Zakonca Smith obtožena, da skrivata svojo istospolno usmerjenost

Jada Pinkett Smith je na družabnih omrežjih naznanila, da se letos ne bo udeležila podelitve oskarjev, ker med nominiranci ni niti enega afroameriškega igralca. Bojkotu se je pridružilo že več njenih kolegov, hkrati pa je v medijih završala izjava Alexis Arquette, ki pravi, da zakonca Smith nista iskrena, ker naj bi skrivala svojo istospolno usmerjenost.

Zakonca Smith obtožena, da skrivata svojo istospolno usmerjenost (foto: Profimedia) Profimedia
2. 2. 2016

Jada si je dala duška na Twitterju:

"Na oskarjih lahko temnopolti ljudje nagrade vedno podelijo, celo podržijo! Naši umetniški dosežki pa so le redko prepoznani. Bi se morali temnopolti umetniki na splošno umakniti iz vsega? Ljudje lahko z nami ravnajo le tako, kot jim dovolimo."

Da bi še dodatno začinila situacijo, je žena hollywoodskega zvezdnika Willa Smitha na družabnih omrežjih objavila tudi posnetek, na katerem izraža svoje mnenje o po njenem nedopustni situaciji.

Na tem posnetku med drugim poudarja, da se morajo temnopolti ljudje zavzeti zase in pokazati svojo moč, ne smejo pa prositi, da jih priznajo, saj to ruši njihovo dostojanstvo.

"Mi smo odgovorni za to, da pride do sprememb," je zaključila Jada, ki v svoji igralski karieri še nikoli ni bila nominirana za najprestižnejšo igralsko nagrado na svetu.

Je bil pa zato za zlati kipec že dvakrat nominiran 58-letni Spike Lee. Sloviti igralec in filmski ustvarjalec, ki je lani osvojil častnega oskarja, se je postavil na Jadino stran in naznanil, da bo tudi on 'preskočil' podelitev oskarjev, ki bo 28. februarja.

"Kako je mogoče, da je že drugo leto zapored vseh 20 kandidatov v igralskih kategorijah belcev? Da se v druge kategorije sploh ne spuščamo ..." se je vprašal Spike.

Mimogrede, med tistimi, ki imajo pripombe, je čedalje več zvezdnikov, razočaranje so izrazili tudi filmski ustvarjalec Michael Moore ter igralca George Clooney in Lupita Nyong'o.

Iz ameriške akademije filmskih znanosti in umetnosti (AMPAS) je že prišlo priznanje, da obstaja težava, predsednica Cheryl Boone Isaacs pa je naznanila, da so že vnesli določene spremembe, s katerimi želijo poskrbeti za raznolikost.

"Na žalost spremembe ne pridejo tako hitro, kot bi si želeli. Storiti moramo več," je dejala temno-polta Isaacsova in dodala, da je njeno srce zlomljeno in da je frustrirana, ker letos ni raznolikosti med nominiranci.

Oglasila pa se je tudi Alexis Arquette (na fotografiji spodaj), članica slovite igralske družine in aktivistka za pra-vice skupnosti LGBT, ki je na Facebooku napadla tako Jado kot njenega moža Willa.

Alexis

Razburila jo je prav Jadina napoved bojkota podelitve oskarjev. "Ko bo Jada priznala, da je lezbijka, in ko bo Will priznal, da mu je prvi zakon razpadel, ko ga je soproga zasačila med seksom z njegovim 'sponzorjem', slavnim menedžerjem Bennyjem Medino, ju bom pa poslušala," je sporočila Alexis in pojasnila, da je Will svojo prvo soprogo Sheree Zampino utišal oziroma poskrbel, da o omenjenem incidentu ni spregovorila.

To naj bi storil tako, da ji je izplačal zajetno vsoto denarja. Will se je od Sheree ločil leta 1995, z Jado pa se je poročil dve leti pozneje.

"Na snemanju filma Šest stopenj ločenosti je naredil dramo, ker je v scenariju pisalo, da mora poljubiti igralca Anthonyja Rappa. Na koncu je režiserja nagovoril, da so snemali samo njegovo zatilje, tako da se poljub pravzaprav sploh ne vidi," je napisala Alexis, ki se je rodila kot Robert.

"Homoseksualci imajo sovražnike, ki se skrivajo v omarah. Priznanje je zdrava stvar. Ali si z nami ali pa proti nam. Moraš se odločiti. Danes," je še poudarila, svoj zapis pa končala z besedami, da bi morale vse gejevske zvezde priznati svojo spolno usmerjenosti, da bi bile vzor istospolno usmerjenim mladim, ki zaradi maltretiranja v šoli razmišljajo o samomoru.

Napisal: Tim Jeras (za Novo)

Preberi še, kako ganljivo je svojo ženo presenetil slavni igralec Channing Tatum ali pa poglej, kakšna lepotica je postala hčerka nekdanje manekenke Cindy Crawford.

Priporočamo tudi članek: Prepoznaj znake pomanjkanja folne kisline