Iz dosjeja žensk z velikim Ž: Suzanne Lenglen

Suzanne Rachel Flore Lenglen je bila prva prava teniška superzvezdnica.

30. 4. 2011

Suzanne Rachel Flore Lenglen (24. maj 1899–4. julij 1938) Rodila se je v kraju Compiègne, Oise, 70 kilometrov severno od Pariza.

Za tenis jo je navdušil oče (lastnik podjetja za prevoz), saj je menil, da bo nenehno bolni (astma) Susanne šport pomagal. Tenis jo je takoj navdušil in od 11. leta bil njena ljubezen in strast.

Leta 1914 se je udeležila svojega prvega odprtega prvenstva Francije in klonila šele v finalu. S 15 leti je bila prava senzacija na teniških igriščih. Na žalost je I. svetovna vojna prekinila skoraj vse športne dogodke za pet let. Leta 1919 se je udeležila turnirja v Wimbledonu in zmagala. Začela se je njena dominacija v tenisu, ki je trajala do leta 1926. Kar šestkrat je osvojila odprto prvenstvo Francije (Roland Garros) in Wimbledon med posameznicami. Na teh dveh turnirjih je v dvojicah in v mešanih dvojicah zmagala še 13-krat. Leta 1920 je zmagala na olimpijskih igrah v Antwerpnu posamezno in v mešanih dvojicah (v dvojicah je bila bronasta).

Navduševala je z drugačnim stilom, saj je igrala zelo atletski tenis (kombinacija moči in hitrosti), kar do takrat ni bilo v navadi. V središču pozornosti pa je bila tudi zaradi oblačenja. Bila je prva igralka tenisa, ki si je upala pokazati gola ramena in nositi krila, ki so pokrivala samo meča (do takrat so ženske nastopale v krilu do tal in v srajci, zapeti do vratu). Postala je prva ženska v tenisu, ki je imela status superzvezdnice.

Leta 1926 je nehala amatersko igrati tenis (takrat je bil tenis amaterski šport) in se podala v Ameriko na ekshibicijske dvoboje, da bi kaj zaslužila. Po letu dni se je vrnila v Francijo (Pariz) in s

finančno pomočjo ljubimca odprla šolo tenisa v bližini igrišč Roland Garrosa. Hotela se je vrniti v amaterski tenis, a so jo žal zavrnili. Imela je tudi zdravstvene težave.

Leta 1938 je zbolela za levkemijo in nekaj mesecev pozneje umrla.

Kratke zanimivosti

  • Oče, ki je bil njen trener, je po igrišču postavljal robčke, kamor je morala poslati žogico.
  • Po zaključenem setu je med odmorom srknila malce brandyja.
  • Trikrat je osvojila wimbledonski turnir v vseh kategorijah(posamezno, mešane dvojice in dvojice).
  • V karieri je izgubila samo en dvoboj na travnati podlagi.
  • V finalu v Parizu (1926) je zmagala v pičlih 27 minutah.
  • Zmagala je na 81 turnirjih med posameznicami.
  • Francoski mediji so jo poimenovali La Divine – Božanska.
  • Igrišče številka 2 na Roland Garrosu se imenuje Suzanne Lenglen.