloria Carter. Današnji glasbeni mogotec nikoli ni končal srednje šole, ki jo je predčasno obesil na klin. Je pa zato v srednješolskih klopeh spoznal bodoče slavne raperje, kot so Busta Rhymes, The Notorious B.I.G in Jaz-O, ki je bil njegov prvi mentor. Z njim je takrat pogosto 'obračunaval' v tako imenovanem freestyle repanju. V Brooklynu so ga od nekdaj klicali Jazzy in prav iz tega vzdevka je pozneje nastalo njegovo umetniško ime Jay-Z.

Z imenom Jay je želel izkazati čast in spoštovanje omenjenemu mentorju, navdih za dodano črko Z pa je našel v liniji metroja J/Z v New Yorku, ki se je ustavljal na postaji Marcy Avenue, v bližini katere je živel. Jay-Z je v svojih pesmih velikokrat 'povedal', da je kot mladenič preprodajal mamila, še posebej krek in kokain:

"Mamila sem prodajal zato, da bi zbral denar za inštrumente." Na neizprosnih newyorških ulicah se je zaradi posla večkrat znašel v pravih strelskih obračunih. "Pištole so bile povsod. Ni ti bilo treba dolgo iskati, če si jo hotel kupiti," je v eni od svojih pesmi opisal četrt, v kateri je odraščal. Priznal je, da je bil tudi sam kot najstnik oborožen. Orožje je skrival v prazni škatli VHS-kasete, in ko je bil star komaj 12 let, je ustrelil starejšega brata Erica, odvisnika od kreka, ki ga je zalotil med krajo njegovega nakita, ki ga je hotel prodati, da bi si lahko kupil mamila. "Mislil sem, da je mojega življenja konec, da bom večno v zaporu. Počutil sem se kot najslabši človek na svetu. Bilo je grozno. Bil sem še otrok in povsem prestrašen," je opisal občutke, ko so ga možje postave aretirali. Na srečo ga Eric, ki ga je krogla zadela v ramo, ni tožil, nasprotno, ko ga je Jay-Z obiskal v bolnišnici, se mu je celo opravičil za vse, kar je storil njemu in družini na splošno. Ericu se je pozneje uspelo ozdraviti odvisnosti, Jay-Z pa je v pesmi You Must Love Me podrobno opisal, zakaj je ustrelil lastnega brata.

"Videl sem hudiča v tvojih očeh, bil si zadet z nečim, hujšim od trave, zmeden, le zaprl sem svoje mlade oči in pritisnil (sprožilec, op. a.). Kakšen zvok. Odprl sem oči in te ravno še videl, ko si padal na tla," v njej repa Jay-Z, ki je v avtobiografiji Decoded razkril, da so tudi nanj že trikrat streljali, a jo je na srečo vsakič odnesel brez poškodb. "Kot da bi neki angel pazil name," je zapisal. V pesmi 99 Problems, katere del besedila se glasi 'imam 99 težav, a nobena izmed njih ni psica', repa o tem, da so ga nekoč zaradi preprodajanja mamil skoraj aretirali. Ko se je vozil z avtom, so ga namreč zaustavili policisti, ki so poklicali kolege in jim naročili, naj pripeljejo psa, usposobljenega za iskanje mamil. V omenjeni pesmi je priznal, da je imel v skrivnem predalčku krek, a ker policistov s psom predolgo ni bilo na spregled, so ga varuhi zakona v skladu z zakonom morali izpustiti. Ko se je vozil proti domu, pa je mimo njega peljal policijski avto, v katerem je videl psa. Javnost ga je obsojala zaradi uporabe besede 'psica', saj je večina ljudi logično menila, da s to besedo označuje ženske, a je pojasnil, da je z njo označil psa, ki je zamujal na pregled njegovega avtomobila.

"Če bi ta pes prišel kakšno sekundo prej, bi mi to spremenilo življenje," je dejal Jay-Z, ki trdi, da se je menedžerskih veščin, ki jih obvlada danes, in vsega, kar ve o poslu, naučil prav na newyorških ulicah, na katerih je kot najstnik preprodajal mamila. Da se je ukvarjal z nezakonitim poslom, mu je postalo žal šele pozneje, ko je ugotovil, da s tem početjem uničuje otroke.

Prvi CD je prodajal sam

Čeprav je na začetku kariere izdal lastni singel in gostoval v več pesmih drugih izvajalcev, mu ni uspelo podpisati pogodbe z nobeno založbo, zato je svoj prvi CD prodajal kar sam, iz avta. Leta 1995 pa je s kolegoma Damonom Dashem in Kareemom Biggsom ustanovil založbo Roc-A-Fella Records. Leto dni pozneje, v obdobju, ko si je v šali nadel zvodniško ime Cashmere Jones, je izdal debitantski album Reasonable Doubt, ki je bil sicer precej dobro sprejet, a ga je naslednji album 'prekosil'. Na albumu In My Lifetime, Vol. 1 je spregovoril o smrti svojega prijatelja Notoriousa B.I.G.-ja. Njegovo smrt je opisal kot nekaj najhujšega, kar se mu je zgodilo v življenju.

Prvo veliko uspešnico je izdal leta 1998, in sicer Hard Knock Life (Ghetto Anthem), ki se je znašla na albumu Vol. 2... Hard Knock Life, leto dni pozneje pa je po prepiru na zabavi v nekem newyorškem nočnem klubu zabodel producenta Lancea 'Un' Rivero. Na začetku je vztrajno zatrjeval, da je nedolžen, nato pa je vendarle priznal krivdo in bil leta 2001 obsojen na tri leta pogojne kazni. Pozneje je tudi pojasnil, zakaj je to storil. Nekdo je namreč objavil verze pesmi njegovega albuma Vol. 3... Life and Times of S. Carter, in ker so vsi s prstom kazali na gospoda Rivero, se je odločil, da se bo tiste usodne noči soočil z njim.

Pravi uspeh je požel šele leta 2001 z albumom The Blueprint, ki so ga hvalili tako kritiki kot poslušalci, zato ni čudno, da je v ZDA dosegel dvojno platinasto naklado in zasedel prvo mesto lestvice Billboard 200, na katero se uvrsti 200 najbolje prodajanih albumov. Ker se je istega leta v New Yorku zgodil teroristični napad, je to v medijih seveda zasenčilo njegov uspeh. Uspešna glasbena kariera pa ni bila edina stvar, s katero se je lahko hvalil, saj je bil že takrat uspešen producent in podjetnik. Pohvalil se je lahko tudi s precej bolj mirnim življenjem, saj je težavno preteklost pustil za seboj, in seveda s svežim razmerjem z eno od najbolj oboževanih glasbenic na svetu, Beyoncé Knowles, ki pa je vsakič, ko so jo novinarji vprašali, ali je res v zvezi z njim, vztrajno odgovarjala:

Ko je prišla Beyoncé ...

"Ne pogovarjam se o teh temah, a sem izredno srečna." Šele po skrivni poroki, predvsem pa po rojstvu hčerkice Blue Ivy sta se jima nekoliko razvezala jezika. Parček je počasi vendarle začel govoriti o svojih ljubezenskih začetkih, pri razkrivanju sočnih podrobnosti pa je prednjačila Beyoncé, ki je povedala, da je Jay-Z-ja spoznala, ko je bila stara 18 let. "Na začetku sva bila samo prijatelja. Preden sva šla na prvi zmenek, sva leto in pol preživela v znamenju telefonskih pogovorov. Ta prijateljski temelj je zelo pomemben za zvezo," je pojasnila v intervjuju z Oprah Winfrey. Ker je raper 12 let starejši od nje, so se stvari med njima razvijale počasi. On je povedal, da je pred njenim privlačnim videzom opazil njen nesporni talent, ona pa je celo razkrila, da je bila še nedolžna, ko se je zaljubila vanj:

"Ljudje bi bili presenečeni, če bi vedeli, kako neizkušena sem. Prvega fanta sem imela pri 12 ali 13 letih in bila sva skupaj do mojega 17. leta. Čeprav sem bila zrelejša od večine vrstnikov, sem bila hkrati tudi premlada, da bi bilo to lahko resno razmerje. Nisva živela skupaj in nisva ... Saj veste. To je bila moja edina ljubezenska izkušnja in od takrat imam samo enega moškega v svojem življenju, Jaya." Raper pa je - v nasprotju s svojo soprogo - na tem področju zelo izkušen, saj je bil v razmerjih s številnimi ženskami. Med njimi je bilo tudi nekaj znanih imen, kot so Foxy Brown, Missy Elliott, T-Boz, Mýa, Lil' Kim, pokojna Aaliyah in Blu Cantrell, v katero je bil menda noro zaljubljen. Oče bi pravzaprav moral postati že leta 1994, a je njegova tedanja punca, s katero je bil v petletni zvezi, imela spontani splav. V skladu s svojo skrivnostno naravo sicer ni hotel razkriti, za katero dekle je šlo, je pa izjavil, da mu ni žal, da takrat ni postal oče: "Nisem bil žalosten. Morda se je to zgodilo zato, ker nisem bil pripravljen postati oče."

Jay-Z in Beyoncé pa skupne sreče in uspeha nista našla le na zasebnem področju, ampak tudi v poslovnih vodah. Po že omenjeni pesmi '03 Bonnie & Clyde sta sodelovala še pri uspešnici Crazy in Love z njenega albuma, zato smo lahko na neki način skozi njune skupne pesmi spremljali tudi razvoj njunega razmerja. Leta 2006 je izdal pesem Lost One, v kateri je repal o tem, da sta se razšla, ker se je njegova srčna izbranka odločila, da se bo v celoti posvetila karieri, in je namesto njega izbrala posel. Iz pesmi je bilo jasno razvidno, da razume njene razloge in da močno upa, da bosta nekoč morda ponovno skupaj. Šele štiri leta pozneje je priznal, da je bila pesem dejansko posvečena Beyoncé in času, ko nista bila prepričana o svojem razmerju. Ker sta kmalu ugotovila, da vendarle ne moreta drug brez drugega, sta se pobotala in sledilo je novo sodelovanje v pesmih Déjà Vu in Upgrade U.

Načrtovanje družine

Prosti čas sta najraje preživljala na košarkarskih tekmah, 4. aprila 2008 pa sta se sprehodila do oltarja. Poroka je bila - kot skoraj vsa njuna zveza - povsem tajna. Znano je le to, da je bila v New Yorku, da je poročno obleko za nevesto oblikovala njena mama Tina in da sta si zakonca - namesto klasičnih poročnih prstanov - na kazalca dala tetovirati rimsko številko štiri, ker sta oba rojena četrtega v mesecu, poleg tega pa sta si tudi večno zvestobo prisegla četrtega v mesecu. O tem, kako zelo dobro skrivata svojo zasebnost, priča tudi podatek, da v javnost nikoli ni pricurljala niti ena sama fotografija z njune poroke. Na srečo predstavnikov sedme sile pa je pri tem ohranjanju zasebnosti nekoliko bolj popustljiva vsaj Beyoncé, ki je povedala, da je o materinstvu začela razmišljati po tem, ko je uresničila svoje poslovne načrte:

"Bilo mi je pomembno, da si pustim čas, da postanem ženska, kakršna želim biti, da zgradim svoje cesarstvo, zvezo in samospoštovanje, preden postanem mama." Toda kruto življenje je imelo zanjo drugačne načrte. Med prvo nosečnostjo je imela namreč spontani splav. "Slišala sem bitje srca svojega otroka. To je bila najlepša glasba, ki sem jo kdajkoli slišala. Izbirala sem imena, si predstavljala, kako bo videti otroček, čutila sem materinstvo ..." je občutke opisala pevka in dodala, da je šlo nekaj po zlu v zgodnjem obdobju nosečnosti: "Odletela sem v New York na pregled in srce ni več bilo. Dobesedno teden dni prej je bilo vse v redu, potem pa ni bilo več bitja srca." Seveda jo je izguba otroka močno prizadela. "Odšla sem v studio in napisala najbolj žalostno pesem. To je bila zame najboljša terapija, saj je bil splav najbolj žalostna stvar, ki sem jo doživela," je dejala Beyoncé in pojasnila, da je ravno zaradi tega dogodka v prvem tromesečju skrivala nosečnost:

"Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Bilo mi je zelo težko." Šele na podelitvi MTV-jevih nagrad leta 2011, ko je bila povsem prepričana, da nosečnost dobro napreduje, je dala med prenosom v živo vsem vedeti, da je v blaženem stanju. "Nisem hotela, da bi to novico razkrila kakšna nora fotografija ali tračarska zgodba, zato sem se odločila, da bom kar sama ponosno pokazala nosečniški trebuh," je pozneje pojasnila javno razkritje nosečnosti.

Le mesec dni po tem razkritju je oče manekenke Shenelle Scott, s katero je nekoč ljubimkal Jay-Z, raperja obtožil, da je oče njegovega devetletnega vnuka. Za trenutek je ta obtožba zasenčila srečo slovitih glasbenih zakoncev, a se je zelo hitro izkazalo, da gre za laž. Ljubezen Jay-Z-ja in Beyoncé je piko na i dobila 7. januarja lani, ko je luč sveta ugledala njuna hčerkico Blue Ivy. Ponosni očka Jay-Z namerava deklico razvaditi do nezavesti in svoj načrt z različnimi nesramno dragimi darili že pridno uresničuje, a je kljub temu izjavil, da se boji, da ne bo dober starš:

"Oče me je zapustil, ko sem bil mulec, in me ni naučil, kako naj bom moški, kako naj vzgajam otroka in kako naj se vedem do žene. Upam, da bom oče, s katerim se bo Blue Ivy lahko pogovarjala o vsem." Čeprav obstaja ogromno najrazličnejših teorij, zakaj sta zvezdnika svojo prvorojenko poimenovala Blue Ivy, je ena izmed najverjetnejših povezana z našo soseščino. Beyoncé je lani na svojem blogu namreč pojasnila, da je idejo za ime dobila, ko je bila s soprogom na dopustu na hrvaškem otoku Hvar. Objavila je tudi niz fotografij, med katerimi izstopa tista, na kateri stoji pod drevesom in pod katero je napisala:

"Danes zjutraj sva med sprehodom naletela na to prečudovito modro drevo. Mislim, da se imenuje modri bršljan (Blue Ivy). To bo zelo prikladno." Nekdanji župan Hvara je v znak zahvale glasbenikoma za promocijo 'njegovega' otoka Blue Ivy razglasil za častno gostjo Hvara. Za deklico je dal izdelati celo listino, ki jo je hotel njeni slavni mami izročiti na njenem zadnjem koncertu v Zagrebu, a se mu ni uspelo srečati z njo. Če bo slavna družinica še kdaj dopustovala v naši bližini, pa ostaja veliko vprašanje. Da bi čim bolje zaščitil družinsko življenje pred paparaci in hčerkici omogočil normalno odraščanje, zaščiteno pred mediji, je Jay-Z svoji lepi soprogi za peto obletnico zakona namreč kupil otoček na Bahamih. Ko jih je na Kubi pred ponorelimi oboževalci morala braniti policija, mu je namreč prekipelo, zato se je odločil za nakup osamljenega otočka, na katerem namerava s soprogo in hčerko preživeti vsak prost trenutek.

Tim Jeras za revijo Story