Hugh Hefner je nedolžnost izgubil šele pri 22 letih

Hugh Hefner, legendarni oče Playboya, je minuli mesec dopolnil 87 let. Ob tej priložnosti je organiziral tematsko zabavo, na kateri si je s 27-letno ženo Crystal Harris in več kot 50 gosti ogledal svoj najljubši film. 

Pred tremi leti je v intervjuju izjavil, da še vedno seksa, in to kar dvakrat na teden. (foto: Profimedia, Shutterstock, Getty Images) Profimedia, Shutterstock, Getty Images
20. 5. 2013

"Moj rojstni dan smo proslavili s prijatelji in gledali Casablanco. To so zame srečni dnevi," je napisal na Twitterju. In srečnih dni v njegovem življenju ni ravno malo ...

Hugh Marston Hefner se je kot starejši od dveh otrok Grace Caroline Swanson in Glenna Luciusa Hefnerja rodil 9. aprila 1926 v Chicagu v ameriški zvezni državi Illinois. Odraščal je v konservativni družini, ki je živela skromno, a ne siromašno. Njegov oče je bil računovodja, s Hughom in njegovim tri leta mlajšim bratom Keithom pa se je največ ukvarjala njuna brezposelna mama. Hugh je bil tih, sramežljiv in zadržan otrok.

Ker sta bila njegova starša stroga, sta od sinov zahtevala disciplino, hkrati pa sta jima prepovedovala alkohol, cigarete in celo obiske kina. V šoli ni bil posebno opazen, res pa je, da je bil izreden risar. V gimnazijskih letih se je prvič začel zanimati za novinarstvo, zato je sodeloval pri urejanju šolskega časopisa. Takrat je le malokdo lahko predvideval, da se v njem skriva oseba, ki bo nekega dne uživala v družbi številnih svetlolasih lepotic, in sicer na posestvu, vrednem več kot 50 milijonov dolarjev.

Prva knjiga o seksu

Po besedah biografov je Hugh šele pri 16 letih ugotovil, da se punce razlikujejo od fantov in da je ta razlika zelo prijetna. Šele takrat je premagal sramežljivost in začel hoditi na zmenke. Biografi trdijo, da je na začetku njegovega spolnega dozorevanja pomembno vlogo odigrala njegova mama, ki je, ko je nastopil pravi trenutek, svojima sinovoma kupila najbolj odkrito knjigo o seksu, ki jo je lahko našla v Chicagu.

Hughu je to čtivo še kako pomagalo, da je izvedel vse potrebno o teoriji, preden se je lotil prakse, s katero se je - kot je priznal - prvič srečal šele pri 22 letih. Čeprav ni bil pretirano zainteresiran za šolanje, je bil njegov visok inteligenčni kvocient, ki znaša 152, že od samega začetka zagotovilo, da bo njegov skriti potencial sčasoma priplaval na gladino. V srednješolskih letih se je ukvarjal s pisanjem, animacijami in risanjem.

Kreativne aktivnosti je nadaljeval tudi po končani srednji šoli, saj je med letoma 1944 in 1946 delal kot novinar za vojaški časopis ameriške vojske. Takrat se je nekoliko resneje posvetil tudi risanju karikatur, ki jih je pošiljal različnim časopisom. Kljub goreči želji, da bi ga zaposlili kot karikaturista, pa mu to ni uspelo. Šolanje je nadaljeval na univerzi v Illinoisu, na kateri je konec štiridesetih let diplomiral iz psihologije, kreativnega pisanja in umetnosti.

Najtežji trenutek v njegovem življenju

Po koncu študija je začel pisati duhovite tekste za dnevnik The Daily Illini, zatem pa je sledilo nekaj, kar je bilo še najbolj podobno današnjemu Playboyu - študentska revija Shaft, za katero pa ni le pisal, ampak je postal urednik. Leta 1949, ko je diplomiral, se je odločil, da bo dolgoletno razmerje s svojo sošolko Mildred Williams okronal s poroko. Toda začetek zakonskega življenja ni bil najbolj obetaven, saj mu je soproga kmalu po poroki priznala, da je imela afere, ko je bil v vojski.

Po njegovih besedah je bil to najtežji trenutek v njegovem življenju. Kljub nezvestobi sta vztrajala v zakonu, ki je bil liberalen, brez kakšnih posebnih pravil, zato ni čudno, da si je Hef privoščil kar nekaj skokov čez plot, ki jih je njegova Mildred tolerirala. Po desetih letih zakona in dveh otrocih, danes 60-letni Christie Ann in 57-letnem Davidu Paulu, sta se vendarle ločila. In Hugh je takrat zaživel s polnimi pljuči.

Svojo pot proti vrhu je mlad in ambiciozen Hugh začel že v zgodnjih petdesetih, ko je imel v rokah svežo diplomo in je bil novopečen soprog. Takrat je kot pisec reklamnih besedil namreč začel delati za revijo Esquire, pri kateri je vztrajal do leta 1953, ko je dal odpoved. To je storil zato, ker so zavrnili njegovo prošnjo, da bi mu plačo povišali za pet dolarjev.

S posli, ki jih je opravljal do tedaj, ni bil zadovoljen, zato ga je čedalje močneje gnala ambicija, da bi ustanovil svojo revijo. Ocenil je, da na velikem ameriškem založniškem trgu obstaja področje, na katerem bi mu lahko uspelo. Po njegovem mnenju je bilo to področje erotike. Začel je proučevati izkušnje revij za moške in ugotovil, da lahko uspeh doseže revija, ki bo narejena v skladu z najvišjimi profesionalnimi standardi in ki bo namenjena izobraženim, urbanim, ambicioznim mladim ljudem.

Prepričan je bil, da mora biti pomemben del te revije seks, ki mu je poleg besedila treba posvetiti tudi fotografije golih deklet, ki pa ne smejo biti umazane in prostaške, ampak umetniške. Kmalu po teh spoznanjih je najel pisarno in začel delati revijo, prvih tisoč dolarjev, ki jih je potreboval kot začetni kapital, pa mu je dala mama, čeprav ni verjela v njegov projekt. Ostanek potrebnega denarja je zbral s pomočjo posojila, sorodnikov, prijateljev in nekaterih poslovnežev, ki so bili pripravljeni vložiti denar v njegov projekt - na banki so mu odobrili posojilo za 600 dolarjev, osem tisoč ameriških zelencev pa je zbral s pomočjo 45 investitorjev.

Prva številka revije Playboy

Prva številka revije za moške Playboy, katere prvotni naziv bi moral biti Stag Party, kar bi lahko prevedli kot moška zabava, a so mu takšno poimenovanje prepovedali, ker je že obstajala revija s podobnim naslovom, je nastala decembra 1953. Naslovnico prvenca, ki se je z zlatimi črkami zapisal v zgodovino, je krasila razgaljena Marilyn Monroe, posneta v obdobju, ko se je šele prebijala v svet igralstva.

Ker ni bilo jasno, kako se bodo bralci in javnost odzvali na takšno vrsto revije, je izšla brez datuma in podpisov avtorjev. Ko je pozneje govoril o tveganju objave razgaljenih žensk, se je pošalil, da je bilo to tveganje tako veliko, da v prvi številki ni omenil niti svojega imena. Naklada prve številke je bila 70 tisoč, prodali pa so kar 54 tisoč primerkov, s čimer je Playboy postal prava senzacija.

Hugh je z dobičkom od prodaje pokril stroške in zaslužil dovolj za drugo številko, ki je izšla januarja 1954. V njej so bili ime izdajatelja, datum, napoved, da gre za mesečnik, in ponudba za naročnino. Led je bil prebit in zaživela je revija, ki je v petdesetih letih 20. stoletja začela narekovati smernice.

Bila je prava ustanoviteljica novih kulturnih, moralnih in seksualnih vrednot in običajev. Naklada se je povišala na 4,5 milijona, za Playboy pa so se povsem ali delno slačile najlepše ženske na svetu, med njimi Pamela Anderson, Charlize Theron, Sharon Stone, Kim Basinger, Cindy Crawford ...

Zlata doba Playboyevega imperija

Obdobje petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja je predstavljalo zlato dobo Playboyevega imperija. Ogromen uspeh revije je sprožil verižna odprtja zasebnih klubov, v katerih so bile zaščitni znak hostese, oblečene v kostume zajčic, Hefner pa je odpiral tudi modne agencije, produciral filme, izdajal knjige in glasbene plošče in celo vodil dva pogovorna šova, v katerih je posredoval svoje ideje in stališča.

Po zaslugi bogastva in priljubljenosti je zaživel kot superzvezdnik, številna razmerja s puncami, ki so se fotografirale za njegovo revijo, in zgodbe o razuzdanih zabavah v njegovem dvorcu pa so in še vedno zabavajo svet. Ker je pogosto objavljal reportaže o sebi, je ustvaril mit o svojem življenju in poslovnem cesarstvu. O dekletih, s katerimi je živel v dvorcu, imenovanem Playboy Mansion, o svoji znani in razvpiti okrogli postelji, v kateri je s svojimi zajčicami preživljal največ časa ...

Znano je, da je dolga leta živel z več lepoticami, katerih fotografije so bile objavljene na tako imenovani duplerici v Playboyu, vsakih nekaj let pa je garnituro svojih ljubic zamenjal z bolj svežo. Ko je katera od njih postala prestara za njegov okus, se je zagledal v novo, mlajšo punco z duplerice, ki jo je pozneje promoviral kot dekle leta in ji poskušal pomagati pri ustvarjanju neodvisne kariere. Z leti pa so ta razmerja postajala čedalje bolj paradoksalna, saj je bila tudi starostna razlika med Hughom in njegovimi izbrankami seveda čedalje večja.

Pri 59 letih je Hugh doživel manjšo možgansko kap, ki mu je bila v poduk in opozorilo, zato se je po okrevanju odločil, da bo upočasnil tempo, za nekaj časa pozabil na nore nočne zabave in svoji hčerki Christie zaupal vodenje svojega imperija. Lepe ženske pa mu še vedno niso dale miru.

Odločitev, da se kljub slabi izkušnji s prvim zakonom še drugič sprehodi do oltarja, je sprejel leta 1989, ko se je poročil z danes 50-letnim nekdanjim Playboyevim dekletom Kimberley Conrad. V zakonu sta se jima rodila dva otroka, danes 22-letni Marston Glenn in 21-letni Cooper Bradford, leta 1998 pa sta se ločila.

Po njegovih besedah ga je Kimberley - prav tako kot prva soproga - pogosto varala, kar naj bi bil glavni razlog za razpad zakona. Po ločitvi se je Kimberley preselila v hišo ob Hughovi vili, da bi bil njen nekdanji mož kljub vsemu lahko blizu svojih sinov. Čeprav sta se za ločitev odločila že konec devetdesetih, sta prošnjo za razvezo vložila šele 12 let pozneje, leta 2010, ko je njuna ločitev postala tudi uradna.

Hkrati se je videval z enojajčnima dvojčicama

V 13 letih, kolikor je trajal premor med drugim in tretjim sprehodom do oltarja, se je zabaval s številnimi ženskami, med drugim se je hkrati videval z enojajčnima dvojčicama, modeloma Kristino in Karisso Shannon.

"Kako bi lahko vedel natančno število žensk, s katerimi sem bil? Prepričan sem, da jih je bilo več kot tisoč. Obstajali so deli mojega življenja, ko sem bil poročen, in ko sem bil poročen, nikoli nisem varal. Vendar pa sem to nadoknadil, ko nisem bil poročen. Moraš ohranjati formo," je prav letos izjavil v intervjuju za revijo Esquire.

Tudi ko je že pošteno zakorakal v deveto desetletje življenja, mu ni bilo prav nič težko snemati resničnostnega šova The Girls Next Door, znanega tudi kot The Girls of the Playboy Mansion, ki so ga snemali med letoma 2005 in 2010 in v katerem so seveda nastopala tudi njegova Playboyeva dekleta.

Prav v tistem obdobju so mu v njegovem dvorcu družbo delale tri lepotice, Kendra Wilkinson, Bridget Marquardt in Holly Madison, ki se je - v nasprotju z večino njegovih deklet, željnih slave, zabave in luksuza - iskreno čustveno navezala na ostarelega Hefnerja, ki pa ji ljubezni ni vračal z isto mero. Je pa zato ves svet presenetil leta 2011, ko je napovedal tretjo poroko s 60 let mlajšo blondinko, Playboyevim dekletom Crystal Harris, ki je po tem, ko ji je podaril zaročni prstan, bruhnila v jok.

Monogamija ni naravna

Oče Playboya je pozneje izjavil, da je bil božič leta 2010 zanj najsrečnejši božič v življenju. Takrat je sicer govoril, da ni načrtoval nove poroke, a si je premislil, ker je ugotovil, da bi lahko bil dober soprog in da ne bo mogel najti boljše in zase primernejše osebe od Crystal. "Lahko sem predan in zvest. Monogamija je mogoča, čeprav menim, da ni naravna," je izjavil Hugh, ki za svoj neobičajen odnos do žensk krivi strogo vzgojo v otroštvu, ki je minila brez nežnosti.

"Mislim, da se zaradi pomanjkanja ljubezni pozneje rodi želja po romantičnih zvezah. Odraščal sem v hiši, v kateri ni bilo veliko objemov, in z bratom sva se zavedala, da nama primanjkuje ljubezni," je pojasnil Hefner, čigar zaroka je bila razveljavljena, saj ga je Crystal zapustila le pet dni pred poroko, ki naj bi bila 18. junija 2011. Kot glavni razlog za razpad razmerja sta sprva oba navedla nezvestobo, pozneje, ko so se nekoliko razvezali jeziki, pa smo vendarle izvedeli, da se v ozadju skriva nekaj več.

Nesrečno obdobje

Hugh je odpoved poroke na začetku jemal še z obilo humorja, kar je dokazal na Twitterju, na katerem je zelo aktiven in na katerem je napisal: "Ker v soboto ne bo poroke, bo ta dan projekcija filma Pobegla nevesta, ki se zdi ustrezen." Kljub razpadu razmerja je torej ohranil smisel za humor, a očitno ga je Crystal, ki naj bi ga med drugim zapustila tudi zato, ker ni bila zadovoljna z vsoto denarja, ki ji ga je dajal, s svojim dejanjem vendarle prizadela. "Umrl bo od žalosti," je takrat izjavil njegov prijatelj in dodal:

"Crystal ima zelo rad in hotel se je končno poročiti z ljubeznijo svojega življenja." Za poroko, na katero je bilo povabljenih več kot 300 svatov, je bilo vse pripravljeno. Crystal je izbrala rožnato poročno obleko slovite znamke Romona Keveza, cvetlični aranžmaji so se ujemali z obleko, za goste pa so bili že pripravljeni razkošni obroki, vključno z jagodno torto. "Ni se varčevalo, saj hoče Hef Crystal privoščiti sanjsko poroko," je pred koncem razmerja izjavil njegov predstavnik. Tudi brez pranja umazanega perila v javnosti na žalost ni šlo.

Ko je Crystal v intervjuju v oddaji Howarda Sterna izjavila, da seks z njim traja le dve sekundi in da je ne vzburja, se je takoj javno odzval na njene izjave. "Crystal je dala nori intervju Howardu Sternu, ki ni imel ravno veliko zveze z resničnostjo. Poskuša s tem narediti vtis na novega fanta? Seks s Crystal je bil dober ravno toliko, da sem jo obdržal še dve noči. Lagala je tudi glede podrobnosti najine zveze, a ne vem, zakaj. Ko sem izjavil, da sem se izognil naboju, ko me je zapustila pred poroko, nisem mislil, da je nisem imel nikoli rad. Hotel sem reči, da sem resnično dojel, da me ne mara ..." je Hugh napisal na Twitterju in dodal:

"Crystal se mi smili. Videti je izgubljena. Prepričala me je, da me obožuje, in to je bila njena prva laž." V tistem nesrečnem obdobju je vendarle priznal tudi napake, ki jih je delal v preteklosti.

"Res je, da se kot frajer, znan kot prvi ameriški zapeljivec, že več let poskušam ustaliti, a preprosto izbiram napačne ženske. Ko sem bil s Holly Madison, sem bil še poročen z bivšo ženo in se nisem nameraval spet oženiti. Nenaden konec zveze s Holly mi je pomračil um, pri Crystal Harris pa sem sprejel povsem napačne odločitve," je izjavil Hugh, ki pa si je približno leto dni pozneje premislil in ugotovil, da je ena od teh 'napačnih žensk' vendarle prava zanj.

Crystal je namreč navezala stik z njim in ga prosila, naj jo vzame nazaj, Hugh pa ima očitno dovolj veliko srce, da je mladi blondinki dovolil, da se je vrnila v njegov slavni dvorec in v njegovo naročje. Še več, naredila sta korak naprej in svoje obnovljeno razmerje nadgradila s poroko. Večno zvestobo sta si prisegla 31. decembra lani v njegovi losangeleški vili, in sicer v najožjem krogu prijateljev in sorodnikov. Med njimi je bil tudi ženinov brat Keith, ki je hkrati prevzel vlogo priče.

Meni, da bo s Crystal preživel preostanek življenja

Čeprav med njima vlada kar 60-letna starostna razlika, se jima to ne zdi pomembno in se v skladu s tem tudi vedeta. Ob poroki starčka in mladenke seveda vsak najprej pomisli, da je v igri veliko denarja in da ljubezen nima nič opraviti s tem, a dobro obveščeni viri zatrjujejo, da v njunem primeru ni tako, saj Crystal menda ni v Hughovi oporoki.

"Zaradi specifičnega življenja in revije, ki mi je omogočila, da sem dobro spoznal številne lepe ženske, v vseh teh letih nikoli nisem razmišljal, da bi se ustalil le z eno od njih. Iz osebnih izkušenj vam povem, da je lažje živeti s tremi ženskami. Toda Crystal je vendarle zelo posebna, in to je to. Menim, da bom z njo preživel preostanek življenja," napoveduje slavni zapeljivec, znan tudi pod vzdevkoma Hef in Puffin.

Glede na to, kako je možakar videti pri 87 letih, in glede na to, da si je prisegel, da bo seksal do stotega leta, sploh ne dvomimo, da bo ta preostanek življenja še kar precej dolg.

Tim Jeras za revijo Story

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri