Iz starih arhivov: Edith Clara Summerskill

Edith Clara Summerskill – baronesa Summerskill kenwoodska, zdravnica, feministka in političarka!

22. 4. 2012

Edith Clara Summerskill se je rodila 19. aprila 1901 v Londonu in je bila najmlajša od treh otrok.

Njen oče je bil prav tako zdravnik. Po opravljeni srednji šoli se je vpisala na Kraljevo višjo šolo (kolidž) v Londonu, smer medicina, stažiranje je opravila v londonski bolnišnici Charing cross. Leta 1924 je končala zdravniški staž ter se poročila z zdravnikom Jeffreyjem Samuelom. Z možem sta leta 1924 odprla zasebno zdravniško ordinacijo.

S politiko se je začela ukvarjati leta 1934, ko se je pridružila laburistom. Leta 1945 je bila članica laburistične vlade, kjer se je še posebej posvetila borbi za nadzor rojstev ter večjo podporo ženskam v materinstvu. Leta 1950 je postala ministrica za socialo, leta 1961 pa je postala baronesa Summerskill.

Njen vodilni položaj pri zvezi Poročenih žensk je leta 1964 pripeljal do odobritve zakona, da je poročena ženska upravičena do polovice moževega premoženja. Edith je svoje življenje v bistvu posvetila nenehni borbi za enakovrednost žensk v moškem svetu. Umrla je na svojem domu v Londonu leta 1980.

Zanimivosti o življenju Edith Clare Summerskill:

  • Njeni otroci so priimek povzeli po mami, in ne po očetu, kot je običajno.
  • Njena hčerka, dr. Shirley Summerskill, je bila prav tako članica parlamenta in vladna ministrica. Njuna dopisovanja v hčerkinih študentskih letih sta objavili v knjigi Moja hčer, leta 1957. V pismih je razvidno njuno razmišljanje, da je ženska superiornejša od moškega skoraj na vseh področjih.
  • Njen vnuk Ben Summerskill je viden predstavnik ene izmed največjih organizacij za pravice gejev na svetu British gay equality charity Stonewall.
  • Čeprav je pripadala desni smeri laburistov, je bila zelo kritična do atomskega orožja in tudi do ameriškega posredovanja v Vietnamu.
  • Rekla je: "Godrnjanje je ponavljanje neprijetnega okusa resnice."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri