Veliki intervju s Camilo Cabello: Njena moč je v tem, da sebe postavi na prvo mesto!

Camila je ena od najuspešnejših pop zvezd tega časa. A poglejmo, kakšno je v resnici življenje, medtem ko si gradiš kariero, navigiraš ljubezensko življenje in biješ bitke z duševnim zdravjem – pod budnim očesom paparacev?

Veliki intervju s Camilo Cabello: Njena moč je v tem, da sebe postavi na prvo mesto! (foto: Profimedia) Profimedia
1. 10. 2022

"Smo na kratkem družinskem dopustu!"

​Camila Cabello se mi javlja prek platforme Zoom z ležalnika v italijanskem mestecu Positano. sama na drugi strani sedim v spalnici svojega londonskega stanovanja, po oknih pa patetično udarja nežen dež. Sploh nisem ljubosumna. Splooooh.

​Petindvajsetletna Camila si z roko ščiti oči pred močnim soncem, na ustnicah pa ima omamen nasmeh, ki ga je mogoče opaziti le pri nekom, ki je popolnoma sproščen. Ali neverjetno utrujen.

Noč pred najinim pogovorom je Camila nastopala na kaotičnem finalu Lige prvakov na Stade de France. Po štirih urah spanja in z nekaj prostimi dnevi pred vrnitvijo v Združene države Amerike je s svojo družino odletela v Italijo, da izkoristi preostanek časa v Evropi. Dan so preživeli z raziskovanjem antičnih ruševin Pompejev. "Bilo je neverjetno – tako zelo kul. Ampak ti sploh ne morem povedati, kako zelo sem utrujena," reče zaspano.

​Odkar je na začetku tega leta Camila izdala svoj tretji studijski album Familia, je namreč nenehno v pogonu. Pravi, da album beleži njena razmerja. Ne samo romantična, čeprav kar nekaj pesmi dokumentira ljubezenske vzpone in padce, ampak tudi tista, ki jih ima s svojimi prijatelji, družino (Camila na izjemno prisrčni naslovnici albuma objema svojo mlajšo sestrično) in sama s sabo. Album je z naslovom ter številnimi pesmimi v španščini poklon njenim mehiškim in kubanskim koreninam, druge pesmi pa spremljajo zvoki mariačijev, reggaeton ritmi in zvoki v stilu flamenka.

​Camila se je rodila v Havani in je prvih nekaj let preživela razpeta med tem mestom, od koder prihaja njena mama, in med Ciudadom de Mexicom, od koder prihaja njen oče. Družina se je preselila v Združene države Amerike in ustalila v Miamiju, ko je bila Camila stara sedem let. Iz tistega časa nima veliko spominov, toda tisti, ki jih ima, se vrtijo okoli glasbe in sklepanja novih prijateljstev, ki so se rodila prek ljubezni do Disneyjeve oddaje The Cheetah Girls. Najprej ni znala govoriti angleško, kar je v otroštvu prispevalo k njeni sramežljivosti. "Če sta me starša prosila, naj kaj zapojem pred njunimi prijatelji, sem začela jokati," pravi. "Ne vem, ali sem takrat že vedela, da lepo pojem, ampak sem res zelo rada pela in kadarkoli sem pela, se ni nihče pritoževal, zato sem to še naprej počela."

​Ko je njena sramežljivost začela popuščati, je Camila začela na YouTube nalagati videoposnetke, kako poje pesmi Alicie Keys, Justina Bieberja in Demi Lovato, čeprav si na posnetkih velikokrat z rokami zakriva obraz, veliko pa jih je pozneje tudi izbrisala.

​Nato se je pri 15 letih, pod vplivom ljubezni do glasbene skupine One Direction, Camila odločila, da se bo prijavila na avdicijo za drugo sezono ameriške verzije X-faktorja. (V nedavnem intervjuju je ameriškemu voditelju Jamesu Cordnu povedala, da se je raje prijavila na X-faktor kot na The Voice samo zato, da bi lahko spoznala Harryja Stylesa). Izločili so jo že takoj na začetku, ampak so jo prav tako kot 1D in Little Mix poklicali nazaj, da je lahko postala del skupine v stilu Simona Cowlla 'solo pevci-postanejo-superskupina', kjer so se ji pridružili še Normani, Ally Brooke, Lauren Jauregui in Dinah Jane. Tako so postale Fifth Harmony.

Med letoma 2012 in 2016 je skupina izdala več zaporednih multiplatinastih singlov in neprestano nastopala na turnejah in festivalih. Bile so prava uspešnica, skupaj so dobile štiri MTV-jeve VMAs nagrade, dve nagradi People's Choice Awards in eno American Music Award, prav tako pa so podrle rekord za največkrat ogledan video ženske glasbene skupine na YouTubu, in sicer s pesmijo Work from Home, ki ima trenutno 2,5 milijarde ogledov.

​Po mesecih govoric je Camila leta 2016 zapustila skupino na precej grd način, če povemo naravnost. Preostale članice skupine, ki so do leta 2018 nadaljevale glasbeno pot kot četverček, so trdile, da so za Camilin odhod izvedele od njenega menedžerja, kar je sama z objavo na Instagramu pozneje zanikala.

Šest let pozneje je v pesmi Psychofreak, ki je mogoče najbolj ranljiva pesem na albumu Familia, Camilla prvič priznala razhod skupine. "Na tej vožnji sem že od 15. leta, ne krivim deklet za tak razplet," poje v družbi elektro-pop ritma.

Za vse oboževalce skupine Fifth Harmony, ki še vedno iščejo skrite pomene v njihovih pesmih, Down je bila prva pesem, ki jo je skupina izdala brez Camille.

"Zdelo se mi je zelo pomembno, da to besedilo obdržim v pesmi, ker je bil to velik del mojega osebnega potovanja. Zelo dobro pojasni, kako sem se znašla tu, kjer sem, tako duševno, čustveno kot psihološko, in prepričana sem, da je tako tudi za preostale članice skupine. Zdelo se mi je pomembno tudi zato, ker o tem nikoli še nisem govorila v nobeni od svojih pesmi," pravi.

​Ali ima Camilla stike s katero od članic skupine? "Super je bilo in uživala sem, ko sem na Met Gali videla Normani," pravi navdušeno. "Pravzaprav je bil to eden najboljših trenutkov večera. Smejali sva se, zabavali in se družili. Rekla je nekaj zelo prijaznega o moji pesmi in nasploh je bila zelo kul in me podpirala. Tudi jaz se trudim ponujati oporo. Zdi se mi, da se dobro razumeva. Tako se mi zdi tudi z drugimi dekleti in glede tega se počutim res dobro."

Konec pretvarjanja

Besedilo pesmi Psychofreak se prav tako poglobi v njene težave z duševnim zdravjem, saj je Camila že v preteklosti priznala, da ji to povzroča kar nekaj težav - predvsem z anksioznostjo in simptomi obsesivno kompulzivne motnje. Ko njeni občutki dosežejo vrhunec, na pladenj položi vsa svoja notranja čustva in vsemu svetu omogoči, da jim prisluhe.

"Če povem fantu, da mi je všeč, si minuto zatem, ko bo odšel, začnem govoriti: 'O moj bog, zakaj sem to rekla? To je bilo zelo neumno.' Spomnim se, da sem se tako počutila, ko sem stopila iz snemalne kabine, potem ko sem posnela to pesem. V pesmi sem pela same nore stvari, kot npr. 'Ko se ljubiva, si želim biti prisotna.' Pela sem tudi o drugih stvareh, ki pa na koncu niso postale del pesmi. Takrat sem pomislila: 'Bodo vsi mislili, da sem čudna?' Maček ranljivosti je še kako resničen in zato so ljudje, ki so okoli tebe, zelo pomembni. Če bi kdo rekel, da nečesa ne bi smela povedati, ker je to zelo čudno, bi mi to zlomilo srce in bi se najbrž skrila pod odeje za kakšen teden dni. Ampak to se mi še ni zgodilo. Vsakič, ko sem bila ranljiva, mi je nekdo rekel, da to ni čudno, ampak popolnoma normalno."

"Anksioznost je bila nekaj, s čimer sem pač živela. Nanjo sem bila navajena. Nato pa sem se začela odpirati svojim prijateljem."

"Včasih sem bila obsedena z ljubeznijo. Zdaj pa želim le uživati v življenju."

Camila pove, da je imela anksioznost ogromen vpliv na njena pozna najstniška in zgodnja dvajseta leta. "To je bilo nekaj, s čimer sem pač živela. Bila sem navajena, da imam visoko delujočo anksioznost, ki se je poslabšala vsake pol leta. Nato pa sem se začela odpirati prijateljem in se zavedati, koliko trpljenja in nevroze je normalno in da smo pravzaprav vsi po svoje malo nori. Ampak ko ti anksioznost prepreči, da bi imela zdrava razmerja in da bi živela stabilno, potem moraš začeti obiskovati terapevta. Ko sem govorila o tem, mi je pomagalo, da sem se začela zavedati, da te stvari res otežujejo moje življenje v primerjavi z drugimi ljudmi."

Zdaj ne skriva dejstva, da so njeni obiski terapevta stalnica, saj ga, da lahko nadzoruje svoje občutke, obiskuje enkrat tedensko (Obožujem terapijo!) in odkrila je, da odprtost in odkritost glede njenih težav zares pomagata. "Mislim, da je pretvarjanje oblika psihološkega mučenja in prinese največ anksioznosti. To počnemo še prevečkrat v naši družbi in kulturi. Prevečkrat se pretvarjamo in smejimo, čeprav se ne počutimo dobro."

​Pandemija je Camilo prisilila, da upočasni, se preseli nazaj k družini v Miami ter si spet najde čas za kolesarjenje in kuhanje.

Če bi se njeno duševno zdravje poslabšalo, zdaj ve, kako se odpočiti in si vzeti odmor. "To je sicer luksuz, ampak če bi se spet tako počutila, ne bi na silo delal ničesar in ne bi se pretvarjala. Za koga že? Če nisem iskrena, potem ne vem, kaj prinašam ljudem."

Ker je postala slavna v tandemu z eksplozijo družbenih omrežij, kjer ima več kot 90 milijonov sledilcev prek Instagrama, TikToka in Twitterja, se njeno razmerje z njimi nenehno razvija. Camila prizna, da je to stvar uravnoteženosti, zavzema se za LGBTQ+ enakopravnost, nadzor nad orožjem in pravico za splav, ampak priznava svojo potrebo, da zaščiti svoje mentalno zdravje pred neizogibnimi zbadljivkami in žaljivimi komentarji. "Če bom videla nekaj, kar me prizadene, potem bom hitro izbrisala vse aplikacije. Potem pa bom začela pogrešati Instagram in TikTok ter jih bom ponovno naložila. Tako pride do tega zlobnega cikla, ki se vedno ponavlja. Družbena omrežja so zanimiva. So dobra in slaba."

​Slava je za Camilo še vedno čuden koncept: ''Želim si biti umetnica, ampak ne zvezdnica.''

Kot popoln primer poda svojega prijatelja in sodelavca pri pesmi Bam Bam – Eda Sheerana. "On želi biti umetnik in živeti svoje življenje kot popolnoma običajen moški. Ima popolnoma zasebno življenje, o katerem ljudje ne vedo ničesar, kjer se zabava, druži s prijatelji, ima družino, večerja z ljudmi, ki jih ima rad. Mislim, da je to način, kako Ed živi – on je pač tam zunaj ter se zabava z dobrimi ljudmi in ustvarja glasbo, ki jo ima rad. Tako bi rada živela tudi jaz."

Druži se s Sheeranom, kadarkoli sta v istem kraju, tudi kadar sta v Združenem kraljestvu, in izkazalo se je, da je ogromna ljubiteljica britanske hrane. "Rada imam pečeno govedino in yorkshirski puding, pastinak ter krompir. Rada imam tudi ribo s krompirčkom. Rada imam fižol na toastu. Oh in obožujem televizijsko serijo Fleabag. Rada imam tudi Crashing od Phoebe Waller-Bridge. Pravzaprav imam rada Phoebe Waller-Bridge – pika."

Paradoks paparacev

Nobeno presenečenje ni, da ima Camila mešane občutke glede slave. Tako kot je običajno za ženske, ki pod soj medijskih žarometov stopijo že v mladih letih, tudi Camila velikokrat pritegne pozornost vsiljivih paparacev, slike njenega telesa pa so pozneje opravljane v medijih. Pravzaprav so samo nekaj ur po najinem pogovoru paparaci poslikali njen dan z družino in to zapakirali v tabloidno novico, ki je prikazovala neavtorizirane in nedobrodošle slike Camile v bikiniju, skupaj s tanko zastrtimi pohvalami, ki so bile izrečene pod neprepričljivo preobleko laskanja.

Da bi zaščitila svojo zasebnost, je uvedla nekatere spremembe, kot je na primer izogibanje krajev, kjer bi jo lahko kdo slikal, poskuša pa tudi nadzorovati dialog prek svojih družbenih omrežij. Ampak kot je pokazalo to potovanje v Italijo, je zasebnost v življenju zvezdnikov še vedno sporna točka. "Obstaja več stopenj neprijetnosti slave. Ta stvar s plažo, paparaci in ljudje, ki me snemajo, to je res neprijetno," pravi in se sklicuje na podoben dogodek na plaži v njenem domačem kraju, kjer so se fotografi gnetli, da bi lahko dobili njeno fotografijo v kopalkah. "Bila sem v vodi in le nekaj metrov stran od mene se je gnetlo šest fotografov. To je bilo tako narobe in tako čudno. Ampak takšnim situacijam se zdaj prilagodim. Ne hodim več na take kraje in ne postavljam se več v ranljive situacije. V redu je, ne verjamem, da bodo ljudje vedno ostali zainteresirani za moje telo."

"V življenju sem naredila veliko napak, ampak zdaj vidim, da je to preprosto del odraščanja."

​Po incidentu v Miamiju je Cabello na Twitter objavila zapis o nelagodju in pojasnila, da smo se mi kot kultura navadili, da vidimo slike ženskih teles, ki so popolnoma nerealne za veliko deklet, saj so produkt Photoshopa, omejene prehrane, pretirane telovadbe in posledica izbiranja pravih kotov na slikanju. Vse te stvari vplivajo na to, da je telo videti drugače, kot bi bilo videti naravno. Priznala je, da je tej negotovosti podlegla tudi sama, in sicer s tem, da je 'držala svoj trebuh noter', dokler je niso bolele vse mišice, prav tako ni jedla ničesar težkega in se pred fotografi počutila zelo nesamozavestno. Vse to samo zato, da se je na koncu počutila prazno in žalostno.

Po vsej podpori, ki jo je od javnosti dobila po tej objavi, pravi, da v ljudeh ta tema vzbudi veliko zanimanja, tudi med ljudmi, ki jo poznajo. Dobila je ogromno sporočil, v katerih so se ji ljudje zahvaljevali za objavo, in sporočil ljudi, ki so se z njenim zapisom poistovetili.

"Tudi sama bi bila zadovoljna, če bi nekdo objavil tak zapis. Zlasti če bi na sliki bili videti čudovito in potem priznali, da pred tem pač niso pojedli treh krožnikov makaronov. Včasih namreč tako vsi mislimo, pa se na koncu izkaže, da sploh ni resnično."

Iti naprej in delati napake

​Camilini prijatelji, družina in romantično življenje so delci njenega življenja, ki jih prav tako želi ločiti od svoje karierne poti. "Res si ne želim, da bi moji zmenki ali pa ta stran mojega življenja postali …" njene misli odtavajo. "Očitno je, da je bilo to v preteklosti na očeh javnosti, ampak tega pravzaprav nočem. Tako se je pač zgodilo takrat."

Razmerje, ki ga ima v mislih, je brez dvoma tisto, ki ga je imela s pevcem Shawnom Mendesom in je trajalo dve leti in pol.

Začetki tega razmerja sovpadajo z izidom njunega vročega dueta Señorita, ki je postala tretja najboljša pesem leta 2019. Njuni oboževalci so ju občudovali kot močan zvezdniški par, Cabello in Mendes pa sta bila tudi velikokrat fotografirana skupaj na sprehodih ali večerjah. Z javnostjo sta na družbenih omrežjih delila slike kužka Tarzana, ki sta ga kupila skupaj. Z Netflixovim dokumentarcem Shawn Mendes: In Wonder pa sta leta 2020 oboževalcem ponudila tudi intimen vpogled v razmerje.

Camila celoten najin pogovor svojega slavnega bivšega fanta ne omenja po imenu, pa saj ji ga niti ni treba. Razšla sta se novembra leta 2021 z izjavo, ki je kazala spoštovanje z obeh strani. Ampak kako se zaščitiš, ko tako težak in oseben razhod postane glavna novica in se moraš soočiti z dodatnim zasliševanjem, ki ga prinese slava? "Enako kot zaščitim svoja čustva pri drugih stvareh," mi preprosto pojasni. "Ne spremljam novic na internetu. Ne gledam, kaj kdo pravi, in pustim času, da naredi svoje."

Z leti je tudi prilagodila svoja pričakovanja in prioritete glede romantičnih razmerij. "Ne osredotočam se preveč na njih. Želim se družiti z ljudmi, želim spoznavati nove prijatelje in zares sem skozi leta spoznala ogromno dobrih prijateljev. In prijateljic. Sem del številnih zabavnih pogovorov na omrežjih," se zasmeje.

"Če se kaj zgodi, je zabavno, ampak nič ne želim delati na silo. Včasih sem bila obsedena z ljubeznijo, zdaj pa želim le uživati v življenju. Želim ga živeti in imeti dobre prijatelje. Če pa se iz tega izcimi kaj več, pa še toliko bolje," pravi.

​Te dni je velik del tega, da si pop zvezda, tvoje predstavljanje javnosti. Velik del je tudi v tvoji zloščeni javni podobi in dobri predstavitvi. V promociji in navidezni popolnosti osebe in njenega življenja. Ampak ne za Camillo. Po desetletju v tej industriji se zelo zavzema za zmedo in ranljivost človeškosti ter za razvijanje in učenje, medtem ko nadaljuje svoje potovanje ter ugotavlja, kaj njej osebno ustreza.

"Vsak doživi te stvari, medtem ko se stara. Tu je veliko zmedenosti. Nekaj zamočiš, narediš ogromno napak, in to je preprosto del odraščanja. Ne pravijo zaman, da so starejši ljudje modrejši," z nasmehom na obrazu pove Camila.

"Bolj sem sproščena, mirna in prepričana, česa si želim. Ves pekel, ki sem ga izkusila, pa naj je bil v moji glavi ali pa zunaj nje, v velikih ali malih valovih, me je naučil, kako najti svoj mir, ki ga imam zdaj," pravi. In če jo kaj poskuša iztiriti in kaliti njen mir, jasnost in ravnotežje? "J*** ga, odhajam," se spači in v zraku drži iztegnjena oba sredinca.

VELIKI intervju: Bella Poarch razkrila svojo težko življenjsko zgodbo

Po Predlogi Olivie Blair

Prevedla In Priredila Julija Jesenovec,

Fotografije: Profimeida