Isla Fisher: Na snemanju se je skoraj utopila

Simpatična britansko-avstralska igralka Isla Fisher, junakinja aktualne romantične drame Nočne ptice, je klovnesa, poročena z ‘Boratom’. Že samo po tem verjetno lahko sklepate, da je življenje zvezdnice, ki vam jo predstavljamo tokrat, vse prej kot dolgočasno.

Isla Fisher: Na snemanju se je skoraj utopila (foto: Profimedia, Getty Images) Profimedia, Getty Images
20. 12. 2016

Isla Lang Fisher je na svet prijokala 3. februarja 1976, in sicer v Muškatu, glavnem in hkrati tudi največjem mestu Omana.

Njeno nekoliko neobičajno ime je keltskega izvora in se nanaša na škotski otok Islay, kar ni nič čudnega, saj sta njena starša Elspeth Reid in Brian Fisher Škota.

In zakaj je luč sveta ugledala v deželi na jugovzhodni obali Arabskega polotoka?

Ker je njen oče tam delal kot bankir za Združene narode.

Ko je bila stara devet mesecev, se je družina vrnila v domači kraj, škotsko mestece Bathgate, v katerem živi malo več kot 20 tisoč ljudi.

Elspeth (na fotografiji spodaj) in Brian pa tudi na Škotskem nista zdržala ravno dolgo, saj sta se leta 1982, ko je bila Isla stara šest let, preselila v Perth, prestolnico avstralske zvezne države Zahodna Avstralija.

Kmalu po selitvi v mesto, ki ima več kot dva milijona ljudi, sta se Elspeth in Brian sicer ločila, a ima Isla kljub temu čudovite spomine na odraščanje v Perthu, kjer je s svojimi štirimi brati večino časa preživela zunaj.

Deklica je pod vplivom mame (na fotografiji spodaj), ki si kruh služi kot pisateljica, poleg ljubezni do narave kmalu odkrila tudi ustvarjalno žilico.

Zahvaljujoč podpori svobodomiselnih staršev je še dodatno utrdila svojo željo, da bi postala igralka, in se začela že pri devetih letih udeleževati avdicij za televizijske oglase.

Kmalu se je izkazalo, da nadobudna deklica veliko obeta, saj so začele na njen naslov prihajati najrazličnejše ponudbe, med katerimi se danes najbolje spominja prve, ki jo je sprejela.

V oddaji, v kateri žrebajo številke za loto, je namreč nastopila kot statistka in bila zaradi tega tako razburjena, da je več ur hiperventilirala.

Toda Isla, ki je najprej obiskovala osnovno šolo v Swanbournu, predmestju Pertha, nato pa dekliško šolo Methodist Ladies’ College, v kateri je začela dobivati prve glavne vloge v šolskih predstavah, se ni predala in si je še naprej vztrajno utirala pot proti zvezdam.

Za vztrajnost je bila nagrajena leta 1994, ko je - po manj opaznih vlogah v serijah Bay Cove in Paradise Beach - dobila angažma v seriji Sončni zaliv, ki je označil začetek njene igralske kariere.

V kar 345 epizodah ene najbolj znanih avstralskih telenovel je med letoma 1994 in 1997 upodabljala Shannon Reed, ki je preživljala najrazličnejše situacije v življenju tipičnega najstnika.

Živahna rdečelaska pa v tistem obdobju ni bila zvezdnica le v Avstraliji, ampak tudi v Veliki Britaniji, kjer je serija prav tako naletela na gromozanski uspeh.

Svojo vez z Otokom je dodatno okrepila leta 1997, ko se je preselila v London.

Čeprav jo je življenje v angleški prestolnici osrečevalo, je bila veliko tudi v Parizu.

V romantični francoski prestolnici je namreč obiskovala gledališko šolo L’École Internationale de Théâtre Jacques Lecoq, kjer se je posvečala pantomimi in commedii dell’arte, komediji v improviziranem načinu, v kateri igralci nimajo napisanega besedila, ampak na odru odigrajo improvizirane dialoge.

Ker pa že od nekdaj prisega na spremembe in pestrost, je med šolanjem, ki ga je končala kot ‘izučena klovnesa’, nastopala v britanskih serijah, med drugim v priljubljeni mini seriji Oliver Twist, v kateri ji je družbo delala slovita angleška igralka Keira Knightley.

Privlačna igralka, katere družina je precej raztepena, saj mama in bratje živijo v Atenah, njen oče pa je razpet med Frankfurtom in Nikaragvo, pa čedalje večje pozornosti ni vzbujala le med ustvarjalci televizijskih serij, ampak tudi med moškimi, ki so si želeli na zmenek z njo.

Med prvimi, ki se mu je ta želja uresničila, je bil Darren Day. V osem let starejšega angleškega igralca, pevca in televizijskega voditelja se je zaljubila leta 1998, tri leta po koncu razmerja z avstralskim igralcem Shanom Ammannom, s katerim se je videvala v letih 1994 in 1995.

Ljubezensko zgodbo z Darrenom je pisala do leta 2000, dve leti pozneje pa je zvezdnica, ki se je nekaj časa videvala tudi z bogatim dedičem Anthonyjem Jamesom de Rothschildom, naletela na usodnega moškega.

Na neki zabavi v Sydneyju je namreč spoznala pet let starejšega angleškega stanovskega kolega Sacho Barona Cohena.

V igralca, komika, scenarista in producenta, ki je veliko prahu dvignil predvsem z razvpitimi komedijami Borat, Brüno in Diktator, se je kmalu zaljubila do ušes in se z njim preselila v Los Angeles.

Zvezdnika sta si v optičnem smislu sicer precej različna, saj je Isla s 160 centimetri kar 31 centimetrov nižja od Sache, a ju povezuje podoben smisel za humor, s pomočjo katerega skrbita za to, da jima nikoli ni dolgčas.

Isla je v enem od intervjujev na primer povedala, da svojega dragega v obdobju, ko je snemal Borata, zvečer ni spraševala, kako je preživel dan, ampak le, ali ga je kdo pretepel ali tožil.

Poleg tega si redno pomagata z nasveti in prav Sacha je bil tisti, ki jo je prepričal, da je začela hoditi na avdicije za vloge v komedijah.

Njegov nasvet se je izkazal za odličnega, saj je leta 2002 zablestela v vlogi Mary Jane v komediji Scooby-Doo, s katero si je zagotovila mednarodni preboj.

Po tem uspehu si je omislila ameriškega agenta in ta ji je med drugim zagotovil vlogo Glorie Cleary v romantični komediji Lovci na družice, s katero si je leta 2006 priborila MTV-jevo filmsko nagrado, in sicer v kategoriji najboljše novinke.


Rožice pa so lepotički, ki o sebi pravi, da se počuti ‘zelo avstralsko’ in da ima sproščen pogled na življenje, cvetele tudi v zasebnem življenju.

Leta 2004 se je s Sacho namreč zaročila, šest let pozneje, natančneje 15. marca 2010, pa sta se sprehodila do oltarja.

Judovska poroka v Parizu pa bi se morala zgoditi že tri leta prej, a sta jo bila prisiljena preložiti. Zakaj?

Prvič zato, ker je Isla zanosila in 19. oktobra 2007 povila svojega prvega otroka, deklico Olive, drugič pa zaradi vere.

Igralka, ki je odraščala kot ateistka, je srčnemu izbrancu na ljubo namreč sprejela judovsko vero, a ker do načrtovanega datuma poroke še ni uradno postala pripadnica te vere, je veseli dogodek odpadel.

”Isla bi morala po porodu dobro preštudirati toro, a ji gre to počasneje, kot je pričakovala. Njeni starši so razočarani, saj so že letos pričakovali slavje,“ je takrat pojasnil prijatelj slavnega para.

”Zato, da bom lahko s Sacho, bom prav gotovo imela judovsko poroko. Storila bi vse, sprejela bi vsako vero, da bi bila združena z njim v zakonu. Imava skupno prihodnost, vera pa je - kar se naju tiče - na drugem mestu, takoj za ljubeznijo,“

pa je dejala Isla, ki je bila po triletnem preučevanju tore končno pripravljena na poroko s svojim sanjskim moškim, ki mu je pozneje povila še dva otroka. Avgusta 2010 se jima je rodila Elula Lottie Miriam, marca 2015 pa je na svet prijokal Montgomery Moses Brian.

Med obema porokama, načrtovano in tisto, ki se je dejansko zgodila, pa Isla, ki si je kot novopečena judinja izbrala ime Alaya, ki v hebrejščini pomeni srna, ni počivala.

Nasprotno, posnela je kar nekaj filmov, med drugim komedijo Strastna zapravljivka, v kateri je odigrala glavno vlogo in si priborila že tretjo nominacijo za Teen Choice Award.

Leta 2013 pa je zablestela v dveh velikih filmih, romantični drami Veliki Gatsby, v kateri je glavno moško vlogo odigral Leonardo DiCaprio, in trilerju Mojstri iluzij, ki je bil zanjo skoraj usoden.

“V neki sceni sem v steklenem sodu, polnem vode. Roke imam zvezane. Ker je šlo med snemanjem nekaj narobe, si nisem mogla sneti okovov. Če me ne bi spravili ven, bi umrla,”

je kmalu po snemanju poročala pretresena Isla, ki je morala v omenjeni sceni z rokami tolči po steklenih stenah soda, da bi gledalci dobili vtis, da je v hudih težavah.

Svoj del posla je opravila popolno in predvsem zelo verodostojno, saj so se verige, s katerimi je bila zvezana, zapletle, zato se dejansko ni mogla osvoboditi in priti do zraka.

“Po glavi se mi je v tistem trenutku pletlo le: Bog, prosim te, ne pusti, da umrem v kopalkah,”

je še v svojem slogu dodala zvezdnica, ki je ob velikih imenih, kot so Morgan Freeman, Woody Harrelson in Michael Caine, igrala iluzionistko Henley Reeves.

V tej vlogi bi se morala pojaviti še enkrat, in sicer v akcijskem komičnem trilerju Mojstri iluzij 2, a se to ni zgodilo, ker je ravno med snemanjem pod srcem nosila Montgomeryja.

Čeprav je mamica treh otrok, pa se nam za njeno nadaljnjo karierno pot ni treba bati, saj - med drugim tudi zahvaljujoč ležernemu življenjskemu slogu - družinsko in poslovno življenje z lahkoto združuje pod eno streho.

Da je pri tem zelo uspešna, smo se med drugim lahko prepričali februarja letos, ko ji je stanovska kolegica in prijateljica Reese Witherspoon na Instagramu namenila simpatično čestitko za 40. rojstni dan:

“Vse najboljše za rojstni dan moji ljubi, ljubi prijateljici Isli Fisher! Ti si najboljša mama, soproga, igralka … in nedvomno najbolj smešna oseba, ki jo poznam.”

Z Reese se še kako strinja izraelska filmska zvezdnica Gal Gadot, ki trenutno pričakuje drugega otročka in ima torej z materinstvom že izkušnje, a se na tem področju kljub temu zgleduje prav po Isli.

“Je preprosto najboljša mama,” je o junakinji naše tokratne zgodbe dejala 31-letna Gal in pojasnila:

“Preprosto je našla najboljše ravnotežje med kariero in otroki.”

Igralki sta se spoznali na snemanju skupnega filma, akcijske komedije Keeping Up with the Joneses, in takrat je Gal videla, kako deluje ‘supermama’.

Isla je v tistem obdobju namreč ravno postala mamica in je na prizorišču snemanja dojila svojega tretjega otročka, njene materinske sposobnosti pa so tako navdušile Gal, da jo je prosila za nekaj nasvetov.

Isla ji je z velikim veseljem svetovala, s precej manjšim veseljem pa o temi, povezani z otroki, govori v javnosti:

“Materinstvo je moja najljubša tema v zasebnem življenju in nikoli ne bom utihnila na to temo. Ni pa to nekaj, o čemer bi rada govorila javno, in sicer zaradi velike pozornosti, ki bi jo s tem nakopala majhni osebi, ki se ni sama odločila, da bo izpostavljena.”

Pametno razmišljanje, ni kaj.

Napisal: Tim Jeras (za Story)
Fotografije: Profimedia, Getty Images