Freddie Mercury: Stalno je iskal nekoga, ki bi ga imel rad! Pa čeprav le za eno noč!

Pred 20 leti umrli nepozabni pevec britanske skupine Queen Freddie Mercury je priznal tudi, da se je včasih zbujal v hladnem potu in kričal od strahu. Ne, ker bi mu kdo kaj hotel. Temveč zato, ker ni bilo nikogar, ki bi mu kaj hotel.

5. 12. 2011

Dejal je, priznal je, on, čigar družbe si je ves čas želelo na tisoče oboževalcev, da se je v glavnem počutil samega. Da se mu je zdelo, da ljudi požira in uničuje, in to ne glede na to, da se v resnici trudi, da bi stvari uspele. Da bi se imeli lepo.

"Zato grem ven, iskat koga, da me bo imel rad, pa čeprav samo za eno noč," je nekoč dejal pevec, ki se je kot Farrokh Bulsara 5. septembra 1946 rodil indijskim staršem.

Ta 'koga', ki bi ga imel rad, četudi zgolj za eno noč, so ponavadi bili instant, plačljivi partnerji. Ženske prostitutke. Moški prostituti.

Freddie Mercury je večji del svojega otroštva in tudi prvo polovico najstniških let preživel v Indiji, v britanskem protektoratu Zanzibar.

V Veliki Britaniji zato še danes velja za prvega britansko-azijskega rok zvezdnika. Azijci menijo, da je eden izmed najvplivnejših azijskih junakov v zadnjih šestih desetletjih. Klavir je začel igrati pri sedmih letih, pet let pozneje je ustanovil svoj prvi šolski bend The Hectics, s katerim je preigraval in prepeval uspešnice Cliffa Richarda in Little Richarda. Freddiejevi otroški prijatelji se spomnijo, 'da je imel neverjeten občutek za poslušanje radia in takojšnjo, skoraj perfektno imitacijo ravnokar slišanega'. Četudi je neko pesem slišal prvič.

Nemiri, ki jih danes poznamo pod imenom zanzibarska revolucija, so družino Bulsara iz Indije pregnali v Veliko Britanijo, v manjše mesto Feltham v okrožju Middlesex. Na univerzi West Thames College je študiral umetnost in diplomsko delo iz umetnosti in grafičnega oblikovanja zagovarjal na univerzi Ealing Art College. In šele po sodelovanju v nekaj obskurnih skupinah in po obdobju, ko se je na londonskem mednarodnem letališču Heatrow preživljal kot razmeroma nepomemben uradnik, se je aprila leta 1970 združil z Brianom Mayem in Rogerjem Taylorjem, do takrat članoma skupine Smile. Mercury je predlagal – in kljub pomislekom preostalih članov skupine pri tem vztrajal – da se skupina imenuje Queen.

"Zavedal sem se gejevske konotacije imena, a to je bil le del njegovega poslanstva," je pozneje pripovedoval Mercury.

V imenu, še toliko bolj nenavadnem za sedemdeseta leta 20. stoletja, je bilo skrito veliko njegove osebnosti. Mercury se je namreč na odru zares vedel kot Kraljica. Moška kraljica. Njegovi gibi so izzivali, ženske in moške. Mercuryju je bilo to všeč, ekscentrizem je bilo njegovo bistvo, prignal ga je tudi do bolezni.

Leta 1987, malo pred božičnimi in novoletnimi prazniki, je izvedel, da je zbolel za aidsom, boleznijo, ki je takrat še vedno veljala za velik tabu. Fizično se je počutil vedno šibkejšega. Odpovedoval je nastope na turnejah in vsem je kmalu postalo jasno, da boleha za hudo boleznijo, da hira. O virusu, ki ga je zdeloval, je javno spregovoril šele čez štiri leta. Zadnje dni novembra 1991 je umrl, star komaj 45 let.

Po glasbenikovi smrti so njegovi prijatelji in kolegi iz sveta zabave stopili skupaj.

Leto dni po smrti so preostali člani skupine Queen na londonskem stadionu Wembley pripravili koncert, namenjen ozaveščanju o aidsu, na katerem so nastopili Robert Plant, Extreme, Seal, Elton John, Metallica, David Bowie, Annie Lennox, Tony Iommi, Guns N'Roses, Elizabeth Taylor, George Michael, Def Leppard in Liza Minnelli. Hkrati so ustanovili tudi poseben sklad The Mercury Phoenix Trust. Mercury je londonsko domovanje zapustil ženi Mary Austin, čeprav je na koncu živel z Jimom Huttonom.

Pet zvezdniških - Freddie Mercury

  • Njegov glas je dosegal 5,5 oktave.
  • Želel je, da bi se ga spominjali kot glasbenika z vsebino. Z bistvom.
  • Umetniško ime Freddie si je nadel v deškem internatu St. Peter's School v Indiji.
  • Oboževal je Lizo Minnelli.
  • Oboževal je tudi Michaela Jacksona.

Podatke zbrali v reviji Nova.