Elizabeth Taylor: Nerada je spala v prazni postelji

Če Elizabeth Taylor pred slabimi štirimi leti ne bi izdalo srce, bi v teh dneh praznovala 83. rojstni dan. Vsekakor primerna priložnost, da se spomnimo razburljivega življenja te legendarne filmske dive, ki se je do oltarja sprehodila kar osemkrat, čeprav je bila poročena 'le' s sedmimi moškimi.

Elizabeth Taylor: Nerada je spala v prazni postelji (foto: Profimedia) Profimedia
7. 3. 2015

Elizabeth Rosemond 'Liz' Taylor se je rodila 27. februarja 1932 v severozahodnem londonskem predmestju Hampstead Garden Suburb, in sicer kot drugi otrok judovske družine, ki sta si jo ustvarila nekdanja gledališka igralka Sara Sothern, rojena kot Sara Viola Warmbrodt, in trgovec z umetninami Francis Lenn Taylor.

Elizabeth je odraščala ob tri leta starejšemu bratu Howardu Taylorju, na katerega je bila v otroštvu zelo močno navezana.

"Mama mi je govorila, da osem dni po rojstvu nisem odprla oči. Ko sem jih končno odprla, sem najprej zagledala zaročni prstan, in tej sliki sem ostala zvesta do danes," se je nekoč pošalila ta igralska legenda, ki pozornosti ni vzbujala le z mojstrskimi vlogami, ki jih je dolga leta nizala kot po tekočem traku, ampak tudi s številnimi zakoni, ki so se v veliki večini končali z ločitvijo.

Že ko je dopolnila tri leta, so jo starši vpisali na baletni tečaj, takoj ko se je začela druga svetovna vojna, pa so se kot ameriški priseljenci v Angliji vrnili v ZDA. Želeli so se namreč izogniti spopadom, ki so se začeli kuhati v Evropi, in zaživeli v Los Angelesu.

"Ko smo prispeli v Ameriko, so starši zaradi moje lepote, za katero so trdili, da je nepojmljiva, želeli, da postanem igralka.

Izkazalo se je, da je prav videz obeležil vse moje življenje, a jaz nikoli nisem bila ena od tistih dam, ki trdijo, da so pametne in da jih lepota ovira. Od nekdaj sem govorila, da mi je videz le pomagal v življenju," je zatrjevala lepotica, ki je igralsko kariero začela že kot deklica.

Liza

Najprej je podpisala pogodbo s filmskim studiem Universal Pictures, pozneje pa še z MGM, za katerega je posnela svoje najuspešnejše filme. Prvega, komedijo There's One Born Every Minute, je posnela že pri desetih letih, že naslednje leto pa je dobila vlogo v kultni pustolovski družinski drami Lassie se vrača, s katero si je pridobila ogromno naklonjenost občinstva.

V nasprotju z veliko večino vrstnikov pa ni imela tipičnega otroštva.

Dneve je v večji meri preživljala na prizoriščih snemanj, na katerih je bila včasih tudi več dni zapored.

"Ker je bila moja mama pretirano ambiciozna, sem že zelo mlada okusila življenje, a ji tega nikoli nisem zamerila. Spoštovala sem jo, nikdar se ji nisem zoperstavljala in menim, da je bila to prava odločitev," je pojasnila Elizabeth, ki je zahvaljujoč družinski športni drami National Velvet že pri 12 letih postala zvezda, sedem let pozneje pa je zablestela v romantični drami Mesto pod soncem.

S prvimi igralskimi uspehi pa so se začeli pojavljati tudi vzponi in padci v njenem zasebnem življenju. Že kot najstnica, pri 18 letih, je sklenila prvo zakonsko zvezo. Večno zvestobo je obljubila Conradu Nicholsonu 'Nickyju' Hiltonu, krajše Conradu Hiltonu mlajšemu, bogatemu dediču slovite hotelirske družine Hilton.

Conrad

Zakon je trajal samo dobrih osem mesecev, novinarji pa so se v tistem času razpisali o tem, da je bil šest let starejši Conrad pijanec in narkoman, ki je tepel soprogo, s katero se poleg vsega sploh ni hotel ljubiti.

"Zelo zgodaj sem zaplavala v zakonske vode. Mama mi je dajala svobodo, da sem hodila na zmenke z moškimi, ki so bili dobra priložnost, a s Conradom vendarle nisva imela dovolj življenjskih izkušenj, da bi najin zakon obstal. Pa ne zato, ker ga ne bi ljubila, ampak zato, ker sem od življenja želela veliko več, on pa ni bil ta, ki bi mi to lahko dal. Čeprav je imel dvorce in gradove, je nekaj manjkalo. Ne vem natančno, kaj, a preprosto nisva bila drug za drugega," je razpad prvega zakona poskušala pojasniti Elizabeth, še ena legendarna igralka, Zsa Zsa Gabor, ki je bila poročena s Conradovim očetom, pa je trdila, da je bila njena kolegica surova do Hiltona mlajšega in da je z njim ravnala kot s sužnjem.

Kakorkoli že, drugič se je pred oltarjem znašla leta 1952, ob njej pa je stal njen kar 20 let starejši angleški kolega Michael Wilding, ki ga je spoznala v Angliji, natančneje na snemanju pustolovske zgodovinske drame Ivanhoe.

Michael

Tudi takrat se Gaborjeva ni mogla upreti skušnjavi in je v svoji knjigi spominov komentirala Liz in njenega izbranca: "Moj mož George Sanders mi je pozneje priznal, kakšna je bila v resnici slavna diva. Ko je nekoč na nekem snemanju kartal s kolegi, so se odprla vrata in pojavila se je prelepa Elizabeth v prozorni spalni srajci.

'Kdo od vas fantov bi si želel nocoj spati z menoj?' je vprašala in javil se je Michael, njen drugi soprog."

Po slabih petih letih zakona, v katerem je povila dva sinova, leta 1953 Michaela Howarda, dve leti pozneje, na svoj rojstni dan, pa še Christopherja Edwarda, se je ločila tudi od tega igralca, s katerim - kot je zatrjevala - preprosto ni zdržala, ker ob njem ni mogla uresničiti svojih želja in zadovoljiti svojih potreb.

Michael

"Stara sem komaj 24 let in se že počutim kot mrtva. On je oče mojih sinov, a tudi najdolgočasnejši človek na svetu, česar nisem mogla več zdržati. Podaril mi je dva najlepša otroka, in to je tisto, kar naju bo povezovalo vse življenje, a ljubezni tukaj pravzaprav nikoli ni bilo," je leta 1956 izjavila ena od najlepših žensk vseh časov.

Vero v življenje in ljubezen ji je vrnil kar 23 let starejši gledališki in filmski producent Mike Todd, ki mu je večno zvestobo prisegla februarja 1957.

Mike

Že istega leta, 6. avgusta, mu je rodila hčerko Elizabeth Frances 'Lizo' in se navdušila nad njeno lepoto.

Elizabeth

"Moja hčerka je nekaj najpopolnejšega na svetu! Njene lepote se ne da opisati z besedami. Zelo sem vesela, da sem po dveh sinovih končno dobila naslednico, ki ji bom dala vse na svetu," je izjavila igralka, ki jo je leta 1958 doletela prva nominacija za oskarja, in sicer zahvaljujoč glavni vlogi v vojni romantični drami Raintree Country.

Zakonska sreča tudi v tem primeru na žalost ni trajala dolgo, saj je njen tretji soprog že 22. marca 1958 umrl v letalski nesreči. Ta dogodek je slavno lepotico seveda močno razžalostil:

"Več dni sem sedela doma in jokala. Bila sem neutolažljiva, iz mojih oči je teklo morje solz. Iskreno lahko povem, da sem zapadla v depresijo in da do tedaj še nikoli nisem bila tako zelo žalostna. No, vendarle pa sem dojela, da ne gre obupati in da se moram še naprej bojevati, tako zaradi sebe kot tudi zaradi svojih otrok."

Zaradi četrte poroke se je je oprijel sloves razdiralke zakonov, saj je štiri leta starejši pevec Eddie Fisher prav zaradi nje zapustil svojo soprogo, igralko, pevko in plesalko Debbie Reynolds.

Eddie

Številni so menili, da bo njen četrti zakon, v katerem je posvojila dveletno Mario, rojeno 1. avgusta 1961 v Nemčiji, uspešen, a so se pošteno ušteli. Usoda je namreč poskrbela, da je v njeno življenje vstopil usodni moški, sloviti valižanski igralec Richard Burton.

Burton

Spoznala sta se leta 1962 v Rimu, na snemanju zgodovinske biografske drame Kleopatra, in med njima se je takoj razvnela neobrzdana ljubezen, polna strasti.

Njuno razmerje je redno polnilo strani tabloidov po vsem svetu, novinarji pa so šli celo tako daleč, da so ju razglasili za par stoletja!

"Na začetku sva se nekako ignorirala. Ko mi je začel dvoriti, ga nisem niti opazila, nato pa se je med nama rodila velika ljubezen, ki jo je zanetila ogromna količina strasti, o kateri pa ne morem govoriti, ker sem predvsem dama," je dejala zvezdnica.

Ker sta bila v tistem času oba poročena, je njuna ljubezen postala javna šele po tem, ko sta se oba ločila od svojih partnerjev. Leta 1964 je na vrsto prišla poroka v Montrealu.

"Oboževala sem Richarda. Bil je tako možat in izobražen. Res se mu nisem mogla upreti niti takrat, ko je pil alkohol," je čustva, ki jih je gojila do petega, sedem let starejšega soproga, nekoč opisala Elizabeth, ki je prav zaradi Richarda takrat začela popivati.

Ker sta bila v vinjenem stanju oba precej agresivna, so prepiri postajali čedalje pogostejši. Njuno razmerje je bilo precej turbulentno, hkrati sta se ljubila in sovražila, leta 1974 pa sta se ločila.

"Takrat sem ga resnično sovražila. Bil je ogaben do mene, česar si nisem smela dopustiti. Sem dama, ki da veliko nase, in nisem si smela dopustiti, da bi z njim izgubljala čas," je razlagala po ločitvi.

Ljubezen med igralcema pa je bila vendarle tako močna, da sta se pobotala in se leta 1975 v Bocvani še enkrat sprehodila do oltarja. Tudi v drugem zakonu pa se situacija žal ni spremenila.

Večino časa sta se opijala in prepirala, čemur ni bilo videti konca, zato sta se po dobrih devetih mesecih ponovno ločila. Po drugi ločitvi od Richarda in skupno že peti se je prijavila v kliniko za odvajanje od alkohola:

"Preprosto si nisem smela več dopustiti, da bi bila uboga in nesrečna, poleg tega je začel alkohol vplivati na moj razum in lepoto, zato sem se prepustila zdravljenju. Še dobro, da je bilo tako, saj sem se izvlekla iz tega pekla."

Ker ni mogla dolgo zdržati sama, je leta 1976 usodni 'da' dahnila pet let starejšemu politiku Johnu Warnerju, od katerega se je ločila po šestih letih.

John

Prav takrat je končno ugotovila, zakaj se je tolikokrat poročila.

"Bojim se biti sama, poleg tega pa nerada spim v prazni postelji. To je povsem normalna stvar. Malo je ljudi, ki lahko uživajo v samoti. Jaz nisem med njimi, nisem tako vzgojena in nisem rojena za to. Takoj, ko začutim, da sem sama, pomislim, da mi smrt trka na vrata, kar je grozen občutek,"

je pojasnila igralka, ki je v svoji bogati karieri osvojila dva oskarja za najboljšo igralko, prvega leta 1961 za vlogo v drami BUtterfield 8, drugega pa šest let pozneje za vlogo v drami Kdo se boji Virginie Woolf?.

Kdo se boji

Devet let samote je bilo dovolj, da si je ob sebi ponovno zaželela partnerja. Izbrala je 20 let mlajšega gradbenega delavca Larryja Fortenskyja, s katerim je v zakonu zdržala pet let.

Larry

Nazadnje je bila v razmerju z menedžerjem Jasonom Wintersom, ki ga je opisala kot enega od najčudovitejših moških, kar jih je kdaj poznala, in s katerim se je kljub številnim slabim izkušnjam iz preteklosti nameravala poročiti. In to čeprav je imela takrat že precej resne zdravstvene težave, ki so jo spremljale skoraj vse življenje.

Med drugim so jo operirali zaradi tumorja na možganih, dvakrat je prebolela pljučnico, premagala je kožnega raka, pestile so jo težave s srcem, sive lase pa sta ji povzročali tudi osteoporoza in skolioza, zaradi katerih so ji morali zamenjati kolka, a je kljub temu pristala v invalidskem vozičku.

V obdobju, ko so govorice, da ima med drugim tudi Alzheimerjevo bolezen in da ji smrt trka na vrata, postajale čedalje glasnejše, pa je v intervjuju, ki ga je leta 2006 z njo opravil Larry King, pojasnila, da ji bolezni ne morejo do živega:

"Res je, da sem že od nekdaj slabšega zdravja, a ni še čas, da se poslovim od sveta. Zelo dobro se počutim in ne nameravam umreti v kratkem. Ta zvezda bo še dolgo sijala na hollywoodskem nebu, dive ne umirajo tako hitro. Dovolj je bilo bolezni."

No, na žalost pa je ta diva, ki še danes simbolizira ženstvenost in glamur, februarja 2011 zaradi simptomov, povezanih s srčnim popuščanjem, ki so ji ga diagnosticirali že novembra 2004, pristala v sloviti losangeleški bolnišnici Cedars-Sinai Medical Center, v kateri je ostala vse do smrti.

Hollywoodska diva je umrla 23. marca 2011, obdana s svojimi štirimi otroki.

Napisal: Tim Jeras za revijo Story
Fotografije: Profimedia