Ellen DeGeneres: Olajšanje je našla v humorju

Dokler ni našla svoje sorodne duše, je komičarka Ellen DeGeneres trpela, saj je bilo njeno življenje še najbolj podobno peklu. Spopadala se je z mamino depresijo, očim jo je spolno zlorabljal, okolica pa jo je obsojala, ker je lezbijka.

2. 5. 2012

Kontroverzna ameriška komičarka in voditeljica Ellen DeGeneres se je rodila 26. januarja 1958 v Metairieju, predmestju New Orleansa, v ameriški zvezni državi Louisiana. Tam je preživela večino svojega otroštva.

Njen oče Elliott Everett je bil zavarovalniški agent, njena mama Elizabeth Jane Pfeffer, sicer logopedinja, pa je bila kot nepremičninska agentka pogosto prezaposlena. Preden se jima je rodila hčerka, sta Elliott in Elizabeth dobila sina Vancea, ki je danes producent in glasbenik. Zgodnje otroštvo brata in sestre je bilo srečno in izpolnjeno z igro. Ko je obujala spomine na to življenjsko obdobje, je Ellen pogosto pripovedovala, da je najraje raziskovala mesto, v katerem je živela:

"Povsod sem se vozila s kolesom, po študentskem naselju kolidža Newcomb, vzdolž in povprek po mestu. Številni odraščajo v New Orleansu, ne da bi sploh izvedeli, kako edinstveno je to mesto."

Vse žalostne trenutke v življenju je poskušala prebroditi tako, da je olajšanje in izhod iskala v humorju, zato je že zelo zgodaj ugotovila, da je rojena za komičarko. Ko sta se njena starša ločila, je bila stara komaj 13 let, a ji je kljub temu uspelo razveseljevati in spravljati v smeh mamo, ki je bila takrat v hudi depresiji.

"Moji mami so se dogajale grde stvari. Do takrat sem mislila, da je močnejša od mene, a ko se je ločila od očeta, sva ostali sami v stanovanju in živeli kot sostanovalki. Gledala sem, kako po skoraj 20 letih zakona trpi, poskuša iti na zmenek s kakšnim novim moškim in si urediti življenje. Spominjam se, da se je dobivala tudi z nekim groznim tipom, ki sem ga morala celo vreči iz hiše. Pri 13 letih sem dozorela in skrbela zanjo. Razmišljala sem o tem, da je - poleg tega, da je moja mama - tudi ona navadno človeško bitje. Videla sem jo v povsem drugačni vlogi od tiste, ki jo je imela do takrat. Na srečo sem vedno znala prepoznati znake, da tone, zato sem jo takrat začela zabavati. In vsakič mi jo je uspelo nasmejati in iztrgati iz krempljev depresije," se spominja Ellen, ki je nekoč priznala, da je ljudi od nekdaj doživljala na poseben način:

"Preprosto rada opazujem ljudi, to sem začela delati že kot deklica in v tem sem bila zares dobra. Delno sem tudi zaradi tega postala komičarka. V mojem občinstvu sedijo vsemogoči ljudje, in to mi je zelo všeč."

Njena mama se je z novo poroko izvlekla iz depresije, a sta se morali zaradi tega s hčerko preseliti v Atlanto, kjer je živel Elizabethin novi soprog, trgovec Roy Gruessendorf. In tako je Ellen obiskovala šolo v Teksasu, kjer je doživljala strašne travme. Da bi opozorila na spolno zlorabo otrok, je pozneje kot odrasla ženska v intervjuju za Allure povedala šokantno zgodbo o tem, kako jo je mamin tretji soprog spolno zlorabljal, in sicer v času, ko se je njena mama v bolnišnici borila proti raku na prsih. Pod pretvezo, da mora zaradi mamine zdravstvene težave pregledati njene prsi, jo je očim prisilil, da se je ulegla, da bi lahko otipal morebitne spremembe, kar se je zelo hitro sprevrglo v druge, še grozovitejše stvari. Ellen sicer ni razkrila, kako dolgo je to zlorabljanje trajalo, povedala pa je, da je očim enkrat celo vlomil v njeno sobo.

"Morala sem razbiti okno in pobegniti, zato sem tisto noč prespala v bolnišnici," je povedala, da bi usmerila pozornost javnosti na to težavo in rekla stop zlorabljanju.

Kljub vsemu je uspešno končala srednjo šolo Atlanta High School in se leta 1976 odločila, da se vrne v rodno mesto, kjer je študirala na University of New Orleans in tudi uspešno diplomirala iz komunikologije. Ko je razmišljala, s čim bi se lahko ukvarjala, je pomislila tudi na veterino, a se je pozneje pošalila, da za to vendarle ni bila dovolj pametna. Takrat je počela veliko stvari, med drugim je bila natakarica, hostesa in tajnica.

Njen brat Vance je takrat delal na televiziji in je bil avtor enega od likov v NBC-jevem humorističnem šovu The Mr. Bill Show, ki so ga predvajali v zelo gledanem terminu ob sobotah zvečer, zato so ga imeli vsi v družini za zabavljača. Kmalu se je izkazalo, da je v tem enako dobra tudi njegova mlajša sestra Ellen. Nekoč, ko bi morala imeti govor pred prepolno dvorano, se je prestrašila in se iz nerodnega položaja rešila prav s humorjem, zato so ji številni svetovali, naj se začne ukvarjati s stand up komedijo. Že leta 1981 je začela dobivati resne ponudbe za delo.

Začela je ustvarjati predstave, mama pa ji je bila pri tem v moralno in finančno oporo. Takrat je Ellen že zelo dobro vedela, da noče delati za druge in po njihovih pravilih, ampak si želi ustvariti kariero in zagotoviti samostojnost, zato je kot komičarka začela nastopati po klubih.

Leta 1982 je televizijska mreža Showtime organizirala tekmovanje, zato jim je Ellen poslala posnetek svoje točke, ki ji je prinesel zmago.

Naslednjih nekaj let je preživela tako, da je potovala po Ameriki in izvajala svojo stand up komedijo, pojavila pa se je tudi v nekaj oddajah televizijske mreže HBO. Kako zelo je bila uspešna že takrat, dokazuje tudi to, da je bila prva ženska komičarka, ki je bila kot gostja povabljena v oddajo The Tonight Show Starring Johnny Carson, kar je bilo svojevrstno priznanje njeni nadarjenosti. Na podelitvi nagrad American Comedy Awards je bila leta 1991 razglašena za najboljšo žensko v stand up komediji, začela pa je tudi svojo televizijsko kariero. Sprva se je pojavljala v nadaljevankah, ker leta 1994 na avdiciji ni bila izbrana za vlogo v slovitem filmu Šund, pa se je odločila, da bo zagnala kar lastno televizijsko serijo z naslovom These Friends of Mine, ki se je pozneje preimenovala v Ellen.

Kritiki so imeli sicer precej različna mnenja, a je strokovna javnost prepoznala njeno nadarjenost, zato je leta 1997 osvojila emmyja, istega leta pa še posebno nagrado za delo na televiziji. Ko je bil njen lik v seriji prvič prikazan kot homoseksualna oseba, pa se je vpisala v zgodovino ameriške televizije. Epizoda z naslovom The Puppy Episode je poskrbela za ogromno gledanost. Hkrati je tudi sama priznala, da je lezbijka, in pozirala za naslovnico revije Time. To, da je lezbijka, niti ni bilo pretirano veliko presenečenje za njene oboževalce in novinarje, ki so že nekaj let pred njenim javnim priznanjem slutili, da je istospolno usmerjena. Številni, med njimi tudi njena mama, so jo podpirali, nekateri pa so jo vendarle obsojali, kar je v letih 1997 in 1998 poskrbelo za padec njene priljubljenosti.

"Vzgojena sem bila med heteroseksualci. Mi, homoseksualci, torej izviramo iz vas, heteroseksualcev," je večkrat izjavila, ljudje pa so iskali opravičila za njeno homoseksualnost, še posebej v obdobju, ko je bila spolno zlorabljena. Govorilo se je, da je verjetno prav zaradi te travme postala lezbijka.

"Lezbijka sem bila že pred tem. Odkar se zavedam sebe, vem, da sem lezbijka," je zabrusila vsem dežurnim moralistom.

Leta 1997, prav v času razkritja svoje spolne usmerjenosti, je začela ljubezensko zvezo z igralko Anne Heche, ki je bila pred tem s številnimi moškimi, tudi s kolegom Stevom Martinom, a je razmerje z njim končala prav zaradi nove lezbične ljubezni.

Ko sta se po treh letih razšli, je bila Ellen razočarana, saj je ugotovila, da jo je Anne le izkoristila kot odskočno desko za hollywoodsko kariero:

"Bila sem naivna in sem verjela, da lahko najina ljubezen premaga vse, a vsa hollywoodska skupnost in vsi moji prijatelji so se umaknili in niso hoteli niti slišati za naju."

Le nekaj dni po koncu razmerja je Ellen vzela ekstazi in imela bizaren izpad - videli so jo, ko je napol gola vpila sredi ulice.

Pozneje, ko je prejemala nagrado za televizijsko romantično dramo Če bi zidovi lahko govorili 2, v katerem je sodelovala z Anne in Sharon Stone, je rekla:

"Anne mi je srce razbila na tisoče koščkov. Potem ko me je zapustila, so bile moje oči že zjutraj, ko sem se zbudila, polne solz. Potem pa sem pomislila, da ne bom dopustila, da me to uniči."

V začetku novega tisočletja se je v filmih, med drugim tudi v družbi hollywoodskega žrebca Matthewa McConaugheyja, poskušala uveljaviti še kot resna filmska igralka, a ji to ni šlo od rok. Leta 2001 je ustvarila svoj pogovorni šov in ga preprosto poimenovala The Ellen Show, a na žalost ni imel tako številnega občinstva in visoke gledanosti kot njeni šov programi pred njim. Njeno življenje je znova dobilo smisel, ko je po terorističnem napadu na New York dobila priložnost, da vodi podelitev nagrad emmy.

"Rečeno nam je bilo, da poskušamo živeti tako, kot smo živeli do te tragedije, ker bi v nasprotnem primeru dopustili teroristom, da zmagajo. In res, kaj bi lahko bolj vznemirilo talibane od lezbične ženske v obleki in v dvorani, polni Judov?" se je spraševala o nastopu, ki ji je povrnil staro slavo.

Na poslovnem področju je začela dobivati številne priložnosti in tudi v zasebnem življenju so ji cvetele rožice. Znova se je namreč zaljubila, tokrat v fotografinjo in igralko Alexandro Hedison, ki jo je spoznala prek skupnih prijateljev. Za oddajo The Ellen DeGeneres Show, ki je že v prvi sezoni dobila sijajne kritike, pa je osvojila prestižno nagrado daytime emmy.

"Trenutno sem na pravem in dobrem mestu in zares sem hvaležna za vsak korak na svoji poti, saj zdaj še bolj cenim ta trenutek," je dejala, ko je prejela nagrado. Čustveno razmerje z Alexandro je pretrgala leta 2004, a je že ob koncu istega leta spoznala igralko Portio De Rossi. Lepa Avstralka, ki se je proslavila z vlogo seksapilne Nelle Porter v odvetniški seriji Ally McBeal, je bila pred tem v zvezi z italijansko pevko in režiserko Francesco Gregorini. Portia si je dala na prst vtetovirati začetnici Francescinega imena in priimka, ki pa si ju je morala dati pozneje zaradi Ellen odstraniti.

Že leta 2007 se je Ellen spet vpisala v ameriško zgodovino, ko je postala šele druga ženska, ki je dobila priložnost, da vodi prestižno podelitev oskarjev.

Leta 2007 pa ni obeležil le ta dogodek, ampak tudi javna razglasitev zveze s Portio. Takrat sta tudi prstana, ki ju je kupila že dve leti prej, dobila povsem nov smisel, saj sta začeli aktivno razmišljati o tem, da bi uzakonili svoje razmerje.

"Včeraj je, če še niste slišali, kalifornijsko vrhovno sodišče ovrglo prepoved istospolnih zakonov. In zato želim napovedati, da se bom poročila," je rekla tedaj 50-letna Ellen, ki je večno zvestobo 15 let mlajši srčni izbranki obljubila 16. avgusta 2008 na romantični ceremoniji v svojem prečudovito urejenem domovanju na Beverly Hillsu. Prisotnih je bilo le 19 svatov, vključno z mamama obeh nevest. Ellen je povedala, da je bila v trenutkih, ko se je s svojo izbranko sprehajala proti oltarju, najsrečnejša oseba na svetu.

"Zdaj tudi uradno ni več na trgu. Nihče drug je ne more dobiti in od zdaj bo kuhala in čistila samo zame," je po veselem dogodku izjavila očitno nekoliko mačistično usmerjena Ellen, tudi Portia pa je bila navdušena, da se je končno poročila, in zatrdila, da je bil poročni dan eden najbolj ganljivih v njenem življenju.

Otroček, ki sta si ga želeli, ko sta načrtovali poroko, pa verjetno nikoli ne bo del njune zgodbe.

Čeprav Ellen priznava, da se kar topi, ko je obkrožena z dojenčki, noče biti tista, ki bi nosila in rodila otroka.

"Razmišljali sva o tem. Otroke imava radi samo takrat, ko so nahranjeni in skopani. Prepričani sva, da nočeva svojih otrok," je napisala v svoji novi knjigi Seriously ... I'm Kidding (Resno ... Šalim se) in dodala, da lahko v njuni postelji prespijo le njuni domači ljubljenčki.

"Nikoli si nisem upala niti pomisliti, da bo moje življenje takšno, da bom imela denar in prekrasno punco. Izredno sem srečna zaradi vsega, kar se mi je zgodilo," je končala Ellen, ki je bila leta 2010 razglašena za najvplivnejšo žensko v Ameriki. Istega leta je postala veganka, revija Forbes pa jo je uvrstila na seznam petih najvplivnejših žensk na svetu. Verjetno pa ni treba posebej poudarjati, da je Ellen znana tudi kot velika borka za pravice homoseksualcev.

Napisal Tim Jeras, fotografije Getty Images in Profimedia.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri