Eminem: Takšen pogled na življenje ima zaradi izredno težkega otroštva

Eminem, ki je letos praznoval okrogli 40. rojstni dan, je kot belec pravi eksot v svetu rapa oziroma hiphopa, a kljub temu žanje neverjetne uspehe. Prodal je namreč največ nosilcev zvoka v zgodovini hiphopa, pohvali pa se lahko tudi s 13 grammyji in celo oskarjem za pesem Lose Yourself iz filma 8 milj. Ni čudno, da ga je revija Forbes razglasila za kralja hiphopa. 

Pomembna mu je le hčerka (foto: Profimedia, Story Press, Getty Images) Profimedia, Story Press, Getty Images
11. 1. 2015

Eminem je razburljivo življenjsko zgodbo začel pisati 17. oktobra 1972, ko se je kot Marshall Bruce Mathers III. rodil v St. Josephu v ameriški zvezni državi Misuri. Luč sveta je ugledal kot nezaželen otrok 16-letne Deborah R. 'Debbie' Nelson in 22-letnega hotelskega snažilca Marshalla Brucea Mathersa mlajšega.

Oče je že nekaj mesecev po rojstvu sina zapustil družino in nikoli več ni pokazal niti najmanjšega zanimanja za usodo svoje nekdanje srčne izbranke in otroka. Odraščanje brez očeta je v veliki meri zaznamovalo Eminemovo otroštvo.

Njegova mama kot mlado dekle, nedoraslo vlogi starša, ni hotela delati, ampak je raje prejemala socialno pomoč in sina prepuščala vsakemu, ki je imel pet minut časa, da je pazil nanj. Če je dobila kakšno delo, ga je nekaj dni opravljala, nato pa se ga je naveličala in ostala doma.

"Bila je lena in neodgovorna, predvsem pa slaba mama," brez dlake na jeziku pravi Eminem in dodaja: "Bil sem še povsem majhen, ko sem dojel, da se ku...a naokoli, pije, drogira in da ji je vseeno, kaj se dogaja z mano. Čeprav so to grde stvari, me ni sram priznati, da sem živel brez nadzora in materinske skrbi. Ne veseli me, da je bilo tako, a to ni moja sramota, to je le resnica o mojem odraščanju."

Eminem

Da Debbie res ni bila ravno vzorna mama, med drugim dokazuje tudi to, da je dveletnega sina prepustila sorodnikom in se vrnila k staršem.

Čez nekaj let, ko tudi ti niso več hoteli skrbeti zanj, se je vrnila ponj in ga najprej odpeljala v Michigan, nato pa še v Detroit, kjer sta živela v zapuščenih prikolicah za kampiranje in stanovanjih, ki jih zaradi slabih higienskih razmer niso smeli oddajati v najem.

Očetu ni bilo mar zanj

Eminem, ki je bil takrat že dovolj velik, da je dojemal vso bedo svojega življenja, je očetu vztrajno pošiljal pisma, v katerih ga je prosil, naj jima pomaga. Očetu pa ni bilo mar za njune težave in pisma so se redno vračala neodprta.

Veliko pozneje, ko je postal slaven, pa je oče kar naenkrat poskušal navezati stike z otrokom, ki ga je zapustil, ko še ni znal niti hoditi. Najverjetneje je hotel biti deležen sinove slave in predvsem denarja.

"Oče? Ne zanima me. Nikoli ga nisem videl, niti na fotografiji ne, in želim, da tako tudi ostane. Čeprav nosim njegov priimek, nimam nobenega razloga, da spoštujem tega človeka," je neizprosen raper, ki dodaja: "Imel je priložnost, da bi bil oče, meni pa ni dal priložnosti, da bi bil sin, ko sem to najbolj potreboval."

Tudi mama se je poskušala dokopati do delčka njegovega bogastva. Leta 1999 ga je tožila in zahtevala okoli 10 milijonov dolarjev odškodnine za duševne bolečine, ker jo je 'neupravičeno in z neresnicami blatil v javnosti'.

Svoje zahteve je podkrepila s trditvami, da je bil njen sin razvajen otrok, a po njeni krivdi: "Vse sem mu dala, vse. Sebi sem trgala od ust, da je imel, kar je potreboval."

Končalo se je z zunajsodno poravnavo in skrbna mama se je morala zadovoljiti z le 1500 dolarji odškodnine. Ob tej priložnosti se je spomnila, da je njen mladoletni sin v času, ko je skrbela zanj, trikrat padel v zadnjem razredu osnove šole in bil tarča izživljanja vrstnikov iz soseščine.

"Stanovala sva v delu Detroita, ki je mejil s četrtmi, v katerih so živeli izključno črnci. Okolje je bilo prežeto z mamili, kriminalom, prostitucijo in nasiljem. Tako za belce kot črnce sem bil hvaležna tarča, ker sem bil droben, zanikrn in brez zaščite kogarkoli," se spominja zvezdnik. Nekoč bi se to lahko končalo usodno.

Pri komaj 14 letih se je namreč znašel sredi pretepa, prejel nekaj močnih udarcev v glavo in nezavesten obležal na ulici.

Rešil ga je voznik tovornjaka, ki ga je odpeljal v bolnišnico, kjer je še devet dni ležal v komi! Kmalu po prihodu iz bolnišnice pa je moral začeti delati, ker njegova mama, odvisnica od mamil in alkohola, ni bila sposobna za delo. Brez znanja in izobrazbe se je zaposlil v restavraciji Gilbert's Lodge, kjer je pomival posodo.

Po 12 urah dela je domov prihajal pobit in brezvoljen, ves čas pa se je zavedal, da obstaja velika možnost, da bo prej ali slej končal kot drugi fantje iz soseske - globoko v kriminalu. Duška si je dajal s pisanjem pesmi, o čemer pa nihče, niti njegova mama, ni imel pojma. Verzi so bili polni frustracij, strahu, ogorčenosti in žalosti.

Pozneje, ko je njegovo življenje krenilo v drugo smer, so bili prav ti verzi okostje njegovega prvenca, albuma Infinite. Pri 15 letih je spoznal Kimberly Anne 'Kim' Scott, s katero je dve leti pozneje začel prvo resnejše razmerje.

Kim

Dve leti mlajša izbranka je izvirala iz razsute družine, šolo je obesila na klin in s sestro Dawn pobegnila od doma, predvsem pa od mame, zasvojenke z mamili in prostitutke.

Ker ni imela niti službe niti doma, jo je skupaj z njeno sestro pripeljal v svoje stanovanje. Ko je leta 1995 izvedel, da bo postal oče, si je priskrbel dve službi, da bi lahko vsaj za silo plačeval življenjske stroške vseh štirih.

Hčerkica Hailie Jade se mu je rodila 25. decembra 1995 in takrat je - kot trdi - postal povsem drugačen človek:

"Ljubezen do Hailie me je od prvega dne zaslepila s takšno silovitostjo, da tega sploh nisem bil sposoben razumeti. Rad sem jo imel kot boga in zgrozil sem se že ob misli na to, da bi živela v bedi, v kakršni sem kot otrok živel jaz."

Na začetku pa je vse potekalo ravno v to smer. Nekaj mesecev po rojstvu otroka je ostal brez dela, ker več mesecev niso plačali najemnine, pa so jih vrgli iz stanovanja.

To je bilo obdobje, v katerem so dobesedno stradali, in takrat je bil zelo blizu samomoru:

"Roke nadse nisem dvignil le zato, da hčerka ne bi ostala brez zaščite. Zdelo se mi je strahopetno, da bi končal svoje muke in jih prevalil na njena pleča." Ko je ves obupan iskal kakršnokoli službo, da bi preživel, je na radiu slišal oddajo, posvečeno hiphop glasbi, v kateri so gostili mlade talente, in se prijavil.

Njegov nastop sta poslušala brata Mark in Jeff Bass, znana kot Bass Brothers, danes eden od največjih produkcijskih dvojcev v tem žanru. Sledil je njun klic neposredno v eter in življenje svetlolasega mladeniča se je za vedno spremenilo.

Seveda so bili glasbeni začetki naporni in prepolni ovir, v največji meri zato, ker je bil belec, saj so ga vsi že vnaprej odpisovali kot slabo kopijo pravega, torej temnopoltega raperja.

S pesmimi, polnimi obsojanja sodobne družbe, pa je hitro vsem zaprl usta. Brata Bass sta posnela njegov prvi promocijski CD in ga razdelila lokalnim radijskim postajam ter hiphop klubom. Omenjeni CD ni požel pretiranega uspeha, a mlademu raperju to ni vzelo poguma.

Eminem

Ker ga je Kim zaradi pomanjkanja denarja zapustila in s seboj vzela ljubljeno hčerkico, je imel dodatno motivacijo - da bi zaslužil kakšen dolar, je začel obiskovati hiphop klube in v relativno kratkem času se mu je uspelo izboriti za redne nastope v enem od njih.

Končno je torej delal tisto, o čemer je sanjaril, in v tem je postajal čedalje boljši, kar mu je močno dvignilo samozavest.

Na prvih nastopih so ga sicer podcenjevali in celo žalili, a se ni predal. Vsak dan je več ur vadil, pisal, beležil ideje in izpopolnjeval nastop. Okolica mu torej ni bila naklonjena, mu je bil pa zato v oporo prijatelj, ki je vanj verjel od prvega dne.

Proof

To je bil leto dni mlajši raper Proof, ki so ga pozneje, 11. aprila 2006, na žalost ubili. V obdobju, ko se je Eminem še prebijal, se je Proof, ki je bil že uspešen in uveljavljen raper, po najboljših močeh trudil, da bi prijatelju omogočil nastope v klubih, ki so imeli boljši ugled in obiskanost.

Poleg tega je bil ustanovitelj in član skupine mladih raperjev D12, kar je bilo za Eminema, ki je svoj debitantski album Inifnite izdal novembra 1996, izrednega pomena:

"Dogovorili smo se, da si vsak določi neko identiteto, po želji. Vsi ostali so si jo izmislili v nekaj dneh, jaz pa sem se mučil več tednov. Potem pa se mi je kot strela z jasnega posvetilo - postal bom ulični preprodajalec Slim Shady in skozi njegova usta bom spregovoril o posilstvih, umorih, krivicah in krutem življenju na ulici. Prav neverjetno je bilo, kako prelomen je bil ta trenutek! Človek, navdih je kar privrel iz mene!"

V le 15 dneh je nastala podlaga za album The Slim Shady LP, objavljen februarja 1999 v produkciji slovitega raperja, producenta in poslovneža Dr. Dreja.

Uspeh drugega albuma je prekosil vsa pričakovanja, saj so v le tednu dni prodali več kot 300 tisoč primerkov, kar mu je omogočilo nadaljevanje sodelovanja z Dr. Drejem, tedaj že uveljavljenim raperjem.

Dree

Na popularnost, ki se je zgodila dobesedno čez noč, pa mladenič ni bil pripravljen: "Počutil sem se, kot bi se mi v samo nekaj sekundah usula tona opek na glavo!"

Seveda pa z uspehom niso prišle le opeke, ampak tudi več sto tisoč dolarjev, ki so imeli precej prijetnejše učinke. Eden od njih je bila vrnitev Kim in hčerkice, kar je bilo zanj najdragocenejše.

Čeprav njuno razmerje nikoli ni bilo ravno pravljično, se je z mamo svojega otroka 14. junija 1999 sprehodil do oltarja. Medtem je njegova mama povila še enega fanta, Nathana, za katerega je skrbela enako slabo kot za prvega sina.

Eminem je zato prevzel skrb za mlajšega polbrata, saj se je zavedal, da bo - če bo zanj skrbela le mama - kmalu postal žrtev ulice in mamil.

Da ima veliko srce, je ponovno dokazal leta 2000, ko je posvojil Alaino, hčerko svoje svakinje Dawn, ki je pet let prej kot mladoletnica pobegnila od doma, zanosila in brez prihodkov pristala na ulici. Pozneje pa je streho nad glavo ponudil še Whitney, ki jo je njegova soproga v času, ko nista bila skupaj, povila drugemu moškemu! A ne nazadnje si je v finančnem smislu vse to lahko tudi privoščil.

Že prvi album je namreč napovedal bliskovit vzpon njegove kariere, v letih, ki so sledila, pa se je ta napoved izkazala za pravilno.

Do leta 2010 je izdal sedem albumov, med katerimi je The Marshall Mathers LP iz leta 2000 postal najhitreje prodajani rap album v zgodovini! V prvem tednu so namreč prodali kar 1,76 milijona primerkov.

Koncerti, ki jih je imel po letu 2000 po vsej Ameriki, so bili razprodani do zadnjega kotička, zato ni čudno, da so celo nekateri ugledni kritiki o njem govorili in pisali kot o novem Presleyju.

Eminem

Ker ni pozabil porogljivih kritik, ki so jih njegovim pesmim namenjali na začetku kariere, je Eminem takšne in podobne komplimente komentiral v svojem slogu: "Kritiki so neumne riti. To so jebivetri, ki ničesar ne razumejo."

Kljub uspehu, goram denarja in skrbi za razširjeno družino pa njegova soproga ni bila zadovoljna z zakonom. Zdrahe so postajale čedalje pogostejše in leta 2001 je bilo jasno, da je ločitev neizbežna. Sodišče je hčerkico sicer dodelilo mami, a Eminem je kril vse stroške njenega odraščanja, zanjo je plačeval znatno več od zakonsko določene vsote preživnine in se trudil, da bi prav vsak prosti trenutek preživel z njo.

Res pa je, da se je v njem porodil bes do nekdanje soproge, ki kar ni pojenjal. Nasprotno, v nekaterih pesmih jo je zares grdo očrnil, na nekem koncertu pa je na oder privlekel napihljivo lutko, ki jo je predstavil kot nekdanjo soprogo, občinstvu razkril, da obožuje oralni seks, jo ozmerjal in vrgel med razjarjene oboževalce, ki so jo poteptali. Kim je vse to osuplo opazovala, prav dogodek na omenjenem koncertu pa naj bi bil kapljica čez rob, ki jo je privedla celo do poskusa samomora.

Ameriška javnost je bila ob tem zgrožena, Eminem pa se ni dal motiti in je na javnih nastopih še naprej izražal stališča, ki so ga med drugim uvrstila tudi med homofobe, kar je po njegovem povsem neupravičeno.

Dvigoval je toliko prahu, da so o njem razglabljali celo ameriški senatorji! Lynne Cheney, soproga tedanjega ameriškega podpredsednika Dicka Cheneyja, je prva začutila potrebo, da javno spregovori o njem:

"Spoznanje, da človeka, ki ima v sebi toliko sovraštva, obožuje na tisoče Američanov, je zame zastrašujoče."

Eminem je kratko in jedrnato povedal, kaj si misli o njenem govoru: "Je...e se, gospa Cheney!" Gromozanska popularnost pa mlademu raperju ni prinesla le zgražanja dežurnih moralistov, ampak seveda tudi veliko dobrega.

Med drugim mu je odprla vrata Hollywooda, kjer so se leta 2001 pripravljali na snemanje drame 8 milj, poimenovane po četrti v Detroitu, v kateri je odraščal Eminem in v kateri naj bi se 'rodila' hiphop glasba.

Eminem

Vloga mu je bila pisana na kožo, saj je bila filmska zgodba pravzaprav zgodba njegovega življenja, a jo je sprva zavrnil.

Po tem, ko je neki konec tedna preživel z režiserjem Curtisom Hansonom, pa si je premislil in vendarle posnel film, v katerem je upodobil mladega raperja Jimmyja 'B-Rabbita' Smitha, njegovo mamo Stephanie Smith pa je igrala Kim Basinger.

Kim

Za vlogo v filmu, ki je naletel na odličen odziv občinstva in kritikov, naj bi prejel pet milijonov ameriških zelencev. Čeprav so se žaljivke na račun nekdanje soproge, od katere se je ločil leta 2001, vrstile kot po tekočem traku, sta zaradi hčerke ves čas ostajala v stikih.

Ker se jima je zazdelo, da sta v obdobju, ko sta bila narazen, oba dozorela in postala tolerantnejša, pa sta sprejela presenetljivo odločitev - 14. januarja 2006 sta se še enkrat poročila! Na žalost se je kmalu izkazalo, da sta napačno ocenila možnosti za uspešen zakon.

V drugem poskusu sta skupaj zdržala samo tri mesece, nato pa so na površje ponovno priplavala stara nesoglasja in Eminem je vložil zahtevo za ločitev. A tudi drugo ločitev je - tako kot številne veliko večje težave v svojem razburljivem življenju - Eminem, ki je svoj zadnji album The Marshall Mathers LP 2 izdal novembra lani, nekako prebrodil.

Zaradi izredno težkega otroštva in mladosti pa nima le zelo trde kože, ampak tudi izredno pameten pogled na življenje, kar je potrdil v enem izmed zadnjih intervjujev, v katerem ga je novinar vprašal, ali se namerava iz Detroita preseliti v kakšno bolj glamurozno mesto, kot sta Los Angeles in New York:

"Zakaj pa? Mislite, da je človek srečnejši, če živi v hiši, vredni deset milijonov dolarjev? Živel sem v prikolicah, pod mostom, v luknjah, kakršnih si ne morete niti predstavljati, in zanesljivo vem, da sreča ni odvisna od tega. Moj življenjski cilj je, da se ukvarjam s poslom, v katerem uživam, da dočakam, da Hailie postane samostojna in zadovoljna, in da jo gledam, kako se veseli življenja. Če sem iskren, je zame pomembna le ona. Očaran sem nad njeno močjo in značajem. Rad jo imam, kot še nikoli nisem imel nikogar rad."

Napisal: Tim Jeras za revijo Story
Fotografije: Profimedia, Story Press, Getty Images