Iz dosjeja: Marilyn Monroe – Norma Jeane Baker

Marilyn Monroe je nekoč rekla: 'Seks simbol postane stvar. Sovražim biti stvar.' In Marilyn bo že vedela. Bila je in po mnenju mnogih še vedno je poosebljenje seks simbola.

3. 6. 2011

Rodila se je 1. junija 1926 v Los Anglesu v ZDA. Zaradi mamine psihične nestabilnosti (očeta ni nikoli poznala) je prvih sedem let preživela v sirotišnici. Po maminem nenadnem izboljšanju sta nekaj časa živeli skupaj. Pozneje, ko se je mami stanje spet poslabšalo, je skrbništvo nad Marilyn prevzela družinska prijateljica.

Leta 1945 so jo med delom v tovarni fotografirali za naslovnico lokalne revije in lepa mladenka je hitro postala dekle z naslovnice za številne revije. Poskusila se je v svetu filma (obiskovala je šole igranja) in na začetku petdesetih let se ji je uspelo prebiti med zvezde. Njeni najbolj znani filmi so Niagara, Nekateri so za vroče, Princ in striptizeta, Avtobusna postaja ...

Postala je ameriški in svetovni seks simbol številka ena.

Tako kot mama je tudi Marilyn imela ves čas psihične težave. Kljub slavi, denarju in vsem moškim je bila osamljeno, krhko in preveč čustveno ter nestabilno dekle. Pomagala si je s psihoterapevti in tabletami. Umrla je 5. avgusta 1962 na svojem domu zaradi prevelikega odmerka pomirjeval.

Njena smrt še danes sproža ugibanja, ali je šlo za samomor, nesrečo ali umor. Bila je trikrat poročena. Prvič pri 16 letih, drugič se je poročila z legendarnim bejzbolskim igralcem Joejem Di Magiem in nazadnje s književnikom Arthurjem Millerjem. Imela je številne ljubezenske afere, med drugimi tudi z ameriškim predsednikom Kennedyjem in njegovim bratom Robertom.

Kratke zanimivosti:

  • V 16-letni karieri je posnela 29 filmov, kar 24 v prvih osmih letih.
  • Njen idol je bila igralka Jean Harlow.
  • Po rodu je bila židinja (po mamini strani).
  • Slaven citat: “Vem, da pripadam svoji publiki in temu svetu, ne zato, ker sem tako nadarjena, ampak zato, ker nikoli nisem pripadala nobenemu drugemu.”
  • Njen zadnji nastop je bil v znamenitem Madison Square Gardnu v New Yorku, ko je zapela znamenito Happy Birthday Mr. President predsedniku Kennedyju za njegov rojstni dan. Obleko, ki jo je imela takrat oblečeno, so leta 1999 prodali za 1,26 milijona dolarjev.