Hilary Rodham Clinton: Ženska, ki živi zgodovino

Hilary Rodham Clinton je neobičajno kontroverzna osebnost. Medtem ko jo imajo njeni zagovorniki za odgovorno in požrtvovalno žensko izrednih sposobnosti in moči, nasprotniki trdijo, da je trmasta in nevarna, celo državni sovražnik številka 1.

28. 8. 2003

Ni zgolj 'najbolj ponižana žena v ameriški zgodovini', kot je zapisal New York Times, temveč trenutno mlada senatorka velike zvezne države New York, ki je z veliko večino, kljub za meščane občutljivemu dejstvu, da ni rojena Newyorčanka, zmagala na volitvah leta 2000.

Eden od njenih demokratskih kolegov je ob neki priložnosti dejal, da je Newyorčan tisti, ki je hiter in hitro misli. "To je stanje duha! Hilary je takšna." – Izredno cenjena med volivci in kolegi s Capitol Hilla, z zelo verjetno bleščečo politično prihodnostjo, če upoštevamo za nekatere sicer njeno pretirano željo po dokazovanju.

Veliko jih že špekulira, da bo kandidirala leta 2008 na položaj predsednice ZDA. Sama to za zdaj, razumljivo, odklanja, ne želi se kategorično opredeliti. Kot je dejala v intervjuju za CNN, je svojim volivcem najprej dolžna izpolniti obljubo, da bo šestletni mandat senatorke zaključila v celoti. Vendar večina analitikov opozarja, da bi se Bill lahko nekega dne vrnil v ljubljeno Belo hišo kot 'prvi džentelmen' v ameriški zgodovini.

Od Pepelke do prve dame

Že od začetka je bilo jasno, da Bela hiša še ni imela takšne prve dame: visoko izobražene, z advokatsko kariero, velikim javnim ugledom, bogato in privlačne zunanjosti, ki ji je usojeno, da pri ljudeh izziva občudovanje ali zavist.

Bila je prva, ki je nedvoumno profilirano vlogo ameriške prve dame kot gostiteljice na državniških večerjah in ceremonialnih sprejemih odigrala na svoj način. Še najbolj je bila v tej vlogi podobna svoji predhodnici Eleanori Roosevelt, ženi priljubljenega ameriškega predsednika Franklina Delana Roosevelta, neutrudni aktivistki za socialne pravice, ki je kljub ekstremni plašnosti in moževi bolezni postala in ostala politično dejavna. Tako kot Hilary, se je Eleanore zavzemala za širok spisek socialnih pravic, še posebej za pravice črncev, žensk in otrok.

“Pot do Bele hiše je Hilary Rodham Clinton začela kot ambiciozna Pepelka neatraktivnega videza,” pravi Dolly Kyle Browning. Navadno oblečena v neopazne rjave cunje, da bi skrila svoje ohlapno telo, močne členke in čokata, s črnimi dlakami pokrita golena; z očali, ki so spominjala na dno steklenice, in brezoblično frizuro.

Da na svoj videz najprej ni dala prav veliko, priznava tudi sama. Njena zunanja preobrazba se je začela šele v času Billove predsedniške kampanje, ko so ji prijatelji v skladu z okusi povprečnih Američanov, ki največ dajo na videz, predlagali obisk znane modne stilistke. Hilary je zadela v črno.

Kot v pravljici se je pred prihodom dobre vile in očarljivega princa razcapana in brezoblična deklica spremenila v princeso, vplivno osebnost, politično voditeljico, kulturno ikono, intelektualko, mamo ter seveda prvo damo s stilom.

Zvestoba nezvestemu Billu

Billova seksualna afera z mlado praktikantko Moniko Lewinski in zakonska drama družine Clinton, ki je pretresla ne le ameriško, temveč celotno svetovno javnost konec devetdesetih, očitno ostaja predmet skoraj obsesivnega zanimanja.

Nenazadnje prav afera Lewinski, ki se ji Hilary v svojih spominih z naslovom Living history, ki so izšli na kar 562 straneh, ni mogla izogniti, opravičuje milijonsko naklado knjige. Kot bi svet nestrpno čakal, kako bo Clintonova spregovorila o 'tistem', kar se je takrat dogajalo med njo in Billom; kaj in koliko je vedela, zakaj mu je takrat tako uporno stala ob strani in ga branila tudi potem, ko je bilo njenega zaupanja vanj konec.

Bill ji je seksualno razmerje z Monico Lewinski namreč priznal zjutraj, le nekaj ur, preden je isto storil pred veliko poroto in očmi javnosti. Preprosto jo je prebudil, sedel k njej na rob postelje in ji povedal, da ni bil iskren niti do nje. "Bila sem besna, popolnoma iz sebe od jeze in razočaranja. Počutila sem se, kot da me nekaj duši. Planila sem v jok in kričala ... Imela sem milijon razlogov, da mu zavijem vrat," piše Hilary.

Sledilo je najtežje obdobje v njunem skupnem življenju, ko se je za Billa zmenil le družinski pes. Odločitev, da ostane v zakonu z Billom, je bila najtežja v življenju, vendar jo je, pravi, sprejela na osnovi svojih moralnih kriterijev in vrednostnih meril.

Eden od njenih prijateljev je Hilary označil za strogo razumsko: "Njena naravna reakcija je, da vedno ohrani hladno glavo in v trenutkih odločitev čustva pusti ob strani." Torej je razumsko ravnala tudi v času afere. A številni so še vedno prepričani, da je Hilary izkušena političarka, ki je dobro preračunala, da bi bila ločitev od Billa škodljiva za njeno nadaljnjo politično kariero.

Izjavo v enem od njenih nedavnih intervjujev za ameriško televizijsko mrežo ABC bi lahko končno razumeli tudi kot epilog Clintonovski zakonski drami: "Vse kar vem, je to, da me nihče ne razume bolje kot Bill, in nihče me ne nasmeje tako kot on. Je še vedno najzanimivejša in najbolj energična oseba, v sebi premore največ življenja od vseh ljudi, ki sem jih spoznala."

Politične točke

Izkazalo se je, da ji je na eni strani takšna drža zagotovila pomembnost in podporo mnogih, ki so v tem videli Hilary – ženo, ki do zadnjega diha brani in varuje svojo družino, kar v državi, kot je Amerika, predstavlja visoko cenjeno vrlino in dokaz moralne moči.

V tem obdobju je močno zrasla predvsem podpora žensk, ki so se lahko močno identificirale z njenim trpljenjem in prebolevanjem Billove nezvestobe. Levo usmerjeni, ki so bivšo 'first lady' dojemali predvsem kot kraljico liberalizma, zagovornico človekovih pravic, še posebej otroških, in feministko, pa so v njeni odločitvi o zvestobi nezvestemu možu prej prepoznali samouničujoči moralni mazohizem.

Škandal, iz katerega je Hilary izšla s priljubljenostjo pozne Evite Peron, je, kot pravi, preživela s pomočjo molitve in zakonske svetovalnice, kamor sta se z Billom zatekla, da bi znova našla skupni jezik. Ponovno sta se zbližala v času njene kampanje za senatorko, ko se je Bill izkazal kot odlični osebni svetovalec.

Nov arhetip

V Ameriki, obsedeni s slavnimi osebnostmi, ima Hilary kot najbolj prepoznavna ženska v ZDA zvezdno moč. V političnih tekmah ne zmagujejo programi, še manj ideje, ljudje se opredeljujejo za osebnosti, kar Hilary nedvomno je.

Tisti kritiki, ki so jo imeli še pred prihodom v Belo hišo za krhko karikaturo zraven Billa, so se krepko zmotili. Prav je imel Bill, ko je v času boja za predsedniški stolček na enem od predvolilnih shodov bolj za šalo kot zares dejal ‘kupite enega, dobite dva’ (Clintona namreč).

Hilary tega ne skriva: "Medtem ko je Bill govoril o socialnih spremembah, sem jih jaz utelešala. Imela sem lastno mnenje, interese in poklic. V dobrem in slabem sem bila odkrita," je zapisala v spominih. Prepričana je, da je s svojo osebnostjo vplivala na korenite spremembe v načinu življenja žensk v ameriški družbi.

Kot ženski ji je namreč uspelo združiti več vlog: bila je uspešna odvetnica, politična voditeljica in hkrati vzgojiteljica svoje hčerke. Temu se ni odrekla niti v obdobju, ko je postala prva dama ZDA. To dejstvo je za Američane predstavljalo novo moralno lekcijo, še posebej na področju moško – ženskih odnosov; medtem ko so Clintoni postali pravzaprav nov model ameriške predsedniške družine. Zgodbi daje še večjo težo to, da je (bil) njen zakon težaven, tegobe in nesoglasja zakoncev pa vsem na očem.

Številni so prepričani, da bi njena predsedniška kandidatura odprla novo poglavje velike ameriške zgodbe. Za zaposlene in izobražene Američanke namreč Hilary predstavlja svojevrsten mit osvobojene bele ženske, ki je prehodila dolgo pot od frustrirane gospodinje do uspešne političarke. Stopila je s sence svojega moža in postala neodvisna, močna in osebno samostojna.

Za del ameriških žensk tako predstavlja nov arhetip, ki presega Eleanor in Evito v trenutku, ko se zdi, da se prvič po dveh tisočletjih civilizacijski jeziček končno obrača proti ženski strani. Prav zato bodo v primeru Hilaryjine kandidature za vrhovnega vodjo ZDA odločilni glasovi žensk. Prav na te natančno in premišljeno cilja in računa Hilary. Tudi z barvo las in obliko frizure.

Vesna Fister

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri