Goldie Hawn: Skakanja čez plot ni skrivala

Ljubezensko življenje, s kakršnim se lahko pohvali filmska zvezdnica Goldie Hawn, je v Hollywoodu prava redkost. Po dveh ločitvah je namreč že več kot 30 let srečna z istim moškim, s katerim pa se (še) ni sprehodila do oltarja.

‘’Največja lekcija, ki jo moramo dati svojim otrokom, je resnica.’’ (foto: Profimedia) Profimedia
11. 1. 2014

Goldie Jeanne Hawn se je rodila 21. novembra 1945 v Washingtonu. Njen oče Edward Rutledge Hawn je bil glasbenik, mama Laura Steinhoff pa lastnica draguljarne in plesne šole, zato ni čudno, da je Goldie, ki je odraščala ob sestri Patricii - njen brat Edward je kot dojenček umrl pred njenim rojstvom - že pri treh letih začela obiskovati tečaj baleta in stepa, kot desetletna deklica pa je prvič nastopila v baletni predstavi Romeo in Julija. Ko je bila stara 19 let, je študij igralstva obesila na klin in se začela profesionalno ukvarjati s plesom, zato se je preselila v New York, kjer si je kruh nekaj časa služila kot go-go plesalka. Igralsko kariero je začela v humorističnem televizijskem šovu Good Morning, World, v katerem je igrala tipično blondinko, didžejevo prijateljico, pravo slavo pa si je priborila šele po letu 1968, ko je pet let igrala v televizijskem šovu Rowan & Martin's Laugh-In. Zaradi bikinija, ki ga je nosila v tej seriji, je dobila sloves 'it' dekleta, absolutno popolnega in zaželenega v očeh vsakega moškega.

Konec šestdesetih je za prelomnico v njeni karieri poskrbela vloga v romantični komediji Kaktusov cvet. Kot k samomoru nagnjena zaročenka glavnega junaka je leta 1970 osvojila oskarja v kategoriji najboljše igralke v stranski vlogi.

Vsi njeni moški

Svoj status pa je že leto prej spremenila tudi v zasebnem življenju. Poročila se je namreč z Gusom Trikonisom. Uradno sicer ni veliko znanega o tem, kako se je začela njuna ljubezenska zgodba, a marsikdo meni, da je bilo usodno snemanje njegovega akcijskega šport­nega filma Five the Hard Way iz leta 1969. Gus je bil - kot nekoč Goldie - profesionalni plesalec, ki se je leta 1961 proslavil z vlogo v muzikalu Zgodba z zahodne strani, osem let pozneje pa je režiral svoj prvi film in na avdicijo povabil tudi takrat 23-letno Goldie.

Poleg tega, da sta imela oba rada ples, sta skupaj slavila tudi rojstna dneva, saj je tudi Gus luč sveta ugledal 21. novembra, a osem let prej. Do oltarja sta se sprehodila leta 1969, njun zakon pa je trajal do leta 1976. Nagla slava in kariera, ki je bila veliko uspešnejša od Gusove, sta igralki udarili v glavo, kmalu pa se je izkazalo, da je zakonski par živel v odprtem zakonu. To v svoji biografiji Two Versions: The other side of fame and family (Dve verziji: Druga stran slave in družine), ki jo je objavil leta 2011, trdi tudi njen drugi soprog Bill Hudson. Štiri leta mlajšega glasbenika in igralca je Goldie spoznala leta 1975, in sicer na letalu, med letom iz New Yorka v Los Angeles. Takrat je bila že velika zvezdnica, ki je za vloge dobivala milijonske zneske.

V tistem času so bili za njo že številni uspešni film, med drugim romantična komedija There's a Girl in My Soup, v kateri je bil njen soigralec Peter Sellers, dobila je vlogo v prvem filmu Stevena Spielberga, avanturistični komični kriminalki The Sugarland Express, ob Warrenu Beattyju pa je igrala v romantični drami Šampon. Bill in njegova brata, Mark in Brett, ki so sestavljali bend Hudson Brothers, so bili na turneji s skupino The Osmonds, in tedanjim najstniškim zvezdnikom Davidom Cassidyjem. Goldie je, jasno, pripadlo mesto v prvem razredu, igra naključij pa je poskrbela, da se je v prvem razredu znašel tudi Bill. Glasbenik se je med letom sicer 'preselil' v ekonomski razred, v katerem so bili preostali člani benda, s katerimi je pridno praznil steklenice vina. Pred pristankom pa se je moral vrniti na svoj sedež v prvem razredu, zato mu je Brett v šali rekel:

'''Hej, zakaj pa ne poklepetaš malo z Goldie? Res je seksi!'' Billu tega ni bilo treba reči dvakrat, saj se je rad spogledoval z znanimi puncami. Pred tem se je zapletel že z dvema zvezdama, igralkama Ali MacGraw in Candice Bergen, zato je bil že precej izkušen in je dobro vedel, kako začeti pogovor s slavno damo. Rahlo opit je začel klepetati z Goldie, in ko so se 20 minut pozneje kolesa letala dotaknila pristajalne steze, sta bila že dogovorjena za večerjo v kitajski restavraciji. Njun prvi zmenek pa je bil precej bizaren. ''Takoj ko sva se usedla za mizo, je Goldie opazila čednega moškega v družbi neke ženske, zato sva jima prisedla. Goldie je ves večer klepetala z njima, tip pa se je ogabno vedel do mene. Ko sta naju pustila sama, mi je Goldie povedala, da sta to Gus in Gina. Rekel sem ji, da je Gus navadna rit, ona pa mi je pojasnila, da sta to njen soprog in njegova sestra. Tako sem ugotovil, da je poročena ženska,'' piše Bill v svoji knjigi, v kateri je podrobno opisal tudi njeno strast do kokaina.

Kmalu po prvem zmenku je Bill Goldie povabil na koncert skupine The Rolling Stones. Po nastopu se je v VIP-loži razvila divja zabava in na mizi se je med drugim znašel tudi pladenj z veliko količino belega prahu. ''Tistega večera je povlekla pošteno količino, potem pa sva odšla v njeno hišo. Med potjo sva vzela steklenico vina in se 'nakadila' trave. Dobršen del noči sva bila zadeta in začela sva se ljubiti. Neverjetno, seksala sva od enih zjutraj do enih popoldne. Od takrat naprej sva seksala povsod - na letalskem stranišču, na skrivaj v prvem razredu med poletom, na strehi hiše, kjer koli si lahko predstavljate,'' zatrjuje Bill.

Veliko pozneje je tudi Goldie iskreno priznala, da je bila v začetku sedemdesetih navdušena nad energijo, ki so jo okoli sebe širili Mick Jagger in drugi člani benda. ''Dokler jih nisem spoznala, sem bila nedolžno, neizkušeno bitje, potem pa sem se začela z njimi noro zabavati. Bilo je veliko nedovoljenih substanc, a bilo je zabavno. Stara sem bila 26 let in priznam, da mi je bilo najbolje z Ronniejem Woodom,'' se je razgovorila Goldie, ki se je z Billom poročila leta 1976. Tik pred obiskom matičarja pa ga je šokirala z vprašanjem: ''Si prepričan, da je to, kar počneva, pametno?'' V zakonu sta se jima rodila dva otroka. Prvič je zanosila, ko je bila uradno še poročena s prvim soprogom, zato se je drugič do oltarja sprehodila s precej velikim nosečniškim trebuhom.

7. septembra 1976 je povila Oliverja, danes igralca, tri leta pozneje, natančneje 19. aprila 1979, pa je luč sveta ugledala še hčerka Kate, ki je danes prav tako igralka. O drugi nosečnosti je soproga obvestila kar s telefonskim klicem iz Londona. ''Poslušaj, spet sem noseča. Saj veš, da sem si že od nekdaj želela dva otroka, zato sem se odločila, da bom še enkrat rodila. Zdaj pa se mi mudi ...'' mu je rekla igralka in odložila slušalko.

Daleč od zveste soproge

Goldie pa je bila v zakonu z Billom daleč od zveste soproge. Med drugim ga je prevarala s švedskim opernim pevcem in igralcem Brunom Wintzellom, s katerim je igrala v romantični komični drami The Girl from Petrovka. Skok čez plot mu je odkrito priznala, povsem brez zadržkov pa mu je razkrila tudi to, da je prvega soproga prevarala z Warrenom Beattyjem. Bill je prepričan, da se je le nekaj tednov po Oliverjevem rojstvu v Italiji zabavala s kolegom Giancarlom Gianninijem. Toda vsakič se je vrnila v njegov objem in ga prepričevala, da ljubi samo njega, on pa je verjel, da jo lahko spremeni.

Poleti 1980, ko je izvedel, da ga je med snemanjem vojne komedije Vojakinja prevarala s francoskim lepotcem Yvesom Rénierjem, pa mu je dokončno prekipelo. ''Doma sem čuval otroka, ko je pozvonil poštar in mi izročil rjavo ovojnico. Iz nje sem potegnil fotografijo, na kateri je bila Goldie v objemu lepega mladeniča. Ni bilo dvoma. Ob sedmih zjutraj sem jo poklical v njeno hotelsko sobo, a se ni javila. In to sem ponovil večkrat. Ko se je vrnila, sem jo poklical v kuhinjo in na mizo vrgel fotografijo. Zjokala se je. Še isto noč sem odšel,'' se v svoji biografiji spominja Bill.

Ko je prišel Kurt ...

Potem pa je prišlo usodno leto 1983, ko je Goldie dobila glavno žensko vlogo v komični drami Vojakinje, v kateri je bil njen soigralec šest let mlajši Kurt Russell. Igralca sta se na prizorišču snemanja ponovno srečala po dolgih letih in med njima se je v trenutku rodila ljubezen. Prvič sta skupaj zaigrala v družinski komični drami The One and Only, Genuine, Original Family Band, ko je bil Russell star 16, Goldie pa 22 let. Po njenih besedah so med njima že takrat preskakovale iskrice, a je bil premlad zanjo. ''Pri tej starosti je šest let zares velika razlika, in to me je takrat dejansko skrbelo,'' je pojasnila Goldie, ki pa ji ob ponovnem srečanju s Kurtom po toliko letih starostna razlika ni več predstavljala ovire.

Tudi Kurt je imel za seboj že ponesrečen zakon, in sicer z igralko Season Hubley, ki jo je leta 1979 spoznal na snemanju biografske glasbene drame Elvis. Leto dni pozneje se jima je rodil sin Boston, tri leta po njegovem rojstvu pa se je igralec zapletel v razmerje z Goldie in njegov štiriletni zakon je dokončno razpadel. Ko se je ljubezenska zgodba Goldie in Kurta začela, je bil marsikdo prepričan, da je to le še eden v nizu hollywoodskih zakonov, ki so že vnaprej obsojeni na hiter propad. Oba sta se ločila in takoj zaživela skupaj, Goldie pa je svoja otroka iz zakona z Billom takoj nagovorila, naj Kurta naslavljata z 'očka'.

Od prvega dneva se je silno trudila, da bi na novo 'ustanovljena' družina začela čim prej delovati kot prava. Potrudila se je tudi, da bi hčerka Kate in sin Oliver čim prej pozabila biološkega očeta. Bill namreč že dolgo ni bil več zanimiv za ambiciozno Goldie, saj ga je spremenila v hišno pomočnico, katere glavna naloga je bilo čuvanje otrok. Ko ji je Bill to očital in ji predlagal, naj se še ona malo več zabava z otrokoma, mu je odgovorila: ''Jaz gradim blagovno znamko Goldie, ki bo otrokoma omogočila šolanje.'' Potem ko sta se ločila, Billu z otrokoma ni uspelo preživeti niti enih poletnih ali zimskih počitnic, zato ni čudno, da njegovima potomcema že dolga leta ni več mar zanj.

Nezvesta Goldie je prav v razmerju s Kurtom dokazala, da je lahko z istim moškim v dolgi in skladni skupnosti. Leta 1987 sta skupaj posnela romantično komedijo Čez krov, leto prej pa se jima je rodil sin Wyatt, ki je bil najprej profesionalni hokejist, potem pa se je posvetil igralstvu. Prva in na srečo tudi zadnja kriza v njunem skupnem življenju je nastopila po 21 letih. Leta 2004 so mediji na dolgo in široko poročali o tem, da se je igralka, vzgojena sicer v judovski veri, a navdušena budistka, pri 59 letih odločila, da bo končala razmerje, ker ima dovolj soprogove posvečenosti tantri, in da si bo uresničila dolgoletne sanje - potovanje okoli sveta. Novinarji so jo našli v Indiji, kjer se kar teden dni ni niti za trenutek ločila od svojega starega prijatelja, igralca Imrana Khana. Ta se je malo pred tem ločil od soproge Jemime, ki je tolažbo našla v igralcu Hughu Grantu. Skratka, Goldie in Imran sta se družila in odlično zabavala, Kurt pa je medtem snemal družinsko komedijo Sky High: Šola za junake. Na prizorišču snemanja je bil zaradi dogajanja v svojem ljubezenskem življenju tako živčen in besen, da je soigralki Kelly Preston in Lyndo Carter večkrat spravil celo v jok. Strasti pa so se na srečo kmalu pomirile in parček je nadaljeval normalno skupno življenje.

Čeprav drug drugemu nista obljubila večne ljubezni pred matičarjem, igralca prav vsak dan uživata v svojem več kot 30-letnem razmerju: ''Jasno mi je, da je najino dolgoletno razmerje ljudem fascinantno. Zakon je institucija, ki obstaja že tisočletja, a midva nikoli nisva menila, da bi se morala ozirati na simbole. Zakon je lep in z njim ni nič narobe. Morda se bova enkrat v prihodnosti tudi midva odločila za poroko, a iz tega ne bova delala nobenega spektakla in to se ne bo zgodilo ob zvokih fanfar. To bova storila zaradi naju in najine vzajemne ljubezni.'' Ker imata oba izkušnje z neuspešnim zakonom, sta prepričana, da se prav v tem skriva skrivnost njunega skladnega skupnega življenja. Goldie pa poudarja, da uživa tudi v tem, da ima izbiro:

''Ne počutim se kot v pasti. Lahko izberem, ali ga bom ljubila ali pa ga bom zapustila. Ali bom z njim ali ne. In ta svoboda mi je zelo všeč. Ob sebi imam rada nekoga, do katerega moram biti odgovorna in do katerega moram biti kar se da dobra, enako pa tudi on do mene.'' Morda je tudi to razlog, da sta slavna igralca še danes, ko sta oba v sedmem desetletju življenja, videti, kot bi bila na začetku zveze. Sta živ dokaz za to, da ima ljubezen lastna pravila, ki se jih ne da prepisovati. Goldie, ki je medtem postala že petkratna babica, razveselili so jo štirje vnuki in vnukinja, pravi, da je še vedno presrečna s Kurtom.

''Če si oba partnerja želita, da bi bila njuna zveza uspešna, tudi bo. Če samo eden nekoliko opeša, ladja potone. Ne vem, ali je to težak posel, a edino, kar sem hotela imeti, je zdrava in vesela družina, in ponosna sem, da sem to dosegla po dolgem tavanju. Kurt je čudovita oseba in obožujem biti z njim, srečna sem, da imam takšno družino,'' pravi zvezdnica in dodaja, da je njen srčni izbranec čudovit oče in partner: ''Skupaj sva naredila veliko dobrega in lepega in še bova.''

Tim Jeras za revijo Story

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri