George Michael s hudo pljučnico v bolnišnici! Bo sploh še lahko pel?

George Michael že dobra dva tedna leži v dunajski splošni bolnišnici. Diagnoza: huda pljučnica! Tako huda, da je bil menda tudi v smrtno nevarnem stanju. Bo George Michael sploh še lahko pel?

7. 12. 2011

Njegov žametni glas brez primere, ki človeku takoj zleze pod kožo, se razlega po dvorani Festhalle v Frankfurtu in poskrbi, da imajo prav vsi obiskovalci kurjo polt.

George Michael ne potrebuje kakšnega posebnega šova, med nastopom se mu – v nasprotju s številnimi kolegi – ni treba neštetokrat preobleči. Zgolj z znanjem, sposobnostjo in navzočnostjo med svojimi oboževalci povzroči pravi vihar navdušenja. To je dejstvo, ki je zaradi njegovih mamilarskih izpadov v minulih letih pogosto utonilo v pozabo. Tudi na zadnjem koncertu v Nemčiji, ki ga je imel v okviru svoje turneje Symphonica 19. novembra v Frankfurtu, so imeli obiskovalci zaradi tega solzne oči pri pesmih, kot je Praying For Time. Takrat še nič ni kazalo na to, da nenavadnega glasu Georgea Michaela kmalu ne bomo mogli več slišati za 'nedoločen čas'.

Bil je v smrtni nevarnosti

V torek, 22. novembra, je George Michael zaradi hude pljučnice pristal v dunajski bolnišnici.

V javnost je do zdaj prodrlo zelo malo informacij o njegovem zdravstvenem stanju. Tudi njegova menedžerka Connie Filippello radovednim predstavnikom sedme sile noče dajati komentarjev, češ da ji je vodstvo bolnišnice naložilo, da ne sme posredovati informacij o stanju njihovega slavnega bolnika. Znano pa je, da je dežurni zdravnik, ki je pevca obiskal v dunajskem hotelu Imperial, Georgeu sprva prepovedal nastopiti. To se je zgodilo le tri ure pred koncertom v dvorani Stadthalle.

Prva diagnoza se je glasila 'vnetje dihalnih poti'. To je bilo v ponedeljek, 21. novembra, že naslednji dan je pristal na intenzivnem oddelku zasebne bolnišnice Rudolfinerhaus, kmalu zatem pa so ga prepeljali v dunajsko splošno bolnišnico.

Zvezdnik boleha za posebej težko obliko pljučnice in je bil menda v 'smrtno nevarnem stanju', zato so se zdravniki odločili za umetno komo.

Nazadnje so pevca premestili v posebno posteljo na intenzivnem oddelku, kjer diha s pomočjo aparata za srce in pljuča.

Preloženih vseh 14 preostalih koncertov

"George Michael se dobro odziva na terapijo. Trenutno ne moremo napovedati, kdaj bo povsem okreval. Prav gotovo pa ne bo sposoben nastopiti na koncertih, ki so mu še ostali v okviru turneje. Poleg medicinske oskrbe sta nujno potrebna tudi absolutno mirovanje in zmernost," so pevčevi menedžerji citirali zdravnika Christopha Zielinskega, predstojnika dunajske splošne bolnišnice, in Thomasa Staudingerja, ki zdravita slavnega pevca.

Preostalih 14 koncertov v okviru turneje, ki skupno obsega 59 nastopov v 15 državah, bo torej preloženih.

Koliko časa bo moral George še ostati v bolnišnici, še ni jasno. Strokovnjaki domnevajo, da bo 48-letnik v dunajski splošni bolnišnici, ki slovi kot ena najboljših v Evropi, najverjetneje ostal do božiča.

Obstaja upanje, da ne bo izgubil glasu

Je George Michael pretiraval in si naložil preveliko breme?

Že pred mesecem dni je moral v Londonu zaradi virusne okužbe odpovedati koncert, a je že po dnevu počitka spet stal na odru, čeprav se je – kot je zapisal na Twitterju – počutil, kot bi bil mrtev.

To je po trditvah zdravnikov velika napaka:

"Zelo pomembno je, da virusno okužbo povsem pozdravimo. Ker tega ni storil, je George Michael povečal tveganje, da zboli za pljučnico, še zlasti ker kot pevec močno obremenjuje svoj dihalni sistem."

To, da rad kadi marihuano in da so ga še sredi novembra zalotili med kajenjem, pa je seveda še poslabšalo vse skupaj.

"Pri ljudeh, ki inhalirajo škodljive snovi, obstaja večje tveganje, da si nakopljejo infekcijo dihalnih poti, saj je njihov imunski sistem oslabljen," še pojasnjujejo strokovnjaki.

O pevski prihodnosti Georgea Michaela pa je iz ust strokovnjakov slišati razmeroma dobre napovedi:

"Načeloma lahko izhajamo iz tega, da bo bolezen po nekaj mesecih povsem pozdravljena. Vsekakor obstaja upanje, da George Michael ne bo izgubil glasu in tudi da bo šel lahko spet na turnejo, ko bo prebolel pljučnico."

V tolažbo mu je prav gotovo tudi to, da v teh težkih dneh ni sam. Njegov dolgoletni partner Kenny Goss, s katerim sta se pred dvema letoma razšla, je namreč pogosto ob njegovi bolniški postelji, prav tako kot Georgeev novi življenjski sopotnik, zvezdniški frizer Fadi Fawaz. Prav Fadi je britanskim novinarjem sporočil razveseljivo novico:

"Počuti se že veliko bolje in vsi smo zelo srečni."

Lepo, so še zapisali v reviji Lea.