Jaka Neon: “Umazanih del se lotevam v kravati”

Jako, drugo polovico dua Kitsch Nitsch, je ORTO povabil k oživljanju in lepšanju koles – nastalo je cosmo kolo, ki sliši na ime Flamingo in najbrž že veselo 'leti' po mestu.

Jaka Neon (foto: Alex Štokelj) Alex Štokelj
7. 5. 2012

Kaj naj pomeni kitsch-nitsch?

Kitsch-nitsch je soočenje med kičem in minimalizmom. Nekaj, česar se loti ljubitelj minimalizma in dekoracije, ki uporablja veliko različnih elementov in teži k urejeni zmešnjavi. Sicer je izraz sposojen iz neke radijske oddaje iz petdesetih – z Davidom nama je bil od nekdaj všeč retro.

A zdaj je vse, kar se je zgodilo od 1920. leta dalje, tako ali tako pomešano. Po obratu tisočletja smo na hitro predelali vsa obdobja novodobnega sveta.

To oblikovalec občuti kot svobodo ali omejitev?

Na koncu svobode je vedno nesvoboda. Ravno svoboda te najbolj meša. Bolj udobno je, če si malo usmerjen.

S čim si najraje polniš glavo?

V glavnem me načrtno ali naključno zanima veliko stvari, ki prihajajo iz osemdesetih. Za vse, kar zagrabim, se na koncu izkaže, da ima svoje korenine v osemdesetih. Takrat je vladal novi romanticizem: ljubezen in idealizem – in še v Jugi je bilo takrat fino fletno fajn.

Kako se rodijo in množijo ideje?

Mislim, da se z njimi ne rodiš, ampak jih zgradiš. Bolj si radoveden, učljiv in odprt, lažje je. Za ustvarjanje potrebuješ talent, radovednost, ljubezen in vztrajnost. Včasih je to, da se o vsem sprašuješ, lahko tudi boleče, in preveč analize vodi v paralizo.

Flamingo ...

je poklon osemdesetim in Ettoreju Sottsassu, ki je moj velik idol. Vzorec na ogrodju je njegov in se imenuje bakterija, neonske barve so tako ali tako zaz­namovale osemdeseta in roza je najlepša med njimi. Ta barva je tudi moj podpis.

Potem pa si oblekel kombinezon, vzel barvo in ... 

pobarval kolo, a brez kombinezona. Vedno delam v kravati.

Tudi ko delaš, si videti brezdelen.

V meni je malo dendija. Počutim se kot kakšen grajski dekorater. Ali vsaj težim k temu.

Kako si predstavljaš lastnico svojega ORTO kolesa?

Pravzaprav si predstavljam dve: ena je pisana, urbana hiphoparka, druga pa črno­bela darkerica, ki ima rada gotski stil. To kolo je ultra kič in ultra urejeno. V bistvu totalen kitsch-nitsch.

Glede na tvoj videz bi ti bolj kot kolo prisodila konja.

Prej kočijo. Ker živim na Prešernovi in je hiša podobna gradu, si vedno, ko odprem vežo, predstavljam, da bo ven pridirjalo šest roza pobarvanih konj in črna kromana kočija.

Več o Jaki na pop-up.si in kitsch-nitsch.com.

Besedilo: Tina Torelli, foto: Alex Štokelj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri