Humphrey Bogart: "Bil je neumorni in nenasitni ljubimec"

Ameriški filmski inštitut ga je razglasil za največjo moško filmsko zvezdo, tednik Entertainment Weekly za največjo filmsko legendo vseh časov, odigral je nepozabne vloge, osvojil nešteto nagrad ... Čeprav je od njegove smrti minilo že več kot 58 let, se še ni pojavil junak, ki bi na področju igralskega znanja, šarma in karizme prekosil legendarnega Humphreyja Bogarta.

Humphrey Bogart: "Bil je neumorni in nenasitni ljubimec" (foto: Profimedia) Profimedia
16. 4. 2015

Humphrey Bogart spada med največje hollywoodske ikone, njegove filme še danes gledamo z enakim zanimanjem kot v času njegove največje popularnosti, torej sredi prejšnjega stoletja.

Možakar, ki je bil enako karizmatičen v vseh vlogah, kot kapitan, vohun, vojak, gangster ali znanstvenik, pa roko na srce ni bil tipičen filmski lepotec - visok je bil samo 173 centimetrov, ni imel mišičastega telesa in popolnih obraznih potez, zaradi brazgotine na ustnici pa je imel težave z izgovarjavo.

Kljub temu pa so ga ženske oboževale. Kdo ve, morda pa je bil prav zahvaljujoč običajnemu, 'nehollywoodskemu' videzu, s katerim se je lahko identificiral vsak moški, priljubljen tudi med predstavniki močnejšega spola ...

Sicer ni nikoli obiskoval igralskega tečaja, se je pa zato lahko pohvalil z izredno igralsko nadarjenostjo. Poleg tega je bil ves čas vztrajen in odločen v nameri, da še izpopolni svoje igralsko znanje, čeprav je bil vzgojen v duhu prepričanja, da igralstvo ni za kavalirja.

Da se mu je vztrajnost izplačala, dokazuje oskar za najboljšega igralca, ki ga je leta 1952 osvojil za vlogo Charlieja Allnuta v romantični vojni pustolovščini Afriška kraljica, ki je nastala pod režijsko taktirko Johna Hustona in v kateri mu je družbo delala Katharine Hepburn.

Afriška

"Oskarje lahko preživiš na način, da poskušaš nikoli več osvojiti še drugega ... Preveč je tistih, ki ga osvojijo, in nato pomislijo, da so prekosili sami sebe, zato postanejo prestrašeni in nehajo tvegati. Rezultat vsega tega je veliko dolgočasnih vlog v dolgočasnih filmih," se glasi ena od njegovih kultnih izjav.

Družina Bogart ...

Humphrey DeForest Bogart se je rodil 25. decembra 1899 v New Yorku. Njegov oče, dr. Belmont DeForest Bogart, je bil eden od najbolj znanih torakalnih kirurgov, mama Maud Humphrey, ki je slovela kot goreča feministka, pa se je ukvarjala z ilustriranjem revij in je za reklamno kampanjo otroške hrane Mellin's narisala prav svojega sinčka Humphreyja. V svojem poslu je bila tako zelo uspešna, da je zaslužila celo dvakrat več od svojega soproga!

Družina Bogart, ki sta jo sestavljali še Humphreyjevi mlajši sestri Frances 'Pat' in Catherine Elizabeth 'Kay', je živela v elitnem stanovanju na Manhattnu.

Starša sta bila večino časa zasedena s karierama, pogosto sta se prepirala, predvsem pa svojim otrokom, za katere je skrbela irska varuška, nista posvečala dovolj pozornosti.

"Mama in oče nista pretirano skrbela za nas. Vzgojeni smo zelo pošteno, a brez čustev. V naši družini je bil poljub velik dogodek," je nekoč razkril Humphrey, ki so ga kot dečka zbadali zaradi imena, pretirane urejenosti, kodrov in oblekic Little Lord Fauntleroy, ki jih je zanj izbirala njegova mama.

Čeprav je bil slab in nejevoljen učenec, niti najmanj zainteresiran za učenje in obšolske dejavnosti, je bil po končani prestižni šoli Trinity School zahvaljujoč močnim družinskim zvezam in poznanstvom sprejet na ravno tako prestižno pripravljalno šolo, kolidž Phillips Academy v Andoverju v ameriški zvezni državi Massachusetts.

Starša sta močno upala, da bo njun edini sin sprejet na Yale, a so ga že leta 1918 vrgli z omenjenega kolidža v Andoverju. Zakaj?

Kot glavni razlogi so se med drugim omenjali neprimerno vedenje, kajenje, nagnjenost k opijanju in domnevni incident, za katerega naj bi poskrbel s tem, da je v umetno jezero v študentskem naselju vrgel ravnatelja (ali upravnika).

Kakorkoli že, razočarana starša sta se morala sprijazniti z izključitvijo in tudi s tem, da se je spomladi istega leta prijavil v ameriško mornarico, v kateri je bil večino časa član posadke, ki je po podpisu premirja ameriško vojsko vračala iz Evrope.

Po nekaj mesecih, ki jih je preživel na ladji, se je odločil za vrnitev domov, kjer je izvedel, da je njegov oče - najverjetneje zaradi odvisnosti od morfija - precej opešal, da mu posel še zdaleč ne cveti več in da je zapravil precej družinskega premoženja.

Delo v mornarici ga je spremenilo, saj se je osamosvojil, začel se je družiti z različnimi ljudmi, pri čemer ni gledal, katere rase, vere ali spolne usmerjenosti so, poleg tega pa je znal kljubovati konvencionalnemu vedenju in avtoritetam, kar je pozneje zelo dobro pokazal tudi v svojih filmskih vlogah.

Bogart

Ko se je zaposlil v gledališkem impresariju igralca, producenta in športnega promotorja Williama A. Bradyja, pa je ta v njem videl potencialnega igralca in ga dobesedno prisilil, da je stopil na deske, ki pomenijo življenje. Resnici na ljubo njegovi prvi nastopi niso bili ravno sijajni, a Humphreyju, ki je že takrat pokazal svoj čvrsti značaj, to ni vzelo poguma.

Leta 1929, ko je na Broadwayu igral v predstavi It's a Wise Child, ga je opazil agent filmskega studia 20th Century Fox in mu ponudil enoletno pogodbo. Dobil je nekaj stranskih vlog, nato pa prestopil k filmskemu studiu Universal in leta 1931 posnel neprepričljiv film, dramo The Bad Sister.

Ker uspeha v filmskem svetu ni bilo, se je odločil, da se bo raje posvetil gledališču. Med filmom in gledališčem je taval vse do leta 1935, ko je v broadwajski predstavi The Petrified Forest upodobil gangsterja Duka Manteeja.

Po velikem uspehu te predstave so se v filmskem studiu Warner Bros. odločili, da bodo posneli istoimenski film, in sicer s Humphreyjem v glavni vlogi.

To se je izkazalo za zadetek v polno in prelomnico v njegovi karieri, saj je od takrat pa vse do leta 1948 vsaka dva meseca posnel nov film.

Skoraj vedno je igral negativce, družbo pa so mu delali tedaj najslavnejši igralci, Edward G. Robinson, James Cagney, George Raft ...

Še posebej vešč je bil v tem, da je stranske vloge igral tako, da je nekako deloval kot glavni igralec, prav zahvaljujoč njemu pa so ljudje spremenili pogled na gangsterje, saj so nanje začeli gledati kot na romantične like.

Po pustolovski kriminalni drami High Sierra in kriminalni drami Malteški sokol je dobil prvo romantično vlogo, in sicer v romantični vojni drami Casablanca, ki je leta 1943 osvojila oskarja za najboljši film, Humphrey pa je bil nominiran v kategoriji najboljšega igralca in si prislužil status zvezdnika.

Casablanca

Za uspeh danes kultnega filma je bil zaslužen predvsem odnos med Humphreyjem in njegovo soigralko Ingrid Bergman, ki sta na velikem platnu pričarala izredno močno medsebojno privlačnost.

Ingrid

Mimogrede, Humphrey je v nekaterih scenah nosil posebne čevlje z visokimi petami, ker je bila Ingrid dva centimetra višja od njega.

V filmski industriji je bil pravi posebnež. Redko je gledal svoje filme, ni se udeleževal premier in ni igral po ustaljenih hollywoodskih pravilih samo zato, da bi se dobrikal novinarjem, celo z lažnimi izjavami je ščitil svojo zasebnost, da bi zadovoljil interes občinstva in medijev.

Nikoli ni hlinil spodobnosti, do kolegov je bil vedno pošten, do tistih, ki so se znašli v težavah, pa je znal biti velikodušen. Kot zelo odkrit in neposreden možakar je javno komentiral neuspehe igralskih kolegov, režiserjev in filmskih studiev:

"Ne razumem, zakaj ne bi smel povedati, da nekdo ni dober. Če bi se o tem govorilo več, bi imelo neki pozitivni učinek. V Hollywoodu me neprestano opominjajo zaradi mojih izjav, pravijo mi, da bom imel zaradi njih težave."

Zaradi takšnih in podobnih izjav so se mu ljudje iz filmskega sveta včasih izogibali, njegova popularnost pa zaradi tega tudi ni bila na tako visoki ravni, kot bi lahko bila.

Predstavniki medijev, nevajeni takšne neposrednosti in iskrenosti, pa so bili seveda navdušeni nad igralcem, ki se v mladosti sicer ni zanimal za učenje, je pa zato pozneje občudoval pisatelje in pesnike.

Vse odraslo življenje je veliko bral in pogosto citiral Platona, Alexandra Popa in Ralpha Walda Emersona, poleg tega pa je znal na pamet več kot tisoč Shakespearovih stavkov. Po vsem tem ni čudno, da sta med njegove najožje prijatelje spadala pisatelja Louis Bromfield in Nathaniel Benchley.

Novinar Darwin Porter, avtor njegove biografije Humphrey Bogart The Making of a Legend, trdi, da so bili prvi trije zakoni tega neumornega in nenasitnega ljubimca nesrečni in da je soproge ves čas varal z nešteto ljubicami, med katerimi naj bi bile tudi slovite igralke Bette Davis, Marlene Dietrich, Ingrid Bergman in Jean Harlow.

Bette

Ustalil naj bi se šele, ko je spoznal in oženil ljubezen svojega življenja, igralko Lauren Bacall.

Lauren

Spoznala sta se na snemanju skupnega filma, pustolovske romantične komedije Imeti in ne imeti, pozneje pa sta skupaj posnela še štiri in postala eden od najslavnejših filmskih parov vseh časov.

Ko sta se prvič srečala, je imela Lauren 19 let, Humphrey pa je bil 44-letnik v mučnem tretjem zakonu z igralko Mayo Methot, ki so jo pestile težave z alkoholom in depresijo.

Maya

"To je bila ljubezen na prvi pogled, čeprav sem si obljubila, da ne bom nikoli s poročenim moškim. Dokler ga nisem spoznala, sem mislila, da je neizobražen in površinski, potem pa me je povsem presenetil. Bil je inteligenten, duhovit, imel je smisel za humor, pogosto sva se smejala. Pomembno je, da se znaš smejati tudi v situacijah, v katerih ti nič ni smešno, to je po mojem mnenju res zelo pomembna lastnost," je o svojem dragem nekoč povedala Lauren.

Zvezdnika sta se poročila 21. maja 1945 v bližini vasice Lucas v zvezni državi Ohio, natančneje na posestvu že omenjenega Humphreyjevega dobrega prijatelja in dobitnika Pulitzerjeve nagrade Louisa Bromfielda.

Živela sta v mondenem predelu losangeleške četrti Holmby Hills in bila srečna, čeprav sta bila resnici na ljubo povsem različna. On je bil preprost in varčen, ona nagnjena k luksuzu in zapravljiva. On je čas najraje preživljal doma, ona je oboževala nočne zabave.

On je ljubil morje, ona je bolehala za morsko boleznijo ... Čeprav sta se pogosto prepirala zaradi njegovega pretiranega uživanja v alkoholu, je bila njuna ljubezen neuničljiva. Humphrey je tako zelo oboževal svojo Lauren, da se je povsem nehal zanimati za druge ženske in ji je ostal zvest do smrti.

Na začetku leta 1949 sta se razveselila rojstva sina Stephena Humphreyja Bogarta, tri leta pozneje pa je luč sveta ugledala še hčerka Leslie Howard Bogart.

Bogart

Mimogrede, v omenjeni knjigi lahko zasledimo tudi precej pikantne stvari, kot so domnevna igralčeva impotenca, za katero naj bi bil kriv nesrečen zakon z drugo soprogo, igralko Mary Philips, in zaradi katere naj bi začel o sebi razmišljati kot o homoseksualcu, ter depresija in razmišljanje o samomoru.

Mary

"Nikoli nisem šel dlje od misli na samomor, nisem si mogel predstavljati, kako si režem vrat," je nekoč izjavil zvezdnik, ki se je prvič do oltarja sprehodil leta 1926, in sicer z igralko Helen Menken.

Helen

Dolgoletni strastni kadilec in pivec je žal zbolel za rakom na požiralniku, a je dolgo odlašal z obiskom zdravnika. Januarja 1956 se je vendarle zatekel po strokovno pomoč, marca istega leta pa prestal operacijo, s katero so mu odstranili požiralnik, dva limfna vozliča in rebro, a je bilo žal že prepozno.

Zahrbtna bolezen je tako napredovala, da ni pomagala niti kemoterapija. Star 57 let in težak vsega 38 kilogramov je umrl leto dni pozneje, 14. januarja 1957.

Pogreba so se udeležili njegovi številni filmski kolegi, David Niven, Ronald Reagan, Spencer Tracy, Danny Kaye, Gregory Peck, Gary Cooper, Marlene Dietrich in seveda Katharine Hepburn, ki je izjavila:

"Bogie je bil eden od največjih frajerjev, ki sem jih kdaj spoznala. Vedno je korakal vzravnano in po sredini ceste." Večni počitek je našel na pokopališču Forest Lawn Memorial Park v kalifornijskem Glendalu.

Napisal: Tim Jeras (za Story)

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri