Iz starih arhivov: Tina Modotti

Tina Modotti - fotografinja, model, igralka, revolucionarka in velika lomilka moških src.

Tina Modotti (foto: Shutterstock) Shutterstock
25. 8. 2012

Tina Modotti se je rodila 16. avgusta 1896 v italijanskem Vidmu. Pri 16 letih je emigrirala v ZDA in se pridružila očetu v San Franciscu, ki je imel fotografski studio. S podporo italijanskih emigrantov v ZDA je začela nastopati v gledaliških igrah in nemih filmih, prav tako je delala kot model.

S svojim tedanjim partnerjem se je leta 1918 preselila v Los Angeles, kjer se je gibala v umetniških boemskih krogih, kjer je spoznala fotografa Edwarda Westona. Leta 1923 se je, po smrti očeta, z Edvardom in njegovim sinom preselil v Mexico City, kjer sta odprla fotografski studio ter se družila v boemskih in avantgardnih krogih. Pozneje se je Edvard preselil na podeželje, Tina pa se je pridružila komunistom ter objavljala fotografije v izrazito levih časopisih.

Leta 1930 je bila zaradi politične aktivnosti deportirana iz Mehike. Odšla je v Moskvo, kjer se je s svojim ljubimcem Vittoriom Vidalijem pridružila komunistični tajni policiji. Med špansko državljansko vojsko sta odšla v Španijo, kjer je Tina delala kot bolničarka.

Po porazu republikancev sta pobegnila v Mehiko, kjer je Tina čez tri leta, 5. januarja 1942, stara 46 let, zaradi odpovedi srca umrla.

Zanimivosti o Tini Modotti:

  • Njena fotografska kariera je trajala samo sedem let (od 1923 do 1930) in je opisana kot romantična in revolucionarna.
  • Govorila je italijansko, špansko, nemško in angleško.
  • Fotografirala je umetnike in njihova dela, revolucijo v Mehiki kot tudi izmučene kmete in delavce ter revščino.
  • Bila je velika lomilka moških src, saj so bili številni moški vsaj romantično navezani nanjo, če že ne drugače.