Spoznaj novo slovensko plesno skupino Sugar Dolls

Na plesnem in zvezdnem parketu se je pred kratkim pojavila skupina, ki bo zagotovo burila moško domišljijo. Šest odličnih plesalk se je povezalo pod vodstvom izkušenega plesnega pedagoga Sebastiana. Nastale so Sugar Dolls, ki s svojimi nastopi že zažigajo na plesnih spektaklih.

Spoznaj novo slovensko plesno skupino Sugar Dolls (foto: Tibor Golob) Tibor Golob
19. 3. 2015

Kar nekaj plesnih skupin imamo v Sloveniji, ki izstopajo. Kaj je združilo vas?

V prvi vrsti sta nas zagotovo združili želja in strast do plesa. Vse imamo večletne izkušnje z nastopi po skoraj vseh večjih odrih v Sloveniji in čez mejo. Za seboj imamo kilometrino tako nastopov s plesnimi skupinami kot tudi z glasbeniki na televizijah, prireditvah, s snemanj videospotov in podobnih dogodkov.

Velika prednost pa je zagotovo tudi to, da se med seboj poznamo že vrsto let in da imamo močnega idejnega vodjo Sebastiana, s katerim vse sodelujemo že od malih nog, in tako zelo dobro vemo, kakšen je ključ do uspeha, kje se skrivajo pasti, na kaj moramo paziti in čemu se ogniti.

Šest postavnih deklet in vse povezuje skupna strast. Kako se razumete med sabo?

Tako je, skupina je sestavljena iz šestih članic, ki smo prav prek plesne šole Sebastian tudi skupaj odraščale. Ključ do uspeha pa zagotovo mi le na tisoče in tisoče ur, ki jih preživljamo v plesnih dvoranah, temveč tudi energija med nami.

Prosti čas tako vsekakor izkoristimo tudi za zasebna druženja, po koncu treningov in nastopov, ko smo sproščene, ko se lahko posvetimo res zabavi, se smejimo in kdaj tudi zjočemo. Nekako smo se z nastankom skupine še bolj povezale in ugotovile, koliko močnejše smo skupaj.

Dekleta veliko lažje lahko uveljavite svoje čare na plesišču. Kako pa je s profesionalnim odnosom. Kaj menite o tem?

Res je, da dekleta lažje uveljavljajmo svoje čare na plesišču, saj smo plesalci že po naravi tisti, ki se ukvarjamo z obvladovanjem in gibanjem svojega telesa, a pri tem vedno vzdržujemo profesionalni odnos do publike, ki je zaradi lahkega dostopa do največjih svetovnih šovov prek YouTuba in drugih kanalov zadnje čase upravičeno vse bolj zahtevna. Naši nastopi so videti okusno po vseh plateh. Tako po vizualni in strokovni plati, še vedno pa predstavljajo plesne spektakle, ki so za nas bistvenega pomena in ki jih ljudje pod odrom želijo videti.

Kako je skupina sploh nastala? Kakšni so vaši začetki?

Prvo pobudo za skupino je dal Sebastian, pevec, plesalec, koreograf in tudi naš zaveznik. Skrito željo pa smo dolga leta imele tudi same, saj so bila naša življenja vedno prepletena s plesnimi nastopi. Vesele in ponosne smo, da je Sebastian to prepoznal in nas vključil v ta projekt, ki terja ogromno njegovega časa.

sebastian

Najpomembnejša stvar je bila najprej ta, da se odlično razumemo med seboj. Si predstavljate šest deklet na kupu, ki se ne? Tako smo zdaj izjemna ekipa, v kateri medsebojna energija resnično odlično funkcionira. In to, da smo si v nekaterih stvareh tudi različne, jemljemo prej kot prednost kot slabost, ki jo poskušamo kar se da dobro izkoristiti za to, da ima vsaka v skupini druge obveznosti, ki so ji pisane na kožo in jih obvlada. Sicer pa, saj veste, kako pravijo: "Who runs the world? Girls!" (Kdo vodi svet? Dekleta!, op. a.) (smeh)

Vsaka skupina potrebuje tistega vodjo, ki prevzema glavno besedo. Kako je pri vas? Kdo ima zadnjo besedo? Katera je tista, ki vodi, in kako se razumete glede tega?

Res je, da se pri tako številni skupini največkrat najde nekdo, ki mora prevzeti vodstvo. Te stvari so odvisne od situacije in se izkristalizirajo sproti, vsekakor pa smo enakopravne. Vemo, da vsak ni za vse, zato so naše vloge razdeljene tudi po naših drugih sposobnostih.

Vsaka je 'zadolžena' za svojo stvar, saj pri plesnih skupinah danes ni več pomemben samo ples. Tako si razdelimo organizacijo treningov, stajlinge, make-up, pričeske, izbor glasbe, koreografije in še veliko drugih malenkosti, na katere je treba misliti, da je na koncu nastop dodelan.

Tam, kjer so ženske, je navadno tudi precej močna energija. Mislite, da boste dolgoročno zdržale v takšni zasedbi? Kaj je ključnega pomena?

Ključnega pomena je vsekakor prilagajanje, saj je treba priznati, da skupina, ki ima šest članic, potrebuje ogromno discipline, organizacije, truda in predvsem časa. Vse skupaj je, če rečemo poenostavljeno, kot nekakšen partnerski odnos: če je želja, se vedno najde pot; če želje ni, tudi poti ni.

Glede na našo zagnanost in željo ter dejstvo, da nam to za zdaj dobro uspeva, smo prepričane, da bo ob takšnem delu in trudu naša pot še dolga in polna presenečenj. Sicer pa tole ni končna zasedba. Želimo si, da se nam pridružijo tudi druge punce, ki delijo z nami našo predanost plesu in vsemu, kar ta prinaša s sabo. Kdo ve, morda pa se boste čez leto ali dve pogovarjali s skupino Sugar Dolls, ki bo imela 15 ali 20 članic.

Prva misel, ki me prešine ob plesnih skupinah, je tudi ples iz filma Dobre mrhe (Coyote Ugly). Imate tudi same kakšne prepoznavne vzornike? Kakšno skupino, ki vam je vzor?

Seveda imamo tudi me svoje vzornice svetovnega kova, kot so skupina The Pussycat Dolls in pevka Beyonce ter njim podobne skupine in pevke, saj se nekako poistovetimo z njihovim stilom in energijo, ki jo pričarajo na nastopih. Ženska emancipacija je zajela svet in temu ne želimo ubežati, ampak čutiti, zaznavati in pustiti tudi kakšno svojo sled. Za ženske so zadnja desetletja izjemna in ponosne smo, da živimo v tem času.

Kakšno bo vaše poslanstvo? Kje boste nastopale, na kakšnih prireditvah?

Naše poslanstvo je kratko malo plesati in pokazati, iz kakšnega testa smo ženske. Ni je prireditve, ki ji ne bi bile kos! Nekaj ponudb in vabil je že na naših naslovih zdaj, po samo enem mesecu, in prepričane smo, da nas v prihodnje čaka še veliko tega. Ne obremenjujemo se s tem, ali stojimo pred moško ali žensko publiko, pred mladimi ali odraslimi, na Štajerskem ali Primorskem.

Veselimo se vseh sodelovanj in nastopov, pa naj bodo to na eni strani manjši nočni klubi, ki želijo odlično plesno animacijo, ali na drugi veliki odri televizijskih postaj ter festivalov, ki si želijo naše spremljave. Sugar Dolls smo ženske in zmoremo vse!

Kdo so Sugar Dolls

Nina je članica Prve gimnazije Maribor in jo zdaj čaka matura. Pleše že od 12. leta in dela kot inštruktorica zumbe. "Ples mi pomeni način življenja in težko si predstavljam dan brez njega."

Danaja zaključuje Prvo gimnazijo v Mariboru in uživa v ličenju ter poučevanju plesa. Pleše že 14 let. "V prostem času se ukvarjam z ličenjem, ki mi predstavlja sprostitev, prav tako pa to znanje s pridom izkoriščamo v skupini."

Lara obožuje modo, modne revije, kot tudi poziranje pred fotografskimi objektivi. Strast do plesa razvija že deset let. "Prosti čas rada izkoristim za sprehod s svojim psom, še veliko raje pa za nakupovanje."

Tara uživa v različnih športnih aktivnostih, kot so kolesarjenje, tek in skupinske vadbe. Plesati je začela pri petih letih in temu je danes predana z dušo in srcem. "Ples je pomemben del mojega življenja, ki me dopolnjuje."

Sanja je po letošnji diplomi prejela naziv inženir logistike. S 16-letnimi plesnimi izkušnjami pa trenutno navdušuje otroke na različnih osnovnih šolah po Mariboru z okolico. "V prostem času se rada sprehajam s svojim psom in uživam v družbi mucka Mikija."

Ana je absolventka Filozofske fakultete v Mariboru, kjer zaključuje študij slovenskega jezika in književnosti. Trenutno se ob plesu navdušuje tudi nad radiem, kjer je začela posebno izobraževanje. Poleg vsega pa je še inštruktorica zumba fitnes programa. "Rada se preizkušam v različnih stvareh, ki so povezani z mediji, saj me ti navdušujejo že nekaj let."

Napisala: MIMA
Fotografije: Tibor Golob
MUP in pričeska: Luka Luka Simšič
Stilistka: Barbara Fras
Oblačila: Top Moda, Zapeljiva.si, Urejena.net

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri