Evropejke, ki jim je uspelo v Hollywoodu

Sanje vsakega igralca in igralke – brez izjeme – so uspeti v oazi filmske industrije, Hollywoodu.

16. 4. 2011

Številnim nadarjenim upom z druge strani Atlantskega oceana se zdi oddaljenost nepremostljiva, a nekaj filmskim divam, ki ne prihajajo z angleškega govornega območja, se je kljub temu uspelo dvigniti do zvezdniškega statusa tako na stari kot novi celini. Spomnimo se le nekaterih evropskih igralk, ki so Hollywoodu vzele sapo.

Sophia Loren

Prva na tem seznamu slovi kot ena izmed najlepših igralk v zgodovini filma, številnim pa se zdi še vedno privlačna, čeprav je stara že 76 let. Govorimo o Sophii Loren, najbolj slavni italijanski igralki vseh časov. Življenje po drugi svetovni vojni nikakor ni bilo lahko, Sophia pa se je kot še ne 15-letna punca odpravila v Rim, kjer je – v upanju, da bo dobila filmsko vlogo – delala kot model. V tistem času se verjetno še ni zavedala, da bo postala ena izmed najbolj znanih žensk v svetu filma. Igralsko kariero je začela v petdesetih letih. Razvpiti italijanski producent Carlo Ponti, ki je pozneje postal njen soprog, jo je opazil v majhni vlogi v zgodovinskem spektaklu Quo Vadis, ki ji je utrla pot proti Hollywoodu. Znano je, da so številni njeni kolegi izgubljali glavo zaradi nje. Na snemanju filma The Pride and the Passion se je Cary Grant tako močno zaljubil vanjo, da jo je prosil, naj se poroči z njim, čeprav je vedel, da je v zakonu s Pontijem, Peter Sellers pa je bil zaradi nje pripravljen zapustiti ženo. V filmsko zgodovino pa se ni vpisala le kot lomilka moških src, ampak tudi kot prva igralka, ki ne prihaja z angleškega govornega območja in ki je prejela oskarja za najboljšo žensko vlogo, in sicer v filmu La Ciociara. Pozneje je med drugim prejela še pet zlatih globusov, leta 1995 pa jo je revija Empire postavila na 25. mesto najbolj seksapilnih igralk vseh časov.

Isabella Rossellini

Hčerka slavnega režisersko-igralskega tandema Rossellini-Bergman je v svet znanih vstopila kot model. Bila je muza številnih slovitih fotografov, kot so Richard Avedon, Helmut Newton, Peter Lindbergh, Annie Leibovitz in Robert Mapplethorpe, v osem­desetih letih pa so se njene fotografije sem ter tja znašle na naslovnicah modnih revij, kot so Marie Claire, Harper's Bazaar, Vanity Fair in Elle. Velik prispevek k njeni manekenski karieri je bila razstava fotografij Portrait of a Woman (Portret ženske), ki jo je leta 1988 organiziral pariški muzej moderne umetnosti. Vsestranska Isabella je hkrati gradila tudi filmsko kariero, del filmske industrije pa je postala leta 1976 s filmom A Matter of Time, v katerem je zaigrala s svojo mamo Ingrid Bergman. Ljudje iz tega posla njenih vlog niso jemali resno vse do smrti njene mame in vloge v prvem ameriškem filmu Bele noči iz leta 1985. Največjo slavo pa je dosegla z vlogo barske pevke Dorothy Vallens v filmu Davida Lyncha z naslovom Modri žamet. Med snemanjem filma sta se režiser in igralka zaljubila, Isabella pa je po dolgih letih medijem končno priznala, da ga je komaj prebolela. Številni se strinjajo, da še danes, ko je Italijanka na pragu šestdesetih, čas ne vpliva na njeno lepoto in sijaj, zvezdnica pa ni prav nič manj aktivna kot v mlajših letih. Še vedno se ukvarja s svojo veliko ljubeznijo, filmom, letos pa ji je pripadla čast, da je bila predsednica žirije slovitega filmskega festivala Berlinale.

Penélope Cruz

Le majhen odstotek ljudi na tem planetu ne pozna imena španske igralke, a pot do slave Penélope Cruz ni bila najbolj običajna. Odraščala je v madridskem delavskem naselju, že kot majhna deklica pa se je začela ukvarjati s plesom. Njena ljubezen do filma je postajala iz leta v leto večja, zato se je na vse načine trudila, da bi dobila filmsko vlogo. Po nizu majhnih in nepomembnih vlog se je končno dokopala do statusa španskega simbola seksa, za kar se lahko v največji meri zahvali vlogi v filmu Pršut pršut, v katerem je skupaj z današnjim možem Javierjem Barde­mom šokirala javnost z eksplicitnimi erotičnimi scenami. Po uspehu filma jo je opazil španski režiser Pedro Almodóvar. Nadaljevanje zgodbe poznamo vsi – sodelovati začneta v filmu Živo meso in sodelovanje nadaljujeta v skoraj vsakem njegovem filmu. Status nacionalne zvezde ji je omogočil prekooceanske ponudbe. Po nizu 'ameriških' vlog kritiki zanjo niso našli pohvalnih besed, nekateri zlobneži pa trdijo, da ji je le zveza s Tomom Cruiseom omogočila hollywoodsko slavo. Kakorkoli že, Penélope je s filmi, kot so Vanilla Sky, Snif in Ljubezen v Barceloni, postala prava hollywoodska zvezda.

Monica Bellucci

Danes jo poznamo kot igralko, model in simbol seksa, a prelepo Italijanko Monico Bellucci je na začetku privlačila pravna stroka. Da bi si lahko plačevala študij, se je povsem po naključju začela ukvarjati z mane­kenstvom. Kmalu je študij obesila na klin in se posvetila karieri modela, ki jo je iz Milana popeljala v Pariz. Kot številne druge manekenke je tudi Monica v boju za čim lepšo prihodnost začela obiskovati igralski tečaj in se poskušala počasi preriniti v svet filma. Postopoma je s pomočjo igranja v televizijskih serijah dobila tudi manjše vloge na filmskem platnu. Prelomnica filmske kariere je bila naslovna vloga v filmu Malena, ki ji je prinesla svetovno slavo. Njena kariera se je enako uspešno razvijala v Ameriki in Evropi, ponudbe pa so pljuskale z vseh strani. Javnost je šokirala v filmu Nepovratno, v katerem ob možu Vincentu Casselu igra glavno vlogo, ta film Gasparja Noéja pa se je v zgodovino kinematografije vpisal zaradi eksplicitne scene devetminutnega analnega posilstva. Hkrati z nastopi v Evropi pa je poskrbela, da jo je ameriško občinstvo spoznavalo v vlogah v nadaljevanjih slavne trilogije Matrica, posebno pozornost javnosti pa je zbudila leta 2004 z vlogo Marije Magdalene v kontroverznem filmu Kristusov pasijon režiserja Mela Gibsona. Številne svetovne revije jo uvrščajo v sam vrh najlepših in najbolj seksapilnih igralk današnjega časa.

Marion Cotillard

Ljubka Parižanka, kot jo številni kličejo že od nekdaj, je postala svetovno znana kar čez noč. In to samo z eno vlogo. Vemo, da gre za francoski film Življenje v rožnatem, v katerem Marion Cotillard s popolno izvedbo uteleša ikono francoske glasbene scene Édith Piaf, katere nesrečno življenje se je končalo že v 48. letu starosti. Mlada igralka je v filmsko avanturo vstopila pogumno in uspelo ji je zbrati nekaj prestižnih filmskih nagrad. Po Sophii Loren je postala druga igralka v zgodovini, ki ni z angleškega govornega območja in je prejela oskarja za najboljšo žensko vlogo. Pred osvojitvijo zlatega kipca in svetovno slavo je posnela kar 27 filmov. Ko je končala filmsko akademijo, je začela igrati v manjših fi­lmih, potem pa jo je opazil legendarni Luc Besson. Režiser Petega elementa in Velike modrine jo je angažiral v akcijski komediji Taksi, ki ji je odprla zvezdna vrata. Sledile so vloge v ameriških filmih, kot sta Velika riba slavnega Tima Burtona in Čudovito leto Ridleyja Scotta. Priljubljenosti 35-letne Francozinje ni videti konca. Lani je ob Leonardu DiCapriu odigrala glavno žensko vlogo v filmu Izvor, ki je polnil kinematografske dvorane po vsem svetu, za nove projekte pa sta jo že najela Steven Soderbergh in Woody Allen.

Povzeto po reviji Lea