Jana Morelj: "Z leti sem postala bolj moški tip dekleta"

Že skoraj dve leti na televizijskih zaslonih občudujemo vremenarko Jano Morelj, ki navdušuje v vlogi napovedovalke vremena na Pop TV.

Jana Morelj (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
19. 5. 2013

Zgovorna Primorka je strastna gurmanka in izjemno družabno dekle, ki ji veliko pomenijo dobra glasba in potovanja v neznano. Do zdaj se je že navadila, da jo na vsakem koraku sprašujejo, kakšno bo vreme, zato z veseljem da kakšen nasvet, tudi kadar ni pred kamerami.

Za revijo Story je v intervjuju spregovorila o tem, kaj jo zanima, kaj ljubi in kaj meni o moško-ženskih prijateljstvih.

Kako bi se opisali? Kdo vse je Jana? Ste vremenarka, delate na radiu, doma imate nenavadnega ljubljenčka ...

Pujska Boža, ki je občasna nadloga. Najljubši so mu čevlji, ki jih sicer ne razgrize, temveč odnaša iz ene sobe v drugo. Sicer pa mu nenehno hodi po glavi, kaj bo jedel. Ima tudi svoje trenutke, ko bi se rad crkljal, in takrat začne skakati po nogi, da bi ga vzela v naročje, kjer se sprosti kot mucek. Doma pri starših pa imamo cel živalski vrt. Od psov, mačk ...

Zanimajo me radio in televizija, ki sta hkrati tudi moji veliki ljubezni, pa glasba, koncerti, festivali, potovanja, spoznavanje novih ljudi, odročnih krajev, prijatelji, druženja, kavice in svoboda. Ta je pri meni izjemnega pomena, ker se ne želim počutiti utesnjeno in stlačeno v kalup.

So že poskušali?

Če so, so kmalu ugotovili, da ne funkcioniram več tako dobro kot prej.

Ste po duši rokerica?

Sem.

Že od nekdaj?

Kar ja. Sem namreč iz okolice Postojne, kjer je rok scena od nekdaj zelo razvita.

Kje se to najbolje kaže pri vas?

Pri oblačenju. Pa tudi v razmišljanju, saj ni nobenega kompliciranja. Rada se imam lepo, rada se družim in debatiram. Dobro se ujamem tudi z moškimi, razmišljam namreč podobno kot oni.

Ste bili v mladosti malenkostno deški?

Ne, to pa ne. Bila sem tipična punčka z dolgimi lasmi, oblekicami, barbikami ... Z leti pa sem postala bolj moški tip dekleta. Če vprašate tiste, ki me poznajo, me bodo opisali tako. Tudi moj slog je takšen. Usnjene jakne, zakovice, škornji, džins in krila, ki jih včasih nisem marala. Sicer pa imam veliko prijateljev, ki so geji, in z njimi se neizmerno dobro razumem.

Pa načeloma verjamete, da sta lahko ženska in moški samo prijatelja?

Zelo težko ... Prej ali slej gre z ene strani malo čez mejo in potem ni več tako, kot je bilo na začetku. Lahko se odločita, da bosta prijatelja, a bo eden moral zatirati čustva. Tudi če ti nekdo na začetku ni všeč vizualno, te lahko s časom prepriča kaj drugega.

Ko smo že pri teh 'hakljcih' - kaj mislite, da bi vam lahko popolnoma spremenilo življenje?

Otrok! Ko pride otrok, moraš sebe postaviti na drugo mesto, to pa je največji prehod. Kar nenadoma imaš ob sebi nekoga, ki potrebuje in zahteva tebe v celoti. Svoje življenje moraš prilagoditi njegovim potrebam in spontanosti ostane zelo malo ali nič.

Pred kratkim ste praznovali 30. rojstni dan. Se je kaj spremenilo ob tej prelomnici?

Zadnji teden pred rojstnim dnem mi je bilo kar malo zoprno, ker je bilo za mano res odlično desetletje. Prišla sem v Ljubljano in utrdila svojo osebnost. Prej sem bila precej naivna in zaupala vsem. Kmalu me je izučilo, da vsi ljudje niso tako prijazni, kot se kažejo.

Ne povedo ti tega, kar mislijo, in tako sčasoma dobiš trdo kožo, sploh če delaš v medijih. V zadnjem desetletju se mi je zgodilo veliko pomembnih, prelomnih in lepih stvari. Pred dvema letoma sem denimo začela voditi vremensko napoved na Pop TV, kar mi je v veliko veselje.

Imate ambicije početi še kaj drugega?

To mi zdaj ustreza. Morda bi delala v turizmu, kar sem nekoč že. A tega se sčasoma malo naveličaš. Všeč mi je delo, ki ga opravljam, saj vsak dan ponuja nove izzive. Nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Po eni strani je to slabo, ker ti lahko hitro poruši vse načrte. Lepo pa je, ker se s tem delom učiš in rasteš. Vsak dan izveš nekaj novega, kar je najlepše. Ne prenesem namreč ozkoglednosti glede dogajanja okoli sebe in nesprejemanja drugačnosti.

Kako na vas vpliva vreme? Je vaše počutje odvisno od vremena?

Niti ne, načeloma mi je všeč vsako vreme. Če se le ne ponavlja tako kot letos sneg. Če je preveč dežja, mi tudi ni všeč. Moralo bi biti uravnoteženo, tako kot vse stvari v življenju.

Manja Plešnar za revijo Story