Družina pred politiko

“Če bi mislil, da bom škodoval svoji družini, se v to ne bi spustil," je med naporno volilno kampanjo za ameriškega predsednika pou­darjal demokratski kandidat Barack Obama.

15. 11. 2008

Resnici na ljubo se ima za to, da njihovo družinsko življenje poteka po presenetljivo ustaljenih tirih, zahvaliti predvsem ženi Michelle, s katero sta poročena že 16 let.

Druga Jackie

Michelle Obama, ki jo marsikdo označuje za Jackie Kennedy 21. stoletja, ni tipična žena politika in gotovo ne bo tipična prva dama. Ne mara stati možu ob strani, se prazno smehljati v kamere in recitirati zanjo skrbno pripravljenih govorov, po drugi strani pa tudi ni poskušala obsedeno voditi moževe kampanje. Sicer potuje po državi in se udeležuje prireditev, ki se ji zdijo pomembne, vendar pa si je za glavno nalogo zadala, da bo moža in družino obdržala na realnih tleh.

Življenje v revščini

Leta 1964 rojena Michelle Robinson je odraščala v delavski družini v Čikagu. Denarja jim je primanjkovalo, ljubezni nikoli. S staršema in bratom Craigom so živeli v opečnatem bungalovu z le eno spalnico nedaleč stran od razkošne, skoraj dva milijona dolarjev vredne hiše, v kateri danes živi z možem Barackom in njunima hčerkama.

Njena mama Marian je bila gospo­dinja, vedno pripravljena poslušati hčerkine šolske dogodivščine in pripraviti prigrizek za njene prijateljice.

Oče Fraser je bil njen junak in učitelj – tih, vendar spoštovanja vreden mož, nekoč nadarjen športnik, ki pa je že pri 20 letih zbolel za multiplo sklerozo. Kljub temu se je vsako jutro zgodaj zjutraj odpravil delat v bližnje vodovodno podjetje. Na otroka ni nikoli povzdignil glasu, bolj ju je prizadelo, če jima je dejal, da je nad njima razočaran. Čeprav ni bila najboljša učenka v razredu in je veljala za manj bistro od brata, je bila dovolj uspešna, da so jo sprejeli na prestižni univerzi Princeton in Harvard, kjer je študirala pravo. Po končanem študiju se je zaposlila v uglednem odvetniškem podjetju. Bila je na pragu uspešne kariere, ampak kaj, ko je delo ni navduševalo. Pravi, da je bila ta služba dobra le za nekaj – dala ji je moža.

Zavrnila povabilo na zmenek

Poleti 1989 je postala mentorica Baracka Obame, čednega pripravnika s Harvarda, ki je očaral vse njene sodelavke. Za Michelle pa je bil le še eden od tistih mladih nadutih odvetnikov, ki mislijo, da je ves svet njihov. Predlagal ji je zmenek, vendar ga je zavrnila, češ da za sodelavca to ni primerno.

Vdala se je šele, ko je poskusil z drugačno tehniko in jo povabil na sestanek organizacije za razvoj skupnosti v kleti lokalne cerkve, kjer je zbranim zagreto razlagal, kako bi zapolnil razpoke med svetom, kakršen je in kakršen bi moral biti.

"Tale fant je pa drugačen od drugih, sem si rekla," se spominja Michelle. "Poleg tega, da je prijeten, zabaven in je videti dobro, je tudi resen in predan svojim vizijam, česar ne vidiš pogosto."

Za prvi zmenek jo je peljal v kino gledat film Spika Leeja z naslovom Naredi pravo stvar. In sta jo – 3. oktobra 1992 sta se poročila. Drug drugemu sta ponujala tisto, kar jima je manjkalo. On ji je omogočil svobodomiseln pogled na svet, ona je njemu dala stabilnost, po kateri je hrepenel med odraščanjem.

Razpet med Indonezijo in Havaji

Barack Obama se je leta 1961 na Havajih rodil Kenijcu Baracku Obami starejšemu in Američanki Ann Dunham. Oče je družino zapustil, ko je imel Barack dve leti (preden je leta 1982 umrl v prometni nesreči, je sina videl le še enkrat), in preostanek otroštva se je selil med Indonezijo, kjer se je mama vnovič poročila, in Havaji, kjer je imel stare starše.

Po končani srednji šoli je diplomiral iz mednarodnih odnosov na zveneči univerzi Columbia v New Yorku in potem uspešno končal študij prava na prav tako prestižnem Harvardu. Pozneje je med drugim poučeval ustavno pravo, januarja 2005 zaprisegel kot ameriški senator in se februarja lani kot demokratski kandidat podal v bitko za ameriškega predsednika.

Ohranjata normalno družinsko življenje

V vsem tem političnem cirkusu je Michelle uspelo, da družinsko življenje poteka presenetljivo običajno in da njegovo politično udejstvovanje ne škoduje njunima hčerkama, desetletni Malii Ann in tri leta mlajši Natashi (Sashi).

"Sprejela sva dobro odločitev, da ostanemo v Čikagu, kar je dalo naši družini nujno potrebno stabilnost. Zame in za dekleti se tako ni veliko spremenilo. Seveda mora Barack zdaj več potovati, toda on je odrasel, on je senator, on to lahko prenese. Vse to je pomagalo, da smo ostali z nogami trdno na tleh."

Kot povsem običajna žena je tako možu na primer postavila ultimat, da bo njegovo kampanjo podprla le, če neha kaditi, pogosto odpove njegove obveznosti, da dan preživi z družino, in ga vsake toliko opomni, da bi lahko več postoril okrog hiše. Dnevi, ko sta si enakopravno delila opravila, so že dolgo mimo.

"Plačeval sem račune, skrbel za manjša popravila avta in hiše, nakupoval sem špecerijo in včasih opral perilo," se spominja.

"Michelle rada reče, da sem dober moški, ampak še vedno moški. Na tleh puščam nogavice, hlače obešam na kljuke, povsod naokrog ležijo moji časopisi. Mi pa pove, kadar ne ravnam prav. V vseh teh letih zakona me je že precej dobro natrenirala."

V resnici mu Michelle ničesar ne očita, ve, da se mora Barack osredotočiti na prihodnost države, in je bila pravzaprav prav tako zagreta, da prideta v Belo hišo. Ne namerava postati le moževa spremljevalka in se smehljati v kamere, njeni načrti so prav tako veliki kot njegovi.

Info

Barack in Michelle Obama

Michelle je v nekem intervjuju izjavila, da je ne skrbi, da bi ji bil mož nezvest.

“To je med mano in Barackom. Če kdo pride med naju, pomeni, da tako ali tako nimava kaj delati skupaj."

Kljub temu pa ji ni bilo prav, ko je televizijska voditeljica Oprah Winfrey preveč goreče podprla moževo predsedniško kampanjo. Čeprav je ta zatrjevala, da Obame nima rada, temveč ga spoštuje, je od Oprah in moža zahtevala, da med sabo vzpostavita razdaljo.

Vir: Lea