George R. R. Martin: Pisateljska zvezda v Ljubljani

Pred dnevi se je na povabilo Mladinske knjige v Sloveniji ustavil ameriški pisatelj in scenarist George R. R. Martin, avtor literarne sage Pesem ledu in ognja, ki ga je revija Time uvrstila med 100 najvplivnejših oseb na svetu.

29. 6. 2011

Pogovor z G. R. R. Martinom je v Hotelu Slon vodil njegov prevajalec v slovenščino Boštjan Gorenc Pižama, okoli pisatelja pa se je zbral prav neverjeten zbor mladih in manj mladih oboževalcev.
Georgea R. R. Martina niti ne moti, da njegova dela veljajo za fantazijska.

V slovenskem prevodu so do zdaj izšle štiri knjige: Igra prestolov, Spopad kraljev, Vihra mečev in Vranja gostija. Peto nadaljevanje Ples z zmaji pa pri Mladinski knjigi, ki je izdala tudi prejšnja dela, napovedujejo v drugi polovici prihodnjega leta.

Večkrat zavrnjen

George R. R. Martin se je rodil leta 1948 v zvezni državi New Jersey. Že zelo zgodaj je začel pisati, čeprav je v enem od intervjujev povedal, da je bil sprva bolj nor na televizijo, nato pa se je zakopal v knjige in odpotoval v svoj domišljijski svet. V zgodnjih sedemdesetih letih je pisal kratke zgodbe in kljub neuspehu (eno od zgodb so različne revije zavrnile kar 42-krat) ni obupal. Pozneje je dobil nekaj nagrad hugo in nebula. Prva zgodba, ki je bila nominirana za ti dve nagradi, je bila With Morning Comes Mistfall. Izšla je leta 1973 pri založbi Analog magazine. Nagrad takrat ni dobil, je bil pa zadovoljen že z nominacijo. V osemdesetih letih je začel delati na televiziji. Sodeloval je pri serijah Območje somraka ter Lepotica in zver. Prav tako je bil urednik, nadziral je serijo Wild Cards in tudi sam napisal nekaj delov.

Leta 1996 se je vrnil k pisanju romanov. Začel je pisati serijo Pesem ledu in ognja (navdih sta mu bila roman Ivanhoe in državljanska vojna v Angliji, znana kot vojna med belo in rdečo rožo). Za celotno serijo je načrtovanih sedem knjig. V novembru 2005 je postala četrta knjiga A Feast for Crows najbolj prodajana knjiga na lestvicah The New York Timesa in The Wall Street Journala. Septembra 2006 je bila knjiga nominirana za nagradi quill in british fantasy, prejela je pohvale pisateljev, založnikov, bralcev in kritikov.

Martin je bil tudi učitelj novinarstva (na to temo ima tudi magistrsko nalogo). V prostem času zbira srednjeveške miniature in še vedno ceni svojo zbirko stripov, ki med drugim vsebuje prvo izdajo Spider-mana in Fantastic Four. Čeprav je precej aktiven na spletu, pravi: “Pišem na drugem računalniku, ne na tistem, ki ga uporabljam za pošto in internet. Deloma zato, da se obvarujem virusov, črvov in drugih podobnih nevšečnosti ...”

George R. R. Martin v Konzorciju

George R. R. Martin je prejšnji teden podpisoval knjige v ljubljanski knjigarni Konzorcij.

Odziv na dogodek je presegel vsa pričakovanja.

V Konzorciju se je že uro pred začetkom podpisovanja trlo oboževalcev, ki so komaj čakali, da se v knjigarni pojavi njihov idol. Vrsta čakajočih na podpis zvezdniškega pisatelja se je vila z drugega nadstropja Konzorcija do vhodnih vrat in naprej na cesto. Oboževalci, ki so stali na repu vrste, so svoj podpis dočakali šele okoli polnoči. Ocenjujemo, da se je podpisovanja udeležilo okoli dva tisoč ljudi. Takšnega odziva na prihod pisateljske zvezde Slovenija ne pomni. George R. R. Martin je navdušen nad slovenskimi oboževalci. Kot je povedal, se mu bo od obiska v Sloveniji še posebej vtisnil v spomin obisk Predjamskega gradu.