Dolgo ni verjela v ljubezen

Kdor tako lepo poje kot ona, lahko to počne le iz globine srca. Srca, ki je bilo dolgo polno bolečine. Dokler ni prišla prava ljubezen …

3. 5. 2008

Na odru se vrti, nori in pleše kot nobena druga. Prav vsak njen gib je poln strasti. Devetinšestdesetletna Tina Turner ljubi življenje. To čutijo njeni oboževalci, to izžareva na odru in v zaodrju. Toda pot do tega občutka sreče je bila za veliko umetnico dolga ter polna bolečin in solza. V ljubezen, najlepši in najmočnejši občutek na svetu, dolgo preprosto ni mogla več verjeti. Tina namreč ni vedela, kakšna je sploh lahko prava ljubezen.

Anna Mae Bulloc

Precej neprijazno je bilo že žalostno otroštvo male Anne Mae Bullock, kot je pevki v resnici ime. Prihodnost temnopolte deklice, rojene na jugu ZDA, je bila namreč vse prej kot rožnata. Mama Zelma je kot delavka v tovarni skrbela za sredstva za preživljanje družine, oče Floyd pa je bil kot baptistični pridigar doma bolj pozoren na disciplino in moralo kot pa na srčno toplino in naklonjenost. Nekaj časa sta morali Anna Mae in njena starejša sestra Alline celo obiskovati zelo oddaljeno šolo, ker njuni starši niso imeli ali pa niso hoteli imeti časa zanju.

Pri 16 letih je ugotovila, da je odrasla, in se preselila v St. Louis, kjer je spoznala moškega po imenu Ike Turner. Bil je osem let starejši od nje, po poklicu glasbenik. Ker ji je bil v navdih, je mlado dekle prvič poprijelo za mikrofon. Od tedaj si je želela le eno – postati pevka in predvsem peti za Ika, v katerega se je nesmrtno zaljubila. Toda moški, ki ga je tako oboževala, se ji je na začetku le posmehoval, dvomil o njeni nadarjenosti in jo dolgo pustil, da ga je dobesedno prosjačila, da ji da priložnost v svoji skupini Kings of Rhythm. Naposled je vendarle uslišal njena moledovanja in Anna Mae se je znašla z njim na odru kot članica spremljevalnega zbora.

Uspeh na odru - težave v zakonu

Njen glas je postajal čedalje boljši in močnejši, leta 1960 pa so jo odgovorni iz neke založbe prosili, da zanje posname pesem A Fool in Love. Pesem je postala velikanska uspešnica in takrat je tudi Ike končno uvidel, da ima ob sebi neverjeten talent. Izredni pevki je najprej nadel novo ime Tina, dve leti pozneje, ko jo je popeljal pred oltar, pa je prevzela še njegov priimek Turner. V šestdesetih je skupaj z njo začel veliko kariero.

Ni trajalo dolgo, preden so duet začeli primerjati z velikimi glasbenimi imeni, kot so Rolling Stones, Janis Joplin, Elvis Presley in David Bowie. Toda z uspehom na odru so se začele težave v zakonu. Ike ni mogel prenašati tega, da je ‘njegova’ Tina najmanj tako dobra kot on, če ne celo boljša. In tako je zvezdnik soula segel po mamilih. To je storil zato, da bi se počutil močnejšega in da bi imel domnevno premoč nad svojo ženo, nad katero je začel izvajati tudi fizično nasilje.

Na begu z le 36 centi v žepu

Dolga leta je Tina, ki je povsem napačno razumela ljubezen, prenašala moževo pretepanje in druge zlorabe. Morda tudi zato, ker je mislila na svoja dva sinova, od katerih je danes 47-letni Ronald, mlajši sin, tudi Ikov sin. Trpinčenje je prenašala vse do načrtovanega koncerta v Dallasu, ki naj bi se zgodil julijski konec tedna leta 1976.

Medtem ko so se množice oboževalcev valile proti prizorišču koncerta, je Ike pod vplivom mamil v zaodrju svojo ženo pretepel skoraj do smrti. In končno je začela Tina bežati, da bi si rešila življenje. Še pred začetkom koncerta se je s 36 centi v žepu in s kreditno kartico neke bencinske črpalke podala v beg. Fizično in psihično je bila na dnu, ko je prišla k prijateljem, ki so jo morali več mesecev dobesedno skrivati pred njenim možem.

Hotela je živeti v miru

Tina je zelo počasi okrevala do te mere, da je lahko začela razmišljati o novi prihodnosti. Vedela je, da hoče peti še naprej, zato je začela spet nastopati in sama navezovati stike z založbami. Hotela je živeti v miru, moč in uteho pa je našla v budizmu. Le nečesa si temperamentna umetnica nikakor ni mogla predstavljati – da bi še kdaj gojila čustva do kakšnega moškega ali pa celo živela z njim.

Po nekaj manj uspešnih albumih je leta 1984 izšel njen solistični album Private Dancer, ki je postal svetovna uspešnica, producirala pa ga je založba EMI. Prav v tem podjetju je kot menedžer delal Nemec Erwin Bach. Erwin je 16 let mlajši od Tine, ki pa ga je takoj navdušila kot izjemna pev-ka in ženska. Z veliko mero potrpljenja, ljubezni, nežnosti in vztrajnosti je ženski, po kateri mu je hrepenelo srce, dokazal, da obstajajo tudi moški, ki imajo odkrita čustva. In naposled je tudi Tina odkrila in razkrila svoja čustva ter odtajala led, ki je prekrival njeno dušo in srce. To se je izkazalo za zelo pametno potezo, saj sta Tina in Erwin že 21 let srečen par! Prav on ji je vrnil vero v ljubezen.