Iz starih arhivov: Carmen Miranda

Carmen Miranda - od pevke sambe do zvezde Broadwaya.

16. 2. 2013

Carmen Miranda se je 9. februarja 1909 rodila na Portugalskem, vendar je družina z osmimi otroki kmalu emigrirala v Brazilijo, v Rio de Janeiro, kjer je oče odprl brivnico.

Miranda se je zaljubila v petje in ples že v zgodnji mladosti. Pri 14 letih se je zaposlila v prodajalni klobukov in poskušala srečo na radijskih pevskih avdicijah. Leta 1929 je posnela svojo prvo ploščo, leta 1934 pa je postala prva pevka v Braziliji s profesionalno pogodbo z radiom.

Nastopila je tudi v filmih ter bila leta 1939 povabljena s svojo skupino v ZDA (New York). Tam je kmalu postala medijska senzacija. Začela je snemati hollywoodske filme in nastopati na Broadwayu ter bila ena največjih zvezd šovbiznisa v štiridesetih letih prejšnjega stoletja. Leta 1945 je bila celo najbolje plačana ženska v ZDA.

Leta 1947 se je poročila s producentom Davidom Alfredom Sebastianom.

Carmen je leto dni pozneje zanosila, vendar je žal imela spontani splav. V poznejših letih je nebrzdanemu kajenju in uživanju alkohola dodala še uživanje barbituratov in amfetaminov, kar je seveda močno vplivalo na njeno zdravje.

Umrla je 5. avgusta 1955 dobesedno med delom, zaradi srčnega zastoja.

Na njeno željo je pokopana v Riu de Janeiru. Njenega pogreba se je udeležilo več kot pol milijona ljudi. Muzej, posvečen Carmen, je v mestni četrti Flamenco v Riu.

Zanimivosti o Carmen Mirandi:

  • Nastopila je v 14 hollywoodskih filmih med letoma 1940 in 1953.
  • Ime je dobila po sloviti Bizetovi operi Carmen, saj je bil njen oče zaljubljen v opero, kar je prenesel tudi na svojo hčerko.
  • Njena vzdevka: Brazilska seks bomba ter Dama s 'tuti fruti' klobukom, saj se je pogosto pojavljala s klobukom, na katerem je bilo sadje.
  • Carmen ima svojo zvezdo na pločniku slavnih v Hollywoodu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri