Iskren zapis Teje Perjet (Cool Fotr): "Ne zmorem več" (zapis, ki bi ga morale prebrati vse mamice)

Teja in Jani, ki ju dnevno spremljamo skozi objave in video bloge na njunem Facebook profilu Cool Fotr, sta razkrila drugo plat srečne družine.

Iskren zapis Teje Perjet (Cool Fotr): "Ne zmorem več" (zapis, ki bi ga morale prebrati vse mamice) (foto: Facebook/Cool fotr) Facebook/Cool fotr
26. 9. 2017

Blog Cool Fotr se nam je priljubil s svojimi iskrenimi zapisi in video blogi, ki prikazujejo resnično življenje štiri (občasno tudi pet) članske družine. In če smo do sedaj bili vajeni bolj ali manj zabavnih in hudomušnih vsebin, je Teja pred kratkim presenetila z iskrenim zapisom, kjer je priznala:

"Hvala Bogu je rojstvo Inaja tokrat prineslo psihično stabilnost če že fizične ne. Priznam pri Sii mi je obojega zelo primanjkovalo. Tega sicer nikoli nisem obešala na veliki zvon, ker dejansko nisem vedela, ali sem zapadla v poporodno depresijo, ali so to zgolj negativni občutki, strah, pomanjkanje spanja in vse novosti, ki jih je v moje življenje prinesla Sia.

Nisem upala priznati Janiju in vsem okoli mene, da ne zmorem.

Sedaj, ko primerjam, pa z lahkoto trdim, da sem pri Sii vsekakor občutila lažjo obliko depresije. Pri Inaju je drugače, fizično sem veliko bolj utrujena, a psihično veliko bolj stabilna.

Čeprav je Inaj, ne boste verjeli še večji zalogaj kot Sia in še veliko bolj zahteven. Kako je to možno, mi ni jasno. Mali je res karakter. Izredno hitro se užali, če mu kaj ni prav. Užali pomeni, da joka, dokler mu ne zmanjka sape. Velikokrat tudi sam ne ve, kaj bi rad. Je previt, je sit, kupček podrt, a on se kljub temu, da je na rokah, na polno pritožuje in protestira. Spi tudi bolj slabo, zato sem uničena. /…/"

Trapa, s kakšnimi stvarmi se obremenjuje

"V inbox sem prejela sporočilo punce, ki me je prosila, naj odprem to temo, saj je njena prijateljica pred kratkim rodila in se počuti izredno slabo, ker ne more shujšati. Ko sem to prebrala, je bila moja prva misel: "Trapa", s kakšnimi stvarmi se obremenjuje. Potem pa sem začela malo bolj razmišljati in nazaj sem priklicala vse občutke, ki so me pestili ob rojstvu Sie.

Res je, da nisem nikoli razmišljala o kilogramih, sem pa razmišlajala o vsem drugem. In verjamem, da je veliko mamic takih, ki se dnevno sooča s takimi in drugačnimi težavami, o teh pa ne znajo, nočejo oz. znamo in nočemo govoriti.

Sama pri sebi sem se počutila tako nesposobno. Vse prijateljice s katerimi smo vozičkale, so izgledale super, njihovi otroci so v vozičku spali ali pa pridno gledali naokoli. Pogovarjale so se, kako bi imele takoj še enega otroka, kako lepo je, ko se dojijo, kako jim otroci več ali manj spijo itd.

Predstavljajte si mene. Neprespana, s Sio v rokah, ki je seveda jokala, voziček v drugi roki, skuštrana, z mastnimi lasmi, brez make-up-a, v umazani, razcapani trenerki.

Počutila sem se kot največja "smet", ki nikakor ne paše v to družbo perfektnih mamic, katerim materinstvo resnično paše. /…/ Spomnim se dneva, ko je Jani zopet odšel delat za cel dan in zjutraj sem ga prosila, naj ne hodi saj se ne počutim dobro. Rekla sem, da imam vročino, da sem zbolela in naj ostane doma. A je šel vseeno. Poklical je moje starše, da sta prišla in odpeljala Sio ven vsaj za eno uro, da sem prišla malo k sebi. Najhuje pa je to, ker sploh nisem bila bolana.

Prišla sem do točke, ko sem imela vsega skupaj preveč, vse se je nabralo in edini izhod, ki sem ga videla je, da sem se zlagala, da sem zbolela.

In takrat, ko sta oči in mami Sio vozila okoli, sem jaz namesto da bi spala, jokala kot dež, ker Sie ni bilo ob meni. Borila sem se z občutki, da naj jo že kdo prevzame in zopet z občutki, da ne morem biti brez nje.

Jokala sem, ker sem padla tako nizko, da sem se zlagala, da se ne počutim dobro, da bi le kdo prišel k meni. Namesto, da bi odkrito priznala, da ne zmorem. In še danes, ta trenutek, prav zdaj, ko pišem te vrstice mi je težko priznati, da zopet ne zmorem. Ne zmorem več."

"Danes sem prišla do točke, ko sem ugotovila da ne zmorem. Ne zmorem vsega.

Čaka me gora perila, ki ga moram oprati, če želim, da ima Inaj kaj za obleči. Čaka me kup opravkov, pranje las, nakup hrane, plačilo položnic. In čaka me on, moj nejevoljnež, ki mu ni nič prav. Ni mu prav, če je na rokah, ni mu prav če ga odložim. Nič mu ni prav. In meni se meša. Meša se mi od neobvladovanja situacije. Meša se mi, ker mi stvari uhajajo iz rok. In vse to se dogaja danes, na Siin rojstni dan, ko bi mogla biti najsrečnejša na svetu.

Najuhuje pa je to, ko bom pred njo zopet morala nadeti masko, da ne bo opazila, da je mamica žalostna.

In pred vsemi domačimi, da le ne bodo opazili, da je kaj narobe. Jaz sem Teja, jaz vse zmorem. Pa ni tako.

In to pišem prav zato, da se boste vse vi mamice, ki se srečujete s takimi ali drugačnimi izzivi, končno zavedale, da materinstvo ni lahko.

Hudičevo težko je, hudičevo naporno in ni nam treba biti popolne. Ni potrebno, da zmoremo vse. Ni potrebno, da smo v očeh vseh ostalih vsemogočne. Lahko prosimo za pomoč, lahko priznamo, kako težko nam je, lahko se zjokamo, vsakič ko tako čutimo.

Zase lahko trdim, da je materinstvo najtežja preizkušnja v mojem življenju, a hkrati najlepša.

Vredno je vsake solze, vsakega napora, vsake neprespane noči. Ko te otrok objame, ko se zaveš, da si ti, prav ti njegov cel svet ... Ko vidim, kako velika in pametna je Sia. Kakšno srečo imam, da sta otroka zdrava. Ja trmasta na momente in zahtevna 24/7, samo zdrava, sita, srečna. Imata vse, kar si želita. Imata očija in mamico, ki se imata rada, ki se podpirata, spoštujeta, ki ju crkljata, se z njima ukvarjata. /…/"

"Ja bilo je lepo, ko sva bila z Janijem sama. Bilo je brezskrbno, sproščeno, naspano. A življenje po otrocih, ne zamenjam za nič na svetu.

In naj napišem še, da mi Jani izredno veliko pomaga in da sva oba vpeta v vzgojo in delo, ki si ga skušava kar se da porazdeliti.

Tudi on kuha, pere, previja, se igra, miri otroke, resnično se poleg vsega dela trudi na vse pretege. Opažam pa, da so trenutno tudi 4 roke premalo in ne predstavljam si, da ga ne bi imela ob sebi. Še prekmalu bodo odrasli in vem, da bom pogrešala tudi jok in vse kar paše zraven. To je trenutno edina stvar, ki me tolaži. Vse mine."

"Vsi mi svetujejo počitek. Ja, počitek. V kolikor bi živela v idealnem svetu, bi počivala, jedla tople obroke, meditirala, dovolj pila in se sproščala," je zapisala nekaj dni po zgornjem zapisu.

"Toda ne živim v idealnem svetu. Imam hiperaktivno punčko, ki terja mojo pozornost. Imam ogromno opravkov, ki jih moram postoriti. Imam Inaja, ki nerad spi in zato posledično tudi jaz ne spim. In pošteno na živce mi gre že, ko poslušam: "Ti moraš počivati. Ti dojiš. Zaradi mleka."

Ja razumem. A, ko otrok nikakor ne želi sesati, se joka, zvija, ko 9 dni ne kaka, ko me Sia ponoči kliče, ko ima Jani migrene zaradi preobremenjenosti, takrat enostavno prekipi. /…/" 

Še isti dan je Jani oznanil, da si bo vzel premor od vloganja.

Priznal, da je trenutno zelo utrujen, preveč zaposlen in da je zaradi tega bolj "neaktiven" očka ter naznanil, da bo za nekaj dni postavil vloganje na stran:

"Mjhn mi vse skupaj leti okrog, mau ne sfolgam več in mislim, da morm mjčkn zbrat misli, se spočit in kr je najbol pomembo spočiti Tejo. Tko, to j to :). Teja Perjet ljubim te in oprosti za mojo neaktivnost zadnje dni," je zaključil.

Sicer je pa že včeraj objavil nov video o tem, kako je družinica preživela zabaven "dopustniški" vikend:

Preberi še: To pismo očka ob rojstvu otroka te bo ganilo do solz! ali pa si oglej ta noro smešni VIDEO: Poglej, kako hudo pleše Janijeva Teja (Cool fotr)!

Priporočamo tudi FOTO: Pokukaj v luksuzni dom nosečke Kylie Jenner (najverjetneje prvi dom njenega dojenčka)