Halle Berry: Oče je mučil živali in tepel njeno mamo

Igralka Halle Berry je kljub težkemu otroštvu, očetu alkoholiku, rasni diskriminaciji in sladkorni bolezni dosegla skoraj nemogoče, zato je v navdih številnim ženskam po vsem svetu. Je prva Afroameričanka, ki je prejela oskarja, bila je Bondovo dekle in spada med najbolje plačane igralke v Hollywoodu. V 48. letu starosti je v sladkem pričakovanju drugega otroka, videti pa je morda celo bolje kot kdaj prej.

Zaradi barve kože je bila pogosto žrtev diskriminacije. (foto: Profimedia) Profimedia
15. 9. 2013

Halle Maria Berry se je rodila 14. avgusta 1966 v Clevelandu v ameriški zvezni državi Ohio. Njena mama Judith Ann Hawkins, ki ima angleške in nemške korenine, je bila medicinska sestra, zaposlena na psihiatriji, njen oče, Afroameričan Jerome Jesse Berry, pa je bil strežnik v isti ustanovi, v kateri je delala njena mama, pozneje pa je kruh služil kot voznik avtobusa.

Ko je bila Halle stara komaj štiri leta, sta se njena starša ločila. Po ločitvi je zanjo in za njeno dve leti starejšo sestro Heidi skrbela mama, ki se je s hčerkama preselila v predmestje Bedforda, kjer so bili naseljeni večinoma belci: "Oče nas je zapustil, ko sem bila stara štiri leta. Ni se oziral na mamo, mojo starejšo sestro in name. Je alkoholik. Ko sem bila majhna, je mučil naše domače ljubljenčke in pretepal mojo mamo. Dokler sem živa, ga nočem niti videti niti slišati. Kljub vsemu pa mi težko otroštvo ni preprečilo biti uspešna v svojem poslu."

Že ko je obiskovala srednjo šolo, je bila trdno odločena, da ji bo uspelo. Zaradi barve kože je bila pogosto žrtev diskriminacije, a njena mama jo je naučila, da se ne zmeni za komentarje drugih in da pogumno koraka naprej:

"Mama je vame vsadila zavest, da je zelo pomembno, da naporno delaš in da nikoli ne obupaš. Kljub vsem omalovaževanjem, ki jih je bila deležna, ker je sama vzgajala otroka iz mešanega zakona, nama je zagotovila srečno otroštvo, nikoli nama ni nič manjkalo." V srednji šoli je bila odlična dijakinja, sodelovala je pri številnih aktivnostih, med drugim je bila predsednica razreda, urednica šolskega časopisa, navijačica in kraljica maturantskega plesa. Da bi pomagala mami in zaslužila nekaj žepnine, je ob vseh šolskih obveznostih delala na otroškem oddelku veleblagovnice Higbee's.

Naravna lepotica

Od zgodnje mladosti je plenila pozornost s svojo lepoto, ki ji je prinesla naslova miss ameriških najstnic in miss Ohia, vrhunec pa je doživela leta 1986, ko je na izboru za miss Amerike postala prva spremljevalka. Istega leta je kot prva Afroameričanka predstavljala svojo deželo na izboru za miss sveta v Londonu, kjer je osvojila šesto mesto. Po tem uspehu se je odločila, da opusti študij televizijskega novinarstva na kolidžu Cuyahoga Community v Clevelandu, saj je bila odločena, da bo kot model začela kariero v šovbiznisu.

Njena prva postaja je bil Chicago, nato pa je odšla v New York, kjer je delala kot model za kataloge in komaj shajala iz meseca v mesec. "Živela sem z brezdomci v zatočiščih, ker nisem mogla najti dela, mama pa mi ni hotela finančno pomagati. Toda dekle pač mora storiti tisto, kar je nujno! Če si ambiciozen, če si želiš toliko stvari in če se ne nameravaš vrniti domov, potem ti preprosto mora uspeti," pravi Halle, ki se je med drugim udeležila tudi avdicije za vlogo v seriji Charliejevi angelčki.

Čeprav vloge ni dobila, ji je producent Aaron Spelling rekel, naj ne obupa nad svojimi igralskimi sanjami. Ubogala ga je in prvo vlogo dobila leta 1989 v seriji Living Dolls. Med snemanjem te serije je zaradi padca sladkorja v krvi padla v komo. Čeprav so ji diagnosticirali diabetes tipa 1, ji to ni preprečilo uresničevanja sanj.

"Nisem vedela, kaj se dogaja z mano, čutila sem samo, da potrebujem energijo, a ni bilo časa, da bi na snemanju pojedla čokolado. Ko sem omedlela, se sedem dni nisem zbudila. Pozneje so mi povedali, da lahko izgubim vid ali noge. Bila sem na smrt prestrašena in mislila sem, da bom umrla. Od takrat skrbim zase. Nekajkrat na dan nadzorujem raven sladkorja v krvi in jemljem inzulin. Na to bolezen sem se naučila gledati kot na blagoslov. Zahvaljujoč prehranjevanju in vsakodnevni vadbi, jo lahko nadzorujem," poudarja lepotica, ki je pozornost nase resneje usmerila leta 1991, ko je v drami Spika Leeja z naslovom Jungle Fever igrala narkomanko. Da lahko briljira v resnej­ših vlogah, je dokazala tudi leta 1995 v drami Zbogom, sinko, v kateri je fantastično odigrala vlogo odvisnice od kreka, ki se bori za skrbništvo nad sinom.

Katastrofalno zasebno življenje

Medtem ko je na profesionalnem področju nizala uspehe, je bilo njeno zasebno življenje ena sama katastrofa, saj je stalno izbirala napačne moške. Eden izmed njenih nekdanjih fantov, čigar imena ni nikoli razkrila, jo je menda tako surovo pretepel, da je komaj preživela, in od takrat na eno uho sliši le 80-odstotno. V nizu neuspešnih ljubezenskih zvez je bila tudi avantura z igralcem Wesleyjem Snipesom, s katerim je igrala v filmu Jungle Fever.

Prvič se je poročila leta 1993, in sicer z bejzbolskim zvezdnikom Davidom Justiceom, a se je že po štirih letih ločila. Čeprav sta kot glavni razlog za ločitev navajala pogosto ločenost zaradi številnih obveznosti, se je govorilo, da jo je David v resnici tako silovito fizično zlorabljal, da se je celo bala za svoje življenje. Halle je pozneje priznala, da je težko prenesla ta čustveni poraz in da je v tem obdobju razmišljala celo o tem, da bi naredila samomor.

"Po ločitvi od Davida sem trpela zaradi grozovite depresije in moja samozavest je bila na najnižji ravni. Žalost je tako močno vplivala na moj razum, da sem poskušala narediti samomor. Sedela sem v avtu, parkiranem v garaži, in ko je smrtonosni ogljikov monoksid prodiral vanj, se mi je pred očmi prikazala podoba moje mame, ki me najde mrtvo. Pomislila sem, kako zelo strašno bi bilo to zanjo, saj se je žrtvovala zame in za sestro. Prešinila me je tudi misel, da bi bilo zelo sebično, če bi končala lastno življenje. Takrat sem se zavedela vsega skupaj in odšla iz avtomobila ... Morala sem se spet 'programirati' in najti dobro v sebi. Dojela sem, da to, da me nekdo ne ljubi, še ne pomeni, da nisem vredna ljubezni. Takrat sem si obljubila, da nikoli več ne bom taka reva," pojasnjuje Halle, ki je po tem dogodku nizala uspehe na poslovnem področju.

Triletna pogojna kazen

Dobre kritike in priznanja za vlogi v komični drami Bulworth in v televizijski glasbeni biografski drami Introducing Dorothy Dandridge pa so se znašli v senci, saj je februarja 2000 povzročila prometno nesrečo. Prevozila je namreč rdečo luč, se zaletela v drug avto in zapustila kraj nesreče. Pozneje je izjavila, da se ne spominja, kako se je to zgodilo, ker je imela poškodbe glave.

Odnesla jo je s kaznijo 13.500 dolarjev, ki jih je morala odšteti poškodovanemu vozniku, poleg tega pa je morala opravljati družbenokoristno delo in odslužiti triletno pogojno kazen. Čeprav je zaradi tega škandala postala tarča medijev, je kmalu dobila vlogo v filmski predelavi priljubljene serije stripov Možje X, za vlogo Leticie Musgrove v kriminalki Bal smrti pa je bila leta 2002 nagrajena z oskarjem v kategoriji najboljše igralke v glavni vlogi. S tem je postala edina Afroameričanka v zgodovini, ki je prejela to najprestižnejšo filmsko nagrado.

V tistem času se je drugič sprehodila do oltarja. Večno zvestobo je leta 2001 prisegla glasbeniku Ericu Benétu, s katerim je bila menda na skrivaj zaročena že leta 1997, a tudi ta zakon ni dolgo trajal. Po nizu njegovih skokov čez plot in neuspešnem zdravljenju odvisnosti od seksa sta se Eric in Halle, ki je celo nameravala posvojiti njegovo hčerko Indio, oktobra 2003 razšla, njuna ločitev pa je postala uradna 3. januarja 2005.

"Eric je odvisen od seksa in po prvem letu zakona sva pristala na kliniki za odvajanje. Žal mi je, ker ga nisem zapustila takoj, a že od nekdaj so bile potrebe drugih zame pomembnejše od mojih. Najin zakon je bil grozen, in če si že prej ne bi obljubila, da nikoli več ne bom pomislila na samomor, bi se najverjetneje vrgla pod prvi avtobus," je bila jasna igralka, ki je takrat že slovela kot velika filmska zvezda, še zlasti po tem, ko je postala Bondovo dekle v akcijski pustolovščini James Bond: Umri kdaj drugič.

Moški po vsem svetu so vzdihovali ob pogledu na njeno popolno izklesano telo v razvpiti sceni, v kateri v oranžnem bikiniju pride iz vode. Čeprav je v akcijskem filmu Catwoman ob zapeljivi Sharon Stone igrala glavno vlogo stripovske junakinje, je leta 2005 dobila zlato malino za najslabšo igralko, a to je ni niti najmanj motilo. To 'priznanje' je sprejela z nasmeškom in rekla: "Če hočeš ostati na samem vrhu, moraš občutiti tudi samo dno."

334 testov za nosečnost

Konec istega leta je v njeno življenje vstopil devet let mlajši francosko-kanadski model Gabriel Aubry, ki ga je spoznala na fotografskem snemanju za modno znamko Versace. Takrat je prvič poudarjala, da je srečna in da si silno želi, da bi se preizkusila v vlogi mame. Govorila je, da je pripravljena tudi na posvojitev, nikakor pa ne na poroko. "Nočem se spet poročiti. Lahko bi se reklo, da imam slab okus, ko gre za moške. Ne čutim več potrebe, da bi bila nekomu žena in da bi me priznavali, ker sem poročena," je samozavestno razlagala ena izmed najbolje plačanih igralk v Hollywoodu, ki je takrat zaslužila 14 milijonov dolarjev za snemanje enega filma. Kljub goreči želji, da bi spočela otroka, na začetku ni šlo vse gladko.

Kot gostja v šovu Oprah Winfrey je razkrila, da se je nenehno ukvarjala s tem in da je pred veselo novico, da bo končno postala mamica, opravila kar 334 testov za nosečnost, ki so bili vsi po vrsti negativni. Njena hčerkica Nahla Ariela je luč sveta ugledala 16. marca 2008, le šest mesecev pozneje pa je ameriška revija Esquire Halle razglasila za najbolj seksapilno žensko na svetu. Takrat je bila stara 42 let, a sploh ni bilo videti, da je zakorakala v peto desetletje življenja. Ob tem je izjavila, da končno pozna smisel svojega obstoja.

"Mislim, da so takšni naslovi rahlo bedasti, ker nihče ne more biti najbolj seksapilen. Najbolj smešno pa se mi je zdelo to, da so me izbrali po porodu. Verjetno so s tem želeli pokazati, da je lahko tudi materinstvo seksi, kar je pravzaprav pomembno. Tudi sama se počutim bolj seksapilno, ker sem si zdaj na čistem s smislom svojega obstoja na Zemlji. Biti seksi ne pomeni nositi zapeljivih oblačil ali migati z ritjo, dokler ti boki ne otrpnejo. Seksi je stanje uma, to je tisto, ko se imaš rad ne glede na to, kakšen si, in ko se dobro počutiš v svoji koži. Z gotovostjo vem, da sem zdaj bolj seksi, kot sem bila prej," je pojasnila ob tej priložnosti in razkrila nekaj skrivnosti iz svojega spolnega življenja.

Hudičevo dobri orgazmi

"Imam hudičevo dobre orgazme, še sploh zdaj, po porodu. Veliko boljše od tistih, ki sem jih imela, ko sem bila stara 22 let. Naučila sem se številne trike in zdaj vem, kaj imam rada. Ne čakam več, da se mi partner približa in me poskuša zapeljati, ampak sama prevzemam pobudo. Mojega spolnega življenja zdaj in pred dvema desetletjema se preprosto ne da primerjati," je povedala Halle, ena od maloštevilnih igralk, ki je zavrnila poziranje za različne revije s svojim dojenčkom v naročju, neštetokrat pa se je znašla tudi v sporih s paparaci. Čeprav si je po rojstvu hčerke želela čim prej povečati svojo družino, se je spet vmešala usoda in poskrbela, da je njeno življenje kmalu postalo pekel.

Po petih letih razmerja sta se z Gabrielom namreč razšla, kar sta uradno potrdila konec aprila 2010. V tistem obdobju se je Halle že zbližala s francoskim igralcem Olivierjem Martinezom, s katerim je snemala triler Temna globina. Ljubezenske iskrice med njima, rojene v filmu, so preskočile tudi v resnično življenje. V javnosti sta se prvič pojavila skupaj na dobrodelnem plesu oktobra 2010 na Beverly Hillsu. Takrat so se mediji že razpisali o novi romanci temnopolte lepotice in nekdanjega fanta avstralske glasbene zvezdnice Kylie Minogue. Zahvaljujoč novemu ljubimcu, je Halle kar žarela od sreče, že mesec dni pozneje pa se je začela neusmiljena bitka z Gabrielom.

Vojna za skrbništvo

Med njo in njenim nekdanjim srčnim izbrancem se je namreč razvnela prava vojna za skrbništvo nad hčerko Nahlo in skoraj tri leta sta polnila strani rumenega tiska. Nekdanja partnerja sta umazano perilo prala kar v javnosti. Igralka je modela obtoževala, da je neodgovoren oče, in zatrjevala, da se boji za hčerkino varnost ter da hoče Gabriel le njen denar, on pa ji je odgovarjal z besedami, da je psica, ki ga je izkoristila.

Halle si je v tistem času silno želela, da bi se preselila k novemu fantu v Francijo. Na sodišču je izjavila, da si selitve želi zato, ker se boji za svoje in hčerkino življenje. Na prostost so takrat namreč izpustili tako Richarda Franca, ki jo je zalezoval, kot tudi Roberta Hoskinsa, ki ji je grozil s smrtjo.

Težave z Gabrielom so vrh ledene gore dosegle na zahvalni dan leta 2012, ko sta se on in Olivier stepla pred igralkino vilo v Los Angelesu. Incident se je zgodil, ko se je želel slavni Francoz z modelom pogovoriti o sodnem sporu, ki ga je imel s Halle. Epilog te neprijetne epizode je bil, da so fotografije pretepenih rivalov obšle svet. Aubrey si je nakopal prepoved približevanja nekdanji partnerici, Halle pa je dobila policijsko spremstvo. Skrbništvo nad hčerkico je vendarle ostalo skupno.

Sicer pa je lepa igralka razkrila, da že več kot 30 let obiskuje psihiatra, ki ji pomaga, da premosti težke situacije, in da se je vse skupaj začelo zaradi travm, ki jih je z nasilnim vedenjem povzročil njen oče. "Od desetega leta hodim na terapijo. To mi pomaga, ko se ne znajdem, ko sem v stresu ali pa ko se težko spopadam s kakšno težavo. Trudim se prikriti slabe stvari in to, da se z njimi borim v sebi. Dvignem glavo, nadenem si pogumen izraz na obrazu in grem naprej," pravi zvezdnica, ki ji je letošnje leto prineslo novo presenečenje. Kmalu po zaroki z Martinezom je namreč izvedela, da je spet v blaženem stanju. Halle pod srcem nosi dečka, ki naj bi luč sveta ugledal oktobra:

"Mislila sem, da sem v življenjskem obdobju, ko sem že prešla meje možnosti, da bi postala mamica, tako da je ta nosečnost zame veliko, a tudi najčudovitejše presenečenje." Čeprav je govorila, da se nikoli več ne bo poročila, je 13. julija Martinezu dahnila usodni da. Poroka je bila na prelepem srednjeveškem posestvu Château de Condé, 100 kilometrov oddaljenem od Pariza. Na intimni ceremoniji je bilo približno 60 svatov. Če upoštevamo stari rek, da gre v tretje rado, je Halle tokrat morda res našla pravo srečo in mir ob človeku, ki mu lahko zaupa in po kakršnem je hrepenela vse življenje.

Tim Jeras za revijo Story