Eddie Vedder: Ob rojstvu hčerke je občutil bes

Glasbenik Eddie Vedder, glavni vokalist in eden od treh kitaristov alternativne rokovske skupine Pearl Jam, ki je ob koncu lanskega leta dopolnil okroglih 50 let, pravi, da je predvsem soprog in oče. Ker sam ni imel ravno srečnega otroštva, se trudi, da bi bil čim boljši oče svojima deklicama, ki ju obožuje.

Eddie Vedder: Ob rojstvu hčerke je občutil bes (foto: Splash News, Getty Images) Splash News, Getty Images
31. 1. 2015

Eddie Vedder se je kot Edward Louis Severson III. rodil 23. decembra 1964 v Evanstonu, predmestju Chicaga. Njegova starša, Karen Lee Vedder in Edward Louis Severson mlajši, sta se ločila, ko je bil še dojenček. Po ločitvi je Karen hitro našla novega moškega, Petra Muellerja, in se poročila z njim, sina pa vzgajala v prepričanju, da je prav Peter njegov biološki oče.

Pri tem je šla tako daleč, da je Edward prevzel celo očimov priimek. Ko je družina še živela v Evanstonu, je imela v rejništvu kar sedem otrok, sredi sedemdesetih pa so se Eddie, njegova mama, očim in trije mlajši polbratje preselili v sončno Kalifornijo, natančneje v San Diego.

Nadobudni deček je že od malih nog vedel, da se bo ukvarjal z glasbo. Da bo s svojim talentom navduševal oboževalce po vsem svetu, pa se je dalo sklepati že kmalu po tem, ko je od mame za 12. rojstni dan dobil prvo kitaro.

Ker ni imel ravno srečnega otroštva, sta bila prav kitara in deskanje na vodi njegova edina tolažba.

Ko se je začel nekoliko resneje posvečati glasbeni karieri, je navdih našel v albumu Quadrophenia, ki ga je leta 1973 izdala legendarna angleška rokovska skupina The Who. Po kratki družinski idili v Kaliforniji so se njegova mama in polbratje vrnili v Chicago, Eddie pa je - da mu ne bi bilo treba zamenjati šole - ostal z očimom v Kaliforniji.

Ravno v tistem obdobju je izvedel, da Peter v resnici ni njegov biološki oče. Ker si je močno želel, da bi spoznal pravega očeta, ga je začel vneto iskati, a je izvedel, da je že leta 1981 umrl za multiplo sklerozo.

To ga je močno prizadelo in začel se je zapirati vase.

"Kot 15-letnik sem se počutil zelo osamljeno. Imel sem občutek, da so me zapustili prav vsi, z izjemo glasbe," se spominja. Ker je precej zaprt, se nikoli ni rad pogovarjal niti o strahovih, ki so ga mučili, zato je bila glasba zanj še toliko pomembnejši izpušni ventil.

Že kot srednješolec je živel sam, kruh pa si je služil v nočni izmeni v lekarni. Ko je ugotovil, da se ne more učiti in delati hkrati, je šolo obesil na klin in se vrnil k mami ter polbratom v Chicago. V tistem obdobju je prevzel mamin dekliški priimek in tudi uradno postal Eddie Vedder.

Čeprav je v zgodnjih osemdesetih pridno delal kot natakar, je opravil maturo in kratek čas celo obiskoval fakulteto v bližini vetrovnega mesta.

Spoznal je tudi svojo prvo veliko ljubezen, tri leta mlajšo glasbenico Beth Liebling. Z markantno črnolaso lepotico si je delil predvsem veliko strast do glasbe.

Beth je namreč že kot najstnica igrala bas kitaro in bobne, kmalu je začela pisati tudi besedila, nekaj časa pa je imela svojo skupino Hovercraft. Srečna zaljubljenca sta se leta 1984 preselila v Kalifornijo, kjer je Eddie večino časa posvečal ustvarjanju demo posnetkov. Ker to seveda ni bilo dovolj za preživetje, je opravljal skoraj vsako delo, ki so mu ga ponudili. In tako je bil med drugim varnostnik v hotelu.

Štiri leta po selitvi je končno dobil prvi glasbeni angažma kot pevec, in sicer v funk-rokovskem bendu Bad Radio, ki je po njegovem prihodu začel igrati alternativni rok.

Eddie

Skupino je precej hitro zapustil in do konca osemdesetih delal v nočni izmeni na neki bencinski črpalki. V tistem obdobju se je spoprijateljil z Jackom Ironsom, nekdanjim bobnarjem slovite skupine Red Hot Chili Peppers, ki mu je dal demo posnetek skupine iz Seattla, ki je ravno takrat iskala pevca.

Posnetku je prisluhnil le za kratek čas, a to je bilo dovolj, da so začele ideje kar vreti iz njega. Kot bi mignil, je napisal besedila za kar tri pesmi, ki jih je označil za mini opero z naslovom Momma-Son (Mama-sin).

Besedila so govorila o mladem dečku, ki je ugotovil, da so mu lagali o očetovstvu in da je njegov oče mrtev. Ko je ta deček odrastel, je postal serijski morilec, ki so ga na koncu obsodili na smrt.

Prav te tri pesmi, Alive, Once in Footsteps, so postale največje uspešnice njegove skupine Pearl Jam.

Ta je nastala tako, da sta ga kitarist Stone Gossard in basist Jeff Ament, nekdanja člana benda Mother Love Bone, ki ju je navdušil njegov globoki bariton, povabila v Seattle, kjer so skupaj ustanovili zdaj že kultno skupino Pearl Jam.

Jam

Zanimivo je, da Eddie nikoli ni pozabil odnosa z očimom, ki ga je opisal v hitu Better Man z albuma Vitalogy, ki je luč sveta ugledal novembra 1994. Besedilo za to pesem je napisal že kot srednješolec!

Malo pred tem, ko sta ga Stone in Jeff povabila v bend, je umrl Andrew Wood, komaj 24-letni vodja skupine Mother Love Bone, za katerega je bil usoden prevelik odmerek heroina. Prav Eddie je bil tisti, ki je žalujoča fanta razvedril in jima pomagal, da sta že na prvem albumu uglasbila vse svoje frustracije.

Debitantski album Ten je skupino izstrelil v višave in v trenutku postal eden od najbolje prodajanih alternativnih albumov v devetdesetih letih, ki je dosegel kar 13-kratno platinasto naklado.

Največja uspešnica s tega albuma je bila pesem Jeremy, za katero so fantje leta 1993 osvojili kar štiri nagrade MTV Video Music Awards, album Ten pa je zasedel 207. mesto lestvice 500 najboljših albumov vseh časov slovite glasbene revije Rolling Stone.

Po nadvse uspešni ameriški turneji so se fantje spet zaprli v studio in posneli album Vs., ki je takoj po izidu leta 1993 postavil rekord kot najbolje prodajan album v prvem tednu dni.

Kar pet tednov se je obdržal na prvem mestu slovite lestvice Billboard 200 in dosegel sedemkratno platinasto naklado. Bliskovit uspeh na grunge sceni je presenetil celo člane benda, največje breme slave je občutil prav Eddie. Zdelo se je, da mu je dovolj vsega, in želel je kar lepo prekiniti promocijo drugega albuma.

Podobno so razmišljali tudi drugi člani skupine, ki so šli tako daleč, da so prekršili vsa dotedanja pravila glasbene industrije - niso več snemali spotov in niso več objavljali singlov, leta 1994 pa so se odločili, da ne bodo več koncertirali na velikih stadionih, ampak samo še v majhnih klubih. Za piko na i pa so odpovedali še poletno turnejo.

Kljub statusu velikega rokovskega zvezdnika Eddieju razvpita krilatica 'seks, mamila in rokenrol' ni bila blizu.

Z njegovim imenom nikoli niso povezovali kakšnih sočnih zgodb z groupie dekleti ali afer v zvezi s seksom, mamili in alkoholom.

Številne ženske po vsem svetu so bile pripravljene storiti vse, da bi preživele vsaj eno noč z njim, on pa je ostajal zvest samo eni - ljubljeni Beth. Ko je bila njegova skupina na vrhuncu slave in ko bi bilo zaradi promocije benda zelo zaželeno ali celo idealno, če bi Eddie negoval imidž porednega in samskega fanta, se je sprehodil do oltarja.

Beth je večno zvestobo prisegel leta 1994, po desetih letih razmerja.

"Zelo veliko časa vlagam v glasbo, cele noči ne spim. Menim, da sem pravzaprav zelo težak in zapleten. Situacija v najinem razmerju se ni nikoli umirila, Beth pa se je morala sama spopadati s tem in z mano. Ne želim komentirati najinega odnosa, a resnica je, da se včasih spreva. Ko gre za srce, smo vsi rahlo sebični, a vem, da bi bil brez nje kot zmaj brez vrvic, ničla," je v tistem obdobju izjavil dolgolasi zvezdnik.

Čeprav je imela Beth veliko razumevanja za njegov muhasti značaj, je njun zakon leta 2000 popustil pod pritiskom tega, da je bil Eddie pravi deloholik. Beth preprosto ni več mogla prenašati njegovih stalnih odsotnosti zaradi poklicnih obveznosti.

V tistem obdobju so imeli fantje iz skupine Pearl Jam, ki se je je oprijel sloves ene od najboljših rokovskih zasedb vseh časov, za seboj že pet uspešnih albumov, promovirali so že šestega z naslovom Binaural, sedmi album Riot Act pa je luč sveta ugledal leta 2002.

Že dve leti pred tem, kmalu po ločitvi od Beth, pa je Eddie začel razmerje s 13 let mlajšo ameriško manekenko Jill McCormick.

Jill

Nekaj časa so se celo pojavljale govorice, da mu je zakon razpadel prav zato, ker je Beth varal z Jill, nekateri pa so zatrjevali, da tudi Beth ni bila zvesta.

Glede na to, da Eddie svoje zasebno življenje že od nekdaj skrbno skriva pred javnostjo, ne preseneča, da teh govoric nikoli ni niti potrdil niti zanikal.

Prelepa Jill, ki je takrat pozirala za naslovnice najbolj znanih revij na svetu, kot so Cosmopolitan, Vogue, Elle in Harper's Bazaar, je kmalu po začetku razmerja z Eddiejem dobila sloves 'prve dame grungea'.

Čeprav so ju redko videvali skupaj v javnosti, so vsi vedeli za usodno lepotico, ki je osvojila glasbenikovo srce. Po štirih letih razmerja, natančneje 11. junija 2004, je parček razveselilo rojstvo deklice Olivie, 23. septembra 2008 pa je luč sveta ugledala še Harper Moon Margaret.

Harper

Eddieju je šlo tudi na poslovnem področju vse kot po maslu in je še vedno nizal uspehe. Med drugim je napisal večino pesmi za albuma Pearl Jam in Backspacer, ki sta izšla leta 2006 oziroma 2009.

Posnel pa je tudi dva samostojna albuma, leta 2007 Into the Wild, ki je nastal v sodelovanju s Seanom Pennom, kot soundtrack njegove istoimenske avanturistične biografske drame, štiri leta pozneje pa še Ukulele Songs, na katerem se je odločil za novost in je eksperimentiral s folk-rokom.

Penn

Očetovstvo je nanj torej še kako vplivalo tudi v glasbenem smislu, a še sam ni prepričan, kako ga je v resnici spremenilo. Vsekakor pa je prepričan, da je od trenutka, ko je prvič zagledal prvorojenko, dobro vedel, da ne bo ponavljal napak svojih staršev.

"Ko sem dobil otroka, so mi vsi govorili, da bom na svet gledal skozi njene oči in da bo vse dobilo neki lep in poseben sijaj. Dolgo sem čakal, da bi se to zgodilo, a se v mojem primeru ni. Pri meni je rojstvo otroka sprožilo drugo reakcijo, izzvalo je bes. Dojel sem, da sem v zadnjem času veliko bolj jezen. Jezen sem na ta svet, s katerim se bosta morala boriti moja otroka," je dejal Eddie in poudaril, da se trudi biti dober oče.

"Poskušam biti drugačen od svojih staršev, nekako razbiti verigo slabe vzgoje, ki sem jo moral preživljati. Ne vem, kako bosta moja otroka reagirala, ko bosta videla fotografije, na katerih njun oče visi z deset metrov visoke konstrukcije, nad občinstvom. Dojel sem, da je odgovornost prevladala nad mojo željo po adrenalinu. Poleg tega sem vesel, da sem v svojih dvajsetih naredil nekatere stvari, na katere se sploh ne oziram več," je še pojasnil glasbenik, ki zaradi očetovske vloge veliko manj časa posveča poslu.

Leta 2009, torej po devetih letih razmerja, je svojo Jill končno zaprosil za roko, 18. septembra 2010 pa sta si zaljubljenca na Havajih, pred približno 70 povabljenci, izmenjala poročne zaobljube.

Med svati so bili številni znani obrazi, med drugim že omenjeni hollywoodski zvezdnik Sean Penn, odbojkarica, manekenka in igralka Gabrielle Reece in njen soprog, deskar na vodi Laird Hamilton, ter igralec Tim Robbins, ki naj bi bil Eddiejeva poročna priča. Ker ženin zasebno življenje skriva kot kača noge, pa tudi ta informacija nikoli ni bila potrjena.

Skupina Pearl Jam je svoj deseti in za zdaj zadnji album z naslovom Lightning Bolt izdala predlanskim. Na njem so med drugim tudi pesmi, v katerih Eddie poje o smrti.

"Pravijo, da vedno pišeš o tem, o čemer nekaj veš. Mislim, da je smrt edina stvar, o kateri vsi nekaj vemo. Treba je živeti čim kakovostnejše življenje do dneva svoje smrti in se pri tem zavedati konca. Jaz sem trenutno v najboljši formi. Pravijo, da te otroci pomladijo, a vendarle bi rekel, da te naredijo le bolj utrujenega," pravi ikona alternativnega roka, po mnenju številnih poznavalcev in ljubiteljev dobre glasbe eden od najboljših vokalov vseh časov, aktivist in bojevnik za pravico, ki je bil s svojo skupino lani na evropski turneji.

Člani benda so se prvič dogovorili, da bodo na turnejo popeljali tudi družine, in Eddieja, ki je ob koncu lanskega leta srečal abrahama, so tako spremljala njegova tri dekleta. Eni od njih, soprogi Jill, je na junijskem koncertu v Milanu posvetil pesem Just Breathe.

"Želel bi nazdraviti soprogi in ji v kraju, kjer sva se spoznala, čestitati za 14-letnico razmerja. Jaz sem antijunak Diabolik, ona pa je moja Eva Kant, moja zvezda. Živela, Eva, veselo obletnico ti želim! Srečen sem, da te imam," je Eddie, ki kljub četrt stoletja dolgi in predvsem zelo uspešni karieri nikoli ni postal nadut zvezdnik, dejal pred prepolnim stadionom San Siro in tako še enkrat dokazal, da je velik romantik.

Po vsem sodeč sta starševstvo in srečen zakon temeljito spremenila uporniškega glasbenika in iz njega naredila srečnejšega človeka.

Napisal: Tim Jeras za revijo Story
Fotografije: Splash News, Getty Images

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri