Džezovska legenda in bivše dekle Micka Jaggerja - Marianne Faithfull

Mamila, alkohol, zveza z Mickom Jaggerjem, trije zakoni, težave z mamo … Vse to je zaznamovalo življenje džezovske glasbenice Marianne Faithfull, ki se je kljub vsemu vrnila na glasbene odre.

8. 1. 2012

Zvezdnica popa pri 17, mama pri 18, dekle Micka Jaggerja pri 19, do 30. leta pa odvisnica od heroina - v zelo kratkem obdobju je džezovska glasbenica Marianne Faithfull, ki je ob koncu leta praznovala 65. rojstni dan, doživela tisto, česar večina ljudi ne doživi vse življenje.

Njeno lepoto in nadarjenost so občudovali številni, njena zveza z vodjo legendarne rokovske zasedbe The Rolling Stones je veljala za utelešenje seksa, mamil in alkohola. Njen stil je bil daleč od angelskega imidža, ki ga je izžarevala, ko je posnela prvi singel As Tears Go By, ki ga je ustvarila v sodelovanju s Keithom Richardsom in Mickom Jaggerjem.

Čeprav je šolo obiskovala v samostanu in je izvirala iz premožne družine, je klasičen primer pridnega dekleta, ki je postalo poredno.

Marianne Evelyn Faithfull se je rodila 29. decembra 1946 v Londonu.

Njena mama, balerina Eva von Sacher-Masoch, je bila baronica z aristokratskimi koreninami habsburške dinastije, ki je rada pregloboko pogledala v kozarec. Ko Evinega popivanja ni mogel več prenašati, se je njen soprog Robert Glynn Faithfull, britanski vojaški častnik in profesor psihologije, odločil za ločitev. Šestletna Marianne se je takrat z mamo izselila iz skupnosti, ki jo je osnoval njen oče. Življenje z mamo v Berkshiru ni bilo lahko. Njeno otroštvo so obeležili pogosti napadi tuberkuloze, siromaštvo in mamin kompleksen značaj.

“Kot majhni punčki mi je govorila stvari, ki jih verjetno ne bi smela, a je bila vinjena. Incest z bratom, finančne težave … Nisem vedela, kaj naj storim. Stara sem bila komaj osem let. Preprosto sem jo imela še naprej rada, nikoli nisem nikomur ničesar povedala, pozneje pa sem se tudi sama razvila v čudno osebo,” razkriva Marianne, ki se je v samostanski šoli St. Joseph’s vpisala v napredno gledališko skupino, glasbeno kariero pa je začela leta 1964, ko je v lokalnih barčkih izvajala narodno glasbo. Razvila se je v živahno in modno ozaveščeno najstnico, ki je kmalu postala nepogrešljiv del londonske družabne scene. Prav leta 1964 je s fantom, umetnikom Johnom Dunbarjem, obiskala zabavo skupine The Rolling Stones, na kateri je spoznala njihovega menedžerja Andrewa Looga Oldhama. Takoj ga je tudi navdušila, a ne z vokalnimi sposobnostmi.

“Zagledal sem angela z velikimi prsmi in sem podpisal pogodbo z njo,” je priznal Andrew. Maja 1965 se je poročila z Johnom, nekaj mesecev pozneje pa sta novopečena zakonca dobila sinčka Nicholasa. Zakonska sreča na žalost ni trajala dolgo, saj si Marianne nikakor ni želela biti le soproga in mama.

“Moj prvi načrt je bil, da bi eden od članov skupine The Rolling Stones postal moj fant. Spala sem s tremi in se odločila, da je najboljša naložba vodja skupine,” razlaga Marianne. Da bi uresničila svoj namen, se je s sinom preselila v stanovanje igralke in modela Anite Pallenberg, takratnega dekleta Briana Jonesa, ustanovitelja skupine The Rolling Stones. Mimogrede, Anita je med drugim znana tudi kot nekdanja soproga Keitha Richardsa, ki mu je povila tri otroke. No, kmalu je Marianne začela eksperimentirati z mamili in čedalje več časa preživljati v Mickovi postelji.

“Verjela sva v ljubezen. To ni bil samo seks in ob živce me spravlja, da ljudje tako mislijo. To je bila ljubezen, romantičen ideal. Vsaj zame,” pravi Marianne, ki pa je kljub takšnemu razmišljanju posteljo pogosto delila tudi z drugimi moškimi. V svoji avtobiografiji s preprostim naslovom Faithfull je med drugim priznala, da je spala tudi s Keithom Richardsom, ki se med svojim turbulentnim obdobjem nikakor ni mogel upreti svetlolasim ženskam, med katerimi se je znašla tudi Marianne, ki jo je spoznal leta 1967. “Keith je bil videti zelo dobro, oba z Mickom sta bila videti dobro, a Keith je imel rad ženske in nikoli ni pretirano razmišljal o tem. Skupaj sva bila samo eno noč. To je bil izreden seks,” se ne sramuje povedati Marianne, ki še doda:

“Če ste punca iz srednjega razreda in ste prebrali vsa Byronova dela, se vam bo Keith Richards zazdel isti. Bil je prizadet, izmučen, preklet mladenič, umazan in aroganten.”

Kljub temu pa je glasbenik zanjo postal utelešenje romantičnega junaka. Marianne je ves čas dobro vedela, da je v resnici prav on najpomembnejša oseba v skupini The Rolling Stones. Čeprav je želela ostati z Richardsom, jo je po kratki avanturi zapustil, ker je vedel, da je Jagger zaljubljen vanjo. No, Mick pa si svoje drage ni delil le s kolegom iz skupine, ampak tudi z drugimi. Brian Jones in Anita sta le dva od tistih, ki jih omenjajo, ko gre za njeno živahno spolno življenje. Vso to ‘idilo’ pa je prekinila racija v domu Keitha Richardsa v Redlandsu.

“Pokadila sem nekaj džojntov in vzela LSD, ko je pridivjalo 25 policistov,” je priznala divja glasbenica, a za medije je bila bolj zanimiva informacija, da je bila v trenutku, ko so možje postave prišli ‘na obisk’, gola, ogrnjena le s krznenim pokrivalom. Pri Micku so našli njene amfetamine, a je kot pravi kavalir prevzel krivdo nase in se skupaj s Keithom znašel za rešetkami.

“To me je uničilo. Če je odvisnik moški in se tako vede, je to očarljivo in glamurozno. Če to počne ženska, pa je v očeh drugih ku… in slaba mama,” je potožila.

Nikoli ji ni bilo všeč, da so jo moški gledali kot iluzijo, ne pa kot resnično žensko. Ob neki priložnosti je nekaj dni preživela ob Bobu Dylanu, ki je nazadnje vendarle zbral dovolj moči in poguma ter ji pristopil. Toda legendarni glasbenik očitno ni naredil pretiranega vtisa nanjo, saj ga je zavrnila s pojasnilom, da je noseča. Leta 1968, ko je bila že odvisna od kokaina, je zaradi težav z mamili splavila. Izgubila je deklico, ki bi ji moralo biti ime Corinna in jo je spočel Mick. Takrat je Marianne začela toniti v pekel mamil. Prišlo je tako daleč, da je maja 1970 izgubila skrbništvo nad sinom in poskušala narediti samomor. Jagger ji je poskušal pomagati z grožnjo, da jo bo zapustil, če ne bo šla na zdravljenje, a ga ni poslušala. Leto dni pozneje je zaradi posedovanja mamil pristala v zaporu, Mick pa se je na plaži v Saint-Tropezu poročil z modelom Bianco Pérez-Mora Macias. Ker Marianne ni imela ničesar več, je kar dve leti živela na ulicah londonske četrti Soho. Bila je anoreksična in odvisna od heroina.

“Ni mi bilo treba biti brezdomka. Igrala sem igro. Nihče me ni mogel prepoznati, kar mi je bilo všeč,” pravi in trdi, da nikoli ni prodajala svojega telesa in da se je na neizprosnih ulicah znašla po zaslugi svojega šarma.

Na srečo so ukrepali njeni prijatelji in jo vpisali v poseben program, v skladu s katerim je dnevni odmerek mamil lahko dobila na recept, a se ji kljub temu ni uspelo rešiti iz pekla odvisnosti. Z novim fantom Benom Brierleyjem, članom pankovske skupine The Vibrators, se je leta 1975 preselila v skvot brez tople vode in elektrike. Čeprav je bil njen glas zaradi mamil, alkohola in cigaret povsem uničen, je leta 1979 posnela album Broken English, dve leti pozneje pa se je preselila v Ameriko, kjer se je zdravila odvisnosti. Medtem se je poročila z Brierleyjem, začela pa je tudi afero z duševno bolnim odvisnikom Howardom Tosom, ki je pozneje naredil samomor. Življenje je končal tako, da je skočil iz stanovanja v 14. nadstropju, v katerem sta živela. Konec leta 1987 je njena ločitev od Brierleyja postala uradna, glasbeno izražanje je usmerila k džezu in bluzu, leto dni pozneje pa se je znova poročila. Tokrat se je do oltarja sprehodila s scenaristom in igralcem Giorgiem Della Terzo. Tudi ta zakon ni dolgo trajal - ločila sta se že leta 1991. Po tretji ločitvi se je preselila v Pariz in se posvetila karieri.

“Nisem pripravljena imeti 70 let in biti v bankrotu. Vsako leto moram 10 odstotkov zaslužka spraviti na stran za starost. Želim biti v položaju, da mi ni treba delati. Na to bi morala misliti že zdavnaj, a nisem,” pojasnjuje.

Pri uresničevanju njenih načrtov ji je dolgo pomagal menedžer in ljubimec François Ravard, s katerim pa sta se v začetku leta 2009 po 15 letih razšla. Svojo avanturo z alkoholom in mamili je končala z namenom, da bi preprečila propadanje jeter. Pred dobrimi 16 leti je namreč izvedela, da je okužena s hepatitisom C, leta 2006 pa je premagala raka na prsih.

Danes uživa predvsem v vlogi babice, a tudi mame sina, s katerim ji je vendarle uspelo obnoviti odnos. Sicer se je kar trikrat poročila, a priznava, da je pogosto sprejemala slabe odločitve, ko je šlo za ljubezen.

Čeprav je lanskega januarja izdala že 18. studijski album z naslovom Horses and High Heels in odigrala precej opaznih vlog, predvsem v filmih I’ll Never Forget What’s’isname in The Girl on a Motorcycle, je dejstvo, da je Marianne Faithfull postala priljub­ljena po zaslugi razmerja z Mickom Jaggerjem, o katerem je izjavila, da je bil edini pravi moški v njenem življenju.

Tim Jeras za Story

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri