Hugh Grant: Vragec v šarmantni obleki

Hugh Grant je nedvomno najbolj zaželen in tudi najbolj vražji britanski samec, obenem pa tudi najbolj šarmanten hollywoodski zvezdnik. Samo za bralke Cosma je modrooki igralec spregovoril o svojem novem filmu, ljubezenskih ambicijah in o tem, kako se sooča z zlobnimi govoricami.

30. 1. 2003

Zdaj, ko so največji hollywoodski žrebci, kot so Brad Pitt, Benjamim Bratt in Ben Affleck že našli svoj poročni hlevček, je ženskam po vsem svetu počasi zmanjkalo ‘kandidatov’, o katerih lahko sanjarijo do onemoglosti. Razen ene izjeme, seveda. Hugh Grant, še vedno samski zvezdnik takšnih osladnih filmov, kot so Štiri poroke in po-greb, Notting Hill in Vse o fantu, ima prav vse lastnosti, ki jih tipični hollywoodski lepotci pač morajo imeti: seski pričeska s kodrčki, prodorne modre oči, navihan nasmešek in nekoliko izprijen smisel za humor.

In seveda najbolj neustavljivo privlačno lastnost – očitno neozdravljiv primer fobije pred resno zvezo. (Le kako bi si lahko drugače razložili njegovo trinajstletno druženje z lepotico Elizabeth Hurley, ki se ni nikoli približalo niti zaroki, kaj šele poroki?)

A žal bo tudi Hugh Grant kmalu oddan, tako namreč meni njegova soigralka v novem filmu Dva tedna za ljubezen Sandra Bullock, ki mu mrzlično išče družico. “Poskušam biti njegova zvodnica, ker bi rada, da se začne čim prej ploditi,” se smeje Sandra. “Je viteški in čudovit in pameten. Meni se zdi božanski.” Kajpak se takšen zdi tudi nam.

Na dan pričujočega intervjuja v njujorškem hotelu ni bil Hugh nič manj privlačen kot v svojih filmih. Oblečen v belo srajco in temne kavbojke je bil videti, kot da bi pravkar stopil z reklamnega plakata. Vendar naj vas videz ne zavede! Za razliko od svojega filmskega alter ega je Hugh Grant v resnici veliko bolj oster, njegov smisel za humor pa veliko bolj trpek, kot bi si sprva mislili. Tako ni nič čudnega, da se pikro odzove na komentar, da ljudje v njem še vedno vidijo nedolžnega in zmedenega

Angleža, kakršnega je odigral v Štirih porokah in pogrebu. Kar pa seveda še ne pomeni, da nima prav nič skupnega s šarmantnimi junaki, kakršne ponavadi igra v filmih. Je inteligenten in duhovit, sodeč po njegovem nenehnem živčnem sprehajanju po sobi pa tudi rahlo nevrotičen. Toda naposled se je tudi Hugh Grant usedel na naslonjač in nam najprej zaupal nekaj podatkov o svojem novem filmu.

Hugh igra Georgea Wadea, premožnega poslovneža, ki brez svoje zaupne odvetnice Lucy Kelson (igra jo Sandra Bullock) ne naredi niti koraka. Težava je v tem, da se do nje obnaša, kot da je navadna ‘deklica za vse’, ne pa odvetnica z diplomo s Harvarda, zaradi česar se Lucy odloči, da bo dala odpoved. In ko se mora George soočiti z življenjem brez Lucy, mu nenadoma postane jasno to, kar je gledalcem jasno od prvega trenutka – da je na smrt zaljubljen vanjo.

Filma, ki ga boste kmalu lahko videli tudi v slovenskih kinematografih, vsekakor ne spreglejte, najprej pa si na naslednjih straneh preberite odgovore 42-letnega igralca na umestna in nekoliko manj umestna vprašanja o zmenkih, načrtih in kajpak vročičnih govoricah, ki so jih o njem in Sandri Bullock sprožili mediji, še preden sta sploh začela snemati film.

Kako je bilo delati s Sandro?

Rad jo imam. Film je nekakšna mešanica drame in osladne romantične komedije in Sandra je popolna igralka za takšne mešanice. Je čustvena, kar igralec potrebuje za takšne vloge.

Med snemanjem so vaju mediji razglasili za par. kako se soočate s takšnimi lažnimi govoricami?

Pri tem se poslužujem iste taktike kot ona – povem, da je bil posredi samo seks.

V Hollywoodu so takšne govorice dokaj samoumevne, kajne?

Nisem še posnel filma, ob katerem ne bi pisali laži o mojih domnevnih romantičnih razmerjih s soigralkami. Izjema je mogoče fantek, s katerim sva igrala v filmu Vse o fantu. A ko sam berem, kaj rumeni tisk napiše o drugih ljudeh, verjamem prav vse. Še posebej, če gre za res umazane štorije.

Kaj iščete na ženski?

Če sem popolnoma iskren, se moje želje in zahteve z vsakim dnevom spreminjajo. Želim si, da bi bil glede tega nekoliko bolj stabilen. Vendar je vse skupaj popolnoma odvisno od razpoloženja in od tega, ali sem dobro naspan, pa tudi od tega, v kateri državi sem in koliko alkohola sem zaužil ... Zelo velik vpliv ima na primer to, koliko sem spil večer prej. Dekleta, ki so mi všeč takrat, ko imam mačka, so popolnoma drugačna od deklet, ki so mi všeč, če sem bil prejšnji večer popolnoma zdrav in pri sebi.

Menda ste nekoč rekli, da sodobne ženske preveč časa zapravijo v fitnes centrih, da imajo preveč mišic. bi obrazložili?

Nič nimam proti, če so ljudje obsedeni s svojim videzom. To mi je všeč, toda raje imam, da se osredotočajo na obleko, lase ali ličenje, kot na mišice. Ne morem vedno izgubiti, kadar se z žensko pomerim, kateri je močnejši.

Za vas velja, da ste zakrknjen samec. menite, da se bo to kdaj spremenilo?

Nisem prepričan, da sem rojen za življenje z drugimi ljudmi. To se mi je vedno zdelo kočljivo. Toda nenadoma sem začel razmišljati o tem, da je čas, da se začnem ploditi in vse te stvari. Ko je včasih kdo prijateljem rekel: “Čestitam za novorojenčka”, sem pomislil, da to res ni ne vem kako posrečeno voščilo. Zdaj pa začenjam spoznavati, da se splača imeti otroke. Tisti moji prijatelji, ki jih imajo, so veliko bolj srečni kot tisti, ki so uspeli le v karieri, kar je pravzaprav dokaj neprijetno, vendar resnično.

Ali ste boter otroka Liz Hurley?

Ja, eden med štiristotimi ali nekaj takega.

Torej sta z Liz res ostala prijatelja?

Sva zelo dobra prijatelja. Ona je med prvimi štirimi ali petimi ljudmi, ki jih lahko kadar koli zaradi česar koli pokličem. Zelo dolgo se že poznava, poleg tega tudi poslovno sodelujeva, saj imava podjetje Simian Films. Slišiva se skoraj vsak dan.

Glede na to, da si zdaj prizadevate postati oče, verjetno hodite na zmenke.

Britanci ne hodimo na zmenke, kot je pravilno ugotovila Gwyneth Paltrow. Toda Sandra je res odlična pri izbiranju deklet, s katerimi me potem seznani. Sicer pa je vse skupaj popolnoma rutinsko in nekako se prilagajam. Vendar nisem še nikoli nobene poklical in rekel: “Bi šla z mano na večerjo?” Ne bi bilo to rahlo srhljivo?

Zakaj bi bilo srhljivo?

Nočem biti že na samem začetku odnosa soočen z žensko na samem, ena-na-ena. Nikoli se nisem mogel uspešno kosati s tem. Všeč mi je, če je okoli veliko ljudi, kot je na primer na zabavi ali pa v službi. Če spoznam kakšno, ki me zanima, se ji poskušam približati prek njenega družabnega kroga, torej prek prijateljev in znancev.

Kaj ste se naučili o ženskah?

Mislim, da so ženske zelo neredne. To je ena od stvari, ki sem jih odkril. V filmskih scenarijih so ženske vedno urejene in imajo rade red. Toda po mojih izkušnjah, sodeč po tem, kako (ne)pospravljena so njihova stanovanja, so prave umazanke.

Nam lahko razkrijete kakšno bizarno srečanje, ki ste ga imeli s katerim od svojih oboževalcev?

V pisarni imam poseben predal z oznako Norci, ki je namenjen takšnim oboževalcem in ki je popolnoma poln. Neka ženska mi s Škotske pošilja svoje spodnjice. Približno takšne so, kot tiste, ki jih je imela Bridget Jones v filmu. Z visokim robom. Toda sodeč po fotografijah je videti v njih odlično. Neka nora pesnica iz premožne družine mi pošilja zelo draga darila, ki bi jih, če bi bil količkaj dostojanstven, pravzaprav moral vrniti. Pa vse obdržim.

Ste v stiku s katerim od prijateljev iz otroštva?

Ja. Pred kratkim sem bil na poroki; poročil se je še zadnji od mojih sošolcev, tako da sem zdaj edini samec. Trije smo, ki smo vse od osmega leta zelo dobri prijatelji. Mislim, da ljudje ne vedo, v kako kočljivem položaju sem zaradi tega (ker sem še edini samski).

Kaj počnete v prostem času?

Igram golf, toda tega se sramujem. Nič ni namreč manj seksi od golfa. Zdi pa se mi, da je dober proti stresu, kar je pravzaprav dokaj čudno, glede na to, da je golf stresen šport. Preveč igram, vendar se poskušam brzdati. Tako ali tako sem zanič. Hočem reči: nisem dober v tem, zakaj bi potem to sploh počel?

Neka raziskava je pred kratkim pokazala, da britanci pri ženskah bolj cenite dober smisel za humor kot pa videz. je v tem kaj resnice?

No, tudi mi smo dovzetni za videz, tako kot vsi drugi. Toda po določenem času je dobro, da ženska pokaže, da ima tudi kaj možganov. Čeprav to ne velja vedno.

Mora pa biti vajena posedati v pubih, kajne?

To je zdaj nova angleška moda: dekleta morajo biti tako fantovska, kot so fantje. Zdaj obstaja celo neka nora predstava o fantovskem dekletu, ki mora spiti več piva in več seksati kot fantje. Ne glede na to bi ženska že morala ‘nesti’ nekaj vrčkov piva.

Še kakšen nasvet, kako zapeljati britanca?

Ne pričakujte, da se bo veliko pogovarjal. Morda je to značilno za vse moške, toda Anglež se nikoli ne bo pogovarjal o sebi ali o odnosu. Mislim, da je največja skrivnost življenja v tem, da vse skupaj pometeš pod preprogo.

Janka Menart

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri