Fobije slavnih zvezdnikov: Eni se bojijo papirja, drugi metuljev

Woody Allen je brez dvoma hollywoodski prvak na področju fobij, a prav veliko ne zaostajata niti Nicole Kidman in Pamela Anderson, ki čeprav je seksi in lepa, nikakor ne prenaša ogledal.

19. 10. 2011

Dovolj je že en sam pogled na banano in 21-letna Fran Dando iz Sussexa se začne znojiti in težko dihati, po paničnih napadih pa sledi bruhanje.

Bizarne fobije oziroma iracionalni strahovi pa niso rezervirani samo za navadne smrtnike, ampak se proti njim borijo tudi številne hollywoodske zvezde.

Pošasti v obliki metuljev

Krhka in bojazljiva avstralska igralka Nicole Kidman je v nekem intervjuju povedala, da je pajki in kače prav nič ne motijo, takoj ko zagleda metulja, pa panika prevzame kontrolo nad njenim telesom in jo prisili, da začne bežati kot 'kura brez glave'. Neznosen občutek tesnobe se povečuje premo sorazmerno s številom različnih barv na metuljevih krilih. Že v obdobju, ko je bila še majhna deklica, je pred dvoriščnimi vrati čakala, da pisane 'pošasti' končajo svoj ples, šele potem si je upala zakorakati v hišo.

Prvak v strahovih

Če bi iz kakršnegakoli razloga obstajale olimpijske igre v fobijah, bi bil rekorder prav gotovo scenarist, režiser in igralec Woody Allen.

Včasih se zdi, da se najbolj znani nevrotik in cinik na svetu hrani s fobijami, ki pa so v veliki meri zaslužne za njegov talent in delo. Strah pred rakom, raznimi insekti, sončno svetlobo, psi, jeleni, kričečimi barvami, otroki, višino, majhnimi prostori in gnečo – vse to je le delček njegove bogate 'diagnoze'. Celo njegovo velikansko ljubezen do New Yorka, natančneje Manhattna, bi lahko označili za fobijo, saj občutljivi Woody priznava, da postane izredno nemiren, pretirano občutljiv in anksiozen, takoj ko zakoraka meter stran od kozmopolitskega Manhattna. V življenju tega kontroverznega umetnika postajajo čedalje pogostejše tudi fobije, povezane z gravitacijo, predmeti na njegovi desni strani, prehodi za pešce in osebo, ki marsikomu nažene strah v kosti – taščo.

Megan se boji papirja, Tom plešavosti

Hollywoodska zapeljivka Megan Fox prav gotovo ni brala romana Vojna in mir. Tudi branje scenarijev ji ne gre najbolje od rok, saj jo muči strah pred papirjem. Takoj ko zagleda ali – še huje – sliši nekoga, ki lista knjigo ali časopis, se naježi. To ima nanjo takšen vpliv kot na mnogo drugih, ko nekdo z nohti praska po šolski tabli. Vsakič, ko prebira scenarij, mora imeti ob sebi nujno posodo z vodo, v katero namaka nohte, saj lahko le na tak način ob velikih naporih obrne stran. Fobije pa niso prizanesle niti Tomu Cruiseu. Igralec se – kot verjetno tudi številni drugi moški – najbolj boji, da bo nekega dne plešast. S tem pa seznam hollywoodskih zvezdnikov, ki jih mučijo (nenavadni) strahovi še zdaleč ni končan …

Ne dotikaj se me

Britanska televizijska zvezdnica Kelly Osbourne, bolj znana kot hčerka rokerja Ozzyja Osbourna in Sharon Osbourne, ima menda haptefobijo in zato ne prenaša, da se je kdo dotika, saj s tem zastruplja njen osebni prostor. Da začne drhteti in da se ji naježi koža, zadostuje že blag dotik. Kelly je nekoč mučil tudi paničen strah pred zobozdravniki, a ji ga je na srečo uspelo premagati.

Boji se pohištva

Ameriški igralec Billy Bob Thornton ne prenaša bližine antičnega pohištva, zato nikoli ne biva v hotelih, v katerih so sobe opremljene s pohištvom, ki izvira iz obdobja pred letom 1950. Zanimivo je, da enak strah ne da miru kar 250 tisoč Američanom, Thorntonovi prijatelji pa so prepričani, da se zvezdnik tega pohištva boji zato, ker ga je v prejšnjem življenju nekdo pretepel z renesančnim stolčkom.

Drhti, ko se gleda v ogledalo

Prsata ameriška starleta in igralka Pamela Anderson boleha za katoptrofobijo, kar pomeni, da se panično boji ogledal in da se nikoli ne gleda na televiziji. Carmen Electra, njena seksi kolegica iz nekdaj izredno priljubljene serije Obalna straža, pa se zelo boji vode! Le kako sta dami preživeli vsa snemanja, glede na to, da sta bili ves čas naličeni in da sta večino časa preživeli v morju?!

Tudi mačistični kavboj pozna strah

V Teksasu, deželi nafte in kavbojev, ni prostora za strah, a postavni žrebec Matthew McConaughey, ki slovi kot pravi mačo, priznava, da do 20. leta ni niti slišal za dezodorant. Strah pred higieno je več kot očitno premagal, še vedno pa se znoji v bližini avtomatskih vrat in predorov.

En beži pred prašiči, drugi pred konji

Privlačen britanski igralec Orlando Bloom se strašansko boji prašičev, zvezdnik Somraka Robert Pattinson pa zadrhti pred konji in priznava, da je bil zelo vesel, ker mu na snemanju filma Voda za slone ni bilo treba jezditi.

Skriva se pred neurji z grmenjem

Na odru je neprekosljiva in samozavestna, takoj ko ga zapusti, pa kraljica popa Madonna postane zelo plaha ženska. Ima brontofobijo, kar pomeni, da se ustraši vsakega groma. Grmenja jo je tako strah, da se vsa trese in v strahu le čaka, da nevarno neurje mine.

Povzeto po reviji Lea