Irina Shayk: Seksi brez dodatkov

Irina Shayk je videti kot čistokrvna Brazilka, a prihaja iz Rusije. Že leta nas pozdravlja z oglasov za znano blagovno znamko perila. Pozna jo ves svet, a ostaja preprosto in delovne dekle.

Irina Shayk: Seksi brez dodatkov (foto: Pavel Havlicek, Alex Štokelj, arhiv Intimissimi) Pavel Havlicek, Alex Štokelj, arhiv Intimissimi
6. 8. 2012

Če je ne bi izdajalo tipično rusko ime, bi svoje oboževalce zlahka prepričala, da je odraščala na plažah Ria de Janeira. V resnici prihaja iz majhnega rus­kega mesta blizu kazahstanske meje. Svojo manekensko kariero je šele pri devetnajstih začela v Parizu, bolj znana pa je, odkar je pred petimi leti postala obraz (in telo) za perilo Intimissimi.

Šestindvajsetletnici po vsem svetu ne zavidajo samo eksotičnega videza in brezhibne postave, ampak tudi moš­kega, s katerim zadnje leto in pol deli posteljo. Svetovno znani nogometni zvezdnik, o katerem v intervjuju za Cosmopolitan ni želela govoriti (to je bil tudi pogoj, da je sploh pristala na pogovor),  naj bi še to poletje postal njen mož. Kljub skrivnostnosti smo na Cosmu ugotovili, da je zanimiva punca, ki zelo dobro ve, kaj hoče.

Nora na šport

Ali lepota pomaga, da v življenju lahko dosežeš več, ali se kdaj izkaže, da je tudi pomanjkljivost?

Prepričana sem, da prava lepota prihaja iz notranjosti, pa če se sliši še tako klišejs­ko. Že od mladosti se gibljem v krogih, v katerih je lepota zelo pomembna. Povem vam, ta svet ni nič posebnega. Pri ljudeh raje občudujem njihovo notranjo lepoto, ta nas lahko pripelje marsikam.

Tvoja obraz in telo sta osupljiva. Se tudi tebi zdita takšna ali bi kaj na sebi spremenila?

Sem uspešna manekenka, a tudi moje telo ni popolno. Verjamem v filozofijo, da če se za nekaj močno potrudiš, se bo to zagotovo obrestovalo. Za plastično operacijo se tako ne bi nikoli odločila. Prepričana sem, da je z redno telovadbo, ki ji posvečam kar veliko časa, moje telo videti najboljše, kot je lahko. To mi popolnoma zadostuje.

Kakšne športe imaš rada? Greš raje v telo­vadnico ali ti je bolj pri srcu vadba na prostem?

V New Yorku živim blizu reke in poleti zelo rada tečem zunaj. Pozimi treniram noter – včasih grem v fitnes studio, velikokrat pa kar moj osebni trener pride k meni domov. Še posebej, kadar sem slabe volje, se odločim za trening boksa, sicer pa imam zelo rada pilates in še vse mogoče druge vadbe. Vadim trikrat na teden. Kadar vem, da zaradi dela nekaj časa ne bom mogla vaditi, imam trening tudi dvakrat na dan, zjutraj in zvečer.

Prihajaš iz okolja, kjer je veliko gozdov. Imaš rada naravo?

Zaradi ljubezni do narave je bilo zame zelo pomembno, da sem celo v mestu, kot je New York, našla kotiček, ki ga obkroža zelenje. Če imam čas, se s kajakom vozim po reki Hudson ali poležavam v bližnjem parku. Kadar ne delam, večino časa preživim na prostem.

Kako ti uspe biti tako fit?

Vsak dan se tudi jaz ne počutim fit. Zelo sem kritična – ne glede na to, da mi ves svet govori, kako dobro sem videti, se bom vedno trudila, da bom videti še bolje. V mojem poslu to ni lahko, saj  noben dan ni enak prejšnjemu, zato se zelo težko držim urnikov. Najbolje je jesti vsake tri ure, a to mi le redko uspe, saj sem nenehno v letalih in na sneman­jih. Kljub takšnemu življenju se ves čas trudim, da bi živela zdravo in bila čim bolj aktivna.

Omenila si, da imaš osebnega trenerja. Kakšen je njegov način dela – si zate izmisli poseben način vadbe, ki se ujema s potrebami tvojega telesa?

Res imam super trenerja, ki je tudi moj dober prijatelj. Včasih celo potuje z mano, da ne prekineva rutine. Dolgo že vadiva skupaj, zato moje telo zelo dobro pozna. Točno ve, kako se odziva, in mi predpisuje vaje, ki imajo najboljše učinke.

Lepotne skrivnosti

Nekje smo prebrali, da bolj kot kozmetiki zaupaš domačim receptom za lepoto. Nam lahko izdaš katero od svojih lepotnih skrivnosti?

Piling si doma pripravim tako, da zmešam med in sladkor, včasih tudi sol. Po uporabi je moja koža res gladka, prav neverjetno. Tudi maske za obraz zmešam kar doma, najraje imam takšne iz jagod ali drugega jagodičevja.

Se rada ličiš?

Ne boste me videli, da bi po cesti hodila z make-upom. Niti bleščila za ustnice ne uporabljam, za vsak dan se nikoli nisem ličila. Tako mi je bolj udobno, poleg tega moram prenašati res veliko ličil, kadar snemam. Ko nisem v službi, se tako bolje počutim – vedno sem bila bolj za naravno lepoto.

Kakšna je potem tvoja vsakodnevna lepot­na rutina?

Dvakrat do trikrat na dan si z vodo umijem obraz. Uporabljam le naravno kozmetiko – kremo z zaščitnim faktorjem in kremo, ki dobro navlaži kožo.  Pijem veliko vode in zelenega čaja.

Kaj pa, kadar si utrujena, kako poskrbiš, da je tvoj videz brezhiben?

Rada spim in občutek imam, da sem videti dobro le, kadar sem naspana. Vsak dan si prizadevam dobiti zadostno količino spanca, pa čeprav spim na letalu. Če sem kljub temu utrujena, si obraz umijem z mrzlo vodo ali si za minuto nanj položim ledeno masko. To resnično pomaga.

Kakšen je tvoj trik, kadar bi bila rada še posebej seksi?

Mislim, da je prava zapeljivost tista, ki pride od znotraj. Če smo zadovoljni sami s sabo, bomo zagotovo nekaj izžarevali. Ker so oči ogledalo duše, si občasno na trepalnice nanesem malo maskare.

Kaj pa prehrana? Res si vitka. Ali to pomeni, da sodiš med srečnice, ki lahko pojejo karkoli in se jim nič ne pozna, ali vestno preštevaš kalorije in vedno paziš, kaj boš dala v usta?

Srečo imam, da lahko jem karkoli in kadarkoli, a se kilogrami ne nabirajo. Je pa res, da se od nekdaj ukvarjam s športom. Če ne bi bila aktivna, zagotovo ne bi imela takšne postave. Za vsako stvar se je treba potruditi – jaz se trudim s športom, ki pa me tudi zabava, in s tem ubijem dve muhi na en mah. Ne predstavljam si, da bi se morala odrekati hrani. Raje pretečem kakšen kilometer več.

Delovno dekle

Kam zahajaš za zabavo?

Ne hodim v klube, ti mi nikoli niso bili blizu. Ker živim v New Yorku, je za vsakim vogalom prijetna restavracija, kamor grem z veseljem na večerjo ali pijačo. Rada sem s prijatelji – niti ni pomembno, kje se dobimo. Tudi pri meni doma je večkrat živahno.

Večer s prijateljicami ali romantična večerja?

Oboje!

Kako se rada pregrešiš?

Z veliko stvarmi. Recimo zjutraj rada spim dolgo, tudi do dvanajstih. Na žalost imam za to bolj malokrat čas. Grešim pa tudi s čokolado, najraje kar sredi noči.

Občutek imamo, da nimaš veliko prostega časa. Kaj še počneš, kadar nisi na poti?

Prosti čas? Tega je res malo. Prejšnji mesec sem potovala po vsem svetu – bila sem v Evropi, se vrnila v Ameriko, kjer sem imela delo najprej v Vegasu in potem v Los Angelesu. Potem sem šla še v Mehiko ... Zelo težko si vzamem čas zase, ampak s tem ni nič narobe. Rada sem zaposlena, tako se počutim živo. Kadar sem prosta, pa rada spim, berem in se družim s prijatelji.

Kakšen je torej tvoj delovni dan?

Vsak je drugačen! Kadar sem doma, imam vsak dan vsaj pet sestankov z oblikovalci, agentom, stilistom ... ali kom drugim, ki je povezan z mojim delom. Ko se zbudim, vsaj eno uro telefoniram, potem se lotim sestankov, ki so po navadi na različnih koncih mesta. Spat grem pozno, ker se vedno potrudim opraviti vse, kar sem si zastavila. Kadar gre za delo, sem res perfekcionistka.

Na kaj najprej pomisliš, ko se zbudiš?

Moja prve misel je, da imam toliko dela in da dan spet nima dovolj ur, da bi ga v miru opravila.

Kaj misliš, kaj boš počela čez dve leti?

Delala bom in potovala. Svoje delo imam tako rada, da si sploh ne predstavljam, kakšno bi bilo moje življenje brez manekenstva. Za Intimissimi delam že pet let in upam, da bom njihov obraz še naprej. Ravno zdaj se odpravljam na turnejo, med promocijami pa bom posnela še nekaj naslovnic za različne revije. Takšno je moje življenje in vesela bom, če bom tako zaposlena tudi v prihodnosti.

Kaj je bila zadnja stvar, ki te je presenetila?

Če veliko potuješ, si lahko presenečen na vsakem koraku  – začneš na letališču, končaš vsepovsod. V Mehiki sem na primer stanovala v sanjskem hotelu. Včasih kar ne morem verjeti, kakšni kraji so na svetu.

Kaj bi počela, če ne bi bila manekenka?

Težko odgovorim na to vprašanje. Moj oče je umrl, ko sem bila stara 14 let, in mami je bilo zelo težko. Da je lahko preživljala družino, je morala imeti dve službi. Že takrat sem vedela, da bom iz svojega življenja nekaj naredila, že kot otrok sem si obljubila, da bodo zaradi mojega dela starši ponosni name. Za to se še vedno trudim.

Kako usklajuješ delo in zabavo?

Kadar nekaj rad počneš, tega ni težko usklajevati s čimerkoli. Čeprav sem zelo zapos­lena, mi uspe najti čas za vse, kar me veseli.

Je ljubezen pomembna?

Ljubezen do družine in do tistih, ki so zame pomembni, je glavni razlog, da živim!

5  nenavadnih o Irini Shayk

  • Irina je njeno pravo ime, ko se je preselila v Ameriko je spremenila oziroma skrajšala le priimek. Pred tem se je pisala Shaykhlislamova – priimek je med drugim spremenila tudi zato, ker je bil nakup vsake letalske vozovnice zanjo prava mora, saj so imeli tujci s črkovanjem nenavadnega priimka velike težave.
  • Nekaj svojega zaslužka nameni tudi dobrodelnosti. Pomaga bolnim otrokom v Rusiji, ki so jih starši zapustili v bolnišnicah.
  • O svojem zasebnem življenju ne govori. Pravi, da je takšna kot ruski vohuni, ki znajo obdržati skrivnosti.
  • Prihaja iz mesteca Yemanzhelinsk, dve uri leta stran od Moskve. Odkar ji je uspel veliki met, je tam velika zvezda.
  • Njena kariera se je začela na avtobusni postaji, kjer je mama opazila oglas za lepotno tekmovanje.

Fotografije: Pavel Havlicek, Alex Štokelj, arhiv Intimissimi