Howard in Wayne Carpendale skupaj v filmu

Howard Carpendale in njegov sin Wayne sta prvič skupaj posnela film, v katerem igrata očeta in sina. Ob tem pa je treba poudariti, da se želita oba znebiti osladnega in kičastega imidža, ki ju spremlja.

6. 5. 2011

Howard in Wayne Carpendale sta v svojem elementu – oče in sin se z zagorelima obrazoma naučeno in izkušeno smehljata v kamere, veter jima nežno mrši lase, v ozadju pa je s soncem obsijana marina Finkenwerder. Novinarje sta povabila na tiskovno konferenco, da bi predstavila skupni filmski projekt. V Hamburgu so do 28. aprila predvajali ARD-jev film Lebe dein Leben (Živi svoje življenje), prvi skupni Howardov in Waynov film. V družinski drami Howard in Wayne igrata očeta in sina.

Prepletanje filmske in resnične zgodbe

“Dobila sva nekaj ponudb, ki sva jih zavrnila. Oba z Waynom se strašansko bojiva neprijetnosti. Zadnje, kar si želiva, je, da bi posnela kičast film, o katerem bi vsi govorili, da so natančno to tudi pričakovali,” razlaga 65-letni Howard s svojim tipičnim naglasom. Na odgovor na vprašanje, ali je bil prav ta film najboljša izbira za boj proti kiču, pa moramo še počakati. Že po naslovu sodeč, se zdi, da je film v resnici natančno to, kar vsi pričakujejo. Zgodba nam zveni zelo znano – oče je bil nekoč uspešen poslovnež, zdaj pa živi svobodno življenje na Floridi, njegov sin pa trdo dela v družinskem podjetju. Pevec Howard Carpendale s svojo srčno izbranko Donnice Pierce in sinom Cassom tudi v resničnem življenju živi na sončni Floridi, njegov sin Wayne pa se v Nemčiji trudi ustvariti igralsko kariero. Razlika med resničnim in filmskim življenjem je le v tem, da se v filmu zgodi dramatičen zasuk, v katerem mama umre in s smrtjo poskrbi, da se sprta oče in sin pobotata.

Ne manjka niti akcije

Kljub zgodbi, polni klišejev, pa Howard poudarja, da ima film velik potencial in da tudi ljubitelji akcijskih scen ne bodo prikrajšani.

“Predvčerajšnjim sem imel težak dan, saj je Wayne najmanj pol ure visel 30 metrov nad tlemi. Zavarovan je bil le tako, da je imel okoli roke zavezano tanko vrv. Kot očeta te je v takšnih trenutkih strah,” pripoveduje o svojih vtisih s snemanja. Potem pa se pevcu še bolj razveže jezik in se poglobi v podrobnejši opis dogodka, ko je Wayne kot 12-letni deček nenadoma izginil v Južni Karolini.

"Udeležila sva se kolesarske dirke in spustil sem ga predaleč z oči. Povsod smo ga iskali, dokler se ni po eni uri povsem miren znova pojavil. Pojasnil je, da je zašel. Takrat sem se zelo ustrašil zanj.”

Rešil mu je življenje

Tudi sicer je Howard na splošno simpatičen in sproščen v odnosu do medijev. V nasprotju z njim pa njegov 34-letni sin vsekakor deluje nekoliko bolj previden in zaprt. Povedal je le to, da je imel krasno otroštvo in da pri svojem očetu najbolj ceni to, da je kljub slavi ostal z obema nogama na realnih tleh. Howard pa je vendarle našel nekaj bolj osebnih besed za svojega sina:

“Neskončno veliko sem se naučil od svojega sina. Nekoč, ko mi je šlo zelo slabo, mi je pravzaprav rešil življenje. Ne sicer v fizičnem smislu, a v neki fazi, ko sem ga nujno potreboval, je bil ob meni in mi je pomagal.”

Ali med njima ni nikoli bilo prepirov?

“Za božjo voljo, saj ni tako, da bi zjutraj vstala in prepevala Deine Spuren im Sand (Howardova uspešnica iz leta 1975, op. p.). Seveda imava včasih tudi trenja. Fazo hudega uporništva pa sem že opustil,” pravi Wayne.

“Skoraj prelepo, da bi bilo res,” še doda Howard in njegove besede zvenijo skoraj tako, kot bi se hotel opravičiti. Carpendalovi si pač ne morejo pomagati – ko gre zanje, je vedno zraven vsaj malo kiča.

Iz revije Lea