Glamurozne samske mame

Biti samska mama je najnovejša zvezdniška modna muha. Po fotografijah sodeč se privlačne mamice v tej vlogi dobro znajdejo ... Kaj pa v resnici? Je res tako?

31. 7. 2003

Kako pojmujete resno zvezo? Seks samo z resnim fantom in z nikomer drugim? Skupno gospodinjstvo? Poroka? Morda zveni čudno, a nobena od teh stvari še ne pomeni resne zveze. Vse dokler nimate otrok, ste pravzaprav samska in neodvisna, pa čeprav mogoče preživite vsak svoj trenutek s tistim, ki ga obožujete.

Iz zveze z moškim vedno obstaja izhod, materinstvo pa izhoda ne pozna. V družbi se vedno bolj uveljavlja prepričanje, da materinstvo ne spremeni življenja ženske do temeljev, da bodo mame še vedno imele čas zase, za kavice s prijateljicami in zavidljivo kariero. Ta mit podpihujejo tudi televizijske reklame, ki prikazujejo popolno družino s ‘popolno mamo’ na čelu, brez sledi madežev na njeni obleki ... Realnost pa je seveda drugačna.

Čeprav je imeti otroka ena najlepših izkušenj, malo čudo za vsako žensko, odkrivanje brezpogojne ljubezni, je to tudi začetek zveze, iz katere ne morete uiti. Otrok spremeni tudi odnos s partnerjem, otrokovim očetom, ne glede na to, ali bo le-ta ostal v vašem življenju ali vam bo obrnil hrbet, kajti ta moški bo za vedno ostal del vašega življenja. Prisoten ali pa kilometre proč, vedno bo nekaj pomenil vašemu otroku.

Ko govorimo o zvezdah, se zdi, da samskost in materinstvo še nikoli nista bila tako moderna. Elizabeth Hurley, Angelina Jolie, Kate Winslet in Calista Flockhart so naredile materinstvo glamurozno. Pa je res tako?

Veliko je stvari, za katere je potrebno poskrbeti še pred materinstvom, še posebej, če je jasno, da bo ta naloga le v rokah ženske. Zdi se, da so ti problemi pri zvezdah manjši, morda predvsem zato, ker niso obremenjene s finančnimi težavami.

Calista Flockhart:

“Za materinstvo sem se odločila sama.”

Na napade v medijih, da je anoreksična, se Calista ni odzivala. Namesto tega je razmislila in spoznala, da si želi otroka, z možem ali brez. Tako je posvojila fantka Liama: “Imam otroka. Nimam moža. Biti starš, ne glede na to, kako to postaneš, te spremeni, in to je nekaj čudovitega,” je komentirala. Po začetku ljubezenskega razmerja z igralcem Harrisonom Fordom pa se zdi, da je sreča Caliste popolna.

Realno življenje

Normalne smrtnice se pred posvojitvijo otroka soočajo z mnogo večjimi težavami in dolgim čakanjem kot zvezdnice. Matere samohranilke naletijo na težave tudi pri iskanju varstva za svoje otroke. Če ima samska mamica srečo, ji podpora družine daje dodatno moč. Ni res, da so vse mame ujetnice svojega doma, napak pa je, da se slepimo, da so mlade mamice družabno še vedno tako aktivne kot prej.

Starševska lekcija

Najbrž boste veliko same, še posebej, če ste prva od prijateljic, ki se je odločila za materinstvo. Prijateljice bodo še vedno ob vas, a kljub temu bo vaše življenje precej drugačno od njihovega.

Elizabeth Hurley:

“Nenadoma sem postala samska mati.”

Liz ni postala samohranilka po svoji lastni želji. Zanosila je z moškim, ki ga je ljubila, bila z njim v resni zvezi 18 mesecev in verjela, da bo očetovstvo osrečilo tudi njega. Ampak ne! Precej javno jo je zapustil in vrnila se je v Veliko Britanijo, kjer je svojim prijateljicam povedala vse o tem ‘ameriškem pujsu’. V očeh javnosti se je odvijala prava drama, s katero je Hurleyeva teatralno dokazala očetovstvo milijonarja Steva Binga. Le-ta ji je velikodušno ponudil 20.000 dolarjev mesečne preživnine, kar pa je ona ponosno zavrnila. Seveda si kaj takega lahko privoščijo le zvezde.

Vse od rojstva malega Damiana so Liz fotografirali na mnogih družabnih prireditvah, seveda vedno žarečo in elegantno, kar je postalo njen zaščitni znak.

“Nisem bogatašinja,” trdi Liz. “Imam dovolj denarja, a ne morem si privoščiti privatnega aviona (res nezaslišano!?). Damiana bom vzgajala v okvirih svojih zmožnosti in bom edina vzdrževalka svoje družine.”

Realno življenje

Fotografije Liz z njenim otrokom so seveda stilizirane do popolnosti. Ona, ki prihaja iz letališke zgradbe, vsa v belem(!), z očali znanega oblikovalca. V eni roki drži Damiana, oblečenega v Guccijevo opravico, v drugi torbico Louis Vittona ... Očem nevidno pa je dejstvo, da Liz vstaja petkrat na noč, da bi uspavala jokajočega otroka, in da briše ostanke izpljunjene otroške hrane z dragih oblekic. S takimi težavami se sooča vsaka mamica, ne glede na višino prihodkov, in odgovornost, ki jo samske matere prevzamejo ob rojstvu otroka, da bi čim bolje vzgojile svoje otroke, je resnično ogromna.

Seveda pa v realnem življenju večina samskih mater potrebuje tudi pomoč ‘druge strani’. Če nimate večmilijonske pogodbe s kozmetično hišo, kot jo ima Liz, vzgajanje otroka kot samska mati ni tako nezahtevno finančno breme. Žalostno dejstvo je, da posebej med moškimi obstaja stereotip, da matere samohranilke vstopajo v odnose, ker iščejo finančno pomoč za svoje otroke.

Starševska lekcija

Nosečnost ni način, da ulovite moškega. Moški, od katerega ste izsilili zakon, se vas bo mogoče naučil ljubiti, saj ste konec koncev mati njegovega otroka, lahko pa se zgodi, da vas bo zasovražil.

Pamela Anderson in Angelina Jolie:

“Niti pomislila nisem, da bom samska mati!”

Čeprav so okoliščine, v katerih sta postali materi samohranilki, pri obeh zvezdah različne, je rezultat enak. Pamela je zapustila nasilnega moža zaradi varnosti svojih otrok, kar je povsem nepravljični in zelo življenjski scenarij, Angelina pa se je po propadlem zakonu s Billyem Bob Thortonom odločila, da bo otroke vzgajala sama. “Vedno sem občudovala ženske, ki same vzgajajo otroke, zdaj pa sem sama v njihovi koži,” je izjavila Angelina po ločitvi.

Realno življenje

Seveda Angelina ni nikoli zares sama. Kar je navadnim ljudem nedojemljivo, je vojska osebja, ki jo imajo zvezde okoli sebe. Mnoge slavne mamice imajo dojilje, varuške in osebne pomočnice, ki nadzirajo vsak njihov korak. So pač slavne milijonarke, ki lahko neprestano letajo iz države v državo, s celim spremstvom ljudi, ki skrbijo za njihove otroke.

Pamela Anderson pa vendarle želi živeti ‘normalno’ življenje. “Javno življenje sem popolnoma ločila od zasebnega. Ko pridem domov, nahranim otroke, jih dam v posteljo, berem jim pravljice. Tudi jaz grem v posteljo okrog devetih.” Pamela kot vse ostale mame samohranilke?! Seveda ni čisto tako. ‘Neslavne’ matere skrbi, kako plačevati varovanje otrok, medtem ko so one v službi, in kako dobiti proste dneve, ko njihovi otroci zbolijo. Slavne samske mamice takih težav nimajo. Pammy, na primer, svoja otroka pripelje na prizorišče snemanja, kjer v njeni garderobi za njiju skrbi varuška.

Starševska lekcija

Tudi če se s svojim partnerjem še tako močno ljubita, bodo prišli trenutki, ko boste ve zaradi otroka večino svojega časa preživele doma, on pa bo odšel s prijatelji v kino ali na tekmo. Zato same s seboj razčistite, ali ste pripravljene večino svojega prostega časa posvetiti malemu ljubkemu bitjecu, ki brez vas ne bo mogel, še preden se podate v čudovito izkušnjo starševstva. Obstajajo v vajini zvezi kakšna še nerešena vprašanja ali problemi, o katerih raje ne govorita? Pogovorita se o njih in poiščita skupne odgovore, kajti otrok lahko težave med partnerjema še poglobi.

Maja Kavšek