Jasmina Haskovič: »Vse se zgodi z razlogom.«

To je prva od dveh Jasmininih najljubših misli, druga pa je: "Vsi smo v obcestnem jarku, toda nekateri med nami gledamo zvezde," ki jo je povzela po Oscarju Wildu.

Jasmina Haskovič: »Občutki, ki jih do­življam ob opravljanju prostovoljnega dela, so neopisljivi.« (foto: Bojan Laharnar) Bojan Laharnar
6. 4. 2012

Jasmina Haskovič je predana prostovoljka že 12 let in poleg svoje službe opravlja še prostovoljno delo. Pri tem ji pomagata Oli in Oto, njena dva kužka pasme mops – skupaj se neuradno imenujejo 'trio adio'.

Kdo si in kako bi se opisala? 

Sem trmasta, ponosna, komunikativna, radovedna, pridna punca, ki obožuje svoje delo, pse in čevlje.

Profesionalno se ukvarjam s fotografiranjem in v svoj objektiv najraje lovim kužke ter njihove lastnike, v prostem času pa sem prostovoljka Zavoda PET – Pasja enota terapevtov, Zavoda za terapijo s pomočjo psov.

Kako poteka terapija?

Z Olijem obiskujeva Pediatrično kliniko Ljubljana, oddelek Kirurgija, kjer opravljava aktivnost s pomočjo psa. Gre za aktivnost z otroki, ki so trenutno hospitalizirani.

Ker je Oli terapevtski pes, ki je zaradi narave svojega dela dvakrat letno natančno veterinarsko pregledan, gre lahko tudi na posteljo, da ga otroci lažje pobožajo. Nekateri mu preberejo kakšno pravljico, drugi poslušajo njegov srček, tretji ga peljejo na sprehod po hodniku.

Z Otom pa izvajava R.E.A.D. program na Osnovni šoli Hinka Smrekarja. Gre za terapijo branja s pomočjo psa, pri kateri otroci berejo psu in izboljšujejo svoje bralne sposobnosti. Posebnost programa je, da so pri izvajanju prisotni en otrok, en pes in vodnik, saj se tako ustvarja intimno in sproščeno vzdušje, v katerem otroci lažje delajo.

Kaj ti pomeni prostovoljstvo?

Pomeni mi ogromno in življenja brez njega si sploh ne predstav­ljam več. Spremlja me že od osnovne šole – z njim sem se srečala po zaslugi socialne delavke Lili, za kar ji bom hvalež­na do konca življenja.

Kako je potekala tvoja pros­tovoljska kariera?

Moji začetki so bili na telefonu Mladi – mladim pri Mladinsko informativnem svetovalnem središču Slovenije (MISSS) v osmem raz­redu osnovne šole. Po pravilih programa se je moje delo končalo s polnoletnostjo.

Ko sem čez nekaj let dobila Olija, sem iskala nekaj, kar bi lahko skupaj počela in bila pri tem vsaj malo koristna. Našla sem društvo, ki se ukvarja s terapijo s pomočjo psov.

Po uspešnem testiranju Olija in opravljeni delavnici sva začela delo, ki traja še danes, tri leta pozneje pa se nama je pridružil še Oto.

Osebna izkaznica

  • Letnica rojstva: 1986.
  • Najljubši dan: ponedeljek, takrat ima terapije. 
  • Čas si vzame za: tek in fitnes. 
  • Cilj letošnjih počitnic: Maroko.

Besedilo: Manca Kraševec, foto: Bojan Laharnar

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri