Janis je vedela, da Amy ne bo dočakala 30 let

Janis Winehouse je v intervjuju za sloviti britanski časnik The Sun spregovorila o odraščanju svoje pokojne hčerke, glasbenice Amy Winehouse, njenem odnosu do denarja, zabavah in uporniškem slogu življenja.

Janis in Amy sta bili močno povezani, zlasti zato, ker sta dolgo živeli brez soproga oziroma očeta.  (foto: Profimedia) Profimedia
11. 7. 2013

Če bi bila še živa, bi fenomenalna pevka Amy Winehouse 14. septembra dopolnila 30 let. Namesto velike proslave za rojstni dan bo družina pokojne težavne zvezdnice 23. julija obeležila drugo obletnico njene tragične smrti. Njena 58-letna mama Janis Winehouse je v intervjuju za britanski časnik The Sun izjavila, da sploh ni pričakovala, da bo njena ljubljena hčerka Amy dočakala četrto desetletje življenja.

Ni hotela v šolo

"Ne pravim, da sem vedela, da bo umrla pred 30. letom, a to me ni presenetilo. Bila je mlada punca, ki je dobesedno eksplodirala v svet, kot petarda, potem pa se je vse skupaj odvilo v slogu 'okej, konec je, grem'," je dejala mama pevke, ki je 23. julija 2011 umrla za posledicami zastrupitve z alkoholom. Stara je bila komaj 27 let.

Upokojena farmacevtka, ki boleha za multiplo sklerozo, je postala samohranilka, ko je njen soprog Mitch, nekdanji taksist, zapustil družinski dom. Amy je bila takrat stara komaj deset let, Janis pa ne skriva, da je njeno življenje z uporniško hčerko minilo v znamenju stalnih bitk. "Mitch je odšel, Amy pa je postala dominantna figura v hiši. Jokala sem in vreščala, a Amy me ni poslušala. Nisem je mogla izvleči iz postelje in prisiliti, da bi odšla v šolo," je razkrila Janis, ki zaradi svoje bolezni hodi z berglo, zanjo pa skrbi njen 62-letni soprog Richard Collins, s katerim si življenje deli štiri leta.

Stalno je bila na dietah

"Namesto da bi se družila s fanti, so Amy zabave dolgočasile in vedno je želela čim prej oditi. Njen odnos do hrane je bil precej travmatičen, ker je bila vedno na številnih strašnih dietah. Govorila mi je: 'Mama, našla sem resnično dobro dieto, prežvečim hrano, nato pa jo izpljunem," je spomine obudila Janis in dodala, da v življenju njene hčerke denar absolutno ni igral nobene vloge:

"Če sem ji kdaj rekla, da sem vzela njen denar, da bi nekaj kupila, mi je odvrnila: 'Nič nimam proti, vzemi ga'. Njena hiša ni bila lepa. To je bila le zgradba, v kateri je pač živela. No, morda sem jaz kriva za to. Nisem je namreč naučila, kako mora biti videti dom, ker nisem tak tip osebe. To je le mesto, kjer ponoči prespim."

Pogreša njene objeme in poljube

Janis je v zanimivem intervjuju še povedala, da bo 23. julija prižgala svečko v spomin na svojo hčerko, in poudarila, da je zdaj zanjo vsak dan takšen, kakršen je bil tisti, ko je umrla Amy. "Ležim v kadi in poslušam glasbo, v glavnem jočem in mislim na Amy. Najbolj pogrešam to, da bi me objela in poljubila. Vedno mi je govorila, da me obožuje. Našla sem čestitko za materinski dan, v kateri je – ko je bila stara 13 let – napisala: 'Mama, čeprav sem velikokrat poredna, te imam zelo rada'," je radovednim predstavnikom sedme sile še izdala Janis, ki je danes v dobrih odnosih z nekdanjim soprogom Mitchem, s katerim pa se niti slučajno ni dobro razumela, ko je bila Amy še majhna, česar se sploh ne trudi skrivati.

"Zagotovo bi lahko rekla, da se je Amy naveličala življenja. Verjamem v posmrtno življenje in verjamem, da se je Amy verjetno srečala z babico, ki ji je rekla: 'Vidiš, sem ti rekla, da se bo to zgodilo. Rekla sem ti, da spremeni svoj nori način življenja.' Amy pa ji je verjetno odgovorila: 'Ups, tega nisem nameravala narediti'. Mislim, da je presenetila samo sebe, verjetno je mislila, da je nesmrtna," je še dejala Janis.