Drew Barrymore: Prvi džojnt je pokadila z mamo

Hollywoodski zvezdnici Drew Barrymore v življenju ni bilo postlano z rožicami. Že zelo zgodaj je zapadla v pekel mamil, prekinila stike s staršema in dolgo časa izbirala napačne moške. Srečo v ljubezni je našla šele pred dobrimi tremi leti, ko je spoznala sedanjega soproga.

“Ljubim objemanje. Želim si, da bi bila hobotnica, da bi lahko objela deset ljudi hkrati.” (foto: Profimedia, Getty Images) Profimedia, Getty Images
19. 9. 2014

Ko je aprila povila drugo hčerko Frankie, so se nekateri spomnili, kaj je 39-letna igralka, scenaristka, režiserka in producentka Drew Barrymore govorila še pred nekaj leti. "Ne želim imeti otrok, dokler ne bom prepričana, da bom skrbna mama. Zelo je pomembno, da ne postaneš starš, preden nisi 100-odstotno pripravljen prevzeti odgovornost za svoje otroke in jih popeljati na pravo pot. Sama to najbolje vem iz lastnih izkušenj."

Na vprašanje, ali je v stikih s svojo mamo Jaid, pa je odgovorila: "Najin odnos je zapleten. Vsake toliko časa komunicirava, a v tem trenutku menim, da v njenem življenju ni prostora zame, v mojem pa ni prostora zanjo." Svoje odraščanje in odnos z mamo je Drew že kot najstnica opisala v avtobiografiji Little Girl Lost, ki jo je objavila leta 1990 in je po hitrem postopku postala prodajna uspešnica.

Življenjske izkušnje, ki jih je doživela v 15 letih, je pretočila v knjigo, ki so jo z enakim zanimanjem brali najstniki in njihovi starši. V njej je med drugim razkrila, da je bila pri šestih letih dvakrat zrelejša od svojih vrstnikov, kot 12-letnica pa se je družila izključno z odraslimi in se tako tudi vedla.

Težko otroštvo in zgodnja slava

Drew Blythe Barrymore se je rodila 22. februarja 1975 v kalifornijskem Culver Cityju, v družini, v kateri so po očetovi strani zrasle tri generacije slavnih igralcev, a hkrati tudi težkih alkoholikov. Tako oče kot stric njenega očeta Johna Drewa Barrymora sta bila odvisna od alkohola, njena prateta pa je pri 39 letih umrla zaradi ciroze jeter. Njen oče je zaradi vožnje pod vplivom alkohola in posedovanja mamil večkrat pristal za rešetkami.

Mama Ildiko Jaid Makó je agresivnega soproga zapustila in se preselila, še preden se je rodila Drew, s katero je zaživela v majhnem najetem stanovanju v zahodnem Hollywoodu. Jaid nikoli ni obupala nad željo, da bi postala slavna, a so bili vsi njeni poskusi preboja med zvezdnike neuspešni. Tisto, česar sama ni mogla doseči, je poskušala doseči s hčerko, s katero se je redno udeleževala avdicij za televizijske reklame. In tako se je Drew že kot 11-mesečna dojenčica znašla v oglasu za pasjo hrano Puppy Choice.

Pri dveh letih je zaigrala v televizijskem filmu in se pojavila v še nekaj reklamah, kot štiriletna deklica pa je svoji mami rekla, da si v življenju želi le to, da bi postala igralka. Jaid je njene besede vzela zelo resno, zelo resno pa jih je vzel tudi Drewin krstni boter, sloviti režiser Steven Spielberg. Ta ji je v kultnem filmu E.T. vesoljček, ki ga je snemal leta 1981, namenil vlogo šestletne Gertie, mlajše sestre enega od glavnih junakov.

Vloga jo je izstrelila v vrh Hollywooda. S člani filmske ekipe je potovala po svetu in promovirala ta družinski avanturistični fantazijski film, pri čemer je očarala vse po vrsti, celo tedanjega ameriškega predsednika Ronalda Reagana. To pa še ni vse, pri sedmih letih je postala najmlajša gostiteljica v zgodovini najbolj gledanega televizijskega šova v Ameriki, Saturday Night Live. Njeni sošolci niso s simpatijami gledali na njeno slavo, zato jo je mama izpisala iz šole, najela zasebne učitelje in postala njena menedžerka.

Že leta 1984 je odigrala prvo glavno vlogo, in sicer v akcijski znanstvenofantastični grozljivki Nekontrolirana moč, filmski adaptaciji priljubljene knjige Stephena Kinga, istega leta pa je dobila še vlogo v romantični komični drami Nepremostljive razlike, za katero je bila pri devetih letih nominirana za zlati globus. Potem pa je na zabavi ob predstavitvi filma Nekontrolirana moč z redarji stavila, da lahko na dušek spije dva kozarca šampanjca, in takrat so se začele težave z odvisnostmi ...

Težave z drogami

Drew je dobivala čedalje več vlog, Jaid, ki je skoraj deset let podredila hčerki, pa je menila, da ima tudi ona pravico do zabav. Njena mala filmska zvezdnica ji je predstavljala VIP-vstopnico za vse zabave od Los Angelesa do New Yorka. Drew in njena mama sta redno zahajali v razvpite nočne klube, med drugim tudi v Studio 54, v katerem so se razuzdano zabavale tedanje ikone šovbiznisa. Na neki fotografiji iz tistega obdobja komaj devetletna Drew v roki drži škatlico cigaret, saj je takrat že redno kadila.

Leto in pol pozneje je z mamo in njenim prijateljem sedela na zadnjih avtomobilskih sedežih in pokadila prvi džojnt, pri 12 letih pa je začela jemati kokain. Do prvega velikega prepira z mamo je prišlo leta 1988 v Los Angelesu, ko je Drew dan preživela v znamenju jemanja mamil s prijatelji. Takrat je poklicala svojo mamo in ji ukazala, naj se do večera izseli iz hiše, da bi jo nehala ovirati in omejevati. Ko je zvečer zagledala Jaid v hiši, je podivjala in že naslednji dan pristala v centru za odvajanje ASAP v Pasadeni.

Sprva je zavračala sodelovanje in se ni hotela vključiti v program, potem pa je zdravljenje vendarle vzela kot zadnjo možnost in korenito spremenila vedenje. Že mesec dni pozneje se je v New Yorku udeležila avdicije za romantično dramo Vidiva se zjutraj. Vlogo je dobila in uspeh proslavila s prijateljem, s katerim se je podala v nočno življenje. Ukradla sta bančno kartico njene mame, odletela v Los Angeles, dvignila denar, kupila kokain in se podala v šoping brez meja. Nameravala sta celo odpotovati na Havaje, a sta v navalu norosti razbila avto. Ko so ju v roke dobili policisti, so ju po hitrem postopku poslali nazaj v kliniko. Okrevanje je potekalo zelo počasi.

Stara je bila 13 let in morala se je znebiti številnih demonov iz preteklosti. Med drugim je morala končati 'razmerje' z mamili, si pridobiti samozavest, oprostiti očetu, da nikoli ni bil ob njej, in mami, ki je slabo upravljala z njenim življenjem. Konec leta 1988, po skoraj letu dni zdravljenja, so ji zdravniki povedali, da je pripravljena za odhod domov. Potem pa so za njeno zgodbo izvedeli mediji in ponovno je proti svoji volji krasila številne naslovnice, zato se je odločila, da se bo obranila z lastno knjigo, v kateri bo vse natančno pojasnila.

Med pisanjem avtobiografije je dvakrat posegla po džojntu, kar je bil zanjo neodpustljiv greh. Takrat si je prerezala žile in se drugo jutro ponovno zbudila v kliniki za odvajanje. Pri 15 letih je končno dojela, da se mora čim prej potruditi in dokazati, da je sposobna živeti samostojno in služiti z lastnim delom. Pri tem ji je pomagal tudi zaslužek od avtobiografije, poleg tega pa je dobila glavno vlogo v trilerju Strupena Ivy, s katerim je pridobila sloves resne igralke.

Vse, kar je doživela do tedaj, pa je na žalost pustilo sledove na njenem zasebnem življenju in odnosih z moškimi. Že pred 15. letom je končala razmerje z igralcem Coreyjem Feldmanom, pri 16 letih pa se je zaročila z Lelandom Haywardom, vnukom slavnega hollywoodskega in broadwayskega agenta ter producenta Lelanda Haywarda, a sta zaroko že po nekaj mesecih razveljavila.

Fantje!

Prvi resni fant pa je bil njen kolega, igralec in glasbenik Jamie Walters, s katerim jo je takoj po tem, ko je bila za vlogo v romantični kriminalni drami Guncrazy drugič nominirana za zlati globus, spoznal njen menedžer. Jamie jo je kmalu zaprosil in slišal 'da', a si je pozneje premislil in končal razmerje, ko je Drew v Vancouvru snemala biografski film o najstnici Amy Fisher, romantično kriminalno dramo The Amy Fisher Story.

Kmalu jo je vsaj nekoliko potolažila ponudba, da postane zaščitni obraz modne znamke Guess, ki jo je sprejela, in njene izzivalne fotografije so obšle svet. Potem pa je poskrbela za nov šok - pri 19 letih je začela razmerje z Jeremyjem Thomasom, lastnikom bara iz Walesa, in se z njim že po nekaj dneh sprehodila do oltarja. "To je bila ena od mojih večjih napak. Glavni razlog za poroko je bila zelena karta, ki jo je Thomas potreboval, da bi prišel v Ameriko," se je 'opravičevala' pozneje.

Takoj po poroki je odpotovala na snemanje komične drame Vse, kar si želiš, manj kot dva meseca po izmenjavi poročnih zaobljub pa je vložila zahtevo za ločitev. Naslednji moški, ki je osvojil njeno srce, je bil kitarist Eric Erlandson, član benda Hole, ki ga je ustanovil s Courtney Love. Spoznala ga je v precej neobičajnih okoliščinah, in sicer ob vhodu v neki nočni klub, v katerem ji je postalo slabo, zato je stekla na cesto in mu nehote pobruhala čevlje. Prav ob Ericu se je končno vsaj začasno umirila.

Dobro ji je šlo tudi na poslovnem področju, med drugim je skupaj z Nancy Juvonen ustanovila producentsko hišo Flower Films. Stike z mamo je takrat povsem prekinila, se je pa zato začela občasno videvati z očetom. Toda Drew ne bi bila Drew, če ne bi sem ter tja poskrbela za kakšen škandal. Takrat je to storila s fotografiranjem za Playboy in očitno tako zelo vzljubila slačenje, da je v nekem newyorškem nočnem klubu na rojstnodnevni zabavi televizijskega voditelja Davida Lettermana slavljenca počastila s striptizom.

Vse to pa očitno ni zmotilo legendarnega filmskega ustvarjalca Woodyja Allena, ki je takrat 20-letno Drew po manjši vlogi v avanturističnem fantazijskem akcijskem filmu Batman za vedno angažiral v romantičnem komičnem muzikalu Ljubim te, pravijo vsi. Leta 1996 je sledila še vloga v kultni grozljivki Krik. Njeno razmerje z Ericom je tedaj že razpadalo, a je to ni ravno razžalostilo, saj je ravno takrat dobila vlogi v dveh filmih z majhnim proračunom, v katerih je bil njen partner štiri leta starejši Luke Wilson, brat igralcev Owna in Andrewa Wilsona.

Takoj sta se zaljubila in začela triletno razmerje, v katerem se je lahko mirno posvečala karieri in podjetju. Leta 1999 je bilo konec ljubezenske zgodbe z Lukom, s katerim pa je ostala v prijateljskih odnosih in nadaljevala poslovno sodelovanje. Tudi tokrat pa ni žalovala dolgo, saj se je istega leta zaljubila v štiri leta starejšega kanadskega komika Toma Greena. Kot producentka in ena od treh glavnih igralk v akcijski komediji Charliejevi angelčki ga je angažirala, ker je oboževala njegovo oddajo na MTV-ju.

Nesrečni požar, poroka in (kmalu) ločitev

Drew in Tom sta se v trenutku noro zaljubila in začela polniti medije. Ko so Tomu diagnosticirali raka na modih, mu je zvesto stala ob strani, sledila sta zaroka in skupno življenje, ki ga je leta 2001 zaznamoval strašen dogodek. V zvezdničini hiši je sredi noči namreč izbruhnil strahovit požar, v katerem je hiša pogorela do temeljev, zaljubljenca pa je na srečo rešil lajež njune ljubljenke Flossie. Julija istega leta sta se poročila, a v zakonskem življenju nista uživala dolgo, saj je Tom že po petih mesecih zahteval ločitev.

Leto dni pozneje, ko je proslavljala 20-letnico filma E.T. vesoljček, se je ponovno zaljubila. Njen srčni izbranec je bil Fabrizio Moretti, bobnar skupine The Strokes, s katerim je 'zdržala' pet let. V tem obdobju je dobila svojo zvezdo na pločniku slavnih in posnela še en donosni film, romantično komedijo 50 prvih poljubov. Na žalost pa ni bilo vse tako bajno, saj ji je tri mesece pred dopolnjenim 30. rojstnim dnem umrl oče.

"Vse sem mu oprostila in bila ob njem do zadnjega trenutka. Žal mi je, da ni bil ustvarjen za starševstvo, a nočem oditi na oni svet z jezo v sebi," je takrat izjavila igralka, ki je edina od štirih otrok, ki jih je imel John, plačala vse stroške njegovega zdravljenja in pogreba.

Leta 2007 je končala razmerje z Morettijem in še istega leta začela ljubezensko zgodbo s kolegom Justinom Longom, soigralcem iz romantične komedije Mu pač ni do tebe, ki jo je produciralo njeno podjetje Flower Films. Že po letu dni sta se razšla, a sta se kmalu pobotala, posnela romantično komedijo Ljubezen na daljavo in ponovno zaživela pod isto streho.

V tistem obdobju so ji rožice cvetele tudi na poslovnem področju, saj je filmske uspehe žela kot igralka, producentka in režiserka. Za vlogo v biografski drami Grey Gardens je bila nominirana za nagrade emmy, SAG, satellite in zlati globus. Emmyja ji je 'prevzela' soigralka Jessica Lange, ostale tri nagrade pa je osvojila. Na žalost pa je leta 2010, že pred promocijo filma Ljubezen na daljavo, njeno razmerje z Justinom dokončno razpadlo.

Po ljubezenskem brodolomu je spakirala kovčke in odpotovala na Aljasko, kjer je snemala biografsko romantično dramo Čudež v ledu. Ko je končala snemanje in se vrnila v Los Angeles, pa so mediji odkrili, da obstaja nov moški v njenem življenju, galerist in trgovec z umetninami Will Kopelman. Preden je spoznal Drew, je bil Will v razmerjih z dvema igralkama, Laro Flynn Boyle in Sarah Roemer, a ga je ves čas spremljal sloves zelo inteligentnega analitika, ki se precej nerad pojavlja na zabavah.

A prav na eni od njemu neljubih zabav je v začetku leta 2011 spoznal Drew, s katero je bil januarja 2012 že zaročen. Poročna slovesnost je bila v skladu z Willovo željo majhna in skromna. Usodni da sta si 2. junija 2012 dahnila v kalifornijskem Montecitu, obkrožena z njegovo družino in njenimi prijatelji, med katerimi sta bila tudi Steven Spielberg in Cameron Diaz. Že tri mesece pozneje, natančneje 26. septembra, je luč sveta ugledala deklica Olive, ki je 22. aprila letos postala starejša sestrica deklice Frankie.

"Ne bojim se za prihodnost hčerk. Ne tajim svoje preteklosti in ne čutim se kriva za to, da sem imela grozno otroštvo. Za to ne krivim niti svojih staršev. V nasprotju z mojo mamo in očetom pa bom vedno ob svojih deklicah, ki jima bom vodič skozi najobčutljivejša leta. Mislim, da tisti, ki veliko greši, lahko postane humana oseba z razumevanjem za druge."

Drew je v vlogi mamice torej končno našla samo sebe in svoje pravo življenjsko poslanstvo. Danes v njenem življenju ni več ne duha ne sluha o kakršnihkoli škandalih ali zlorabah mamil in seveda si vsi skupaj želimo, da bi pri tem tudi ostalo.

Napisal: Tim Jeras
Fotografije: Profimedia, Getty Images

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri