Jadranki Juras meso prav nič ne diši!

Žirantka oddaje X Factor je pred kratkim eni od tekmovalk kar naravnost povedala, naj ji nikar ne omenja, koliko živali je ulovila. Jadranka Juras namreč ne želi, da bi zaradi nje trpelo katerokoli bitje.

20. 4. 2012

Večina nas je nagnjena h kompromisom.

Lažje je namreč, da sprejmemo tisto, kar nam ponujajo. Tako paziti na to, da ni nič od hrane, kozmetike, oblačil živalskega izvora, je pač v praksi marsikdaj zapleteno. Ampak Jadranki se ne zdi, da si zaradi te odločitve življenje zapleta. Ravno nasprotno.

"Po nepotrebnem bi si zapletala življenje, če ne bi bila aktivno udeležena v njem in bi živela po principu dogem ter tega, kar menijo in mislijo drugi, da je prav. Tako pa ravno zato, ker sem dejavna v procesu življenja, v resnici čutim, da živim, da je izbira moja, in posledično prevzemam tudi vso odgovornost."

Zanimivo je, da je veganka že tako dolgo časa, da se okusa mesa ...:

"Ne vem, ali se ga še spomnim. Vsekakor nimam nobene želje ali potrebe, da bi se ga še kdaj spomnila. Mora pa biti že kakih deset let od tega, če ne več."

In kaj si Jadranka Juras misli o vegetarijancih, ki iščejo take nadomestke za meso, ki imajo tudi čim bolj podoben okus kot meso?

"Menim, da v tem primeru ne gre toliko za iskanje okusa, ki bi nadomestil okus mesa. Globoko v vseh nas se verjetno skriva še kakšen ostanek karnistične ideologije, zato zmotno iščemo nadomestke za živalske proizvode. Po drugi strani pa ni nujno, da beseda salama predstavlja zgolj izdelek iz mesa, lahko predstavlja tudi izdelek iz rastlinskih beljakovin. Vegani načeloma ne iščemo nadomestkov, kaj šele, da bi iskali okus po mesu. Kaj pa je okus pri mesu? Po mojem mnenju zgolj začimbe, ki ta okus ustvarijo, in prav nič drugega. Samo meso brez začimb nima pretiranega okusa."

In kako je videti njen običajen dan, kar se tiče hrane?

"Nič drugače kot običajen dan koga drugega. Hrana ni zgolj tista, ki vsebuje meso, jajca in mleko, hrana je tudi sadje, zelenjava, žitarice in še in še. Ko sem postala veganka, sem šele odkrila, kako raznovrstna je hrana in kako veliko izbiro imamo. Meso, jajca in mleko so zgolj mit in nič drugega. Ter prepričanje, ki gre na roko lobijem, ki služijo ogromne količine denarja na truplih ubogih čutečih bitjih in na zavajanju ljudi - brez zavedanja žal ni svobodne izbire. Karnizem ni namreč nič drugega kot sistemsko zatiranje. Vgrajen je v temelje družbe in je torej kot tak oblika institucionaliziranega zatiranja. Kadar pa je ideologija institucionalizirana, je tudi ponotranjena, če citiram izjemno avtorico Melanie Joy."

Več o tej temi si preberi v zadnji številki revije Story